Suno Studio - Η αρχή του τέλους;

Το αν θα είναι το τέλος της μουσικής δημιουργίας μένει να αποδειχτεί από αυτούς που θα καούν παίζοντας με αυτό το μαραφέτι. Αν μας φέρουν κάτι που αξίζει μέσα από το συρφετό της μετριότητας που θα έχει παράγει μέχρι τότε... Τότε ίσως το παραδεχτώ και εγώ

Ένα κομμάτι που να μην είναι τραγικό ζητάω

Ένα κομμάτι που να μην είναι τραγικό ζητάω

Ήταν τραγικά τα κομμάτια που δημιούργησε ο Henning στο βίντεο? Μάλλον εξαιρετικότατα μου ακούστηκαν…

Το τζίνι δεν μπαίνει πίσω στο μπουκάλι. Το «για όλους έχει ο Θεός» και «όλοι θα βολευτούμε» επίσης, δεν το ασπάζομαι. Και τα γράφω αυτά με σεβασμό στους επαγγελματίες του χώρου, που γνωρίζω ότι υπάρχουν στο φόρουμ. Αλλά είναι σαν να συζητάμε την εποχή της εμφάνισης του αυτοκινήτου, ότι «εντάξει, δεν θα χαθούν και οι αμαξάδες» . Βεβαίως και θα χαθούν, όπως και έγινε. Και μάλιστα με … μηδενικό χρόνο υιοθεσίας της νέας τεχνολογίας.

Ακόμα ένα παράδειγμα: μπάντα έτοιμη, με μέλη και έτοιμα τραγούδια για ηχογράφηση, για ποιο λόγο να μπει σε στούντιο, για μέρες και με τρελά έξοδα για να ηχογραφήσει, όταν μπορεί να ανεβάσει τα τραγούδια της σαν demo στο Suno και να έχει έτοιμο, βελτιωμένο μάλιστα, άλμπουμ μέσα σε μισή ώρα? Και μπορεί να κάτσουν και ένα απόγευμα με μπυρες και να κατεβάζουν ιδέες ενορχήστρωσης και να το πάρουν και στο επόμενο επίπεδο, αν γουστάρουν κιόλας.

Άλλο παράδειγμα, πρόσφατο από το Noiz, όπου μουσικός αναζητεί άνθρωπο να γράψει στίχους και να κάνει φωνητικά σε κομμάτι του. Μα, το Suno το κάνει αυτό σε 2 λεπτά, και είναι έχεις έτοιμο τραγούδι / demo / album με αστείο κόστος… Γιατί όχι…?

Και σκέψου αν μπορώ εγώ να τα σκεφτώ αυτά τα παραδείγματα εφαρμογής…

δεν έχω εκφέρει άποψη, διότι δεν έχω προλάβει να ενημερωθώ καθόλου για το θέμα, αν και το πήρε το αυτί μου. Μόλις δω τα video του thread.... θα εκφέρω απόψης.

Ένας μαθητής μου μπορεί να γράψει ένα Writing μια έκθεση με το Chatgpt. Και; Έμαθε αγγλικά; Μπορεί να πάρει πτυχίο; Μπορεί να πείσει κανέναν με τις γνώσεις του;
Κάνω αναπόφευκτα την αναλογία

Ένας μαθητής μου μπορεί να γράψει ένα Writing μια έκθεση με το Chatgpt. Και; Έμαθε αγγλικά; Μπορεί να πάρει πτυχίο; Μπορεί να πείσει κανέναν με τις γνώσεις του;
Αν μπορεί να παράγει αξιόλογα πράγματα εισάγοντας εντολές στο ΑΙ τότε δεν χρειάζεται να αποδείξει τίποτα άλλο σε κανένα, έτσι είναι η μουσική, έχει σημασία μόνο το αποτέλεσμα σου. Θα δούμε αν θα με πείσει κάποιος κάποτε

Μα δεν θα χρησιμοποιήσεις το Suno για να μάθεις μουσική ή να πάρεις πτυχίο μουσικής ή να δώσεις εξετάσεις να μπεις στο Berkley. Ακριβώς το αντίθετο, δεν έχει απολύτως καμία σημασία αν έχεις ήδη κάνει όλα αυτά (όπως έχει κάνει ο Henning, παρεπιπτόντως). Θα σε φτάσει στο τελικό αποτέλεσμα (που είναι η ηχογραφηση) παρακάμπτοντας όλα αυτά. Είναι ένα τρομαχτικά δυνατό εργαλείο ηχογράφησης.

Δεν με αφορά προσωπικά σαν εργαλείο, γιατί αφενός θέλω να ελέγχω και τις λεπτομέρειες της σύνθεσης της μουσικής μου, και αφετέρου δεν δουλεύω σε soundtrack τριών ταινιών ταυτόχρονα για να έχω deadline τρελό οπότε να βάλω το Suno να επιταχύνει.

Αλλά σίγουρα ήρθε για να μείνει. Όπως οι Queen που είχαν μύνημα στο εξώφυλλο δίσκου στην αρχή της καριέρας τους "No synthesizer was used". Και μετά από χρόνια ήρθε το Show must go on που ξεκινάει με το big synthesizer riff.

Edit: αυτό που με ενδιαφέρει απ'την AI είναι περισσότερο οι ήχοι και τα εφφέ, παρά η σύνθεση. Δηλαδή γρήγορα να έχεις έναν ήχο που προϋπάρχει, ή να περιγράψεις πάντρεμα ήχων και να το παράξει, ή κάτι εντελώς νέο.

To έχω πει σε πολλές συζητήσεις, δεν θυμάμαι αν το έχω αναφέρει κι εδώ: υπάρχει ο παραλληλισμός με το σκάκι. Μόλις ο υπολογιστής κατάφερε να νικά τον παγκόσμιο πρωταθλητή, χάθηκε άνα μεγάλο μέρος της αίγλης που είχε το άθλημα. Έπαψε να θεωρείται "τέχνη" και "προϊόν μεγαλοφυϊας". Φυσικά το σκάκι συνεχίζεται, αλλά στο top level όλοι πλέον χρησιμοποιούν τον υπολογιστή για την προετοιμασία τους. Ως εκ τούτου, όλο περισσότεροι παγκόσμιοι πρωταθλητές παίζουν με έναν τρόπο που μοιάζει με του υπολογιστή.

Δηλαδή του χρόνου η SSL θα κλείσει;

Η SSL και όλες οι παρόμοιες εταιρείες θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Όπως η SSL από μια εταιρεια που κατασκεύαζε state of the art κονσόλες για φημισμένα studio, μετετράπη σε μια εταιρεία με prosumer products για τον Μήτσο που μιξάρει σο σαλόνι του. Όπως οι φημισμένοι mixing engineers έγιναν YouTubers για να επιβιώσουν.

Ο παλιός μου συνάδελφος, ετών 80, ήξερε μια βιβλιοθήκη ολόκληρη απέξω. Εγώ ξέρω να βρίσκω την πληροφορία με ένα κινητό. Φυσικά χρειάζεται κάποιος να βάλει την προσπάθεια ώστε να αποκτήσει τις γνώσεις, αλλά μεταξύ αυτού που είναι άσος της αποστήθισης και αυτού που ξέρει να χειρίζεται ένα κινητό, ο δεύτερος είναι που θα κάνει σήμερα καλύτερα τη δουλειά.

Φούσκα είναι η ΑΙ που θα σκάσει. Το είχα ξαναδηλώσει μήνες πριν. Μην ανησυχείτε. Ένα σύστημα που δημιουργεί μια αναστάτωση, μια ανησυχία για επαγγέλματα και υπηρεσίες, έχει πράγματι αρχίσει η εφαρμογή της αλλά για λόγους λειτουργικούς, για λόγους κόστους συντήρησης, θεμάτων ποιότητας υπηρεσιών και άλλων που δεν έχω αυτή τη στιγμή χρόνο να αναπτύξω, γράφοντας ένα σεντόνι για να επιχειρηματολογήσω καλύτερα, θα αποτύχει, θα καει στην κόλαση, θα επαναφέρει πολλά από αυτά που τείνουν να καταργηθούν και θα απομείνει απλά σαν ένα συμπληρωματικό εργαλείο, ενισχύοντας τελικά την ανθρώπινη φύση και αξία.

Μα η όλη ουσία στην μουσικής δέν είναι η ηχογράφηση και η παρουσίαση,αλλά όλα τα στάδια πρίν.
Το να αυτοματοποιήσω την εκμάθηση κ δημιουργία,είναι σαν να το παίζω Σέφ με έτοιμα γεύματα,η πνευματικός απαγγέλοντας ρητά από το Facebook.

Αν η επιστήμη και τα εργοστάσια παραγωγής πιστοποιημένων ηλιθίων,κοινός εκπαιδευτικά ιδρύματα,ήθελαν να βοηθήσουν πραγματικά την ανθρωπότητα,θα παρείχαν εφαρμογές για την ενέργεια,την υγεία,την διατροφή,την προστασία των ανθρώπων και ζώων,θα διευκόλυναν την στέγαση,πράγματα που αφορούν πραγματικές καθημερινές ανάγκες και θα παρείχαν πρόσβαση στον οποιοδήποτε εκεί,αλλά τους βλέπουμε λίγο διστακτικούς,μιάς και δέν θέλουν για κανένα λόγο να ελέγχεις κάτι τέτοιο στο ελάχιστο και να μην εξαρτιέσαι από αυτούς και τις εταιρίες που τροφοδοτούν.

Για το Suno.
Αλλο ένα βήμα προς την κατάργηση της όποιας χρονοβόρας δημιουργικής διαδικασίας μπορεί να αποσχολεί έναν άνθρωπο και να του προσφέρει ευχαρίστηση,έτσι ώστε να μετατραπεί απλά σε μιά μπαταρία με πόδια,ωστε το όποιο σύστημα θα την κρατά φορτισμένη τόσο όσο να μπορεί να απορροφήσει την ενέργεια της στο μέγιστο και για δικούς της σκοπούς,την επόμενη ημέρα.
Οχι,δέν είναι για τον επαγγελματία,είναι για εσένα που θές να μάθεις ένα όργανο η πώς να μάθεις να φτιάχνεις ένα κομμάτι,δέν χρειάζεται,θα στα κάνει αυτό όλα,φάε ένα έτοιμο γεύμα και πέσε κοιμήσου,να σηκωθείς αύριο να τρέχεις όλη μέρα για να μας βγάλεις λεφτά,απο τα οποία βέβαια εσύ θα πάρεις τα...

Τόσα σημαντικά προβλήματα έχει η ανθρωπότητα σήμερα,το πώς θα μαθουμε ένα μουσικό όργανο,να γράψουμε ένα τραγούδι και να το μιξάρουμε για να το παρουσιάσουμε,χωρίς να πάρουμε μία φυσικά,βρήκαν να λύσουν.
Ακούτε αυτό το χλιαρό χειροκρότημα κάπου εκεί στο βάθος?
Εγώ είμαι.

Το προγραμμα σκοτωνει.

Σε κανει μουσικοσυνθετη με το ...ζορι. :giggle:

Τα αλλα που λεμε, ειναι για να γινεται κουβεντα.

Εχει εξαφανιστει και ο Μανος. Αποριες γαρ.:(

Έτσι όπως το βλέπω σε κάνα 6μηνο θα έχουμε ειδική σελίδα εδώ με το ανέβασμα των νέων συνθέσεων.
Χαμός θα γίνει.

Θα ησυχάσουμε και από τα κσύλα, τύμπανα, πνευστά.

Μόνο midi keyboard, ribbon controller και matrix USB θα έχουμε εδώ.
Γουστάρω.

Last edited:
Μόνο midi keyboard, ribbon controller και matrix USB θα έχουμε εδώ.

Για ποιο λόγο;

Και αυτα αχρηστα ειναι πια.

Δεν χρειαζεσαι τιποτα πλεον.

Λιγο χρονο και πιο λιγο χρημα.

Για ποιο λόγο;

Και αυτα αχρηστα ειναι πια.

Δεν χρειαζεσαι τιποτα πλεον.

Λιγο χρονο και πιο λιγο χρημα.
Χμμμ...δεν το έχεις δουλέψει. Κάτι θα βάλεις και εσύ εκτός από το δικό του αποτέλεσμα.

Χμμμ...δεν το έχεις δουλέψει. Κάτι θα βάλεις και εσύ εκτός από το δικό του αποτέλεσμα.
Προβληματίζομαι με αυτά που διαβάζω. Δηλαδή μπορεί να φτιάξει καλύτερη μουσική από τη δική μου? Μπορεί να με ξεπεράσει? Υπάρχει τέτοιο ανθρώπινο επίτευγμα, που μπορεί να εκμηδενίσει το απαράμιλλο ταλέντο μου? Τι να πω. Τα πράγματα τότε είναι πολύ σοβαρά και πρέπει μάλλον να αναθεωρήσω. Να μην έχω τόσο μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μου ή έστω να μετριάσω τις δηλώσεις μου.

Στο κοντινό μέλλον λέει θα μπαίνεις στο αυτοκίνητο σου και θα λες ''φτιάξε μου ένα κομμάτι για το δρόμο μου προς το σουπερμάρκετ'' Πραγματικά ποιος θέλει να ακούσει ένα τραγούδι που να μιλάει για τα ψώνια του; Καμιά κυράτσα στο USA; Το προϊόν ΑΙ θα παραμείνει χαμηλής αξίας, ευτελές, τόσο όσο η ευκολία δημιουργίας του, η μουσική τέχνη θα κρατήσει το κοινό της και όσους την υπηρετούν και ίσως η ζωντανή μουσική να αποκτήσει νέα αίγλη μέσα από αυτόν τον ευτελισμό της ''ηχογραφημένης'' μουσικής

Είναι ΟΛΑ προαιρετικά. Όσο περισσότερο από τον εαυτό σου βάλεις στη σύνθεση ή/και την ηχογράφηση, τόσο περισσότερο από εσένα βρίσκεται στο τελικό αποτέλεσμα. Όσο λιγότερο, τόσο περισσότερο AI έχει το τελικό αποτέλεσμα.

Στο κοντινό μέλλον λέει θα μπαίνεις στο αυτοκίνητο σου και θα λες ''φτιάξε μου ένα κομμάτι για το δρόμο μου προς το σουπερμάρκετ'' Πραγματικά ποιος θέλει να ακούσει ένα τραγούδι που να μιλάει για τα ψώνια του; Καμιά κυράτσα στο USA; Το προϊόν ΑΙ θα παραμείνει χαμηλής αξίας, ευτελές, τόσο όσο η ευκολία δημιουργίας του, η μουσική τέχνη θα κρατήσει το κοινό της και όσους την υπηρετούν και ίσως η ζωντανή μουσική να αποκτήσει νέα αίγλη μέσα από αυτόν τον ευτελισμό της ''ηχογραφημένης'' μουσικής
Είχαν ρωτήσει μια φορά τον Σπύρο τον Μπουρνάζο στην τηλεόραση σε πρωϊνάδικο στα μέσα του 90, σας ανησυχούν τα ινστιτούτα αδυνατίσματος, τα ηλεκτρονικά μηχανήματα που έχουν βγει, τα vibro κλπ που υπόσχονται θαύματα με λίγο κόπο; Και τους απαντάει. Με ανησυχούν; Τι λέτε......... Ευτυχώς που υπάρχουν. Γιατί στο τέλος τους στέλνουν όλους σε εμάς, στα κανονικά γυμναστήρια. Πελάτες μας φέρνουν!:D :p

Σε λίγο καιρό οι εταιρείες ΑΙ θα αγοράσουν ολόκληρους τους καταλόγους της μουσικής βιομηχανίας και θα μπορείς να του βάζεις prompt:

"Θέλω μίξη Μάκη Χριστοδουλόπουλου με πλήκτρα Keith Jarrett, κιθάρες Sonic Youth και στίχους επηρρεασμένους από τον υπαρξισμό του Σαρτρ, που να κάνουν κλικ στην άπονη καρδιά της Κούλας" (πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος...)

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back