Δείξτε και δείτε Pedalboards (2025 -> 20ΧΧ)

Καλύτερος και πιο versatile compressor ο Crazy Tube Circuits Phi. Στουντιακού επιπέδου.

Για πιο χρωματισμένο compression και πιο vintage καταστάσεις έχω έναν Βρετανικό 70s κλώνο του Ross Compressor που είναι καταπληκτικός.

Καλύτερος compressor για μπάσο -που πρέπει οπωσδήποτε να ξαναγοράσω- ήταν ο Mad Professor Forest Green στην Handwired έκδοση που είναι 8:1 (ο factory είναι 4:1, πιο προσανατολισμένος σε κιθάρα και πιο compressed μπάσα από το Precision μου). Προς το παρόν στο μπάσο χρησιμοποιώ έναν παλιό Trace Elliot dual band.

1775073097157.png

Πάνω δεξιά μπάινει και ένα σάπιο Korg Pitchblack. Eπίσης, το Vibe κάλλιστα να αντικαθίσταται από ένα Mooer autowah *Funky Monkey και να βγαίνω μια χαρά και μόνβο με ένα από τα τρια αυτά drive -ή το πολύ με δυο από αυτά. Tα boards μου αλλάζουν συνέχεια... γιατί με τα συγκεκριμένα πετάλια αγαπώ πολυ τον ήχο που βγάζω με το καθένα από αυτά.

pedalboard_contest1.jpg

Ερώτηση στους πεταλάκηδες (δεν είναι δικό μου το board)

Όταν έχεις τόσα εφέ, έχει και τόση σημασία ο ενισχυτής; Θέλω να πω, παραμόρφωση παίρνεις από τα πετάλια, reverb από εκεί, αν έχεις και ένα eq να χρησιμοποιείς, το μόνο που σου δίνει ο ενισχυτής είναι ένταση και ένα καθαρό ηχόχρωμα, το αν είναι fender ή vox ή marshall είναι θέμα προτίμησης

Δε σου δίνει μόνο ένταση και καθαρό ηχόχρωμα όμως. Σου δίνει και την απόκριση και το κομπρεσσάρισμα και το eq και το δυναμικό εύρος του ήχου σου και το definition μεταξύ χορδών και χίλια δυο άλλα. Και όλα αυτά "παίζουν" 24/7, δε πα 'να παίζεις με 4 πετάλια ανοικτά στο ένα κομμάτι και να τα σβήνεις όλα στο επόμενο, απο πίσω θα υπάρχει ένα μηχάνημα που καθορίζει τον ήχο σου σε σημαντικό βαθμό.

Προφανώς και έχοντας "αφαιρέσει" απο τη συμμετοχή του ενισχυτή και το χαρακτήρα του overdrive σου και των όποιων spatial/modulation (επειδή βασίζεσαι σε πετάλια) έχεις ένα μεγαλύτερο περιθώριο του να βγάλεις "τον ήχο σου" πάνω σε οποιαδήποτε πλατφόρμα, αυτό όμως δεν κάνει την συμμετοχή του ενισχυτή λιγότερο καθοριστική.

Για παράδειγμα, υπάρχουν 4-5 ενισχυτές που παίζουν στα προβάδικα στα οποία πηγαίνω. Ε ο ένας έχει ένα χαρακτηριστικό στον ήχο του που εμένα δεν μου αρέσει, και δεν έχω καταφέρει να το ξεφορτωθώ ακόμα και με modeller καρφί στον τελικό του, είναι μόνιμα εκεί και με ενοχλεί μόνιμα. Με ενοχλεί και στο κομμάτι που θα παίξω μόνο με ένα ελαφρύ OD πετάλι, με ενοχλεί και σε αυτό που θα ανοίξω και αλλά 4.

Για παράδειγμα, υπάρχουν 4-5 ενισχυτές που παίζουν στα προβάδικα στα οποία πηγαίνω. Ε ο ένας έχει ένα χαρακτηριστικό στον ήχο του που εμένα δεν μου αρέσει, και δεν έχω καταφέρει να το ξεφορτωθώ ακόμα και με modeller καρφί στον τελικό του, είναι μόνιμα εκεί και με ενοχλεί μόνιμα. Με ενοχλεί και στο κομμάτι που θα παίξω μόνο με ένα ελαφρύ OD πετάλι, με ενοχλεί και σε αυτό που θα ανοίξω και αλλά 4.
Αυτό που σε ενοχλεί δεν είναι συχνότητα; Με ένα eq πετάλι δε φτιάχνεται;

Αυτό που σε ενοχλεί δεν είναι συχνότητα; Με ένα eq πετάλι δε φτιάχνεται;
'Οχι, το έχω δοκιμάσει.

'Εχω παραμετρικό eq στο pedalboard μου το οποίο (μεταξύ άλλων χρήσεων) μπαίνει καμιά φορά και για "διόρθωση" eq του ενισχυτή. Σε κάποιους πχ που βγαίνουν κάπως μπουκωμένοι το χρησιμοποιώ καμια φορα σαν πλατύ top boost, με καλύτερα αποτελέσματα (συνήθως) απ'οτι αν ανέβαζα λίγο το tone του drive μου ή τα ψηλά του ενισχυτή. Σε άλλη περίπτωση το έιχα σαν έντονο notch να κόβει ένα resonant peak στον ήχο ενος Laney που με ενοχλούσε.

Στον συγκεκριμένο όμως (ο 100αρης Peavey Valveking με την 4x12 του) υπάρχει ένα ενοχλητικό compression, ένα ψωφιο πλαστικό attack στις χαμηλές που δεν φευγει με τίποτα. Και είναι πιστεύω θέμα τελικού κατα κύριο λόγο, έχει κάτι μ@κιες για έλεγχο resonance/presence και τάξη λειτουργίας που υποψιάζομαι οτι φταίνε και απλά δεν σώζεται.

Προβολή συνημμένου 53502

Ερώτηση στους πεταλάκηδες (δεν είναι δικό μου το board)

Όταν έχεις τόσα εφέ, έχει και τόση σημασία ο ενισχυτής; Θέλω να πω, παραμόρφωση παίρνεις από τα πετάλια, reverb από εκεί, αν έχεις και ένα eq να χρησιμοποιείς, το μόνο που σου δίνει ο ενισχυτής είναι ένταση και ένα καθαρό ηχόχρωμα, το αν είναι fender ή vox ή marshall είναι θέμα προτίμησης
Για μενα εχει τεραστια διαφορα το πως νιωθω πχ εναν Tweed 5e3 στο χερι (SAG etc.) αλλα και στο αυτι απο οτι ενας plexi και αυτο με πεταλια η χωρις

Δεν έχει, και αυτός ίσως να είναι και ο λόγος που έχουν γίνει τόσο δημοφιλή τα μόντελερς.

Πήγαμε δηλαδή από την εποχή με τους τελικιασμένους ενιχυτές πουσαρισμένους με κάνα tubescreamer & sd-1 στην εποχή από το 2000 και μετά που έβγαιναν φοβερά πετάλια και όχι τύπου metal zone και ds-1, και είχες φοβερό γκάζι σε οποιονδήποτε ενισχυτή και σε οποιαδήποτε ένταση (εγώ αυτά τα πετάλια τα αποκαλώ ''amp in a box'' περισσότερο παρά ''distortion πετάλια'' γιατί στην ουσία είναι σαν προενίσχυση και όχι να ''πουσάρει'' ένα σήμα), για να καταλήξουμε στα μόντελερς καθώς αφού καταργείς που καταργείς την ''σημασία'' του ενισχυτή που έχεις διαθέσιμο στο πάλκο, γιατί δεν τον καταργείς και τελείως και αντί για pedalboard να μην εχεις ένα unit που δίνει σήμα κατευθείαν στον ηχολήπτη (και ξεμπερδεύεις με τα πολλά τροφοδοτικά, patch cables, μικρόφωνα κ.ο.κ.)

Τώρα αν έχει ΜΕΓΑΛΗ σημασία ο καθαρός - πουσαρισμένος καθαρός ήχος για κάποιον, ΟΚ ίσως να έχει σημασία.... για μένα πχ που ο καθαρός ήχος είναι εντελώς διεκπεραιωτικός (5% σε σχέση με το υπόλοιπο 95% του παικτικού ρεπερτορίου μου) με ενδιαφέρει απλώς να είναι ποιοτικός, δεν θα κάτσω να αναλύσω αν είναι τύπου fender twin reverb ή τύπου fender super reverb ή τύπου fender bassman ή τύπου fender hot rod deluxe κτλ κτλ

Προβολή συνημμένου 53387

Μπορεί κιθάρα να μην ξέρω να παίζω ακόμα αλλά έχω τρέλα με τον ήχο, νέα προσθήκη και νομίζω τελευταία για φέτος το helix hx one στην θέση του plethora X1. Παρα πολύ ποιοτικα εφέ και μεγάλη ευκολία στον χειρισμό
Καλημέρα, θέλω τα φώτα σα, πήρα ενα νέο fuzz του wapmler το cryptid το οποίο από τα reviews ακούγεται φατναστικά, οι οδηγίες λένε να το βάλω πρώτο πριν και απο το tuner.. ποια η γνώμη σας το fuzz ειναι αυτό

Καλημέρα, θέλω τα φώτα σα, πήρα ενα νέο fuzz του wapmler το cryptid το οποίο από τα reviews ακούγεται φατναστικά, οι οδηγίες λένε να το βάλω πρώτο πριν και απο το tuner.. ποια η γνώμη σας το fuzz ειναι αυτό

Γνώμη για το συγκεκριμένο πετάλι δεν έχω, αλλά συμβαινει αρκετές φορες με fuzz γερμανίου να μην λειτουργουν σωστά (ή και καθόλου) όταν υπάρχουν άλλα πετάλια πριν απο αυτά.

Αν το tuner είναι true bypass, πιθανόν δε θα έχεις πρόβλημα. Αν έχει buffer, πρέπει το fuzz να προηγηθεί. Καλού κακού δοκίμασε και τις δύο θέσεις πώς ακούγεται, πώς καθαρίζει με το volume knob κλπ.

Αν το tuner είναι true bypass, πιθανόν δε θα έχεις πρόβλημα. Αν έχει buffer, πρέπει το fuzz να προηγηθεί. Καλού κακού δοκίμασε και τις δύο θέσεις πώς ακούγεται, πώς καθαρίζει με το volume knob κλπ.
παντα πριν το wah και το ricochet ?

Δεν συγκρίνεται με τα μεγαθήρια που ανεβάζουν άλλοι φίλοι, αλλά έχει αυτά που μου χρειάζονται.

Αυτό που με έχει εντυπωσιάσει περισσότερο, είναι ότι μετά από εκατοντάδες αλλαγές πεταλιών ανά τους αιώνες που πέρασαν, το μόνο που μπαίνει σε κάθε νέα πεταλιέρα είναι το ταπεινό Joyo, υπέροχος ήχος
IMG_20260418_154820302_MFNR.jpg

παντα πριν το wah και το ricochet
Το wah και το fuzz πάντα πρίν το Ricochet.

Το wah πάντα πριν το fuzz αλλά εδώ τα πράγματα γίνονται αρκετά πιο πολύπλοκα. Για να συνεργαστούν wah και fuzz χρειάζεσαι είτε "fuzz friendly" wah, είτε "wah friendly" fuzz.

Δηλαδή είτε το wah θα πρέπει να έχει κατάλληλο buffer εξόδου, είτε το fuzz κατάλληλο buffer εισόδου.

Aν απλά χρειάζεσαι wah και γκάζι αλλά όχι απαραίτητα fuzz, είναι πολύ προτιμότερο να πας σε κάποιο overdrive/distortion που δε θα έχει αυτά τα προβλήματα.

Αν θες οπωσδήποτε να έχεις wah και fuzz μαζί θα πρέπει να ξέρεις ότι το buffer προκαλεί μια μικρή αλλοίωση στον ήχο και μια μεγαλύτερη αλλοίωση στην ανταπόκριση του fuzz στο volume της κιθάρας αλλά είναι αναγκαίο κακό. Επειδή συνήθως έχουμε περισσότερα fuzzes απ' ότι wahs, η συνήθης πρακτική είναι να έχουμε κάποιο fuzz friendly wah.

Fuzz friendly wahs παράγει η RMC, η Fulltone κλπ. Γκουγκλάρισε fuzz friendly wah. Eπίσης μπορείς να προσθέσεις κάποιο jfet buffer σε οποιοδήποτε wah ώστε να γίνει fuzz friendly, όπως το Foxrox Wah Retrofit Kit ή το Area 51 Output Buffer. Mε λίγο ψάξιμο μπορείς να βρεις και πιο φθηνα diy kits από Musicding ή να φτιάξεις το δικό σου αν πιάνουν τα χέρια σου (ή του ηλεκτρονικού σου) με 10 ευρώ από το Banzai. Εγώ έχω το Area51, είναι μια χαρά.

Αν τώρα λατρεύεις το wah σου και δε θες να αλλάξει ο ήχος του καθόλου, πρέπει είτε να φτιάξεις έναν ενδιάμεσο buffer, είτε να επιλέξεις wah friendly fuzz. Όλα τα fuzzes της Benson, της KR Musical, του Roger Meyer και το Gypsy Fuzz της Basic Audio είναι fuzz friendly. Επίσης μπορείς να γκουγκλάρεις "wah friendly fuzz".

Pedalboard_laouto_Miltos.jpeg

Εδώ η πεταλιέρα που χρησιμοποιώ με το ΛΑΟΥΤΟ (βλέπε echoes of a journey παράσταση κλπ)
Περιλαμβάνει το πιο πρώτο μου πετάλι (boss cs3 μεταχειρισμένο από Αμερική) και το πιο πρόσφατο walrus audio slo. Στο Walrus κατέληξα μετά από τεράστια έρευνα σε reverb πετάλια με τεράστιες ουρές και πιστεύω ότι ταίριαξε τέλεια στο πρότζεκτ.
Τη Μ9 τη χρησιμοποιώ για λίγο έξτρα reverb-delay αλλά και ως βασικό μου looper καθότι με βολεύει απείρως περισσότερο απ το μικρό jamman.

Εδώ η πεταλιέρα που χρησιμοποιώ με το ΛΑΟΥΤΟ (βλέπε echoes of a journey παράσταση κλπ)
Περιλαμβάνει το πιο πρώτο μου πετάλι (boss cs3 μεταχειρισμένο από Αμερική) και το πιο πρόσφατο walrus audio slo. Στο Walrus κατέληξα μετά από τεράστια έρευνα σε reverb πετάλια με τεράστιες ουρές και πιστεύω ότι ταίριαξε τέλεια στο πρότζεκτ.
Τη Μ9 τη χρησιμοποιώ για λίγο έξτρα reverb-delay αλλά και ως βασικό μου looper καθότι με βολεύει απείρως περισσότερο απ το μικρό jamman.
Έχοντας ακούσει και το project αν ήμουν στη θέση σου με τα δικά μου γούστα θα αγόραζα κι έναν sidechain compressor για να ελέγχω απόλυτα τη σχέση dry/reverberated σήματος με το παίξιμο. Με αυτόν το τον τρόπο μετατρέπεις ουσιαστικά το Slo σε Dynamic Reverb. Στις αγγελίες έχει πχ έναν Alesis 3630 με 80€, αλλά υπάρχουν και σε πετάλια. Ακριβώς επειδή το feeling βασίζεται πάρα πολύ στο reverb, πιστεύω θα το πήγαινε σε άλλο level.

Έχοντας ακούσει και το project αν ήμουν στη θέση σου με τα δικά μου γούστα θα αγόραζα κι έναν sidechain compressor για να ελέγχω απόλυτα τη σχέση dry/reverberated σήματος με το παίξιμο. Με αυτόν το τον τρόπο μετατρέπεις ουσιαστικά το Slo σε Dynamic Reverb. Στις αγγελίες έχει πχ έναν Alesis 3630 με 80€, αλλά υπάρχουν και σε πετάλια. Ακριβώς επειδή το feeling βασίζεται πάρα πολύ στο reverb, πιστεύω θα το πήγαινε σε άλλο level.
ωωωω, τρομερή ιδέα! Ευχαριστώ πολύ @kpeyos δε θα το σκεφτόμουν με τίποτα. Τι συνδεσμολογία θα πρότεινες; Με σπλιτερ απ το όργανο ένα σήμα να στείλω να περάσει μέσα απ τα πετάλια κι ένα στο side chain -> SLO reverb ?

Νομίζω ότι το Alesis 3630 είναι rack και δε θα με βολέψει γιατί θέλω να τα έχω όλα πάνω στην πεταλιέρα έτοιμα για λάηβ. Θα ψάξω τι πετάλια υπάρχουν εκεί έξω που να βόλευαν, ιδανικά μικρού μεγέθους.

Τι συνδεσμολογία θα πρότεινες; Με σπλιτερ απ το όργανο ένα σήμα να στείλω να περάσει μέσα απ τα πετάλια κι ένα στο side chain -> SLO reverb ?
Ο πιο απλός τρόπος είναι να βρεις πετάλι με sidechain input. Ένα που βρήκα γκουγκλάροντας είναι αυτό:

Αν θες να το κάνεις με splitter, το κλειδί είναι ότι ο compressor μπαίνει μετά το reverb, στο wet path.
ducking_reverb.jpg

Όταν παίζεις, το reverb τροφοδοτείται και ο compressor το περιορίζει. Μόλις σταματήσεις, το reverb αρχίζει να σβήνει → το σήμα αδυνατίζει → ο compressor ανοίγει και αφήνει την ουρά.

Πάντως δεδομένου ότι ο sidechain compressor είναι το τελευταίο effect στη αλυσίδα, ακόμη και η χρήση rack δεν είναι πολύ δύσκολη. Το βάζεις πάνω από τον ενισχυτή ή πριν το DI του ηχολήπτη και τέλος.

Last edited:

Παρόμοια θέματα

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back