Μικρό audio interface συν mixer ή audio interface με πολλές εισόδους;

grinder

Μέλος
Πόντοι
68
Καλησπέρα, καλή χρονιά με υγεία!

Το τελευταίο διάστημα έχω αρχίσει σιγά, σιγά να οργανώνω τα της μουσικής στο χώρο μου. Μεταξύ άλλων προσπαθώ να αποφασίσω ποια είναι η καλύτερη επιλογή για το μουσικό εξοπλισμό που έχω όσον αφορά home recording και direct monitoring (για όταν απλώς μελετάω) . Συγκεκριμένα τα δεδομένα είναι τα εξής:
  1. Marshall JVM205H με καμπίνα Marshall 1936 (V30 + Creamback). Ο JVM έχει και cab sim το οποίο είναι αρκετά καλό για τα δεδομένα του πότε σχεδιάστηκε.
  2. Boss Katana MKII head πάνω σε ένα Mooer Radar cab sim πετάλι (το cab sim του Katana δε μου αρέσει καθόλου).
  3. Sonicake Matribox II Pro amp modeller (θα αγοραστεί σύντομα).
  4. Gutar sim λογισμικό
  5. Zoom Q8n-4K βιντεοκάμερα με 2x XLR εισόδους
Εδώ και χρόνια χρησιμοποιώ ένα M-Audio Air 192|8 audio interface, το οποίο κάνει μια χαρά τη δουλειά του, με μια ένσταση στη λειτουργία του gain περιστροφικού διακόπτη όταν είναι επάνω μικρόφωνο. Δεν έχει γραμμική λειτουργία (πιο πολύ λογαριθμική θα τη χαρακτήριζα) με αποτέλεσμα να δίνει το περισσότερο gain στο τελευταίο 10% της διαδρομής. Επίσης με τα μικρόφωνα που έχω (Audio Technica MB2k) φαίνεται ότι το καλύτερο αποτέλεσμα το παίρνω όταν πάνω στην κάρτα ενεργοποιώ το pad (-10db). Με line level και instrument Ηι-Ζ σήματα δεν παρατηρώ τέτοια θέματα.

Μια επιλογή που έχω σκεφτεί είναι να αντικαταστήσω την M-Audio (μάλλον) με μια Focusrite Scarlett 4i4 4th Gen και για να έχω όλες τις εισόδους που χρειάζομαι να πάρω ένα Behringer XR16. Το τελικό αποτέλεσμα θα δείχνει έτσι:

recording_option.png

(με αυτό το σκεπτικό είχα βρει παλιότερα από ebay ένα Australian Monitor MX82 αναλογικό μείκτη με περίπου 25€ , αλλά από τότε οι ανάγκες άλλαξαν)

Η δεύτερη επιλογή είναι να αντικαταστήσω την M-Audio με το μεγαλύτερο μοντέλο (192|14) που έχει 8 εισόδους συνολικά, αν και με προβληματίζουν τα θέματα που εξήγησα παραπάνω.

Μια τρίτη επιλογή θα μπορούσε να είναι ένα μικρό interface με ADAT και ένα Behringer ADA8200 για τις επιπλέον εισόδους. Επειδή όμως χρησιμοποιώ Linux δεν ξέρω πόσο εύκολο θα είναι το routing (το Focusrite που ανέφερα υποστηρίζεται 100% συμπεριλαμβανομένου και του εσωτερικού mixer).

Το προφανές θα ήταν να πάρω μια Focusrite 18i20, αλλά τότε το κόστος ξεφεύγει, συν ότι είναι πολύ παραπάνω απ' ότι χρειάζομαι (δεν είμαι δα και επαγγελματίας). Ευχαριστώ για τις όποιες απαντήσεις.

Καλη χρονια φιλε συμφορουμητη & καλες δημιουργιες!
δεν θα πω τιποτα, τιποτα για τον (κιθαριστικο) εξοπλισμο για τον οποιον γραφεις στην πρωτη παραγραφο, απο τη στιγμη, που σου κανει τη δουλεια σου, τον κρατας / κανεις οποιες αλλαγες φυσικα, εσυ κρινεις οτι χρειαζονται!
θα γραψω μια προτροπη , μαλλον καλυτερα ενα συμβουλευτικο... σχολιο για το/τα interface, που αναφερεις,,,
εγω, θα εριχνα ετσι και μια ματια, εφοσον ημουν στο ψαξιμο για (εξωτερικη) καρτα ηχου, και στις αντιστοιχες καρτες της Audient! ειναι μια μαρκα που προσωπικα μου αρεσει,,,
μονο αυτο θα προσεθετα στη συζητηση!!!!!
οπου κι αν επιλεξεις να πας, σε οποια μαρκα , να τη χαρεις και, να ειναι αυτη η προσθηκη που θα ανεβασει το στουντιο σου, παραπανω λεβελ!
Γιατι κι αυτο ειναι κατι που θα πρεπει να σκεφτομαστε σε καθε νεα αγορα που κανουμε!

Τις κοίταγα κι εγώ της Audient, αλλά δυστυχώς έχουν τα θεματάκια τους στο Linux :(

Το κύριο ερώτημα είναι αν χρειάζεσαι πολλές εισόδους για ταυτόχρονο recording πολλών καναλιών. Αν ναι, πας για κάρτα με μπόλικο I/O αναγκαστικά (ή mixer που να λειτουργεί και σαν USB audio interface). Αν όχι, τότε κάνεις ό,τι θέλεις και σε αυτή την περίπτωση εγώ θα πήγαινα σε mixer-based setup για να μπορείς να παίζεις/μελετάς/whatever χωρίς να εξαρτάσαι από τον υπολογιστή.

Ψάχνοντας παραπάνω βλέπω ότι με ένα μικρό audio interface με ADAT συν ένα ADAT pre-amp γίνεται δουλειά. Εκτός από το κλασσικό Behringer ADA8200 (για το οποίο διαβάζω για θέματα crosstalk) ποιες άλλες παρόμοιες συσκεύες προτείνετε;; Όχι Focusrite Scarlett OctoPre γιατί το budget ξεφεύγει. Δεν έχω πρόβλημα να είναι και μεταχειρισμένο

Το κύριο ερώτημα είναι αν χρειάζεσαι πολλές εισόδους για ταυτόχρονο recording πολλών καναλιών. Αν ναι, πας για κάρτα με μπόλικο I/O αναγκαστικά (ή mixer που να λειτουργεί και σαν USB audio interface). Αν όχι, τότε κάνεις ό,τι θέλεις και σε αυτή την περίπτωση εγώ θα πήγαινα σε mixer-based setup για να μπορείς να παίζεις/μελετάς/whatever χωρίς να εξαρτάσαι από τον υπολογιστή.
Ταυτόχρονο recording πολλών καναλιών δε με ενδιαφέρει (πχ, drums). Ούτε η (μη) εξάρτηση από υπολογιστή με προβληματίζει. Έτσι κι αλλιώς κι αυτός είναι μέρος του όλου setup μου και όσον αφορά τη μελέτη.

Τις κοίταγα κι εγώ της Audient, αλλά δυστυχώς έχουν τα θεματάκια τους στο Linux :(
Δυστυχώς το βασικό μειονέκτημα στο όλο setup είναι το linux. Περιορίζει πολύ τις διαθέσιμες λύσεις. Υπάρχουν φυσικά χρήστες που έχουν κάνει πολύ αξιόλογες κάρτες να δουλέψουν σε linux αλλά ειδικά σε DAW η συβουλή μου είναι πήγαινε σε Fοcusrite ή Behringer που όλοι λένε ότι δουλεύουν απροβλημάτιστα.

Η 4η γενιά των Focusrite έχει επίσης καλά specs. Από την εμπειρία μου με πολλά audio interfaces, θα προτιμούσα σίγουρα μια RME ή MOTU σε PC, η οποίες ως τώρα διασφαλίζουν δεκαετίες απροβλημάτιστης λειτουργίας, support και έχουν μακράν τους πιο γρήγορους drivers. Αλλά είπαμε...linux :(

Μια εντελώς άλλη λύση θα ήταν να πάρεις κι ένα Apple Silicon Mac Mini για αποκλειστική χρήση ως DAW. To λέω από την άποψη ότι δεν πιάνει χώρο, έχει μηδενικό θόρυβο, ακόμη κι ένα πάμφθηνο μεταχειρισμένο προηγούμενης γενιάς θα σε καλύψει (αν δεν κάνεις βαριές μίξεις με εξεζητημένα plugins) και δε θα σκοτώνεσαι με το linux. Εκεί θα μπορούσαμε να συζητήσουμε διάφορες λύσεις για interfaces.

Ψάχνοντας παραπάνω βλέπω ότι με ένα μικρό audio interface με ADAT συν ένα ADAT pre-amp γίνεται δουλειά. Εκτός από το κλασσικό Behringer ADA8200 (για το οποίο διαβάζω για θέματα crosstalk) ποιες άλλες παρόμοιες συσκεύες προτείνετε;; Όχι Focusrite Scarlett OctoPre γιατί το budget ξεφεύγει. Δεν έχω πρόβλημα να είναι και μεταχειρισμένο
Σαφέστατα και δουλεύει, αν και υπάρχουν διαφορές στις υλοποιήσεις. Καλύτερα να δουλέψεις με ένα συνδυασμό που να έχει τεσταριστεί, για να είσαι σίγουρός ότι δε θα μπλέξεις με θέματα clocking / συμβατότητας κλπ.

Γενικά τα DAW δε σηκώνουν πειράματα. Δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό να έχεις μια καλή ιδέα, να ανοίξεις το υπολογιστή κι αντί να γράψεις να κάθεσαι να κάνεις troubleshooting με τον κάθε Χ τύπο απ' το Reddit. Επειδή έχεις και ένα ωραίο, ιδιαίτερο setup, πήγαινε σε λύση που να είναι δοκιμασμένη, μην μπλέκεις.

Αλήθεια με θόρυβο, ρεύματα, γειώσεις κλπ, πώς τα πάει αυτό το setup;

Last edited:
Μετά από πολύ ψάξιμο και άπειρες ώρες διαβάσματος, μάλλον θα καταλήξω στο να πάρω μια Motu Μ6 που θα αντικαταστήσει την M-Audio AIr 192|8. ΔΕΝ έχει εσωτερικό mixer/DSP, έχει direct monitoring, τις εισόδους/εξόδους που χρειάζομαι για μικρόφωνα, κιθάρα/μπάσο, κτλ (αν είχε και ADAT είσοδο :confused:). Ειδικά για το πρώτο είναι ακριβώς αυτό που χρειάζομαι ώστε να χειρίζομαι το routing μέσω JACK audio χωρίς επιπλέον εφαρμογές (ανύπαρκτες για Linux ως επί το πλείστον από τους κατασκευαστές). Άλλωστε δε χρειάζομαι και κάποιο πολύπλοκο routing. Θα αξιοποιήσω και το μίκτη που ανέφερα πριν (Australian Monitor MX82) για να ρίξω όλα τα line level σήματα εκεί και πιστεύω πως θα είμαι κομπλέ.

recording_setup.jpg

Σκεφτόμουν να πάρω ένα Behringer XR18/Midas MR18 ως USB audio interface/digital mixer (έχω και μικρό rack για το server μου, οπότε θα έμπαινε εκεί και θα γλίτωνα χώρο από το γραφείο). Παίζει τέλεια και σε Linux και με επίσημη υποστήριξη από τον κατασκευαστή (βγάζει την εφαρμογή και γι' αυτό το λειτουργικό) (y) Αλλά θεώρησα πως είναι υπερβολή τελικά.

Όσον αφορά το Linux γενικά δεν υπάρχει πλέον πρόβλημα μια και η πλειονότητα (αν όχι όλα) των audio interfaces που βγαίνουν εδώ και πολλά χρόνια είναι Class Compliant και παίζουν σε όλα τα λειτουργικά χωρίς πολλά, πολλά (Linux. Mac, iOS, Win, Android). Όπως έγραψα και πιο πάνω το θέμα είναι όταν έχουν εσωτερικά mixers/DSP. Με τις Focusrite (όλα τα μοντέλα όλων των γενιών και Scarlett και Clarett) δεν υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά το Linux. Αυτός ο παίχτης κάποια στιγμή άρχισε να έχει υποστήριξη απ' ευθείας από τη Focusrite και έχει κάνει καταπληκτική δουλειά (y) Αλλά πρώτον και κυριότερο οι Focusrite δεν έχουν direct monitoring (εκτός από τις Solo και 2i2 αν θυμάμαι καλά) και δεύτερον δε θέλω να μπλέξω με το mixer/DSP τους ακόμα και αν υπάρχει εφαρμογή στο Linux.

Θέματα με θόρυβο, ρεύμα δεν έχω. Το μόνο που λείπει από το παραπάνω setup είναι ο amp modeller. Έλεγα να πάρω ένα φθηνό Sonicake Matribox II Pro για πειραματισμό (ίδιο engine με τα Valeton GP, είναι από την ίδια εταιρεία που έχει και τη Hotone), αλλά τελικά μια χαρά καλύπτομαι για την ώρα με το Tonelib Metal στο PC. Βγαίνει και για Linux, έχει καλά presets, τα βασικά πετάλια (verb, delay, noise gate, overdrive, κτλ), MIDI για έλεγχο από midi footswitch και τα εξής πολύ σημαντικά για μελέτη: Mετρονόμο (περιλαμβάνει και πολλά χρονικά μοτίβα με drums), backing track player, looper και φυσικά tuner.

Με όλα τα παραπάνω συν Reaper για ηχογραφήσεις (επίσης βγαίνει για Linux) θεωρώ πως θα είμαι μια χαρά :)

Last edited:
Λοιπόοοοον, είμαι στην ευχάριστη θέση να πω πως το παραπάνω setup δουλεύει μια χαρά!!! Κάποιες χαζομαρούλες στην αρχή από μεριάς μου με τις διάφορες ρυθμίσεις τόσο στο λειτουργικό (Linux όπως είπαμε, και συγκεκριμένα KDE Neon 24.04, βασισμένο στην τελευταία LTS έκδοση του Ubuntu, και με kernel 6.17.0), όσο και στο Motu M6, που με ψιλοάγχωσαν (δεν είναι και κάνα φθηνό interface). Αλλά το πάλεψα και όλα καλά. Σας ευχαριστώ! 🤘

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back