The Forum Elitists

Έκτορας

Δυνατό μέλος
Πόντοι
963

Αφήνω εδώ αυτό το βίντεο, χωρίς άλλα σχόλια από εμένα. Πόσο, μα πόσο επακριβώς τους περιγράφει…

Πολυ νεοεποχιτης ο instagramer :ROFLMAO: Και μετα θα τρεχουμε ευτυχισμενοι παιζοντας στα λιβαδια και τετοια :ROFLMAO:

Και δεν καταλαβαινω τι ακριβως εννοει elitist. Αυτοι που εχουν ελιτ εξοπλισμο, ελιτ εμπειρια ή ελιτ γνωσεις;

Στο noiz παντως, και στους τρεις αυτους τομεις, οι τρεις ελιτ που μου ερχονται στο μυαλο ηταν τα καλυτερα παιδια, που βοηθουσαν καθε χρηστη, ακομα και στο best buy- low tier επιπεδο. Ο SF, που ξεχειλιζε στις κιθαρουκλες, παντα ειχε ενα καλο λογο και μια ορθοτατη συμβουλη για την αγορα προσιτης κιθαρας. Ο κ. Χναρακης, χαλαρα ο πιο εμπειρος πληκτρογκουρου εδω μεσα και ποιον δεν ειχε βοηθησει. Και στα θεωρητικα της μουσικης ο Ali ηταν κορυφη, και παλι δεν ειχε προβλημα να δειξει και το που γραφουμε το Ντο στο πενταγραμμο.

Αντιθετα, αυτοι που ηταν οι χειροτεροι στη συμπεριφορα ηταν κατι εντελως ανυπαρκτοι, οχι ελιτ αλλα 3η εθνικη, ενας με συνθ του πεταματου που προσπαθουσε να πεισει οτι αποτυχημενα ψηφιακα σαν της maudio (FFS) ηταν κλασεις ανωτερα απο τα καλυτερα αναλογικα, ενας αυτοκλητος δασκαλος μουσικης που δεν ηξερε ουτε τη βασικη ορολογια, κατι υποτιθεμενοι τεχνικοι που αν τους εβαζες σε στουντιο θα το εκαναν οπως ο Πητερ Σελερς στο Party :ROFLMAO: και παει λεγοντας.

Γενικα δεν υπαρχει μονοσημαντοτητα στην ανθρωπινη συμπεριφορα. Ακομα και το ιδιο ατομο, μπορει τη μια μερα να ειναι γαμω τα παιδια και την αλλη μερα να στραβοκατουρησει και να ειναι εκνευριστικος. Στην τελικη δε θα κανουμε και γαμπρο ενα forum member, αν μπορει να σε βοηθησει σε κατι εχει καλως, αν σου τη λεει του τη λες και εσυ, that's life.

Πάντως στην πραγματική ζωή έχω αντιμετωπίσει περισσότερες φορές το αντίθετο από αυτό που περιγράφει, τον anti-elitist.

Πχ "Τι κιθάρα παίζεις;" "Falcon". Έλα ρε, έδωσες τόσα λεφτά για κιθάρα;"

Η "Αμερικανική είναι η Telecaster;" "Ναι." "Τόσο καλές που έγιναν οι Μεξικάνικες, δεν αξίζει."

Η το αγαπημένο μου "Καις λάμπες το 2026 ρε φίλε; Γιατί να κουβαλάς 20 κιλά ενισχυτή;"

Λες και τα λεφτά τα πήρες από την τσέπη τους ή τους είπες να κουβαλήσουν

Και δεν καταλαβαινω τι ακριβως εννοει elitist. Αυτοι που εχουν ελιτ εξοπλισμο, ελιτ εμπειρια ή ελιτ γνωσεις;
Το εξηγεί. Ορίζει ελιτιστ αυτούς που η ευχαρίστηση που παίρνουν από την χ ασχολία βασίζεται στο να είναι "πιό" από τους άλλους που συμμετέχουν στην ίδια ασχολία.

Αυτοί που περιγράφει δεν έχουν σχέση με αυτούς που πραγματικά ανήκουν στην ελίτ, και προσωπικά εχω διαπιστώσει ότι, πολύ σπάνια οι πραγματικά ελίτ έχουν ελιτίστικες συμπεριφορές (συναντάται και αυτό όμως).

Αυτοί που αναφέρεις δεν ήταν ελιτιστές, ήταν πραγματικά ελίτ με πλήρη απουσία ελιτισμού (το σύνηθες δηλαδή) και ,εν πολλοίς, από τους σημαντικότερους λόγους που το φόρουμ κράτησε το ενδιαφέρον του για τόσα πολλά χρόνια.

Αντιθέτως, οι "εντελώς ανύπαρκτοι" που λες, ταιριάζουν στον όρο ελιτιστ, όπως τον ορίζει ο τύπος στο βίντεο.

Γενικα δεν υπαρχει μονοσημαντοτητα στην ανθρωπινη συμπεριφορα. Ακομα και το ιδιο ατομο, μπορει τη μια μερα να ειναι γαμω τα παιδια και την αλλη μερα να στραβοκατουρησει και να ειναι εκνευριστικος. Στην τελικη δε θα κανουμε και γαμπρο ενα forum member, αν μπορει να σε βοηθησει σε κατι εχει καλως, αν σου τη λεει του τη λες και εσυ, that's life.
Αυτό συμβαίνει παντού και πάντα. Δεν εχει πάντως κάτι κακό το να είναι κάποιος εκνευριστικός, εφόσον πάντα δεν παραβαίνει τους κανόνες της εκάστοτε κοινότητας ή καλής/αποδεκτής συμπεριφοράς από κοντά. Αν η προτεραιότητα ήταν να μην εκνευριστεί ποτέ κανένας, θα ήταν όλες οι κοινότητες σαν γκρουπ νοικοκυρών του facebook να ανεβάζουν καφεδάκι gif και να εύχονται να έχουμε μια υπέροχη Τετάρτη.
Τώρα για την αντίδραση που λές, σωστή μεν, αλλά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Πάντως στην πραγματική ζωή έχω αντιμετωπίσει περισσότερες φορές το αντίθετο από αυτό που περιγράφει, τον anti-elitist.
Και αυτοί στην κατηγορία έλιτιστ μπαίνουν με τον ορισμό του τύπου. Ξέρουν καλύτερα από εσένα τί χρειάζεσαι.
Πάντως μην το παίρνεις και πολύ προσωπικά, πολλές φορές αυτά σημαίνουν "ωραία η αμερικάνικη τελε αλλά δεν βγαίνω, δε βαριέσαι καλή και η μεξικαν" και δεν έχουν ίχνος ζήλειας ή κριτικής, αλλά μπορεί να ακουστούν λίγο άκομψα.

Αντιθέτως, οι "εντελώς ανύπαρκτοι" που λες, ταιριάζουν στον όρο ελιτιστ, όπως τον ορίζει ο τύπος στο βίντεο.

Και αυτοί στην κατηγορία έλιτιστ μπαίνουν με τον ορισμό του τύπου. Ξέρουν καλύτερα από εσένα τί χρειάζεσαι.

Thanks για τις διευκρινισεις.

Σε αυτη τη βαση που το θετεις, ειναι εντελως αλλα τα ζητηματα.

Πρωτα απο ολα ας αφησουμε εξω τη συμπεριφορα και τον τροπο, και ας παμε στην ουσια των λεγομενων του καθενα μας.

Καθε μια αποψη, εχει και τις αναφορες και το πεδιο ορισμου της. Λες ας πουμε, ποια ειναι η καλυτερη κιθαρα; ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ απαντηση σε αυτο, διοτι ακριβως πρεπει να λαβουμε υποψη τις σχετικες αναφορες: Καλυτερη κιθαρα για black metal ή για surf; Καλυτερη κιθαρα για εναν παιχτη ή για εναν συλλεκτη επενδυτη; Καλυτερη κιθαρα ως value for money ή ως status symbol; Και παει λεγοντας.

Το ιδιο γινεται και σε επιπεδο γνωσεων: Εχεις καποιες x εμπειριες, οι οποιες σε οδηγησαν σε καποια συμπερασματα. Εχεις ας πουμε για παραδειγμα εναν τροπο ηχογραφησης που ταιριαζει και δινει αποτελεσματα για να γραφεις ξερω γω καφροmetal κιθαρες. Αυτη τη μεθοδο, την εχεις δοκιμασει, την εχεις τεκμηριωσει οτι δουλευει γενικοτερα και σε οποιαδηποτε αλλη εφαρμογη; Τη θεωρεις ως μια ακομα πιθανη προσεγγιση, ή ως τη μονη σωστη και καθολικα προτεινομενη;

Μετα, ενα αντικειμενο οπως η θεωρια της μουσικης. Ενα πραγμα που η εξελιξη του κραταει αιωνες, απο τον Πυθαγορα μεχρι τις μερες μας. Πως θεωρεις εφικτο να προσφερεις γνωση σε εναν τετοιο τομεα, οταν δεν εχεις ασχοληθει επισταμενως; Και αν εσενα προσωπικα σου αρκει το τσαλαβουτημα, πως εισαι σιγουρος οτι αρκει και στους αλλους;

Αν παρατηρησουμε θα δουμε οτι το common pattern σε ολες αυτες τις περιπτωσεις ειναι οτι προβαλλουμε τις δικες μας αναγκες και τις δικες μας παραστασεις στους αλλους. Ειναι πολυ σημαντικο, στο αλμα απο το ειδικο στο γενικο, απο την δικη μας περιπτωση σε μια γενικοτερη διαπιστωση, ΠΑΝΤΑ να αφηνουμε το παραθυρο ΟΡΘΑΝΟΙΚΤΟ στις αντιρρησεις που μπορει να μας φερουν, ακριβως γιατι θα ειναι αντιρρησεις απο μια αλλη σκοπια και απο αλλες προσλαμβανουσες. Οσο και να ασχοληθεις αλλωστε με ενα ζητημα, παντα θα υπαρχουν ανθρωποι που θα εχουν πραγματα να σου πουν, η τεχνη μακρα ο δε βιος βραχυς.

Οποτε οταν εκφερουμε μια γνωμη, και ειδικα μια γνωμη που αποκλινει απο τα λεγομενα "κοινως αποδεκτα", ΥΠΟΧΡΕΟΥΜΑΣΤΕ να ξεκαθαρισουμε οτι μιλαμε για τη δικια μας συγκεκριμενη περιπτωση. Δηλαδη π.χ. "Για τη μουσικη που μου αρεσει να κανω ΕΓΩ, δε χρειαζεται η θεωρια". Καμια αντιρρηση. Ομως η φραση "Δε χρειαζεται θεωρια για να κανει καποιος μουσικη" θα φερει αντιρρησεις, διοτι υπαρχουν και μουσικες που απαιτουν ενα καποιο θεωρητικο υποβαθρο.

Οποτε ναι, τελικα ο ελιτισμος με αυτην την εννοια δεν εχει να κανει ουτε με γνωσεις ουτε με εμπειρια. Εχει να κανει με την ψευδαισθηση καποιου οτι ανηκει σε μια ελιτ οπου αυτη μονο εχει τις σωστες προσλαμβανουσες, και αυτη μονο εχει το δικαιωμα να βγαλει τα απολυτως σωστα συμπερασματα, τα οποια θα πρεπει να γινουν αυτοματως αποδεκτα απο τον καθενα.

Ειναι ευκολο για ολους μας να πεσουμε σε αυτην την παγιδα, γιατι η ιδια μας η κοσμοαντιληψη διαμορφωνεται απο τις εμπειριες μας. Θελει πολυ προσοχη, και να κραταμε τα αυτια και τα ματια μας ανοικτα για να την αποφυγουμε.

O όρος ''ελιτιστές'' αναφέρεται είτε

-σε ''cork sniffers'', δηλαδή αυτούς που υποτιμούν οτιδήποτε οικονομικό ή προσιτό, υπεραναλύουν τεχνικά χαρακτηριστικά που ελάχιστοι μπορούν να καταλάβουν και θεωρούν ότι η ποιότητα είναι αποκλειστικά συνδεδεμένη με την premium τιμή και το brand.

-είτε σε ανθρώπους που προσπαθούν να επιβάλουν την άποψή τους για ένα προϊόν (είτε ακριβό είτε φθηνό) για να νιώσουν καλύτερα χρησιμοποιώντας τον κλασικό ψυχολογικό μηχανισμό αντιμετώπισης της ''γνωστικής ασυμφωνίας'' (cognitive dissonance), δηλαδή ότι έκαναν την καλύτερη δυνατή επιλογή με τα χρήματά τους ανάμεσα σε μια απέραντη πληθώρα εναλλακτικών επιλογών (choice fatigue και analysis paralysis) και πείθοντας και άλλους για αυτό, τους δίνει ικανοποίηση και επιβεβαίωση.

Με λίγα λόγια, ο ελιτισμός είναι ένας ''αμυντικός'' ψυχολογικός μηχανισμός, για να αποφύγουμε την κόπωση ότι ίσως δεν κάναμε την καλύτερη επιλογή βάσει των αναγκών μας.

Έχοντας πει αυτά λοιπον, καταλήγω στο εξής: MONO Gibson, ΜΟΝΟ Marshall, και ΜΟΝΟ BOSS (για pedals). Όλα τα υπόλοιπα είναι να'χαμε να λέγαμε

Last edited:
Πέντε άνθρωποι εδώ μέσα, ποιοι forum Elitists και τρίχες κατσαρές;

Έχει γίνει τεράστια προσπάθεια και μάλιστα επιτυχημένη ώστε και ο πλέον αρχάριος να αντιμετωπίζεται με σεβασμό, σε σχέση τουλάχιστον με το τι επικρατούσε 2-3 χρόνια πριν.

Last edited:
Καθε μια αποψη, εχει και τις αναφορες και το πεδιο ορισμου της. Λες ας πουμε, ποια ειναι η καλυτερη κιθαρα; ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ απαντηση σε αυτο, διοτι ακριβως πρεπει να λαβουμε υποψη τις σχετικες αναφορες: Καλυτερη κιθαρα για black metal ή για surf; Καλυτερη κιθαρα για εναν παιχτη ή για εναν συλλεκτη επενδυτη; Καλυτερη κιθαρα ως value for money ή ως status symbol; Και παει λεγοντας.
Καλύτερη κιθάρα σαφώς και δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει καλύτερο αυτοκίνητο, καλύτερος αναπτήρας ή καλύτερο ψαρι (πλάκα κάνω, φυσικά υπάρχει καλύτερο ψάρι). Όχι γιατί όλα στη ζωή είναι σχετικά και τέτοια, αλλά γιατί ο όρος "καλύτερος" είναι μια σχετική, αόριστη έννοια. Αν το ορίσεις, υπάρχει καλύτερη κιθάρα.

Όμως εδώ, αφήνεις απ' έξω την συμπεριφορά και τον τρόπο ενώ νομίζω αυτά ακριβώς είναι που δημιουργούν το όποιο πρόβλημα.
Πχ πάω στοίχημα, δεν σε ενοχλεί καθόλου το γεγονός ότι κάποιος θεωρεί το maudio καλύτερο από το moog modular ή ο τεχνικός που πιστεύει οτι χρειάζεται παιδικό καρεκλάκι και ελέφαντα στο δωμάτιο για να κάνει σωστή ηχογράφηση.
Αυτό που σε ενοχλεί είναι ο τρόπος που πάει να περάσει αυτή η άποψη ή να επιβληθεί ορισμένες φορές.

Για να επιστρέψουμε και στο βίντεο, αυτό που λέει ο τύπος (και κατά την άποψή μου έχει δίκιο) είναι ότι, "χαλαρώστε, να περνάμε καλά είναι ο στόχος όλοι, μην το παίρνετε κάποιοι πιό σοβαρά από ότι πρέπει, χαλιέστε και χαλάτε και τους άλλους".
Ε γενικά όποιος συμμετέχει σε κοινότητες, ιντερνετικές ή μη, έχει δει να συμβαίνουν τέτοιες συμπεριφορές με βέβαιη κατάληξη το χάλασμα του ενός ή όλων.

Το αρχικό βίντεο πάντως δεν έχει να κάνει με το παρόν φόρουμ, αλλά γενικά με τα χόμπι (συμπεριλαμβανομένης της μουσικής). Διευκρινίζοντας τη δική μου ανάρτηση, την αντι-ελιτιστική συμπεριφορά την έχω αντιμετωπίσει εκτός φόρουμ και μάλιστα πολλές φορές από μη κιθαρίστες, το οποίο είναι απλά χαζό έτσι, είναι σα να πηγαίνω εγώ πχ σε έναν επαγγελματία φωτογράφο και να αναρωτιέμαι γιατί αυτός έχει ακριβή φωτογραφική μηχανή ενώ το μέσο κινητό βγάζει "μια χαρά φωτογραφίες"

"Υπάρχει άνθρωπος που έχει home studio και γράφει μουσική σε κάποιο άλλο DAW εκτός από το CAKEWALK SONAR; Oh, mon dieu.."
cos_dr, 2004

"Υπάρχει άνθρωπος που έχει home studio και γράφει μουσική σε κάποιο άλλο DAW εκτός από το PRESONUS STUDIO ONE; Oh, mon dieu.."
cos_dr, 2023

(σ.σ. ο cos_dr το 2004 άρχισε να γράφει με CAKEWALK SONAR και το 2023 άρχισε να γράφει με PRESONUS STUDIO ONE. Τα συμπεράσματα δικά σας.)

Ο λογος υπαρξης των φορουμ ειναι βασικα να παρεις καποιες πληροφοριες, ισως και να ανταλλαξεις αποψεις. Το Self importance και το hate speech δεν ειναι χαρακτηριστικα των forum, ειναι χαρακτηριστικα της ανθρωπινης φυσης, τα οποια επιβιωνουν μια χαρα και σε πιο συγχρονης μορφης social media.

Βεβαια ειναι γεγονος οτι οι πιο νεαρες γενιες δινουν ΤΕΡΑΣΤΙΑ εμφαση στο self importance, ενω παραλληλα εχουν μια καποια αλλεργια στις εντασεις, με τη λογικη του safe space αλλα και του echo chamber των αποψεων να κυριαρχουν. Ετσι, στα ματια ατομων τετοιας νοοτροπιας τα forum οπου κυριαρχει η συγκρουση των αποψεων μοιαζουν με κολαση, που σε ενα βαθμο αλλωστε ειναι και αληθες :ROFLMAO:

Οποτε ειμαστε πλεον στο σημειο ναδιρ: Ολες οι επισημανσεις περι των forum elitist του noiz να αφορουν το παρελθον. Ουσιαστικα εχει τελειωσει η φαση, με συμβολη της προηγουμενης χαλαρης στασης στο moderation, αλλα ΙΜΗΟ και της σημερινης εν πολλοις ακατανοητης λογικης αυτου, αλλα πανω απο ολα με την παροδο του χρονου και την παρακμη γενικα των forum.

Ειμαι παντως κατα μια εννοια ευχαριστημενος για αυτο. Η φαση πεθαινει ηρεμα, χωρις εντασεις, χωρις καν θεμα συζητησης. Καλυτερα ετσι, εχουμε δωσει ηδη πολυ χρονο εδω μεσα. Ηταν και εποχες που χρειαζοταν ισως να δωσει κανεις μια βοηθεια, και να παρει φυσικα. Τωρα πλεον, με την υπερπροσφορα πληροφοριας και την ΑΙ, η παρουσια μας ως χρησιμοτητα ειναι περιττη, και οι αποψεις μας δεν αφορουν κανενα. Το influencing εχει γινει πλεον επιστημη, εχει γινει επαγγελμα, τι να λενε και τα μελη ενος φορουμ, απλοι ερασιτεχνες. :ROFLMAO:

Και τι πληροφοριες για ενα μηχανημα μπορει να παρει καποιος απο μια αγγελια; Την τιμη του; Την ιδια στιγμη στο youtube θα βρει demo και tutorial, στο site της εταιριας το manual κλπ.

Μην το ψαχνεις, ο καιρος που ο γραπτος λογος κυριαρχουσε περασε ανεπιστρεπτι. Ακομα και τα βιβλιοπωλεια χαροπαλευουν, που μιλαμε για εγκυρες πηγες οχι οτι γραφει ο καθε περιεργος. Πλεον βιντεακια και παλι βιντεακια, φωτος, αντε και κανα podcast.

Οσο αφορα τις αμπελοφιλοσοφιες, φυσικα και δε θα παρεις πληροφοριες απο αυτες. Εδω σε συζητησεις επι συγκεκριμενων θεματων στα φορουμ, και για να βρεις μια λογικη αποψη τρως στη μαπα 15 παρανοικες, και θα βγαλεις ακρη με γενικα και αοριστα θεματα; Τσατ ηταν και τσατ παραμενει, οποιος βαυκαλιζεται οτι ειναι κατι παραπανω πλαναται πλανην οικτραν.

Σαν αυτός που ξεκίνησε το νήμα, να ξεκαθαρίσω ότι ήθελα να μοιραστώ την άποψη του εν λόγω κυρίου στο βίντεο, που και εγώ ασπάζομαι (για να είμαι ξεκάθαρος), σαν παρουσία (ισχυρή, μάλιστα κατά περιπτώσεις) σε ΟΛΑ τα φόρα που έχω συμμετάσχει κατά καιρούς, ανθρώπων που συμπεριφέρονται ακριβώς όπως περιγράφει στο βίντεο. Το Noiz σαν κοινότητα που απαρτίζεται από ατελή ανθρώπινα όντα, δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Ενδιαφέρον ξεχωριστό παρουσιάζει η αντίδραση όμως κάποιων μελών.

Τον μοναδικό που θα υπερασπιστώ είναι ο εκλιπόντας Superfunk, τον οποίο ανέφερε ο @manosx και θα πω ότι ο άνθρωπος ήταν ο ορισμός του αντί-ελιτιστή, μιας και πάντα δίδασκε (ολόσωστα) ότι δεν χρειάζεσαι πανάκριβο και δύσκολο να αποκτηθεί εξοπλισμό, ούτε για να χαρείς την μουσική, ούτε για να ηχογραφήσεις άλμπουμ που θα πουλήσουν εκατομμύρια. Δηλαδή, ακριβώς το αντίθετο από την περιγραφή του βίντεο που συζητάμε.

Τώρα εάν εσείς δεν εντοπίζετε ελιτιστες σε gear-related forum, μάλλον σας ζηλεύω. Επίσης, θα ήταν καλό εάν κάποιος νιώθει ότι δεν τον αφορά ένα νήμα, να μην νιώθει την ανάγκη να απαντήσει βρε αδερφέ, σε αυτό. Δεν βάζουμε απουσίες. Το να μειώνει την αξία της συζήτησης, είναι κάποιας μορφής ελιτισμός, δεν βρίσκετε…;

cos_dr intelectual.jpg Το noiz.gr είναι ένας χώρος όπου η αγνή «κάβλα» για τη μουσική δημιουργία και την τεχνολογία συγκρούεται καθημερινά με την ανάγκη ορισμένων να επιβληθούν, μετατρέποντας το forum σε έναν πιστό καθρέφτη της κοινωνίας μας.

Στην καρδιά του Noiz βρίσκεται το κοινό πάθος. Είναι αυτή η ηλεκτρική ενέργεια που νιώθεις όταν μοιράζεσαι μια νέα ηχογράφηση ή όταν ανακαλύπτεις έναν ήχο που σου παίρνει το κεφάλι. Σε αυτές τις στιγμές, η κοινότητα λειτουργεί ως το ιδανικό ψηφιακό καταφύγιο, όπου η γνώση ρέει ελεύθερα και η χαρά του ενός γίνεται έμπνευση για τον άλλον. Είναι η στιγμή που το «εγώ» υποχωρεί μπροστά στη μουσική.

Ωστόσο, ως αυθεντική διαδικτυακή κοινότητα, το Noiz δεν θα μπορούσε να γλιτώσει από τις παθογένειες της πραγματικής ζωής. Εκεί που τελειώνει ο ενθουσιασμός, συχνά ξεκινά η εκτόνωση των προσωπικών κομπλεξ. Πολλοί χρησιμοποίησαν την ανωνυμία ή την απόσταση της οθόνης για να το παίξουν αυθεντίες, υποτιμώντας τον συνομιλητή τους μόνο και μόνο για να νιώσουν οι ίδιοι σημαντικοί. Ο ελιτισμός πάνω στον εξοπλισμό ή η ειρωνεία απέναντι σε μια απλοϊκή ερώτηση δεν είναι παρά η μεταφορά των κοινωνικών απωθημένων στο πληκτρολόγιο.

Τελικά, αυτός είναι ο λόγος που το λέμε κοινότητα και όχι εγκυκλοπαίδεια. Η συνύπαρξη του δημιουργικού πάθους με την ανθρώπινη μικρότητα είναι αναπόφευκτη. Στο Noiz, όπως και στην κοινωνία, το στοίχημα είναι να μπορείς να προσπερνάς τον θόρυβο των συμπλεγματικών για να κρατήσεις την ουσία: την επαφή με ανθρώπους που έχουν την ίδια ή ανάλογη τρέλα με εσένα.

Παρά τις προκλήσεις που αντιμετώπισε το Noiz λόγω της γενικότερης φθοράς που υφίστανται τα παραδοσιακά forums, η μετάβαση σε ένα πιο στοχευμένο και αυστηρό moderation αποτελεί πλέον μια δικαιωμένη πραγματικότητα. Η φθορά αυτή, που προήλθε από την κυριαρχία των Social Media και την επιδερμική επικοινωνία, την άνοδο του τοξικού σχολιασμού και τη στροφή των χρηστών προς την άμεση, μασημένη πληροφορία, απείλησε την ίδια την ουσία της κοινότητας. Σε αυτό το περιβάλλον, η υιοθέτηση ενός αυστηρότερου κανονιστικού πλαισίου δεν ήταν απλώς μια επιλογή, αλλά μια αναγκαία κίνηση επιβίωσης.

Αυτή η παρέμβαση λειτούργησε ως αποτελεσματική ασπίδα απέναντι στην ασυδοσία, και παρόλο που η εφαρμογή της έφερε στην επιφάνεια ορισμένες αδυναμίες ή τριβές, τα οφέλη της είναι πλέον ορατά σε όλους. Η ποιότητα του διαλόγου αναβαθμίστηκε ουσιαστικά, οι άσκοπες αντιπαραθέσεις που αναλώνονταν σε προσωπικά κόμπλεξ περιορίστηκαν και το forum ανέκτησε τον παραγωγικό του χαρακτήρα.

Κατά την προσωπική μου άποψη, αυτή η αυστηρότητα είναι που θωρακίζει το κύρος του Noiz σήμερα. Διασφαλίζει τα χρηστά ήθη και, το κυριότερο, προστατεύει τον νέο χρήστη από την αποθαρρυντική τοξικότητα που επικρατούσε παλαιότερα. Με αυτόν τον τρόπο, το Noiz κατάφερε να μην παραμείνει ένα στατικό αρχείο του παρελθόντος, αλλά να εξελιχθεί σε μια υγιή και προστατευμένη κοινότητα που σέβεται τα μέλη της και το αντικείμενο που υπηρετεί.

elitist.jpg

Το βίντεο περιγράφει πολύ πετυχημένα την κατάσταση με τους ελιτιστές,που ακόμη και αν παραδεχόμαστε κάποιους από αυτούς για τις γνώσεις τους και το χρόνο που αφιέρωσαν για να τις αποκτήσουν,μας είναι συνήθως αντιπαθείς σαν προσωπικότητες.
Μια μικρή διάκριση θα κάνω για κάποιους που απλά είναι nerds και εμμονικοί στα όρια του αυτισμού,αλλά που δεν εμπίμπτουν στην κατηγορία των ελιτιστών.

Πάντως δεν έχω πετύχει ελιτιστή που να μην είναι υπέρμετρα εγωιστής ή να μην ειναι fanboy σε βαθμό να έχει την ανάγκη ετεροκαθορισμού από κάποιo μεγάλο brand

Πχ "Τι κιθάρα παίζεις;" "Falcon". Έλα ρε, έδωσες τόσα λεφτά για κιθάρα;"

Η "Αμερικανική είναι η Telecaster;" "Ναι." "Τόσο καλές που έγιναν οι Μεξικάνικες, δεν αξίζει."

Η το αγαπημένο μου "Καις λάμπες το 2026 ρε φίλε; Γιατί να κουβαλάς 20 κιλά ενισχυτή;"

Λες και τα λεφτά τα πήρες από την τσέπη τους ή τους είπες να κουβαλήσουν

Αυτούς που περιέγραψες δεν θα τους ονόμαζα συνειδητοποιημένους αντιελιτιστές,αλλά περισσότερο υποκριτές,ζηλόφθονες και μπαρουφολόγους που είναι όλο το στυλ της ζωής τους
οχυρωμένο πίσω από τέτοιες θεωρίες,είτε αφορά κιθάρες,είτε αφορά αυτοκίνητα.

Το ότι με τα επιχειρήματά τους δεν πείθουν ούτε δεκάχρονο,είναι άλλη ιστορία..

Επειδη αυτο το λες και το ξαναλες, και επειδη ειμαι μελος καμποσο διαστημα και δε θυμαμαι τετοια σκηνικα να ειναι συνηθισμενα, θελω να παραθεσεις, απο τις χιλιαδες σελιδες του noiz, 5 περιπτωσεις οπου ενα νεο μελος εχει μια απορια και αντι να τον βοηθησουμε εμεις τον χλευαζαμε.

Περιμενω.
Θες να ψάξω χιλιάδες σελίδες forum χρόνων πριν γιατί δε θυμάσαι; Πολύ λογικό request.

ΟΚ, θα σου πω με καθε ειληκρινια το τι θυμαμαι εγω.

Η μονη περιπτωση να μην εχει αμεση βοηθεια καποιος νεος, ηταν να ρωτησει κατι το οποιο ηταν αιτια καυγα, π.χ. αν παιζει ρολο το ξυλο της ταστιερας στον ηχο. :ROFLMAO: Σε καθε αλλη περιπτωση, υπηρχε βοηθεια.

Έτσι κι αλλιώς το πράγμα έχει μπει σε σειρά και moderating δεν πολυχρειάζεται, έχει μήνες να πατήσει κάποιος το κουμπί της αναφοράς, καινούργια παιδιά ρωτάν απορίες και δεν τους παίρνουν στο ψιλό κλπ...Γιατί έτσι κι αλλιώς δε θα μπορούσα να το αναλάβω και μόνος μου όλο αυτό.
ΟΚ, δεν το ήξερα ότι έτσι γίνεται το moderation. Αφού το έμαθα λοιπόν, πάτησα το κουμπί της αναφοράς την οποία παραθέτω για να είναι στη διάθεση όλων.

Αναμένω τη συνέχεια.
1776955849630.png

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back