Suno Studio - Η αρχή του τέλους;

Προσωπικά πιστεύω με τις σωστές οδηγίες,μπορεί μια ΑΙ μηχανή να δημιουργήσει κάτι νέο,απλά κάνει πάντα το λάθος να το κάνει τόσο τέλεια που καταντά μηχανικό,ενώ εμείς αγαπάμε και την "ατέλεια" και το "λάθος" στην μουσική,μία ιδιαίτερα σημαντική λεπτομέρεια της ανθρώπινης φύσης.
Το σοβαρό αντίκτυπο στο τελικό αποτέλεσμα της μηχανής,όπου δημιουργεί τόσο φυσιολογικά,είναι ένα υπερβολικά άρτιο αποτέλεσμα,το οποίο όμως τυγχάνει να περνάει σχεδόν απαρατήρητο.

Προσωπικά δεν έχω ασχοληθεί με Suno, έχω ακούσει από φίλους κάποια ''τραγούδια'' τους, και παρά το ότι ήταν αληθοφανή, με την ψευδαίσθηση ότι έχουν δυναμικές στην φωνή κτλ εξακολουθούν να μου ακούγονται ΑΙ.

Δεν με ενδιαφέρει να ακούω μουσική φτιαγμένη ή έστω βασισμένη σε ΑΙ, θυμάμαι με φίλους να συζητάμε για τα τελευταία άλμπουμ των Judas Priest ή των Rolling Stones, που ακριβώς επειδή ήταν εξαιρετικά, υπήρχε μια ''καχυποψία'' του στυλ ''σιγα μωρέ μην έβγαλαν οι παππούδες τέτοιον δίσκο, ΑΙ είναι - ΑΙ είναι τα φωνητικά κτλ''.

Ακριβώς όπως με το photoshop (μιας και αναφέρθηκε), που βλέπουμε μια φωτογραφία μιας όμορφης κοπέλας και λέμε ''έλα μωρέ, φωτοσοπ είναι''. Χάνεται η ουσία.

Δεν αντιλέγω με την χρησιμότητα τέτοιων λογισμικών ως ''εργαλεία'' έκφρασης, αρά στην τελική τι θέλουμε να εκφράσουμε? Παρακάμπτοντας την αλυσίδα (μαθαίνω - παίζω - συναναστρέφομαι με άλλους μουσικούς- παω σε στούντιο) απλά δημιουργούμε content και όχι μουσική (αντί δηλαδή η μουσική να είναι το προϊόν, γίνεται ''περιεχόμενο'' και το προϊόν είναι οι διαφημίσεις - ή η συνδρομή).

Γνώμη μου τα παραπάνω, ευτυχώς όπως λέει και ο του αρχικού βίντεο ''live music is still a thing'' και έχει δίκιο, μεσα σε όλα αυτά τα δυστοπικά που λέει για την παραγωγή και κατανάλωση μουσικής, η live μουσική δεν νομίζω να έχει -ακόμα- πρόβλημα, η μάζωξη σε ένα λάιβ ή μια συναυλία είναι μια αρχέγονη τελετουργία βαθιά ριζωμένη στο ανθρώπινο dna, και μάλιστα το ΑΙ συμφωνεί μαζί μου 😂 :

Η ζωντανή μουσική λειτουργεί ως μια αρχέγονη τελετή, ενσωματώνοντας στοιχεία μυσταγωγίας και κοινωνικοποίησης. Αυτός ο ρόλος είναι βαθιά ριζωμένος στην ανθρώπινη ιστορία και τον πολιτισμό, από τους αρχαίους πολιτισμούς έως τις σύγχρονες εκδηλώσεις.

Αρχέγονη Τελετή
Η μουσική ήταν θεμελιώδες στοιχείο των πρώτων ανθρώπινων δραστηριοτήτων, πιθανώς για την επικοινωνία εντός της ομάδας, το συντονισμό του κυνηγιού και τη δημιουργία κοινωνικών δεσμών. Σε πολλές αρχαίες και παραδοσιακές κοινωνίες, η μουσική δεν ήταν απλώς διασκέδαση, αλλά ένα ουσιαστικό συστατικό των τελετουργιών:
  • Θρησκευτικές Λατρείες: Στην αρχαία Ελλάδα, η μουσική ήταν αναπόσπαστο μέρος των θρησκευτικών τελετών, πιστευόταν ότι επικοινωνούσε με το θείο και επηρέαζε την ψυχή.
  • Τελετές Μύησης και Μετάβασης: Η μουσική συνόδευε σημαντικές στιγμές της ζωής, όπως γεννήσεις, γάμους και κηδείες, βοηθώντας στη συναισθηματική υποστήριξη και την πνευματική μεταμόρφωση.
  • Επίκληση Πνευμάτων: Σε τελετές, οι ρυθμοί και οι μελωδίες χρησιμοποιούνταν για να προκαλέσουν αλλαγμένες καταστάσεις συνείδησης (έκσταση), διευκολύνοντας την επικοινωνία με το υπερφυσικό ή τη θεία φώτιση.

Μυσταγωγία
Η ζωντανή μουσική δημιουργεί ένα περιβάλλον μυσταγωγίας, όπου οι συμμετέχοντες οδηγούνται σε μια βαθύτερη, εσωτερική εμπειρία:
  • Υπέρβαση της Συνηθισμένης Εμπειρίας: Μέσω του ρυθμού, της μελωδίας και της συλλογικής ακρόασης, τα άτομα μπορούν να βιώσουν μια αίσθηση υπέρβασης της καθημερινότητας.
  • Πνευματική Μεταμόρφωση: Σε ορισμένες παραδόσεις, ο ιερός ήχος χρησιμοποιείται ως πνευματικό εργαλείο για την επίτευξη μυστικιστικής ένωσης με το θείο ή τον εσωτερικό εαυτό.
  • Συλλογική Έκσταση: Οι αρχαίες τελετές, όπως τα Διονυσιακά μυστήρια, χρησιμοποιούσαν τη μουσική και το χορό για να προκαλέσουν θρησκευτική έκσταση και αποκάλυψη, καθιστώντας τον όρο "μουσική" και "προφητεία" σχεδόν ταυτόσημους.

Κοινωνικοποίηση
Η ζωντανή μουσική είναι ένας ισχυρός καταλύτης για την κοινωνική συνοχή και τη δημιουργία δεσμών μεταξύ των ανθρώπων:
  • Συνεκτικός Ιστός της Ομάδας: Δημιουργεί μια κοινή εμπειρία και ενισχύει την αίσθηση του "ανήκειν" σε μια ομάδα, κοινότητα ή πολιτισμό.
  • Κοινές Αξίες και Συναισθήματα: Η μουσική προάγει τη συνεργατική συμπεριφορά και μπορεί να ανακαλέσει κοινές αναμνήσεις και συναισθήματα στα μέλη της ομάδας.
  • Εκπαίδευση και Πολιτιστική Κληρονομιά: Στην αρχαία Ελλάδα, η μουσική εκπαίδευση θεωρούνταν ζωτικό μέρος μιας ολοκληρωμένης παιδείας και κοινωνικοποίησης, μεταδίδοντας πολιτιστικές αξίες και γνώσεις στις επόμενες γενιές.
Συνολικά, η ζωντανή μουσική, από τις πιο αρχέγονες έως τις σύγχρονες μορφές της, διατηρεί τη δύναμη να ενώνει τους ανθρώπους, να τους οδηγεί σε βαθιές εσωτερικές καταστάσεις και να λειτουργεί ως ένα θεμελιώδες, τελετουργικό μέσο κοινωνικής και πνευματικής ζωής

😜:p

@John Goumis όλα καλά και ωραία και δεν διαφωνούμε. Αλλά the million dollar question is: να ζήσει ένας μουσικός ΜΟΝΟ παιζοντας ζωντανά, άντε να κάνει και μερικά μαθήματα μπορεί…? Γιατί το να ηχογραφεί… μάλλον μας τελειώνει. Όπως και τα επαγγέλματα σχετικά με την μουσική παραγωγή. Εδώ είναι το πρόβλημα. Ή η πρόκληση, εξαρτάται πώς το βλέπει ο καθένας.

Αυτά τα ολίγα άμεσα συνδεδεμένα με την ΑΙ και ότι την περιβάλλει.

Attachments

• video-e9bd162ca618eb255b7979489cb3ca01-V.mp4
    8.7 MB
  • video-7b411984232f5d801db22508fd4d6e7d-V.mp4
    2.6 MB
Όποιος θέλει το βλέπει εργαλείο.
Όποιος θέλει το βλέπει τέχνη.
Άλλος σπουδή.
Άλλος μετέπειτα εξέλιξη του ιδίου.
Άλλος το πλήρωμα του χρόνου .
Άλλος δεν θέλει να το βλέπει.
Από όλα έχει και θα έχει ο μπαξές.
Νοήμονα ή "νοήμονα" όντα είμαστε.

@John Goumis όλα καλά και ωραία και δεν διαφωνούμε. Αλλά the million dollar question is: να ζήσει ένας μουσικός ΜΟΝΟ παιζοντας ζωντανά, άντε να κάνει και μερικά μαθήματα μπορεί…? Γιατί το να ηχογραφεί… μάλλον μας τελειώνει. Όπως και τα επαγγέλματα σχετικά με την μουσική παραγωγή. Εδώ είναι το πρόβλημα. Ή η πρόκληση, εξαρτάται πώς το βλέπει ο καθένας.

Πολύ σωστή ερώτηση. Οσους ξέρω που ζουν από την μουσική, το οφείλουν κατά 90% παίζοντας ζωντανά. Αν δε, έχουν και μαθητές, είτε σε ωδείο είτε σε ιδιαίτερα όπως λες, ακόμα καλύτερα. Το session-ηλικι και η μουσική παραγωγή υπάρχει, σαν εξτραδακι, αλλά δεν είναι και τίποτα το ιδιαίτερο. Μιλάω πάντα για άτομα του περίγυρου μου, δεν ξερω αν έχω λάθος γενική εικόνα.

Ο τύπος του βιντεο πιστεύω ότι ορθώς λέει "live music is still a thing... The rest of us (session musicians - producers) are f#$ed." Παρότι η μουσική ως προϊόν έχει απαξιωθεί πλήρως, και τώρα πάει να απαξιωθεί και ο τρόπος που δημιουργείται η μουσική, σε στούντιο κτλ, η ζωντανή μουσική είναι κάτι άλλο που για λόγους που αναφέρει το... ΑΙ στο προηγούμενο ποστ μου, δεν έχει ξοφλήσει ακόμα

Παρότι η μουσική ως προϊόν έχει απαξιωθεί πλήρως, και τώρα πάει να απαξιωθεί και ο τρόπος που δημιουργείται η μουσική, σε στούντιο κτλ
Εγώ πάλι δεν βλέπω καμμία απαξίωση ούτε στη μουσική ούτε στο τρόπο που παράγεται. Αλλαγή ναι, βλέπω και μεγάλη, καλοδεχούμενη θα έλεγα όπως λέω για κάθε νέο εργαλείο που εμφανίζεται.
Τα εργαλεία εμείς τα καθοδηγούμε. Οι κακοί θα παράγουμε κακή μουσική, οι μέτριοι μέτρια και οι καλοί άριστη. Επίσης θεωρώ ότι κανείς μας δεν μπορεί να ξεχωρίσει εάν ένα κομμάτι έχει δημιουργηθεί με ΑΙ ή όχι....κάτι σαν τα samples του Kontakt που δεν ξεχωρίζουν πιά από τα πραγματικά όργανα. Μην ξεχνάμε ότι η ΑΙ δεν είναι (μόνο) samples, αλλλά "εκπαίδευση" του "συστήματος" από πραγματικά data...Εάν π.χ. εκπαιδεύσουμε το πρόγραμμα να παίζει σαν τον Keith Richard's...θα πήξουμε στις πράσινες!!!! 😀
Η ΑΙ ήρθε για να μείνει. Καλά θα κάνουμε να αρχίσουμε τη προπόνηση!

Μία ερώτηση,μπορεί οποιαδήποτε εφαρμογή που καθοδηγείται από ΑΙ να παράξει unquantized drums patterns?
Midi η Wav?!

Μία ερώτηση,μπορεί οποιαδήποτε εφαρμογή που καθοδηγείται από ΑΙ να παράξει unquantized drums patterns?
Midi η Wav?!
To Humanize εννοείς? Το είχα δεί πριν 20 χρόνια...όταν πρωτοξεκίναγα με τη μουσική τεχνολογία...και εάν δεν το κάνει (που το αποκλείω....) voila!!!! 😀

Δέν εννοώ αυτό,να αλλάζει το tempo,να μήν είναι δηλαδή σταθερό,όπως σε μία φυσιολογική ηχογράφηση.
Να ξεκινήσει π.χ στα 84 bpm να αλλάζει στα 86 σε ένα ρεφρέν να πέφτει στα 82 σε ένα break,να αυξάνει σταδιακά μέχρι το επόμενο γύρισμα,να έχει αυξομειώσεις,όπως τα ρόκ κομμάτια που έχω αγαπήσει και εγώ και εσείς και παρεμπιπτόντως ακούω από διάφορα stems που μπόρεσα να βρώ τα τελευταία χρόνια.
Μπορεί το Suno?
Αν μπορεί,να του πώ να μου παίξει με τον ήχο μιάς DW collectors series,με αυτές τις διακυμάνσεις που προανέφερα,με room mics,σε stereo tape.

Last edited:
Midi η Wav?!
και τωρα η Ερωτηση για τα $2,000,000!!!!!
Το quantization, δεν ειναι μια μορφη,,, "τσιταρίσματος" της μουσικης παραγωγης παραγωγης; αφου ακομα και να μη το εχει καποιος στο 100%, κατα μια εννοια, επιρεαζει το παιξιμο, τη καταγραφη & εκτελεση με ανθρωπινο συναισθημα! ποτε ηταν η τελευταια φορα που παιξαμε κατι χερουλάτα, και βαλαμε μόνο... Πόδο και Οχι μετρονόμο;! πότε πατησαμε πανω σε drums (τα οποια ειχαμε πρωτα γραψει με το Quantize στο Off) κιθαρες πληκτρα κλπ;;;;;
θελω να πω, ακομα και, ενα τόσο απλο αλλά σημαντικό εργαλειο, (οπως το Quantize) που το εχουμε συνηθησει χρονια, μπορει να φερει καταστροφικα αποτελεσματα αν δε το χειριστουμε σωστα.
Οπως το αντιμετοπιζεις κατι, ετσι σου συμπεριφερεται. Λαθος;;;

...το να ηχογραφεί… μάλλον μας τελειώνει. Όπως και τα επαγγέλματα σχετικά με την μουσική παραγωγή...
Συμφωνω σε ολα οσα εγραψες, εκτος απο αυτο που εκανα παραθεση!!!!!
Δεν θα τελειωσει ουτε η ηχογραφηση, ουτε η μουσικη παραγωγη. Τη γνωμη μου λεω ετσι;;; που το βασιζω οτι δε θα τελειωσει; στο οτι... Θα υπαρχουν παντα ανθρωποι που θα τα χρειαστουν. Και την ηχογραφηση, και τη μουσικη παραγωγη. Και θα τα χρειαστουν... Γιατι δε θα τα ξερουν... Οπότε, θα πρεπει να βρουμ ανθρωπους που θα τα ξερουν. Τα αποτελέσματα που θα τους βγαζει η όποια ai, (Ναι τολμαω και κανω αυτη τη προβλεψη)!!! Δεν θα τους καληπτουν,,, γιατι;;; δε θα ξερουν πως να τη χρησιμοποιησουν. "Μα αφου του εγραψα γραψε μου ενα τσαμικο με Epiano Yamaha Ex5!!!!!!!!!! γιατι μου εβγαλε Γκοθ_Μεταλ με Φεντερ;;;!!!!!!!!!!"
Και θα τους βγαζει Πατατες απο το Μιλγουόκι!!!!!!!!!! οπότε;;;;; πουουουουου θα προστρεξουν;;;;;
..."#ΣΕ_ΑΥΤΟΥΣ_ΠΟΥ_ΞΕΡΟΥΝ"...!!!!!

και τωρα η Ερωτηση για τα $2,000,000!!!!!
Το quantization, δεν ειναι μια μορφη,,, "τσιταρίσματος" της μουσικης παραγωγης παραγωγης; αφου ακομα και να μη το εχει καποιος στο 100%, κατα μια εννοια, επιρεαζει το παιξιμο, τη καταγραφη & εκτελεση με ανθρωπινο συναισθημα! ποτε ηταν η τελευταια φορα που παιξαμε κατι χερουλάτα, και βαλαμε μόνο... Πόδο και Οχι μετρονόμο;! πότε πατησαμε πανω σε drums (τα οποια ειχαμε πρωτα γραψει με το Quantize στο Off) κιθαρες πληκτρα κλπ;;;;;
θελω να πω, ακομα και, ενα τόσο απλο αλλά σημαντικό εργαλειο, (οπως το Quantize) που το εχουμε συνηθησει χρονια, μπορει να φερει καταστροφικα αποτελεσματα αν δε το χειριστουμε σωστα.
Οπως το αντιμετοπιζεις κατι, ετσι σου συμπεριφερεται. Λαθος;;;
Δέν κατάλαβα ακριβώς τι πρέπει να απαντήσω για να κερδίσω τα 2.000.000,αλλά ναί,ότι και να χειριστεί κάποιος λάθος,λάθος αποτελέσματα θα πάρει.
Να στείλω IBAN?

Να στείλω IBAN?
Λυπαμαι, η απαντηση δεν ειναι εγκυρη!!!!!!!!!!!!!!!
Αν και Σωστη!!!!!
η ερωτηση ηταν,,,, Είναι / δεν ειναι τσιτ το QuantizαΤΙΟΝ ή και άλλα εργαλεία εξτραδάκια τετοιου τυπου... Που ρυθμιζονται!!!!!!

Δέν κατάλαβα ακριβώς τι πρέπει να απαντήσω για να κερδίσω τα 2.000.000,αλλά ναί,ότι και να χειριστεί κάποιος λάθος,λάθος αποτελέσματα θα πάρει.
Να στείλω IBAN?
Eκτός από το καζάν ντιπί!!!!;)
...Το Καζάν Ντιπί είναι από τα πλέον διάσημα Μικρασιάτικα γλυκά και σημαίνει "ο πάτος του καζανιού ". Σύμφωνα με τον μύθο, η Πολίτικη αυτή κρέμα φτιάχτηκε κατά λάθος. Η ιστορία της ξεκινά πολλούς αιώνες πριν, όταν ο Σουλτάνος ζήτησε από τον Ζαχαροπλάστη του, να του φτιάξει ένα γλυκό. Αυτός για κακή του τύχη έκαψε το γάλα από βούβαλο και για να δικαιολογηθεί στον Σουλτάνο το αποκάλεσε Καζάν Ντιπί.....

Είναι / δεν ειναι τσιτ το QuantizαΤΙΟΝ ή και άλλα εργαλεία εξτραδάκια τετοιου τυπου... Που ρυθμιζονται!!!!!!
Είναι?Εγώ βασικά δέν θέλω να τα ρυθμίζω,να ξερυθμίζω τα drums από τα vsts θέλω.
Ο μόνος τρόπος μέχρι τώρα για να γράψεις unquantized drums σε daw,είναι να τα παίξεις στο χέρι και θέλει πολύ δουλειά.

Midi η Wav?!
Μπορει το midi editor του Cubse/nuendo. Και μπορεις να του βαλεις διαφορες παραμετρους. Πχ, μπορεις να του πεις να μεταφερει τυχαια καθε midi νοτα κτλ +4 με -4 στη θεση τους. Ειχα βρει οτι σε αυτες τις παραμετρους πχ τα ντραμς ακουγονταν και σωστα μεσα στο τεμπο και πολυ φυσικά

Παρότι η μουσική ως προϊόν έχει απαξιωθεί πλήρως

Ισχύει, το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν την μουσική για να παίζει από πίσω για αγγαρείες και μετακινήσεις έχει φτάσει critical mass.
Επίσης ευκολία να έχεις μουσική τζαμπέ ή χαμηλή τιμή, Spotify κτλ, για να έχεις με το τσουβάλι.
Από περιέργεια έψαξα και βρήκα το πιο πρόσφατο χρονολογικά τραγούδι που έχω αποθηκευμένο στο κινητό μου. Είναι το Guru Josh Project - Infinity ρεμίξ του 2008.
Ναι πολύ σπάνια να ακούσω νέο hit που να με εξιτάρει. Ραπ, τραπ, σκραπ κτλ. δεν είναι για μένα.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back