Επιστροφή στο παρελθόν ή κόλλημα;

TamTam Radio

Γνωστός άγνωστος
Πόντοι
898
Ύστερα από τόσα χρόνια που δίνω και παίρνω, πουλάω και αγοράζω και ξαναπουλάω, πετάλια εφφέ για ηλεκτρική κιθάρα, συνειδητοποίηση ότι η αναζήτηση του "ήχου μου", εξαντλείται κάπου στο παρελθόν.
Όχι πως δεν υπάρχουν σπουδαίοι σύγχρονοι κατασκευαστές, των οποίων μάλιστα έχω αγοράσει/δοκιμάσει άπειρες φορές αυτά που κυκλοφορούν, αλλά με κάποιο παράξενο τρόπο, τα drive στα οποία έχω καταλήξει, είναι όλα 20ετίας.
'Ενα T-Rex Mudhoney του 1996, που εντελώς ασέβαστα το τρύπησα για να βγάλω με δεύτερο footswitch το boost του, ένα proco RAT τoy 1979, ή πρώτη ή δεύτερη (πράσινη) version του Barber Electronics Compact Direct Drive γύρω στο 2011 (μου αρέσει τόσο πολύ ώστε δοκίμασα και τις επόμενες versions 3 και 4 του συγκεκριμένου, αλλά τις ξεφορτώθηκα γιατί για κάποιο μυστήριο λόγο, μόνο αυτή που έχω μου κάνει. Μέχρι που αγόρασα άλλο ένα ίδιο.
Κι εκεί το έχασα τελείως, γιατί και αυτό ακουγόταν διαφορετικά - ελάχιστα ίσως, αλλά διαφορετικά, από εκείνο που είχα! Είχα γράψει μάλιστα τότε, και στον ίδιο τον κατασκευαστή, τον David Βarber, δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα πετάλια είναι handmade, για να τον ρωτήσω αν είμαι τρελός ή αν όντως υπάρχει μια -απειροελάχιστη έστω διαφορά- ανάμεσα στις δυο Versions του ίδιου πεταλιού, που είχα.
Του έστειλα και φωτογραφίες από το εσωτερικό του πεταλιού, από την ηλεκτρονική πλακέτα, για να μου πει. Η απάντηση ήταν ότι είχε αντικαταστήσει κάποιες διόδους, πχ panasonic, με κάποιες άλλης μάρκας, αλλά ότι τα πετάλια ακούγονται 99.9% το ίδιο. Μου πρότεινε μάλιστα να του το επιστρέψω να το ελέγξει αν θεωρώ ότι έχει πρόβλημα, χωρίς να με χρεώσει. Ντράπηκα τόσο πολύ, γιατί δεν είχε πρόβλημα το πετάλι, ώστε προτίμησα να το πουλήσω.
Είδα πρόσφατα ένα φιλμ όπου εξέθετε τον βάσιμο ισχυρισμό ότι στο μέλλον , στο πολύ άμεσο μέλλον - και ειδικά στο χώρο των κατασκευαστών εφέ συμβαίνει ήδη, όλα θα είναι ψηφιακά. Ήδη υπάρχουν καλλιτέχνες διάσημοι, που παίζουν με cab simulations και όχι με κανονικούς ενισχυτές επί σκηνής. Τι να πω εγώ που όπως και πολλοί άλλοι, αναζητούμε ακόμη λαμπάτους ενισχυτές, όπως τη δεκαετία του '50 και boostάρουμε το front edge του ενισχυτή για να "κάψουν" οι λάμπες και να βγάλουν παραμόρφωση όπως των Led Zeppelin;

Εκείνο που μου έγραψε ο David Barber τη μέρα που με καθησύχασε ότι δεν είμαι τρελός όταν του λέω ότι ακούω διαφορές ήταν "Τουλάχιστον τα πετάλια μου, είναι hand wired". Σημαίνει ότι οι κολλήσεις στο κύκλωμα τους έχουν γίνει από άνθρωπο και είναι στο χέρι, όχι από μηχανές ρομπότ με ακρίβεια χιλιοστού απευθείας πάνω στο PCB". Με απλά λόγια, αν σου χαλάσει on the road, ένας ηλεκτρονικός, μπορεί να το ξεβιδώσει και να βρει/να του αλλάξει αυτό που έχει χαλάσει, μια δίοδο, ένα τρανζίστορ, του οποίου το κόστος είναι 0.80 λεπτά του ευρώ.
Η αναλογία είναι όπως και για τα αυτοκίνητα και τις μηχανές. Οι παλιές μοτοσυκέτες είχαν όλες μανιβέλα για να παίρνουν μπροστά ακόμη κι όταν σου είχε πέσει η μπαταρία, απλώς κυλώντας τις σε μια κατηφόρα σπρώχνωντας και πετώντας μέσα μια ταχύτητα. Τα σύγχρονα μοντέλα, όχι μόνο δεν έχουν πια μανιβέλες , ούτε οι μεγάλες μηχανές , αλλά και αν τυχόν πέσει η μπαταρία τους και δεν έχεις ηλεκτρισμό για να πάρουν μπροστά, πρέπει αναγκαστικά να καλέσεις οδική βοήθεια ή να συνδέσεις jump starter, ή να ξεμοντάρεις τη μπαταρία και να την πας για φόρτιση. Ένα ηλεκτρονικό πρόβλημα να έχει το αυτοκίνητο -να μη δουλέψει π.χ. ο καθρέφτης και θα τρέξεις στο συνεργείο.

Με όλη αυτή την πολυλογία, θέλω να πω, ότι υπάρχει ένας ήχος που βρίσκεται μέσα στο κεφάλι μας. Δεν μπορεί να περιγραφεί, δεν θα καταλάβει κανείς ποτέ τη διαφορά του γιατί αυτό ακούγεται διαφορετικά από το άλλο κι ας κάνουν την ίδια δουλειά. Ακόμη κι αν αυτό που εσύ κρίνεις ότι δεν σου κάνει, αντικειμενικά (λέμε τώρα) είναι αρτιότερο τεχνολογικά από εκείνο που προτιμάς.
Δεν είμαι πιουρίστας, τα delay μου ας πούμε είναι ψηφιακά, δεν έχω στεγανά με το ψηφιακό/αναλογικό (εκτός ίσως από τα drives, που μέχρι σήμερα, δεν έχω βρει κάποιο ψηφιακό που να ανταποκρίνεται όπως τα αναλογικά). Ακούω μουσική από CD, δεν είμαι χιπστεράς να αγοράζω βινύλια, αν και έχω πάρα πολλά αγαπημένα.
Κάποιοι ωστόσο (όχι εγώ, σε αυτό έχω εμπιστευτεί την ψηφιακή τεχνολογία) αναζητούν αναλογικά delay (εφέ επανάληψης δηλαδή) για να έχουν την φυσική παραμόρφωση της ταινίας που ηχογραφούσε και επαναλάμβανε αυτό που έπαιξες και ακριβώς επειδή ήταν ταινία, σιγά σιγά αλλοιωνόταν η χροιά του ήχου. Αν δεν το ακούσεις, δεν μπορείς να το πιστέψεις πόσο "ζεστό" και ανθρώπινο ακούγεται.
Ο ήχος που έμαθα να αγαπώ λοιπόν, είναι ΦΤΙΑΓΜΕΝΟΣ από τέτοιες λεπτομέρειες. Στο μέτρο που η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να μου προσφέρει λόγου χάρη pick dynamics ή flow στις επαναλήψεις ενός delay, είμαι OK.
Για κάποιο λόγο όμως, πάντα επιστρέφω στο παρελθόν του ήχου που έχω στο κεφάλι μου. Ο οποίος είναι όπως περιέγραψα στην αρχή αυτού του τεράστιου κειμένου.

1768032300742.png

Τον ήχο οι κιθαρίστες δεν τον ακούμε μονο με τα αυτιά. Αυτό έχω καταλάβει εγω
Κανεις δεν ακουει μονο με τα αυτια.

Ισχύει φουλ. Μου συμβαίνει κι εμένα αυτό, να ξυπνάω μια μέρα και ο ήχος που είχα χτες, ο ίδιος και απαράλλαχτος, το απόγευμα, την άλλη μέρα να μην μου ακούγεται "σωστός" ή να μου ακούγεται meh.
Το θέμα είναι ότι , όσο περισσότερο την έψαχνα, τόσο λιγότερο μου συνέβαινε αυτό, γιατί στο τέλος κατέληγα πάντα στα πετάλια drive που έχω τα τελευταία πολλά χρόνια.
Για την κατασκευή τώρα, κανείς δε λέει ότι τα έφτιαχναν καλύτερα παλιά (εκτός από τον τύπο της JHS που λέει ότι τα καινουρια είναι καλύτερα, θέλοντας να προωθήσει τη δουλειά του πιθανόν).
Σίγουρα όμως ακούγονται διαφορετικά. Ή έχουν διαφορετική "ανταπόκριση" αν θες, στα δάχτυλα, στην ευδαιμονία που σου δημιουργούν. Δεν ξέρω πως να το πω, αλλα δεν είναι placebo ή αυθυποβολή: Στα αυτιά μου και στα χέρια μου το T Rex Mudhoney που έχω και είναι η δεύτερη "παλιά version" V2 , ακούγεται καλύτερα και από την αρχική με τον δεινόσαυρο, (την V1 - την είχα και αυτή συγχρόνως και έκανα comparison), που όλοι λένε ότι ήταν η κορυφαία. Και φυσικά ακούγεται πολύ καλύτερα και από τις συγχρονες versions του Mudhoney πεταλιού, που επίσης μ αρέσει.
Θέλω να πω, ότι δεν κυνηγάω κανένα hype ή mojo υποχρεωτικά, ότι όσο πιο παλιό ένα πετάλι = τόσο πιο καλό.

Ωραίο κείμενο Tam, αρκετές θέσεις/προβληματισμούς σου συμμερίζομαι και εγώ.

'Ενα T-Rex Mudhoney του 1996, που εντελώς ασέβαστα το τρύπησα για να βγάλω με δεύτερο footswitch το boost του, ένα proco RAT τoy 1979, ή πρώτη ή δεύτερη (πράσινη) version του Barber Electronics Compact Direct Drive γύρω στο 2011 (μου αρέσει τόσο πολύ ώστε δοκίμασα και τις επόμενες versions 3 και 4 του συγκεκριμένου, αλλά τις ξεφορτώθηκα γιατί για κάποιο μυστήριο λόγο, μόνο αυτή που έχω μου κάνει. Μέχρι που αγόρασα άλλο ένα ίδιο.
Δε μου λες, μιας και τα παιζεις και τα δυο πλαι πλαι - πως σου φαίνεται το Mudhoney σε σχέση με το RAT? Είναι παρόμοιας φιλοσοφίας πετάλια απ'οσο ξέρω, με κοινό DNA. Eίμαι φαν της RAT σχολής και κοιτάω καθε τόσο μήπως πετύχω κανα Mudhoney σε καμιά αγγελία γιατί με ιντριγκάρει αρκετά ο ήχος του απο βίντεο κλπ.

Κι εκεί το έχασα τελείως, γιατί και αυτό ακουγόταν διαφορετικά - ελάχιστα ίσως, αλλά διαφορετικά, από εκείνο που είχα! Είχα γράψει μάλιστα τότε, και στον ίδιο τον κατασκευαστή, τον David Βarber, δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα πετάλια είναι handmade, για να τον ρωτήσω αν είμαι τρελός ή αν όντως υπάρχει μια -απειροελάχιστη έστω διαφορά- ανάμεσα στις δυο Versions του ίδιου πεταλιού, που είχα.
Δεν με εκπλήσει τόσο αυτό. Σχεδόν όλα τα πετάλια είναι φτιαγμένα με off the shelf components που έχουν tolerances της τάξης του 10-20% στις ονομαστικές τιμές τους. Ακόμα και ακριβώς το ίδιο κύκλωμα να είναι, με τα ίδια components ακριβώς, μικροδιαφορές μπορεί να υπάρχουν. Οι αντιστάσεις πχ που καθορίζουν το gain ενός op-amp stage δεν θα είναι 100% ολόιδιες, άρα δεν θα έχουν και ακριβώς το ίδιο gain τα 2 πετάλια. Το tone pot του μεν αν το βάλεις στο 5 θα δίνει μια Χ τιμή, του δε θα δίνει μια διαφορετική Υ τιμή. Συνήθως αυτές οι διαφορές δεν είναι τρομερά έντονες ανάμεσα σε πετάλια αλλά αν είσαι σε ιδιαίτερα discerning συνθήκες ή αν πέτυχες δύο που βρίσκονται στο αντίθετο άκρο του tolerance spectrum τότε σίγουρα μπορείς να έχεις διαφορές.

Ωραίο κείμενο Tam, αρκετές θέσεις/προβληματισμούς σου συμμερίζομαι και εγώ.
Ευχαριστώ φίλε. Για το RAT θα ανοίξω ξεχωρίστο κεφάλαιο μου φαίνεται!

Δε μου λες, μιας και τα παιζεις και τα δυο πλαι πλαι - πως σου φαίνεται το Mudhoney σε σχέση με το RAT? Είναι παρόμοιας φιλοσοφίας πετάλια απ'οσο ξέρω, με κοινό DNA. Eίμαι φαν της RAT σχολής και κοιτάω καθε τόσο μήπως πετύχω κανα Mudhoney σε καμιά αγγελία γιατί με ιντριγκάρει αρκετά ο ήχος του απο βίντεο κλπ.

Μπορεί να είναι στην ίδιο τοπολογία , όπως θα έλεγε και ο Υοutube ινφλουένσερ Josh Scott, αλλά δεν ακούγονται το ίδιο. Tο Mudhoney είναι πιο "πληρες" ηχητικά, σε όλο το φάσμα των συχνοτήτων -πιο σωστά μπάσα, που το vintage RAT δεν έχει (και αυτή είναι η γοητεία του), πιο ισορροπημένη καθαρότητα στο ακόρντο - ακούγεται "πιο σωστά" ως πετάλι, έχει γκάζι φουλ αλλά όχι όσο το RAT, και παραμορφώνει -ψιλοφαζάρει στο τέρμα του gain, μια ιδιότητα που δεν μου αρέσει ούτε στο RAT ούτε στο Μudhoney.
Το Μudhoney λάμπει πραγματικά στα 2/3 του gain του ή και κοντά στο φουλ πριν αρχίσει να φαζάρει, όταν παίζεις με το volume της κιθάρας, διότι και καθαρίζει ιδανικά δίνοντάς σου εξαιρεςτικό overdrive και μπορείς απλά τσιμπώντας το volume να έχεις lead ήχο που σπέρνει. Kαι το κάνει εξίσου τέλεια με το RAT.

Προσωπικά, τα χρησιμοποιούσα, σαν stand alone πετάλια, όχι όλα μαζί! (η φωτογραφία της ανάρτησης είναι από κάποιο test drive :) . Είχα δηλαδή είτε το RAT είτε το Mudhoney είτε το Βarber (ένα μόνο στην πεταλιέρα) ως βασικό overdrive ήχο, ψευτοκαθαρό, με το volume χαμηλωμένο και άνοιγα full volume για leads. Αν είχε κι άλλο κιθαρίστα το γκρουπ, το πολύ πολύ να χρησιμοποιούσα και ένα clean boost καθαρά για να dώσω ένταση - ο ήχος τους είναι αριστούργημα και καλυπτα κάθε είδος μουσικής, εκτός από metal. Mπορείς να φανταστείς reggae ή funk μπάντα, που ο κιθαρίστας της παίζει με RAT :D

Aπό τα 4 drive της φωτογραφίας, εχω κρατήσει πλέον μόνο το vintage RAT και το Barber γιατι μειώνω τη συλλογή μου επειδή με πήραν τα χρόνια και έχω γίνει και πιο ταπεινός στον εξοπλισμό. Τώρα που το σκέφτομαι, θα μπορούσα να έχω κρατήσει οποιοδήποτε από αυτά τα 4 για να το έχω ως go πετάλι - το Skreddy επίσης τα σπάει ως fuzzy OD/dist. Πάντως, από όλα τα RAT variations που κυκλοφορούν, θα πήγαινα στο Μudhoney οποιαδήποτε στιγμή.
Εκτός από το Mudhoney εχω δοκιμάσει συγκριτικά το Magus Pro της ΤC, το Ratsbane του Wampler (με απογοήτευσε), το black secret της Mooer (μια χαρούλα) και το αρκετά πειστικό Little Bear RATattack *φωτό), με LM 308 τσιπάκι και πολύ φτηνό συγκριτικά με τα boutique.

Φωτογραφία από το γραφείο μου όταν ζούσα στο εξωτερικό - έχει σημασία διότι... τσίπουρο και ντιστόρσιο αφού!

1768038800113.png

Last edited:
Ούτε το RAT δεν είναι RAT...αν δεν είναι της σωστής εποχής. Άπειροι έχουν προσπαθήσει να το κοπιάρουν, αλλά ανήκει σε αυτή τη συνομωταξία πεταλιών (μαζί με το πράσινο Ρώσικο Muff, και κάποια παλιά Tonebenders όπως αυτό της Colorsound), που κανείς δεν έχει καταφέρει να πλησιάσει. Κάποιοι μάλιστα έχουν αποτύχει τόσο θεαματικά που αναρωτιέμαι τί αγοράζει ο κόσμος...

Είχα το παλιό Δανέζικο Mudhoney, δεν το κράτησα παρά ελάχιστα, ήταν σα μια μίξη RAT με Tube Screamer αλλά πιο βαρετό κι από τα δύο. Κανένα παλιό πετάλι της TC Electronics ή της TREX δεν είναι κακό, αλλά πολλά από έπασχαν από έλλειψη χαρακτήρα και το Mudhoney ανήκε σε αυτή την κατηγορία.

Έχω κρατήσει ένα TC Vintage Bass Distortion, που είναι παρόμοιo κύκλωμα με το Mudhoney. Μετανοιώνω που έδωσα το παλιό TC Electronics Vintage Distortion, το οποίο χρησιμοποιούσα πολύ ως treble booster (και όχι ως Distortion).

Αυτή μπορεί να είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση ή το αντίθετο, παρά πολύ σύντομη: αυτό που «οφείλει» να κάνει κάθε κιθαρίστας είναι να κλείνει τα αυτιά του στις άπειρες γνώμες άλλων κιθαριστών και να τα ανοίγει στον εξοπλισμό που έχει μπροστά του, και να προσπαθήσει να βρει, όσο γίνεται (γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο τώρα πια), τον δικό του ήχο.

Ο καθένας μας έχει και διαφορετικό αυτί, και μουσικές ιδέες και ανάγκες και αναζητήσεις. Καλά και άγια τα fora, να τα συζητάμε και να περνάμε τις ώρες μας, αλλά στο τέλος της ημέρας αυτό που δουλεύει για έναν από εμάς, δεν σημαίνει ότι δουλεύει ότι για κάποιον άλλο. Αλλά ίσως ναι, ποιος ξέρει εάν δεν δοκιμάσει ο ίδιος κάτι? Έχει κόσμο που του αρέσουν π.χ. οι μαγνήτες της Gibson. Μπράβο τους και μια χαρά. Εγώ δεν τους θεωρώ καν μέτριους… Αυτό μου λέει το αυτί και το χέρι μου.

Επίσης κατά την γνώμη μου, το να χάνεις την ζωή σου για ηχητικές μικροδιαφορές που ανάγονται σε μικροδιορθώσεις σε ένα EQ, δεν αξίζει ούτε τον χρόνο ούτε το χρήμα που πιθανόν να κοστίσει μια τέτοια αναζήτηση. Πχ το να διαβάζω ότι το OCD. V2 που έχω, είναι η χειρότερη εκδοχή, όταν εμένα μια χαρά μου αρέσει και μπορώ να το φέρω να ακούγεται όπως ακριβώς θέλω, αφαιρεί το νόημα του να αγοράσω όλες τις εκδόσεις για να τις βάλω δίπλα-διπλα για να βρω τελικά την καλύτερη. Και την καλύτερη… σε ποιο πράγμα ακριβώς…?

Το τελευταίο που θα πω είναι ότι η όλη ατέρμονη αναζήτηση για τον ιδανικό ήχο κάθε κιθαρίστα, είναι εντελώς άκυρη εκτός μουσικού πλαισίου. Αυτό που έχει νόημα στο τέλος της ημέρας , είναι το τί μουσική βγάζεις από τον εξοπλισμό σου, και πώς αυτός σε βοηθά να φτιάξεις αυτή την μουσική. Δεν υπάρχει «tone» εκτός μουσικού πλαισίου. Ο ήχος του Van Halen δεν μπορεί να σταθεί στη μουσική των Dire Straits και ο ήχος του Brian May δε μπορεί να σταθεί στους Megadeth. Για αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, όταν έρχονται παιδιά στο forum και ζητάνε γνώμη για μουσικό εξοπλισμό, να λένε και ποιος είναι ο υπόλοιπος εξοπλισμός τους, χοντρικά και κυριότερα, ποιος είναι ο ήχος που προσπαθούν να βγάλουν. Αλλιώς δεν δίνουμε συμβουλές, απλά απαριθμούμε στις απαντήσεις μας, τα πράγματα που έχουν δουλέψει για εμάς. Και στο «για εμάς» κρύβεται η λεπτομέρεια που αλλάζει τα πάντα.

Όπως και δεν είναι όλα τα Barber Direct Drive ίδια!
Χωρίς πλάκα τώρα, συμφωνώ απολύτως.

1768040284211.png
Στα ίσια πίστευα ότι το χρησιμοποιείς για υγρό πλυντηρίου 😅

Αυτή μπορεί να είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση ή το αντίθετο
To ότι διαφορετικό gear δουλεύει για διαφορετικούς κιθαρίστες και σε διαφορετικές συνθήκες, είναι κάτι απλό. Όλοι νομίζω το δεχόμαστε και δεν υπάρχει κάποια συζήτηση να γίνει.

Συμβαίνει όμως και ο κιθαριστικός ήχος, όπως άπειρα άλλα πράγματα, από τις εικαστικές τέχνες μέχρι το κρασί, να κρίνεται μέσω referencing. Πχ:
-Ακούγεται αυτός ο PAF όπως των Clapton, Duane, Kossoff?

Υπάρχουν όμως και αντικειμενικές συγκρίσεις. Μακάρι το σημερινό RAT2 να ήταν αντάξιο του προγόνου του. Δεν είναι όμως. Και σε blind test σε δωμάτιο στοιχηματίζω ό,τι θέτε ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένας, από τον πιο αρχάριο μέχρι τον πιο προχωρημένο που θα διαλέξει το RAT2 ή που θα το κάνει να μοιάζει σε ήχο και response με το παλιό RAT κολλώντας δίπλα ένα πεταλάκι EQ.

Αυτό και πάλι φυσικά δε σημαίνει ότι το RAT και ο ήχος του κάνει για όλους. Αλλά ποιός νοιάζεται; Εδώ είναι gearhead forum. Αν ήταν forum για φρούτα και συζητούσαμε τα καλύτερα μήλα, αυτό δε σημαίνει ότι κάποιος δεν δικαιούται να προτιμά τα μανταρίνια. Αλλά είναι άλλη συζήτηση.

Από κει και πέρα ειδικά οι πιο νέοι έχουν μορφωθεί από βιντεάκια YouTube, που είναι η αποθέωση του εξισωτισμού και της παραπληροφόρησης.

Χίλιες φορές καλύτερα είναι fora στα οποία ο άλλος πέρα από τον όποιο κάλο μπορεί να έχει στον εγκέφαλο, τουλάχιστον δεν πληρώνεται για να αποδείξει ότι "το tsiou miou των 20€ δεν έχει καμιά διαφορά από το Klon και ορίστε και το παλιό μου SM57 καρφωμένο στο κέντρο του κώνου ενός Vintage 30 που το αποδεικνύει"...

To ότι διαφορετικό gear δουλεύει για διαφορετικούς κιθαρίστες και σε διαφορετικές συνθήκες, είναι κάτι απλό. Όλοι νομίζω το δεχόμαστε και δεν υπάρχει κάποια συζήτηση να γίνει.

Συμβαίνει όμως και ο κιθαριστικός ήχος, όπως άπειρα άλλα πράγματα, από τις εικαστικές τέχνες μέχρι το κρασί, να κρίνεται μέσω referencing. Πχ:
-Ακούγεται αυτός ο PAF όπως των Clapton, Duane, Kossoff?

Υπάρχουν όμως και αντικειμενικές συγκρίσεις. Μακάρι το σημερινό RAT2 να ήταν αντάξιο του προγόνου του. Δεν είναι όμως. Και σε blind test σε δωμάτιο στοιχηματίζω ό,τι θέτε ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένας, από τον πιο αρχάριο μέχρι τον πιο προχωρημένο που θα διαλέξει το RAT2 ή που θα το κάνει να μοιάζει σε ήχο και response με το παλιό RAT κολλώντας δίπλα ένα πεταλάκι EQ.

Αυτό και πάλι φυσικά δε σημαίνει ότι το RAT και ο ήχος του κάνει για όλους. Αλλά ποιός νοιάζεται; Εδώ είναι gearhead forum. Αν ήταν forum για φρούτα και συζητούσαμε τα καλύτερα μήλα, αυτό δε σημαίνει ότι κάποιος δεν δικαιούται να προτιμά τα μανταρίνια. Αλλά είναι άλλη συζήτηση.

Από κει και πέρα ειδικά οι πιο νέοι έχουν μορφωθεί από βιντεάκια YouTube, που είναι η αποθέωση του εξισωτισμού και της παραπληροφόρησης.

Χίλιες φορές καλύτερα είναι fora στα οποία ο άλλος πέρα από τον όποιο κάλο μπορεί να έχει στον εγκέφαλο, τουλάχιστον δεν πληρώνεται για να αποδείξει ότι "το tsiou miou των 20€ δεν έχει καμιά διαφορά από το Klon και ορίστε και το παλιό μου SM57 καρφωμένο στο κέντρο του κώνου ενός Vintage 30 που το αποδεικνύει"...

Ξεκινώντας από την παράγραφο για τους PAF, το ερώτημα που θέτω είναι:
τί σημασία έχει?
Είσαι εσύ/ εγώ (ο καθένας, εννοώ) ο Clapton / Duane / Kossoff? Παίζεις με τις ίδιες χορδές, την ίδια πένα, στον ίδιο ενισχυτή που εκείνοι έπαιζαν? Παίζεις την ίδια μουσική ? Γιατι, οκ, εάν όλες οι απαντήσεις στα παραπάνω είναι θετικές, να το συζητήσουμε. Αλλιώς, και τους ίδιους ακριβώς PAFs να βγάλουν από την κιθάρα τους να σου δώσουν, η ακόμα περισσότερο την ίδια την κιθάρα τους, θα ακουστεις όπως αυτοί...? Ακούγεται ο Kirk Hammett στα live με την Greeny (συγκεκριμένα) όπως ο Peter Green η ο Gary…?

Και για τις τελευταίες δυο παραγράφους, που ακυρώνεις το YouTube αλλά δίνεις εγκυρότητα στα fora… big disagreement . Υπάρχουν άπειρα τυφλά τεστ στα οποία οι... ειδήμονες δεν μπορούν να ξεχωρίσουν σε ηχογράφηση (όσο περισσότερο gain περιλαμβάνεται, τόσο λιγότερο, μάλιστα) τρανταχτες διάφορες σε gear. Για εμένα τουλάχιστον, εάν ο ηχογράφημενος ήχος δεν έχει διαφορά, εκεί τελειώνει κάθε συζήτηση. Το τελευταίο καταφύγιο έχει μείνει το «μα, στο ίδιο δωμάτιο εγώ ακούω…». Οκ, το δέχομαι. Για εμένα, δεν παίζει ρόλο. Παίζει ο ηχογραφημένος ήχος.

Αλλά εντάξει, είπαμε, big disagreement.

Προσωπικά μιλώντας, έχω σταματήσει να ενδιαφέρομαι για νέο εξοπλισμό και πετάλια εδώ και πολύ καιρό. Έχω μια ντουλάπα γεμάτη με πετάλια που αγόρασα και ποτέ δεν πούλησα τα οποία κάθονται και γερνούν ενώ στο τελευταίο Live που έπαιξα μετά από 6 χρόνια απουσίας από μπάντες και σκηνές και ενώ παλιότερα έπαιζα με ένα σωρό πατούμενα, αυτή ήταν η πεταλιέρα μου:

IMG_20260110_192612.jpg

Όσον αφορά τα overdrives, τα οποία αποτέλεσαν τη βασική αναζήτηση του Άγιου Δισκοπότηρου για μένα, και μετά από δεκάδες αγορές, εκατοντάδες δοκιμές και άπειρες ηχογραφήσεις, έχω πάλι εδώ και χρόνια καταλήξει σε δύο:

IMG_20260110_192308.jpg

Το Direct Drive (η συγκεκριμένη όμως έκδοση όπως λες κι εσύ αντίστοιχα για το δικό σου) είναι απλά το καλύτερο overdrive που έχω ακούσει και είχα ποτέ. Το ελληνικό Royal Flush δίπλα, ήταν η καλύτερη λύση που δοκίμασα ποτέ σε live για διπλό overdrive όπου χρειάζεσαι boost/δεύτερο stage γιατί ο άλλος κιθαρίστας δεν ξέρει να χαμηλώνει όταν παίζεις. Το δε Twimble που φαίνεται στην πεταλιέρα παραπάνω, το έβγαλα live για πρώτη φορά πριν ενάμιση μήνα και με έβγαλε ασπροπρόσωπο, ειδικά το καταπληκτικό καθαρό boost του το οποίο είναι και πάλι μακράν το καλύτερο που έχω ακούσει.

Αυτό που λέω τελικά είναι ότι για μένα, η επιστροφή στο παρελθόν γίνεται εκ των πραγμάτων γιατί το ηχητικό ταξίδι ολοκληρώθηκε. Έχω βρει τον ήχο μου και δε με ενδιαφέρει πλέον να ψαχτώ με τίποτα άλλο.

Αυτά βέβαια όσον αφορά το περιβάλλον πρόβα/live stage. Γιατί στο θέμα των προσωπικών μου ηχογραφήσεων και παιξίματος στο σπίτι, τα πάω καλά με τα ψηφιακά (DAW plug ins) και ενίοτε ενθουσιάζομαι και με καινούρια προϊόντα.

Πολύ ωραίο ποστ αγαπητέ @TamTam Radio , συμπάσχω σχεδόν σε όλα.
Κι εμένα μου έχει συμβεί ν' ακούσω διαφορά σε 2 ίδια πετάλια (παρότι κουφάλογο η ακοή μου έχει την λόγω ενασχόλησης επιλεκτικότητα) και μιλώντας με τον κατασκευαστή έκπληκτος αφού τα εξέτασε διαπίστωσε πως είχε μια αλλαγή σε μια τιμή στην είσοδο.
Κι εγώ πιστεύω πως ο μουσικός ψάχνει διαρκώς έναν ήχο που καρφώθηκε απο νωρίς στην ψυχή και το μυαλό του, βαυκαλιζόμαστε με επιμέρους συνήθως ασήμαντες διαφοροποιήσεις και κάνουμε σαν μικρά παιδιά όταν αναγνωρίζουμε τον ήχο που μας ενέπνευσε αρχικά.
Τέλος, για βίντεος στον σωλήνα και όλα τα σχετικά (συγκριτικά, blind tests κλπ) να πω οτι ο κιθαρίστας κατά βάση "ακούει" με τα χέρια του, έχουν την αξία τους όσα διαβάζουμε/βλέπουμε/ακούμε όμως ο καθοριστικός κριτής πάντα είναι η αίσθηση στα δάχτυλα, είτε μιλάμε για πετάλια, είτε για μαγνήτες κι ενισχυτές. Αυτό βέβαια για παίκτες που παίζουν σε εντάσεις πάλκου, όταν οι συνθήκες είναι πιο κλινικές/δωματίου ενδεχομένως υπάρχουν διαφοροποιήσεις στα συμπεράσματα.
ΥΓ. Αν μου βρεις ένα παλιό Mudhoney με διπλό switch το αγοράζω. Είχα κανα 2 τέτοια και πάντα με εκνεύριζε το πως έβαλαν το boost.

...να γνωρίζετε οτί διαβάζει κάποιος που ότι πεταλάκι έχει φτιάξει,κάθε φορά που το πατάει βγάζει άλλο ήχο.

Προσωπικά μιλώντας, έχω σταματήσει να ενδιαφέρομαι για νέο εξοπλισμό και πετάλια εδώ και πολύ καιρό. Έχω μια ντουλάπα γεμάτη με πετάλια που αγόρασα και ποτέ δεν πούλησα τα οποία κάθονται και γερνούν ενώ στο τελευταίο Live που έπαιξα μετά από 6 χρόνια απουσίας από μπάντες και σκηνές και ενώ παλιότερα έπαιζα με ένα σωρό πατούμενα, αυτή ήταν η πεταλιέρα μου:

Προβολή συνημμένου 52860

Όσον αφορά τα overdrives, τα οποία αποτέλεσαν τη βασική αναζήτηση του Άγιου Δισκοπότηρου για μένα, και μετά από δεκάδες αγορές, εκατοντάδες δοκιμές και άπειρες ηχογραφήσεις, έχω πάλι εδώ και χρόνια καταλήξει σε δύο:

Προβολή συνημμένου 52861
Το Direct Drive (η συγκεκριμένη όμως έκδοση όπως λες κι εσύ αντίστοιχα για το δικό σου) είναι απλά το καλύτερο overdrive που έχω ακούσει και είχα ποτέ. Το ελληνικό Royal Flush δίπλα, ήταν η καλύτερη λύση που δοκίμασα ποτέ σε live για διπλό overdrive όπου χρειάζεσαι boost/δεύτερο stage γιατί ο άλλος κιθαρίστας δεν ξέρει να χαμηλώνει όταν παίζεις. Το δε Twimble που φαίνεται στην πεταλιέρα παραπάνω, το έβγαλα live για πρώτη φορά πριν ενάμιση μήνα και με έβγαλε ασπροπρόσωπο, ειδικά το καταπληκτικό καθαρό boost του το οποίο είναι και πάλι μακράν το καλύτερο που έχω ακούσει.

Αυτό που λέω τελικά είναι ότι για μένα, η επιστροφή στο παρελθόν γίνεται εκ των πραγμάτων γιατί το ηχητικό ταξίδι ολοκληρώθηκε. Έχω βρει τον ήχο μου και δε με ενδιαφέρει πλέον να ψαχτώ με τίποτα άλλο.

Αυτά βέβαια όσον αφορά το περιβάλλον πρόβα/live stage. Γιατί στο θέμα των προσωπικών μου ηχογραφήσεων και παιξίματος στο σπίτι, τα πάω καλά με τα ψηφιακά (DAW plug ins) και ενίοτε ενθουσιάζομαι και με καινούρια προϊόντα.
Μετα την πεταλιερα στο live τι ειχες? Reverb Deluxe?

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back