O Blackmore ξανά στη σκηνή με τους Purple.

Η τεχνη δεν είναι σπορ, να τα παρατάς όταν πάθεις διάστρεμμα. Και όσο αντέχει ή μπορεί να ανταπεξέρχεται κάποιος, συνεχίζει να κάνει τέχνη. Το αν αυτό που κάνει θα αρέσει εν τέλει σε πολλούς ή λίγους, είναι αδιαφόρο. Όπως ήταν δηλαδή και όταν ήταν νέος.
Τι θα πούμε δηλαδή σε κάτι τύπους σαν τον Gilmour, τον Knopfler ή τον μακαρίτη τον Chris Rea? Κάτσε παπού στο σπίτι σου και μη παίζεις κιθάρες;
Προσωπικά θεωρώ αξιοθρήνητες κάτι Μαντόνες που προσπαθούν να κάνουν τις παιδούλες (όχι τέχνη δηλαδή), όχι έναν μουσικό που θα παίζει όσο τον κρατάνε τα πόδια του.
Συμφωνώ, αλλά είσαι λίγο άδικος με τη μαντόνα και τους σπορτσμεν. Και αυτοί όσο τους κρατάνε τα πόδια τους παίζουν.

Η τεχνη δεν είναι σπορ, να τα παρατάς όταν πάθεις διάστρεμμα. Και όσο αντέχει ή μπορεί να ανταπεξέρχεται κάποιος, συνεχίζει να κάνει τέχνη. Το αν αυτό που κάνει θα αρέσει εν τέλει σε πολλούς ή λίγους, είναι αδιαφόρο. Όπως ήταν δηλαδή και όταν ήταν νέος.
To βίντεο δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν ανταπεξέρχεται πλέον.

Οι περισσότεροι μαθουσάλες μουσικοί έχουν σταματήσει να κάνουν τέχνη εδώ και δεκαετίες και ο κόσμος στις συναυλίες τους πηγαίνει για να ακούσει κυρίως τα τραγούδια του παρελθόντος.

Εδώ έχουμε φτάσει να πληρώνουμε τριψήφια ποσά για μπάντες με pre recorded backing vocal tracks και όχι μόνο,γιατί πολύ απλά οι μουσικοί δεν είναι σε θέση να ξαναπαίξουν/ξανατραγουδήσουν τα...δικά τους τραγούδια και το ονομάζουμε συναυλία.

Η τέχνη δεν είναι σπορ, όμως το λαρύγγι ή τα δάχτυλα, μπορούν με το πέρασμα του χρόνου να πάθουν και αυτά "διάστρεμμα" και μετά να ανέβεις στη σκηνή και να μην σταυρώνεις νότα..
Βλέπε βίντεο.

Δεν σκοτώνουμε τα άλογα όταν γεράσουν..
Υπάρχουν μεγάλης ηλικίας καλλιτέχνες με μια χαρά σκηνική παρουσία.
Υπάρχουν και άλλοι που δεν μπορούν πλέον...

Το βίντεο μιλάει από μόνο του, απλά δεν απευθύνεται σε κωφούς ή fan boys.

Εδώ έχουμε φτάσει να πληρώνουμε τριψήφια ποσά για μπάντες με pre recorded backing vocal tracks
Πάντως σε μπάντες όπως τους Deep Purple το να βάλεις pre recorded να ξέρεις είναι δύσκολο.
Το ρυθμικό κομμάτι της μπάντας,ο ντράμερ και ο μπασίστας που σε αυτούς θα πέσει το βάρος,κινδυνεύουν με expose,δηλαδή κατα πάσα πιθανότητα να μήν μπορούν να το ακολουθήσουν.

Το pre recorded έχει νόημα μόνο όταν το βασικό ρυθμικό σου στοιχείο είναι σταθερό.
Η Cymatic είχε παλιότερα τα καλύτερα multitracks για αυτό τον λόγο.
Σήμερα γίνεται περισσότερο από DAWs κ.α που προσφέρουν επαρκή ελεγχό (με συνοδεία hardware),έχεις ένδειξη bpm ακόμη και αν τα τύμπανα είναι live και μπορείς να "κυνηγήσεις" +/- με ενα jog wheel,αλλά πιστεψέ με,κανένας δέν θα το κάνει για τόσο ασταθές ντράμερς οπως τα περισσότερα γεροντάκια που βλέπουμε.
Τα vocals που λές θα μπούν περισσότερο σε τηλεοπτικά,ειτε μικρά λόγο περιορισμού μουσικών και τραγουδιστών,είτε σε μεγάλης εμβέλειας λόγο τυποποίησης του επιθυμητού αποτελέσματος,βλέπε Μουντιάλ,ολυμπιακοί αγώνες κ.τ.λ

Για να δώσω μιά απλή εξήγηση ωστε να αποφεύγονται παρερμηνίες που έχει ο κόσμος με το pre recording,όπου βλέπετε πολλούς και μεγάλους χορηγούς υπάρχει λόγος και έτσι πρέπει να είναι,οπου υπάρχει σχήμα με φορτωμένες παραγωγές,δέν γίνεται διαφορετικά η δέν συμφέρει,όπου είναι ο χώρος ακατάλληλος για παρουσίαση,(Πιστα F1,χειμερινοί αγώνες σκί (καιρικές συνθήκες),τεραστίων διαστάσεων festivals κ.α) πάλι υπάρχει σοβαρός λόγος,αλλά σε 5 - 6 γεροντάκια που σε κάθε μέτρο και μετά απο κάθε drum fill έχουν 10+ bpm διαφορά,μην φοβάστε,το χάλι που ακούτε είναι live from alive.

Last edited:
@MGs Ωραία η ανάλυσή σου και δε διαφωνώ στη χρήση τους για τις περιπτώσεις που ανέφερες.

Αλλά εγώ αναφέρθηκα σε τέτοιες περιπτώσεις, που απλά δεν μπορούν πλέον τα παλικάρια...

Και αν είσαι καμιά κοπελίτσα που έχεις πάρει ένα μπλουζάκι KISS από τα ZARA χωρίς να ξέρεις καν περί τίνος πρόκειται και είσαι ευτυχισμένη που θα κάνεις ένα story,πάει και έρχεται...

Αλλά αν αντιλαμβάνεσαι τα βασικά μιας συναυλίας και έχεις σκάσει και το λιγότερο κανά 150ευρω,
δεν λέει να ακούς κονσέρβα απλά για να ικανοποιήσεις τη ματαιοδοξία του κάθε δεινόσαυρου.

Μπορώ να σου ποστάρω και άλλες περιπτώσεις, αλλά και ακριβώς αντίθετες, όπου καλλιτέχνες παρά την ηλικία τους, στέκονται με αξιοπρέπεια και κάποιες φορές εκπλήσσουν ευχάριστα.

Αλλά εγώ αναφέρθηκα σε τέτοιες περιπτώσεις, που απλά δεν μπορούν πλέον τα παλικάρια...
Και στις 2 περιπτώσεις που περιλαμβάνει το βίντεο που έβαλες,είναι όλα playback.
Οτι νά ναι,πραγματικά,γελοίοι με όλη την έννοια της λέξης.

Υπαρχουν ανθρωποι που θελουν να φυγουν με το κεφαλι ψηλα και να τους θυμουνται οπως πρεπει, και υπαρχουν και ανθρωποι που το πανε μεχρι τελους ειτε ψιλοαξιοπρεπως ειτε εξευτελιζομενοι. Ο καθενας κανει τις επιλογες του, και οι επιλογες αυτες γινονται ειτε αν παιζει ο ιδις ειτε οταν παει να δει καποιον αλλον.

Οποιος παει λοιπον να δει 80αχρονους πουροκερ εκανε την επιλογη του, γουστο του και δικαιωμα του και στην τελικη ας προσεχε. Προσωπικα δε θα πηγαινα σε τετοιο live, πρωτα απο ολα γιατι και εγω δεν ειμαι πλεον για τετοια, σερνομαι. Να παω λοιπον σερνοντας να δω παππουδες να σερνονται το θεωρω γραφικο, και επιπλεον και πολυ μακρυα απο το αυθεντικο πνευμα της ροκ, του live fast die young και του dont trust anyone over thirty. Το ζησαμε οταν επρεπε, τωρα ειναι αργα και για μας και για αυτα τα συγκροτηματα.

Το κακό του franchise δυστηχώς το έχει αυτό και όσοι θέλουν να το κρατούν εν ζωή με απινιδωτές και να μήν συμβαδίσουν οπτικοακουστικά με τον χρόνο,πιστευοντας οτί το είδωλο θα παραμείνει αναλλοίωτο,τελικά το εξαργυρώνουν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο,εκθέτοντας το.

Είμαι της άποψης,οτί μόνο οι πραγματικά συνειδητοποιημένοι μουσικοί καταφέρνουν μιά ομαλή μετάβαση σε
κάτι εναρμονισμένο με τις χρονικές εκδοχές του εαυτού τους,απλά θέλει μεγάλη ψυχική και πνευματική δύναμη να αποτάξεις απο επάνω σου τον τίτλο που σε κρατάει μακριά απο μιά τέτοια προσπάθεια και ο τρελάκιας Blackmore έγραψε αρκετό κόσμο στα παπάρια του και το έκανε και σε ηλικία που θα μπορούσε να το τραβήξει λίγο ακόμη.

Γι αυτό απο εμένα Respect,ίσως είναι και η τελευταία φορά που είδαμε μιά μουσική διάνοια επι σκηνής,αν και εγώ θα ήθελα να τον ακούσω να χαιρετάει με το riff που εμένα προσωπικά με έκανε να θέλω να πιάσω κιθάρα σε μικρή ηλικία και με την καλύτερη φωνή που τον συνόδεψε ποτέ,αν ήταν εφικτό.

Παιδιά, ούτε εγώ θα πήγαινα ποτέ να δω Axl Rose, Aerosmith, Rainbow , Purple ή Stones, Βασ Παπακωνσταντίνου ή Iron Maiden τη σημερον. Και για το πώς θα έπαιζαν και για το ότι το να τους δω να κοπιάζουν για να είναι σκιές του εαυτού τους, θα με ψυχοπλάκωνε, Ό,τι ήταν να δω από αυτούς το είδα.
Ωστόσο, φίλοι μου είπαν ότι οι Cure ή οι Maiden ήταν πολύ καλοί.

Εγραψα απλώς, ότι η μουσική δεν έιναι σπορ και ότι κατανοώ το να θέλει ένας καλλιτέχνης να παίζει μέχρι να του βγει η ψυχή. Εικάζω βάσιμα ότι στην ηλικία τους κι εγώ πιθανότατα το ίδιο θα ήθελα, ειναι ανθρωπινο. Τώρα το αν αυτοί οι mega -καλλιτέχνες το κάνουν και για τα φράγκα, δεν ξέρω ελικρινά - δε νομιζω ότι είνα ιαυτό που έχουν τόσο πολύ ανάγκη, μπορεί όμως και να κάνω λάθος.

Γενικά θέλω εκ παρορμήσεως να υπερασπιστώ το δικαίωμα κάποιου ανθρώπου να παίζει μουσική σε όποια ηλικία και αν ειναι καθώς το να παίζεις δεν εχει να κανει με αυτο. Ναι ολοι ξέρουμε οτι τα νιάτα έχουν πλήθος απο πολύ αποτομα συναισθηματα και αυτο ακουγεται στη μουσικη. Αντιστοιχα και οι πιο μεγαλες ηλικίες (μερικές φορές) εχουν μεν ηπιότερους χαρακτήρες και μικρότερες συναισθηματικες διακυμάνσεις αλλά έχουν και άλλα πλεονεκτήματα που τα νιάτα δεν εχουν προλάβει να αναπτύξουν. Επομένως δεν μας πεφτει ακριβως λόγος αν κάποιος επιθυμεί να εμφανιζεται ζωντανά σε οποιαδήποτε ηλικία καθώς τελικά βάλλεται μόνο ο ίδιος.

Όπως λέει και ο Kanimothrios συνηθιζεται στο δημοσιο διάλογο να λιθοβολούνται οι ροκάδες καθώς το ροκ έχει στερεοτυπικα συνδεθει με τα νιάτα, αλλά αυτο το στερεότυπο ειναι μάλλον παρωχημένο (ισως και το ροκ δυστυχώς). Στην κλασσική μουσική ή στην jazz δεν θα γινόταν εύκολα bulling σε κάποιον πιο μεγάλο σε ηλικία εκτελεστή με εξαίρεση το γεγονός οτι ο μουσικός πρέπει να ειναι σε θέση να υπερασπιστεί σχετικά τις ελάχιστες απαιτήσεις του ρεπερτορίου και φυσικα την ως τώρα ιστορια του.

Συχνά στο επάγγελμα αυτό, και επειδή ειναι τόσο πολύ στενά συνδεδεμένο με την καλή εικόνα, ο μέσος μουσικός έχει μια πολύ πιο επιμελλημένη εικονα και υγεία απο άλλους ανθρώπους. O Jagger στα 83 του απέχει ετη φωτος απο τον μέσο 83άρη. Αλλά τα 83 είναι 83... αναγκαστικά γίνονται αναπροσαρμογές. Ο κάθε ανθρωπος πρεπει να συγκρίνεται με την αντιστοιχη ηλικία σε αλλους ανθρώπους. Απλά τα Rock Icons εχουμε μαθει να τους συγκρινουμε με τον αντιστοιχο νεότερο εαυτό τους και φυσικά ενδεχομένως εκει να χάνουν...

Ο Blackmore βέβαια δεν είναι η καθημερινή περιπτωση εναρξης τέτοιου διαλόγου. Είναι ένας μουσικός που έχει με πολλές ιδιότητες ανακατευτεί με την ιστορία του rock και του hard rock ως ένας απο τους ανθρώπους που συνέβαλαν στη δημιουργία και του και της εικόνας του. Είναι απο τους λίγους κιθαρίστες που εχει εμφανώς τόσους μιμητες και όχι μονο στο παιξιμο αλλά και στην εικόνα. Στο δικό μου αξιακο συστημα, θεωρώ ότι διαθέτει το δικαίωμα να επιστρέφει στη σκηνή καθώς το κατέκτησε μετα απο 66 χρονια μουσικής επαγγελματικής πορείας. Καρριερα που αμφιβάλλω αν θα ξαναγινει απο κανέναν ακόμα και σαν νούμερο όχι με τα αντιστοιχα landmarks.

Στην αντιποδα του παραπανω, αντιλαμβάνομαι τι εννοουν οσοι λενε οτι στενοχωριουνται απο αυτο που ακουσαν, αλλά και πάλι θα προέτρεπα να σκεφτούμε ότι μπορει να μην αντιλαμβανομαστε τα κινητρα που σπρώχνουν τον Blackmore να παιξει μια τελευταια φορά το Smoke on the water με τους Purple ή τον Ozzy να κανει μια τελευταια συναυλια με τους Sabbath απο καρέκλα και με αγώνα να μεινει in tono. Θεωρώ πως εχουν επίγνωση. Απλά ισως υπαρχουν λόγοι που εμάς τώρα το μυαλο μας δεν αξιολογει σοβαρα και θα καταλάβουμε οταν βρεθούμε στην αντιστοιχη φαση. Σε οποια ηλικία και αν γινει.

Ο Blackmore βέβαια δεν είναι η καθημερινή περιπτωση εναρξης τέτοιου διαλόγου. Είναι ένας μουσικός που έχει με πολλές ιδιότητες ανακατευτεί με την ιστορία του rock και του hard rock ως ένας απο τους ανθρώπους που συνέβαλαν στη δημιουργία και του και της εικόνας του. Είναι απο τους λίγους κιθαρίστες που εχει εμφανώς τόσους μιμητες.
Εγώ πάντως ακόμη προσπαθώ να βγάλω το Lazy και το Wring that neck.

Ερώτηση: Αν ζούσαν όλοι οι Beatles και έρχονταν για συναυλία στα 82 τους, θα πηγαίνατε;

Ρωτώ γιατί οι περισσότεροι από εμάς είμαστε κορεσμένοι από μεγάλες ροκ μπάντες και ίσως το να έρθουν κάποιες από αυτές που τις έχουμε ξαναδει στα prime, μας φαίνεται ξενέρωμα. Από την άλλη όμως υπάρχουν και μικρότερες ηλικίες που τώρα ανακαλύπτουν την κλασική περίοδο του ροκ και μπορεί να θέλουν να δουν ακόμη κι αυτόν τον Blackmore.

Γι υτό ρωτάω, στους Beatles, που θα ήταν ακόμη και για εμάς μια μοναδική εμπειρία, θα έπαιζε ρόλο η ηλικία;

Δηλώνω ότι προσωπικά θα πήγαινα κι ας τους έβλεπα σε φάλτσο ακαπέλα 😂 😂 😂 😂 .

Εξάλλου όταν πληρώνεις για να πας να δεις 70φεύγα καλλιτέχνες και περιμένεις να δεις performance, δε φταίνε αυτοί...🧛‍♀️

Παιδιά, ούτε εγώ θα πήγαινα ποτέ να δω Axl Rose, Aerosmith, Rainbow , Purple ή Stones, Βασ Παπακωνσταντίνου ή Iron Maiden τη σημερον. Και για το πώς θα έπαιζαν και για το ότι το να τους δω να κοπιάζουν για να είναι σκιές του εαυτού τους, θα με ψυχοπλάκωνε, Ό,τι ήταν να δω από αυτούς το είδα.
Ωστόσο, φίλοι μου είπαν ότι οι Cure ή οι Maiden ήταν πολύ καλοί.

Τσουβάλιασες, και αδίκως, πολύ κόσμο. Ο Axl τραγουδά και χοροπηδά ένα τρίωρο (ναι, τρίωρο) στην σκηνή. Ο Joe Perry μαζί με τον Alice είναι τώρα σε περιοδεία στην Ευρώπη και είναι αξιοπρεπέστατοι, οι Maiden έχουν νικήσει τον χρόνο και άξιζαν με το παραπάνω τα λεφτά τους. Τί σχέση έχουν όλοι αυτοί με τον Παπακωνσταντίνου, που αναφέρεις...

Η ηλικία από μόνη της, δεν λέει πολλά. Ένας καλλιτέχνης που δεν έχει προσέξει τον εαυτό του, μπορεί να είναι ερείπιο από τα 55.

Τσουβάλιασες, και αδίκως, πολύ κόσμο. Ο Axl τραγουδά και χοροπηδά ένα τρίωρο (ναι, τρίωρο) στην σκηνή. Ο Joe Perry μαζί με τον Alice είναι τώρα σε περιοδεία στην Ευρώπη και είναι αξιοπρεπέστατοι, οι Maiden έχουν νικήσει τον χρόνο και άξιζαν με το παραπάνω τα λεφτά τους. Τί σχέση έχουν όλοι αυτοί με τον Παπακωνσταντίνου, που αναφέρεις...
Κανένας απο αυτόυς όμως,δέν έχει το χρωμοσαμπουάν του Βασίλη μάς!

Κανένας απο αυτόυς όμως,δέν έχει το χρωμοσαμπουάν του Βασίλη μάς!

Καλά, μερικοί από αυτους έχουν ολόκληρες περούκες αλλά ας μην ασχολούμαστε με… τρίχες. :ROFLMAO:

Ο Axl πλέον ακούγεται σαν Μίκυ Μάους στις ψηλές. 😅
Αλλά τα πράγματα είναι απλά, όσο υπάρχει κοινό, θα υπάρχουν και συναυλίες nostalgia, άσχετα αν δεν μπορούν οι μουσικοί αυτοί να είναι σε τοπ φόρμα.

Απαντήσεις

Trending...

Back