Suno Studio - Η αρχή του τέλους;

Το προγραμμα ειναι πολυ δυνατο.

Οσοι δεν το εχουν ψαξει εστω και λιγο, χανουν, απο πολλες αποψεις.

Και ειναι στην αρχη ακομη.
Δεν μπορω να φανταστω τι θα γινει οταν θα μπουν και τα μεγαθηρια στο κολπο.

Χμμμ...δεν το έχεις δουλέψει. Κάτι θα βάλεις και εσύ εκτός από το δικό του αποτέλεσμα.

Το πληκτρολογιο σιγουρα.

Σου δινει τοσες επιλογες, που εσυ/ εγω/ολοι, θα χρειαζομασταν ωρες/μερες/χρονια και ΦΥΣΙΚΑ εμπνευση, που δυσκολα θα το συναγωνιζομασταν στις ιδεες.

Ασε δε τα παιξιματα. Βαζεις τα κλαματα. Θα ηθελες τοσους σεσιοναδες για καθε οργανο ξεχωριστα. οσο και καλος να εισαι σαν παικτης. Σε καποια. Τα αλλα;

Τα λεει ολα ο τυπος στο πρωτο βιντεο.

Σε λίγο καιρό οι εταιρείες ΑΙ θα αγοράσουν ολόκληρους τους καταλόγους της μουσικής βιομηχανίας και θα μπορείς να του βάζεις prompt:

"Θέλω μίξη Μάκη Χριστοδουλόπουλου με πλήκτρα Keith Jarrett, κιθάρες Sonic Youth και στίχους επηρρεασμένους από τον υπαρξισμό του Σαρτρ, που να κάνουν κλικ στην άπονη καρδιά της Κούλας" (πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος...)
Αναδεικνύεται ξεκάθαρα δημιουργικότητα στη διαδικασία αλλά από την άλλη τα πράγματα είναι σοβαρά. Που θα πάει αυτό σε βάθος χρόνου αν δεν σκάει τελικά σαν φούσκα, όπως εκτιμώ προσωπικά και ανέφερα πιο πάνω. Ακόμα δεν έχω προλάβει να το δω στην πράξη το σύστημα. Θα το φροντίσω.

Προσωπικά φοβάμαι για το μέλλον μου ως επαγγελματίας καλλιτέχνης. Θα πεινάσω? Όχι, αλλά βλέπω μεγάλη την πιθανότητα να χρειαστεί να επικεντρωθω σε κάτι άλλο πέραν της τέχνης.

Καλλιτέχνης μπορεί να είναι κανείς σε πολλά πράγματα/επαγγέλματα, πχ στη μαγειρική, είναι η ικανότητα σου να επικοινωνείς με τα ανώτερα επίπεδα πάνω στο αντικείμενο σου αν το αγαπάς και το κατανοείς σε βάθος... Αλλά επειδή έχει ξεπέσει σαν όρος ο ''καλλιτέχνης'' μια και τον καπηλεύεται και η κουτσή Μαρία, όταν με ρωτάνε τι δουλειά κάνεις δεν συστήνομαι ως καλλιτέχνης που είναι η αλήθεια, συστήνομαι ως διανοούμενος που είναι ένας όρος που κομπλεξάρει το συνομιλητή αυτόματα, με καλύπτει μπορώ να πω

Η ΑΙ φυσικά και δεν είναι φούσκα που θα περάσει. Αναπτύσσεται τάχιστα και βρίσκει εφαρμογές σε όλο και περισσότερα πεδία. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι πριν από δέκα χρόνια, η διάθεση public/commercial εφαρμογών ΑΙ για τον απλό χρήστη/καταναλωτή κατοικούσε στο πεδίο της επιστημονικής φαντασίας. Το τι θα συμβεί σε άλλα δέκα και άλλα τόσα κλπ. είναι στα όρια του εφιαλτικού.

Ενδεχομένως να μην το καταλαβαίνουμε γιατί το ζούμε αυτή τη στιγμή αλλά η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ορόσημο στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, ανάλογο ή και μεγαλύτερο της εφεύρεσης του τηλεφώνου και του internet.

Στον δικό μας τομέα τώρα, η μουσική τύπου κονσέρβας έχει ήδη αρχίσει να κυριαρχείται από ΑΙ. Τουτέστιν, μουσική background, συνοδευτική βίντεο, διαφημιστικά jingles, ασανσέρ, σούπερ μάρκετ κλπ. είναι σε μεγάλο ποσοστό ΑΙ και είναι εύκολο νομίζω να φανταστεί κανείς ότι σε πολύ λίγο, σε αυτά τα χρηστικά είδη, δε θα παρεμβαίνει ανθρώπινος εγκέφαλος παρά μόνο για να δώσει οδηγίες.

Επίσης στο πεδίο της εφήμερης - εμπορικής ποπ, ήδη κομμάτι της πίτας ανήκει στην ΑΙ και πολλές φορές χωρίς καν να αναφέρεται. Δηλαδή υπάρχουν, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, hits στα charts του Spotify τα οποία έχουν δημιουργηθεί από ΑΙ και ουδείς το γνωρίζει, δεδομένου ότι δεν υπάρχει (ακόμα) κάποια νομοθεσία/κανόνας που να σε αναγκάζει να δηλώσεις ότι η μουσική που ανεβάζεις δεν έχει συντεθεί από ανθρώπινο εγκέφαλο.

Σύντομα, έχουμε να δούμε (και να ακούσουμε) πράγματα που δεν τα φανταζόμαστε.

Last edited:
Ο Άνθρωπος είναι εικόνα Θεού δηλαδή είναι Δημιουργός όπως ο κατασκευαστής του.Μπορει να δημιουργήσει εκ του μηδενός τέχνη που δεν έχει ακουστεί ποτέ .Το ΑΙ είναι απλώς καλύτεροι αλγόριθμοι και απλά αναπαράγει κάτι το οποίο ήδη υπάρχει. Πρέπει να φοβούνται κάποιοι?Φυσικά οι μέτριοι μουσικοί που και αυτοί αναμασουν τα ίδια και τα ίδια.

Πρέπει να φοβούνται κάποιοι?Φυσικά οι μέτριοι μουσικοί που και αυτοί αναμασουν τα ίδια και τα ίδια.
Σωστό. Αυτοί κάνουν chart hits. Άρα από αυτούς θα φάει δουλειά η τεχνητή νοημοσύνη. Όποιος εκτιμά τη μουσική θα εξακολουθεί να στρέφεται στον μουσικό

το σκακι εχει απολυτα συγκεκριμενους κανονες (κλειστο συστημα) που δεν αλλαζουν ενω στην τεχνη και την επιστημη καθε breakthrough συμβαινει ακριβως όποτε παραβιάζονται αυτοι οι κανονες.

Στο βίντεο βλέπω οτι το ai δύναται να παράξει generic αποτελέσματα. To make a point, παρομοιάζω με σεσιονιλίκι οπου μπορείς να δώσεις ενα κομμάτι και να παίζουν generic πράγματα (πχ, ενας μπασιστας παιζει τονικες και που και που προσεγγιζει την επομενη βαθμιδα χρωματικα, και ενας ντραμερ κρατάει ενα μπιτ οπου κάθε 4 μέτρα κάνει ενα break). Στο παράδειγμά μου το προβλημα δεν ειναι οτι το ai παιζει σαν ανθρωπος, αλλά οτι οι άνθρωποι παίζουν σαν ai (με την έννοια οτι παίζουν με τον στατιστικα πιο τετριμμένο τρόπο, πνευματικά βαριεστημένοι για να βάλουν ενα touch που διαφοροποιεί τη συνεισφορα τους έναντι οποιουδήποτε άλλου).

Ε, σε αυτό θριαμβεύει και πολύ καλά κάνει, όπως και στο να γράφει ψευτοδημοσιογραφικά ποστς, clickbait άρθρα, beats που παράγονται από άνθρωπο σε μιση ώρα και πωλούνται 5€/κιλό, GIFs καλημέρας, "να σου απαντάει αυτό που έγραψε κάποιος στο reddit το 2017".

Θέλω να πω, καλυτερα να δούμε πότε ο μουσικός/καλλιτέχνης έγινε content creator, αλλά και να έχουμε στο νου μας οτι παράλληλα υπάρχει έξαρση στη χρήση αναλογικων συνθ, οτι στη gen z δεν αρεσουν τα καινουργια αυτοκινητα γιατι ειναι ολα ιδια, οτι πολυς κοσμος γίνεται βινταζολάγνος και για σωστούς λογους. Και να θυμόμαστε και κανα ντοκιμαντερ για το πόσο συνέβαλε η τάδε μπασογραμμή του τέρατος σεσιονά, πόση επιτυχία έδωσε το τάδε happy accident στο στούντιο, πώς δημιουργήθηκαν ιστορικές επιτυχίες από δισκους που προορίζονταν για εμπορικό κουβά, κλπ.

Ωστόσο, δεν αμφισβητώ οτι ολο αυτο είναι σε βρεφικό στάδιο και δεν έχω ιδέα πώς να υπολογίσω τι θα συμβαίνει σε ένα χρόνο από τώρα.

Σε λίγο καιρό που θα μπαίνετε σε εμπορικά κέντρα και θα ακούτε το La colegiala να το τραγουδάει ο Freddie Mercury,θα καταλάβετε πιά θα είναι η πραγματική εφαρμογή αυτών των εργαλείων και ποιοί θα πέσουν με τα μούτρα σε αυτά.

Αυτοί που κάνουν Charts,έχουν και ένα όνομα συνήθως.
Τον ένα μπορεί να τον λένε Calvin Harris,τον άλλο Armin van Buuren,τον άλλο Tiesto (η το όνομα studio) π.χ,αρκετοί από αυτούς με δικές τους εταιρείες,που προσεγγίζουν χιλιάδες επίδοξοι παραγωγοί/δημιουργοί κ.α που θέλουν να βγούν στην επιφάνεια,η αναζητούν την οποιαδήποτε υπηρεσία και υπονοείτε οτί αυτούς θα φάει το AI?
Εκεί κινείται χρήμα,γι αυτό υπάρχουν και επιτυχίες,γι αυτό υπάρχουν και τα charts.

Μαζευτείτε γύρω απο την φωτιά να σας πώ μια προφητεία που είδα γραμμένη κάποτε,πάνω σε μιά σκονισμένη Neve κονσόλα.

Αυτοί,δέν θα πάθουν τίποτα,η θα την βγάλουν με εκδορές,οι υπόλοιποι,όλοι δηλαδή που ανήκουν σε μικρότερες κατηγορίες,οπου η οποιαδήποτε υπηρεσία που προσφέρουν μπορει να αντικατασταθεί χωρίς μεγάλη διαφορά από AI,τον ήπιανε.
Μια χαρά θα τα φορτώσουν τα πραγματάκια τους οι Χ που στοχεύουν σε charts,να πάνε στην σαντορίνη να γράψουν και να κάνουν και τις βουτιές τους το καλοκαίρι,ο Μπάμπης στο μπραχάμι που του εσκασε ο άλλος με 200 ευρω και θέλει παραγωγή,λέτε να τρέχει να ψάχνει μουσικούς και mix/mastering engineers?

Last edited:
Γέννημα θρεμα Μπραχαμιωτης εδώ .Και ειλικρινά δεν με ενδιαφέρει το χρήμα στην μουσική καθώς είμαι σε άλλο επιχειρηματικό χώρο με καλες απολαβες και τα ποσά που ακουω να δινουν στον χωρο μου μοιαζουν ψίχουλα. Και να σου πω καλύτερα διότι τώρα κάνω την φάση μου αλλιώς θα έπρεπε να παρακαλάω για μεροκάματο. Βέβαια αν έρθει η επιτυχία δεν θα την αρνηθώ.

Γενικά έχει πάρκινγκ σύμφωνα με το Ίντερνετ

Γενικά έχει πάρκινγκ σύμφωνα με το Ίντερνετ
Έχει χαμηλή δόμηση σχετικά με τις γύρω περιοχές οπότε ναι παρκάρω κάτω από το σπίτι μου.Απλα έχει λίγο κακή φήμη καθώς παλιά ειμεθα λίγο αλητε.

Γέννημα θρεμα Μπραχαμιωτης εδώ . Βέβαια αν έρθει η επιτυχία δεν θα την αρνηθώ.

Απλα έχει λίγο κακή φήμη καθώς παλιά ειμεθα λίγο αλητε.
Ειναι πιό πιθανών να έρθει η ασφάλεια στο σπίτι σας δηλαδή,παρά την επιτυχία.

το σκακι εχει απολυτα συγκεκριμενους κανονες (κλειστο συστημα) που δεν αλλαζουν ενω στην τεχνη και την επιστημη καθε breakthrough συμβαινει ακριβως όποτε παραβιάζονται αυτοι οι κανονες.
Αυτό ισχύει αν μιλάμε για μουσικούς επιπέδου Ξενάκη ή Ornette Coleman. Όποιος θεωρεί όμως ότι η pop μουσική (στην οποία συμπεριλάμβάνω όλα τα genres από ντισκολαϊκά μέχρι black metal) είναι πιο απαιτητική στη δημιουργία από το σκάκι, είτε δε γνωρίζει κανόνες θεωρίας της μουσικής, είτε δεν έχει παίξει σκάκι.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που κάποιος "έσπασε" τους κανόνες; Εγώ τον τελευταίο μισό αιώνα αυτό που ακούω είναι την εξέλιξη όχι της μουσικής αλλά της μουσικής τεχνολογίας, από τη Fender, στους Marshall και στους Boogie, από το fuzzάκι με το ένα τρανζίστορ στην Eventide κλπ... Πόσα Trout Mask Replica έχει να επιδείξει η pop μουσική, για να σηκώσουμε τη μύτη μας με περιφρόνηση στο Suno?

Πότε ήταν η τελευταία φορά που κάποιος "έσπασε" τους κανόνες;
μάλλον μιλάμε για διαφορετικό επιπεδο σπασίματος κανόνων, γιατί μπορώ να παραθέσω καμιά πενηνταριά. Ίσως φταίει το παράδειγμά μου, αλλά προφανώς κάθε μεγάλη μπάντα έκανε κάτι αξιοσημείωτο για την εποχή της που τροποποίησε το πώς θα είναι η μουσική από εκεί και έπειτα.

Κάτι θα βάλεις και εσύ εκτός από το δικό του αποτέλεσμα.

εδώ είναι και το όλον (ως συνισταμένη).... θα βάλει (και πάντα θα βάζει) την ΚΡΙΣΗ και την καθαρά υποκειμενική ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ως ατομική (ή συλλογική ενίοτε) διαφορετική ΑΠΟΨΗ (για όσο τουλάχιστον έχουμε ως αντίπαλον δέος το δυαδικό σύστημα και την "άβουλη χαζομάρα" που το διέπει εγγενώς)...

όποιος νομίζει ότι ανάμεσα στις 1000 και μία τετριμμένες παραλλαγές που θα του παρουσιάζει η AI (σε κάθε τομέα) θα εξαφανίζεται η ανθρώπινη μοναδικότητα του (καλή η κακή στην όποια έκφανσή της), απλά χαλάει την ζαχαρένια του και περιορίζει μαζοχιστικά την δημιουργικότητά του στερώντας από τον εαυτό του ένα δυνητικά χρήσιμο εργαλείο...

φρονώ ότι προσωπικά σε όσα χρόνια μου μένουν να ζήσω, ποσώς θα με απασχολήσει ως ακροατή ή δημιουργό ή παραγωγό το αν ο Καρβέλας και ο Φοίβος των καιρών που έρχονται (ή που ήρθαν), θα χάσουν το "μεροκάματο" από τους ψηφιακούς αντικαταστάτες τους... και σίγουρα θα απολαύσω οτιδήποτε ενδιαφέρον καλλιτεχνικά προκύψει από την εμπνευσμένη δημιουργική χρήση της ΑΙ χωρίς φόβο και πάθος...

ΥΓ. έχω ένα όλο και πιο συχνό deja vu τελευταία, με φάσεις από τηρουμένων των αναλογιών κουβέντες, αναλύσεις, ανησυχίες, προβληματισμούς, διαπληκτισμούς των αρχών των 90's τον καιρό της εξελισσόμενης ψηφιακής επανάστασης στην παραγωγή... μέχρι και και ψιλές είχα ανταλλάξει μια φορά με "αναλογικό δογματικό" που με θεωρούσε "αιρετικό" audio προδότη...:)

Με βάλατε στα αίματα και ασχολήθηκα λίγο με το Suno. Έχω να πώ εν συντομία (το έχω ξαναγράψει πρόσφατα) ότι αυτή η γενιά είναι πολύ τυχερή με τα εργαλεία που διαθέτει πλέον. Η μόνη δικαιολογία για να μην είσαι δημιουργικός και παραγωγικός είναι η "Βαριέμαι"!!!!
Απορίες
1) Έτσι στατιστικά, πόσοι έχετε συνδρομή ήδη από τους γράφοντες?
2) Εάν κατάλαβα καλά για να έχεις τα δικαιώματα της μουσικής που παράγεις, πρέπει απλά να είσαι στο συνδρομητικό μοντέλο?
3) To Suno Studio είναι ένα online DAW? Διαχωρίζει τα όργανα?
Αυτά για σήμερα...

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back