RIP μεγάλε Διονύση Σαββόπουλε...

Τι σε κάνει να μην κατανοείς αναφορικά με την καταξίωσή τους; Εντάξει νομίζω κιόλας αλλά μεγέθη Σαββόπουλος με Πανούσης
Το έχω γράψει απλά, το δυσκολεύεις, πιο απλά δεν καταλαβαίνω τι τους βρίσκει ο κόσμος γι' αυτό νιώθω στην απέξω σε ότι αφορά τους καλλιτέχνες της μεταπολίτευσης

Το γεγονός ότι ήταν τόσο καταξιωμένος με κάνει να συνειδητοποιώ πόσο αποξενωμένος είμαι από την κοινωνία, δεν έχω επαφή καθόλου, ζω στον κόσμο μου. Και δεν είναι μόνο αυτός, είναι και Πανούσης και άλλοι στο ίδιο σκαρί (καράφλες - μουσάτοι) που με κάνουν να νιώθω έτσι με την καταξίωση τους. Δεν ζηλεύω την καριέρα τους, τους θαυμάζω αλλά δεν καταλαβαίνω
Καταλαβαίνω σε τι αναφέρεσαι,αλλά να ξέρεις ότι υπάρχουν και χειρότεροι από εσένα.
Αν και θα εξαιρέσω τους 2 που αναφέρεις,λόγο του ότι το χιούμορ το θεωρώ βασικό προσόν για να συμπαθήσω κάποιον,αν ξεκινήσουμε αλφαβητικά με αυτούς που έκαναν και κάνουν καριέρα στην χώρα και δέν καταλαβαίνω τον λόγο,θα πάρω ένα κοπάδι πρόβατα,μιά φλογέρα και μια γκλίτσα και θα ανέβω σε ένα βουνό και θα σου φωνάζω "γιατί ο άλλος με το τι ριρι τιριρι ρι έπρεπε να κάνει καριέρα",θα σκέφτεσαι λίγο και θα μου λές,"όχι".
Μετά από μερικά χρόνια,θα είμαστε εμείς με καράφλα και μούσια,η λίστα δέν θα έχει τελειώσει ακόμη και θα μας έχουν φύγει και τα πρόβατα.

ΥΓ Δέν λέει για σένα Ηλία μου,εσένα σε αγαπάμε και αν ήσουν έξω,θα έκανες μεγαλύτερη καριέρα,για άλλους λέει.

ΥΓ 2 Αγιε...μπορείς σε παρακαλώ να μήν είσαι τόσο περιγραφικός?

Μεγάλος παραμυθάς, ας αναπαυτεί εν ειρήνη
Μέχρι και την Ρεζέρβα το 1979 ήταν πολύ δημιουργικός και μου άρεσε.
Μετά το 1982-83 καβάλισε το καλάμι του συστήματος και για μένα έπαψε να υπάρχει καλλιτεχνικά !

Μεγάλος παραμυθάς.
Μετά το 1982-83 καβάλισε το καλάμι του συστήματος και για μένα έπαψε να υπάρχει καλλιτεχνικά !
+1

Είχε πολύ σπρώξιμο από νέος που ήταν .
Ήταν οι εποχές της αριστεράς και της "προόδου".

Δεν ήμουν φαν καμίας συννεφούλας και συναφών ειδών.
Τον είδα ζωντανά με τους human touch, τους πάω με 1000.

Άλλοι τον ψέγουν γιατί ήταν πολύ αριστερός άλλοι γιατί δεν ήταν αρκετά αριστερός ή γιατί "το γύρισε" στην πορεία.

Άλλοι τον ψέγουν γιατί ήταν δήθεν και ψώνιο, άλλοι γιατί δεν ήταν αρκετά στο προσκήνιο να σχολιάζει
τα τεκτενόμενα.

Όπως έλεγε η γιαγιά μου, και χαλί να γίνεις να σε πατήσουν, κάποιοι θα παραπονιούνται ότι σε δεν είσαι αρκετά μαλακός.

Όπως έλεγε η γιαγιά μου, και χαλί να γίνεις να σε πατήσουν, κάποιοι θα παραπονιούνται ότι σε δεν είσαι αρκετά μαλακός.
Ακριβώς αυτό.
Όπως και να έχει....πλουραλισμός.

Νομίζω (γνώμη μου...) ότι θα ήταν καλό για πολλούς να μάθουν να ξεχωρίζουν τον καλλιτέχνη και κυρίως το ίδιο το καλλιτεχνικό έργο, από τον άνθρωπο που το δημιούργησε. Ας μείνουμε στο ότι ο Σαββόπουλος υπήρξε καλλιτεχνικός δημιουργός ευρύτερης αναγνώρισης. Δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος με σπουδαία καλλιτεχνική παρακαταθήκη, και τίποτα πέραν αυτού (και είμαι ευγενικός, μιας και εγκατέλειψε τα εγκόσμια). Τα τραγούδια του θα ακούγονται για πολλά χρόνια ακόμα. Τα υπόλοιπα είτε θα ξεχαστούν είτε θα συγχωρεθούν.

Ο Σαββόπουλος ήταν από τους μεγαλύτερους Έλληνες τραγουδοποιούς.
Όμως είναι φυσικό να μην αρέσει σε όλους,όπως και σε κάποιους να αρέσουν μόνο συγκεκριμένα τραγούδια/δίσκοι/περίοδοι όπως συμβαίνει και με άλλους καλλιτέχνες.

Και μιας και το καλλιτεχνικό του έργο και η συνολική του παρουσία είχε ισχυρό πολιτικό υπόβαθρο,είναι πάλι λογικό να κρίνεται διαφορετικά από τον καθέναν για τις θέσεις του

Θεωρώ ότι στο ξεκίνημά του,το έργο του πήγαζε από μια εσωτερική ανάγκη και τις συνθήκες της εποχής, αλλά μετά από ένα σημείο πέρασε σε μια μανιέρα που υπήρξε ίσως η βάση της μετέπειτα βαριάς βιομηχανίας ψευτοπροοδευτικών παπατζήδων

Τέλος, επειδή η Ελλάδα δεν είναι καμιά χώρα 300 εκατομμυρίων, η αλληλεπίδραση ενός καλλιτέχνη με τους συναδέλφους ή τους συνανθρώπους του,δεν θα έπρεπε να περνάει απαρατήρητη εξαιτίας της όποιας καλλιτεχνικής προσφοράς

@Έκτορας στο μόνο που θα διαφωνήσω είναι για τη διαχρονικότητα..
Αμφιβάλλω αν υπήρξαν πολλοί κάτω των 30 ετών που κατάλαβαν ποιος πέθανε.
Οι κοινωνίες αλλάζουν όπως και οι άνθρωποι.
Έμενα για παράδειγμα σαν μετανάστη δε μου λένε τα αντίστοιχα τραγούδια του Καζαντζίδη απολύτως τίποτα,ενώ κάποιοι μερικές δεκαετίες πριν από εμένα έβαζαν τα κλάματα..

Μπορούμε για αρχή και φινάλε να αφήσουμε τον Καζατζίδη έξω από αυτήν την συζήτηση γιατί κάτω από το πουκάμισο μου η καρδιά μου σβήνει και έχει άμεσες επιπτώσεις στο θολωμένο μου μυαλό?

Για όποιον δεν βαριέται να δει μια ώρα ντοκιμαντέρ, συνιστώ αυτό το φιλμάκι της News24 Media και τον Κώστα Μανιάτη, που είχε γυριστεί ενα χρόνο πριν τον θάνατο του Σαββοπουλου.

Από όσα λένε για την προσωπικότητα αλλά και το έργο (το όραμα του Σαββόπουλου, το οποίο δεν βρήκα να διαφέρει από την εποχή του Κύτταρου μεχρι της εκπομπής του Ζητω το Ελλ Τραγούδι - για όποιον το θυμάται), είναι η καλύτερη απόδειξη για το πόσο σπουδαίος και επιδραστικός υπήρξε.
Στο "Αχαρνής" και μόνο, συμμετείχαν - σε ένα conceptual άλμπουμ, οι Μπουλάς, Ζουγανέλης, Ζιώγαλας, Παπάζογλου, Μελίνα Τανάγρη... και μπορεί να μου διαφεύγει και κανένας... Τι να λέμε.

Στο φιλμάκι μιλούν:
Ο Βαγγέλης Γερμανός (κιθάρα και τζουράς στο Βρώμικο Ψωμί), η Στέλλα Γαδέδη (φλάουτο στη Μαύρη Θάλασσα), ο Κώστας Γουδής (φωτογράφος του εξωφύλλου της Ρεζέρβας), ο Γιώργος Τρανταλίδης (ντράμερ στις εμφανίσεις του το 1979 στον Σκορπιό), ο Γιάννης «Μπαχ» Σπυρόπουλος (τούμπα στο Βρώμικο Ψωμί) ο Αλέξης Κυριτσόπουλος (εξώφυλλα των δίσκων Φορτηγό, Δέκα Χρόνια Κομμάτια, Αχαρνής, Τραπεζάκια έξω, κ.α.), ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος (κιθάρα στα Τραπεζάκια Έξω και στο Κούρεμα), ο Άγγελος Σφακιανάκης (Έπαιξε μαζί του στον Σκορπιό το 1979 ως μέλος της Οπισθοδρομικής Κομπανίας) και ο Γιώτης Κιουρτσόγλου (βασικός μπασίστας του από το 1997), μιλούν και περιγράφουν τα παρασκήνια πίσω από τις μεγάλες στιγμές του.

Το γεγονός ότι ήταν τόσο καταξιωμένος με κάνει να συνειδητοποιώ πόσο αποξενωμένος είμαι από την κοινωνία, δεν έχω επαφή καθόλου, ζω στον κόσμο μου. Και δεν είναι μόνο αυτός, είναι και Πανούσης και άλλοι στο ίδιο σκαρί (καράφλες - μουσάτοι) που με κάνουν να νιώθω έτσι με την καταξίωση τους. Δεν ζηλεύω την καριέρα τους, τους θαυμάζω αλλά δεν καταλαβαίνω

Same here... και είμαι λίγο μετά τα σαράντα.

Αυτός και άλλοι όπως ο Μίκης πχ ήταν σύμβολα μιας γενιάς προγενέστερης της δικιάς μου, και γι αυτό και μόνο αξίζουν τον σεβασμό. Έζησαν και χούντα, φυλακίστηκαν - εξορίστηκαν κτλ. Respect.

Λόγω της εποχής που δραστηριοποιήθηκαν οι συγκεκριμένοι καλλιτέχνες, υπάρχει έντονο πολιτικό υπόβαθρο από πίσω, και είναι λογικό, απλά εμένα προσωπικά με απωθεί αυτό το πολιτικό υπόβαθρο με την έννοια ότι δεν μου αρέσει απαραίτητα η μουσική που είναι συνυφασμένη ή που συγχέεται με κάποια πολιτική ιδεολογία ή με κάποια πολιτικό κίνημα.

Ήδη στο thread διακρίνεται από κάποιους (στα σόσιαλ γίνεται χαμός) μια ''πικρία'' για τον Σαββόπουλο, που έχει να κάνει με μια πολιτική προδοσία ή κωλοτούμπα που εγώ δεν την έζησα και δεν την αντιλαμβάνομαι (θυμίζω ότι και στον Μίκη πριν πεθάνει κάποιοι πετούσαν μπογιές στο σπίτι του).

Όλα αυτά μου είναι εντελώς ξένα, και ακόμα και στις μέρες μας βλέπω ότι πολλοί καλλιτέχνες της χώρας μας έχουν ή νιώθουν την ανάγκη να μας επιδείξουν το ιδεολογικό τους πιστοποιητικό (αριστερών ή δεξιών φρονημάτων) και γενικά να έχουν έντονο πολιτικό σχολιασμό- πολιτική δράση. Και δεν μιλάω μόνο για μουσικούς, αλλά stand up comedians μέχρι σκιτσογράφους.

Ο μόνος πολιτικοποιημένος καλλιτέχνης που μετά θάνατον δεν θα του πετάνε μπογιές στο σπίτι ή που δεν θα τον κατηγορούν για κωλοτούμπα ή που δεν θα λένε ''χιχι, αυτή ήταν κομμουνίστρια με δεξιές τσέπες, έβγαλε σέλφι στο Λονδίνο με Gucci γούνα'' πιστεύω είναι ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Παρότι δηλωμένος κομμουνιστής και με έντονη δράση, έχει τόσο φανατικό κοινό, εντελώς ετερόκλητο πολιτικά, που μου θυμίζει τους ξένους ροκ σταρ

RIP Διονύση Σαββόπουλε, συλληπητήρια στους οικείους του...

Δεν τον παω καθολου σαν ατομο
Ακομα κ για το μουσικο κομματι ακουγονται πολλα
Οι μαγικες ενορχηστρωσεις απο τον Μπαλο κ μετα για μια δεκαετεια, πολλοι λενε οτι δεν ηταν καν δικες του
Θα μπορουσα να πω πολλα αρνητικα
Δεν παιζει ρολο ομως

Εχει γραψει κομματια που το να πεις οτι ειναι διαχρονικα ειναι λιγο
Εχει γραψει τον Μπαλο. Τον ΜΠΑΛΟ!!!

Εχει γραψει το περιβολι του τρελου

Κ αυτα τα εγραψε το 69 κ το 71.Τα εγραφε λιγο πολυ οταν συνεβαιναν κ εξω
Στην Ελλαδα κανεις αλλος δεν εχει γραψει τετοια μουσικη ουτε 20 χρονια μετα

Το ζεμπεκικο (στην εκδοση απο το 10 χρονια κομματια ειδικα) το ακους κ οσο προφανες κ να ειναι πλεον, ειναι ενα κομματι που θα ακουγεται σε 500 χρονια, ειναι απολυτο

Θα μπορουσα να γραψω αλλα 30-40 κομματια κ να τα εξυμνω

Ειναι ο λογος που δημιουργηθηκε ενα μουσικο ειδος που μας εχει πρηξει τα ουμπαλα εδω κ 50 χρονια
Κ δυστυχως ο Νιονιος ειναι ο μονος που αξιζει απο αυτο το ειδος

Για ολα αυτα κ για αλλα τοσα, παροτι δεν τον παω σαν ατομο, εχω σκασει απο εχτες

Παιδιά, δείτε το ντοκιμαντέρ που ανάρτησα πιο πάνω (80 χρόνια Σαββόπουλος). Μιλάνε όλο και μόνο μουσικοί και φωτίζει πολλά και για τις συναυλίες, τους χώρους, τις συνθήκες και τις συνεργασίες της σκηνής τότε. Δεν ήταν μονο ο Σαββόπουλος -πχ για τον Μπάλλο, το λέει και ο ίδιος ότι το θέμα δεν είναι δικό του, ήταν ένα κάρο σπουδαίοι καλλιτέχνες και μουσικάρες που αναζητούσαν τρόπο έκφρασης.
Αλήθεια δείτε το.

Ναι, τι να μας πουν τώρα ο Τρανταλίδης, ο Κιουρτσόγλου και ο Σπυρόπουλος, ο Γερμανός κι ο Καλαντζόπουλος. Ο Ανδρουλιδάκης που δεν είναι μουσικός έχει τις απαντήσεις και μια εξήγηση για όλα. Όποιος έχει συνθέσει πάντως ο,τιδήποτε επιτυχημένο στη ζωή του ποτέ, από συνταγή για γλυκό μέχρι τραγουδάκι ή conceptual album, ξέρει ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα όπως τα περιγράφει ο συγκεκριμένος λιβελογράφος. - ο Δ. Σαββόπουλος αντέγραψε αλλά όχι ακριβώς αυτά που του προσάπτει, ούτε και με αυτόν τον τρόπο, αλλά σιγά μην ανοίξουμε και κουβέντα.
Άνθρωπο που έχει γράψει στίχους και μουσικές όπως ο Σαββόπουλος, και τη Βίβλο να μου έλεγαν ότι είχε αντιγράψει θα συνέχιζα να τον ακούω χωρίς να δώσω σημασία. Απόδειξη είναι πως ούτε και η πλειοψηφία του κόσμου -όλων των αποχρώσεων, που εξακολουθεί να τον θεωρεί σημαντικό, δεν δίνει επίσης δεκάρα τσακιστή για τον επί μακρόν διακινούμενο αυτόν λίβελλο του Ανδρουλιδάκη.

edit: Η πλάκα είναι πως με πολλά από όσα στηλιτεύει ο Ανδρουλιδάκης συμφωνώ, δεν θεωρώ όμως ότι αυτά μειώνουν σε τίποτα όχι τη "Θανάσιμη Μοναξιά του Αλέξη Ασλάνη", αλλά ούτε καν έναν στίχο για παράδειγμα, όπως το "να σηκωθεί σαν μαύρο πνεύμα η τρομερή μας ή λαλιά" ή το "άδεια χωριουδάκια κι ασυνάρτητη επαρχία, καθετί μισοχωμένο μες τη γη". Ο Σαββόπουλος ήταν ο δικός μας Dylan.

Last edited:
Σε όλα αυτά υπήρχε γραμμένο στους δίσκους ότι το "άγγελος εξάγγελος" ή το "παλιάτσος και ληστής" είναι του Ντύλαν και η διασκευή - προσαρμογή δική του.

Είναι ντροπή αυτό που γίνεται από τον κάθε τυχάρπαστο μαϊντανό των social που με τη μουσική καμία σχέση δεν έχει.

Σε όλα αυτά υπήρχε γραμμένο στους δίσκους ότι το "άγγελος εξάγγελος" ή το "παλιάτσος και ληστής" είναι του Ντύλαν και η διασκευή - προσαρμογή δική του.

Είναι ντροπή αυτό που γίνεται από τον κάθε τυχάρπαστο μαϊντανό των social που με τη μουσική καμία σχέση δεν έχει.
Αν μου επιτρέπεις, καθόλου μαϊντανός δεν είναι. Είανι δημοσιογράφος και μεταφραστής με σπουδές στο Παρίσι, έχει σπουδάσει Ιστορία στην Ècole des Hautes Études και γράφει εξαιρετικά επεξηγηματικά και διευκρινίστικά όπου αρθρογραφεί. Είναι και πρωήν... μπασίστας :D αν θυμάμαι καλά.
Επίσης, ξέρουμε γιατί έβγαλε αυτή την ξινή δυσπιστία και πότε για τον Σαββόπουλο - ήταν όταν ο Νιονιος έκανε στροφή προς τα δεξιά, και ο Γιάννης -όπως και πολλοί άλλοι το πήραν βαρέως (και δικαίως). Εντάξει τώρα...

Κάποια στιγμή, θα πρέπει να διαχωρίζουμε ένα καλλιτεχνικό έργο που είναι larger than life από τον καλλιτέχνη, ο οποίος μπορεί να είναι φουλ επηρμένος, αντιγραφέας, κωλόπαιδο ή να σκότωσε τη γυναίκα του, όπως εκείνος ο τραγουδιστής των Noir Desir. (ναζι και φασίστες εξαιρούνται)

Παρόμοια θέματα

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back