Cort Action pj ή ibanez Sr300 για αρχάριο?

Θοδωρής Γκ

todor

Νέο μέλος
Πόντοι
3
Καλημέρα από Βόλο!
Μικρή εισαγωγή/περιγραφή....
Είμαι εντελώς αρχάριος στο μπάσο και ως άσχετος, πήγα και πήρα ένα φθηνό πακέτο μπάσο/ενισχυτή της GEWA....
Κάνοντας κάποια μαθήματα, είδα ότι ο ενισχυτής του δασκάλου (fender rumble15) έχει πολύ καλύτερο ήχο (οπότε ψάχνομαι για αλλαγή), αλλά και ο δάσκαλος και ο τεχνικός που σέταρε το όργανο μου είπαν ότι δεν είναι καλό (χάλια μανίκι που στραβώνει εύκολα).
Και πάμε στην ουσία.... Κοιτώντας για αλλαγή και βαση του στενού οικονομικού, κοιτάω για Cort action pj/plus που σκέφτομαι ότι μπορώ να τα αναβαθμίσω αργότερα, αλλά και ibanez sr300, το οποίο οπτικά με τραβάει περισσότερο από όλα!!!!
Αξίζει να πάρω το πρώτο (Cort) να μάθω να παίζω και να το αναβαθμίσω σιγά σιγά ή να πάω στο ibabezt που μου αρέσει περισσότερο?

Κοιτάω αυτά τα 2 κυρίως γιατί μου αρέσουν οπτικά!!! Ίσως και κάποιο sire, αλλά δε θέλω την κλασσική γραμμή των μπάσων....
Ευχαριστώ

Όλα τα Ibanez και τα Yamaha είναι εξαιρετικά value for money.

Πολύ καλά όργανα έχω πιάσει και από την Cort, κυρίως κιθάρες, απλά δεν έχω τόσο μεγάλη εμπειρία όσο με τα Ibanez & τα Yamaha.

Το ibanez Sr300 είναι πιο ωραίο και φαίνεται να έχει και πιο βαρβάτη γέφυρα, εκεί στα 300 ευρώ ξεκινάνε τα καλά όργανα, να πας όμως να το δεις από κοντά, να διαλέξεις ένα καλό, ίσιο

Και τα δυο (τρία) είναι μια χαρά για αρχάριο, το SR300 θα είναι ένα κλικ πιο πάνω σαν κατηγορία οργάνου σε σχέση με το Cort Action PJ/Plus. Αλλά είναι και σχετικά διαφορετικά σαν φιλοσοφία.

Κάνε λίγο ένα ψάξιμο, δες με τι παίζουν οι διάφορες μπάντες που σου αρέσουν πχ, να αποφασίσεις αν θες κάτι κλασσικό ηχητικά, με passive ηλεκτρικά ή κάτι μοντέρνο με active EQ.

Αν θες κάτι κλασσικό, πάρε το απλό Cort PJ, με τους παραδοσιακούς μαγνήτες και τα passive ηλεκτρικά και είσαι μια χαρά. Αν θες κάτι μοντέρνο, πάνε κατευθειάν στο SR300 που είναι εγγυημένη επιλογή για το στυλ, με soapbar διπλους και 3αρι eq. Το Cort Action Plus, που είναι η ενδιάμεση λύση του PJ με 2αρι active eq μάλλον θα το άφηνα στην άκρη.

Παρεπιπτόντως τo Cort A4 που ανέφερε ο kpeyos παραπάνω είναι ίδιας φιλοσοφίας με το SR300 αλλά είναι ένα-δύο κλικ πιο πάνω. Και σαν κατασκευή, και οι μαγνήτες και η προενίσχυση του. 'Εχω παίξει κανα δυο φορές με το συγκεκριμένο μοντέλο και είναι πολύ αξιόλογο όργανο. Αν αποφασίσεις ότι θες να πας για μοντέρνο και δε σε τρομάζει το μεταχειρισμένο θα σου έλεγα να το σκεφτείς σοβαρά.

Παρεπιπτόντως τo Cort A4 που ανέφερε ο kpeyos παραπάνω είναι ίδιας φιλοσοφίας με το SR300 αλλά είναι ένα-δύο κλικ πιο πάνω. Και σαν κατασκευή, και οι μαγνήτες και η προενίσχυση του. 'Εχω παίξει κανα δυο φορές με το συγκεκριμένο μοντέλο και είναι πολύ αξιόλογο όργανο. Αν αποφασίσεις ότι θες να πας για μοντέρνο και δε σε τρομάζει το μεταχειρισμένο θα σου έλεγα να το σκεφτείς σοβαρά.
Και το Cort Artisan και το Taurus εύκολα χτυπούν όργανα διπλάσιας+ τιμής, αρκεί να είναι ΟΚ από μπράτσα, βέργες, τάστα κλπ.

Τώρα το πόσο μοντέρνο κλπ ήχο θέλει ο OP δεν το ξέρω, έτσι κι αλλιώς πιστεύω ότι θα αποφασίσει περισσότερο βάσει γούστου στο σχήμα κι ελπίζω και με τη βοήθεια του δασκάλου του.

Το Ibanez. Η γέφυρα του δείχνει πολύ πιο solid - και πίστεψε με τα μάπα μέταλλα στο hardware παίζουν ρόλο στον ήχο του οργάνου- είναι πιο παραμετροποιήσημο στον ήχο του (αν και δεν μου αρέσουν τα pre και οι μπαταρίες) και πιο όμορφο (για τα γούστα μου).

Αλλά κυρίως γράφει Ibanez, που εκ πείρας θα πω πληρώνεις 10 και παίρνεις πάντα παραπάνω.

Η Cort είναι η εταιρία που αναλαμβάνει κατά βάση την κατασκευή των Ibanez (ως εργοστάσιο). Με μια έννοια όποιο κ απ τα δύο να πάρεις Cort αγοράζεις. Δοκίμασε τα όργανα κ διάλεξε όποιο σου κάθεται καλύτερα στο χέρι-μάτι-αφτί (η ταπεινή μου γνώμη).

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας!
Όπως είπα είμαι εντελώς αρχάριος... Και έχω "φοβίες" (βάσει του τι διαβάζω), πχ
-Για τα sr300, επειδή έχουν λεπτό λαιμό, θέλει πιο συχνά ρύθμιση (που δεν ξέρω πως γίνεται σωστά)
-για το sire m2, ότι βγάζει προβλήματα στα ηλεκτρονικά του
-Ο δάσκαλος λέει passive (και fender, αλλά δεν παίζουν οικονομικά ..)
Το rose cort και κάποια από τα sr300 μου αρέσουν πολύ....
Προς το action είμαι, γιατί κάτι απλό/τίμιο για αρχή και όταν τα παιδιά μου τελειώσουν με τα σχολεία (σε 6 χρόνια-στσ 53 μου, βλέπουμε 🤣🤣🤣)

Να μην έχεις καμία φοβία:
1ον για ένα όργανο που κάνει 350 € (δεν ρισκάρεις τίποτα), μπάσκετ να έπαιζες μια μπάλα και έναν ζευγάρι καλά αθλητικά παπούτσια ....παραπάνω κάνουν.
2ον Να μην έχεις καμία φοβία, είδικά για τα Ibanez...είναι εταιρία με χρόνια παράδοση,
3ον Το πρώτο μου μπάσο ήταν ένα Ibanez Jumpstart, το είχα πάρει 150 €, πρίν 18 χρόνια.....και ακόμα είναι σαν καινούργιο , χωρις την ανάγκη καμίας ρύθμισης.

Ψηφίζω Ibanez.

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας!
Όπως είπα είμαι εντελώς αρχάριος... Και έχω "φοβίες" (βάσει του τι διαβάζω), πχ
-Για τα sr300, επειδή έχουν λεπτό λαιμό, θέλει πιο συχνά ρύθμιση (που δεν ξέρω πως γίνεται σωστά)
-για το sire m2, ότι βγάζει προβλήματα στα ηλεκτρονικά του
-Ο δάσκαλος λέει passive (και fender, αλλά δεν παίζουν οικονομικά ..)
Το rose cort και κάποια από τα sr300 μου αρέσουν πολύ....
Προς το action είμαι, γιατί κάτι απλό/τίμιο για αρχή και όταν τα παιδιά μου τελειώσουν με τα σχολεία (σε 6 χρόνια-στσ 53 μου, βλέπουμε 🤣🤣🤣)
-O λεπτός λαιμός θέλει πιο συχνά ρύθμιση, ιδιαίτερα αν υπάρχουν μεγάλες αυξομειώσεις θερμοκρασίας. Είναι κάτι το οποίο αν έχεις πιάσει ποτέ κλειδί άλλεν και αν ξέρεις να ανοίγεις ένα youtube, μπορείς να το μάθεις το πολύ μέσα σε 10'.

-Δεν έχω ακούσει για προβλήματα στα Sire, αλλά γενικά ακόμη και πάμφθηνα όργανα πλέον δύσκολα βγάζουν τέτοια θέματα. Όπως και να 'χει, αν πάρεις ένα πρώτο φθηνό μπάσο, καλό είναι να πάει σε έναν μάστορα να σου αλλάξει χορδές και να το σετάρει, οπότε ας τα ελέγξει και αυτά, δεν είναι τίποτα. (Κόστος χορδών και πλήρους σετάπ να υπολογίζεις κοντά στο 100ρικο)

-Ο δάσκαλος μπορεί να λέει ότι θέλει, εσύ με τα δικά σου γούστα να διαλέξεις.

-Καλή αρχή! Η μουσική είναι πολύ ωραία ακόμη και ως χόμπι συνταξιοδότησης. Άσε που εμένα με έχει κρατήσει περισσότερο παιδί απ' όσο ίσως θα έπρεπε.

Ο δάσκαλος λέει passive (και fender, αλλά δεν παίζουν οικονομικά ..)
Να μεταφέρεις τα μπράβο μου στον δάσκαλο σου. Ένα tone χρειάζεσαι και τίποτα άλλο. Όταν σου λέει Fender σε αυτό το κόστος, μάλλον εννοεί Squier.

-O λεπτός λαιμός θέλει πιο συχνά ρύθμιση, ιδιαίτερα αν υπάρχουν μεγάλες αυξομειώσεις θερμοκρασίας. Είναι κάτι το οποίο αν έχεις πιάσει ποτέ κλειδί άλλεν και αν ξέρεις να ανοίγεις ένα youtube, μπορείς να το μάθεις το πολύ μέσα σε 10'.

-Δεν έχω ακούσει για προβλήματα στα Sire, αλλά γενικά ακόμη και πάμφθηνα όργανα πλέον δύσκολα βγάζουν τέτοια θέματα. Όπως και να 'χει, αν πάρεις ένα πρώτο φθηνό μπάσο, καλό είναι να πάει σε έναν μάστορα να σου αλλάξει χορδές και να το σετάρει, οπότε ας τα ελέγξει και αυτά, δεν είναι τίποτα. (Κόστος χορδών και πλήρους σετάπ να υπολογίζεις κοντά στο 100ρικο)

-Ο δάσκαλος μπορεί να λέει ότι θέλει, εσύ με τα δικά σου γούστα να διαλέξεις.

-Καλή αρχή! Η μουσική είναι πολύ ωραία ακόμη και ως χόμπι συνταξιοδότησης. Άσε που εμένα με έχει κρατήσει περισσότερο παιδί απ' όσο ίσως θα έπρεπε.
τη μουσική γενικά τη λατρεύω, τουλάχιστον το να ακούω! παλιότερα, σαν φοιτητής είχα κάνει και 1 χρόνο μαθήματα drums, αλλά πάντα μέσα μου, μου άρεσε το μπάσο (σαν αφανής ήρωας μια μπάντας) και είπα στα "γεράματα" να ασχοληθώ, για να δώσω και το καλό παράδειγμα στα παιδιά μου (ο γιος μου θέλει να μάθει κιθάρα!!! και η κόρη μου πέρασε στο μουσικό γυμνάσιο φέτος)!

Το σετάρισμα σε μάστορα θα γίνει έτσι κι αλλιώς μόλις το πάρω (ίσως ζητήσω να μπει και χαλκοταινία αν δεν έχει ήδη)

Βάζεις και τα sire στο παιχνίδι (το Μ5 μ'αρέσει πολύ κι αυτό)....

Αλλά νομίζω το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξεκαθαρίσω στο μυαλό μου είναι αν θέλω passive ή active (για αρχή έστω). Μάλλον λόγω αγάπης στην ροκ/μεταλ, θα ¨πρεπει" να κοιτάω προς μπαταριοφάγους.....

Βάζεις και τα sire στο παιχνίδι (το Μ5 μ'αρέσει πολύ κι αυτό)....
Μήπως εννοείς το V5; Το τετράχορδο "κλασικό" alder JB- αξιοπρεπέστατο. Το Μ5 είναι πεντάχορδο και έχει έναν σκασμό knobs και switches.

Μήπως εννοείς το V5; Το τετράχορδο "κλασικό" alder JB- αξιοπρεπέστατο. Το Μ5 είναι πεντάχορδο και έχει έναν σκασμό knobs και switches.

έχεις απόλυτο δίκιο όσον αφορά το λάθος.... είναι το SIRE M2-4 2nd gen που γλυκοκοιτάζω (σαν αντίστοιχο του SR300)

είναι το SIRE M2-4 2nd gen
Πάντως έχω καταλάβει ότι δεν θες να πας σε "κλασικό" σχήμα JB ή P.

ΟΚ. Αυτό το "σεμπλεδάκι" 😄 με την maple ταστιέρα είναι πολύ όμορφο.

Sire.jpg

Μάλλον λόγω αγάπης στην ροκ/μεταλ, θα ¨πρεπει" να κοιτάω προς μπαταριοφάγους.....

Μπα, δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία. Και με passive έχει παιχτεί μέταλ και με active.

Το Fender Jazz στη μεσαία θέση με round χορδές είναι κλασικό μεταλόμπασο κι ας λέει Jazz το όνομα του. O Harris των Maiden παίζει με passive Fender Precision και flat χορδές.

Το πιο σημαντικό είναι να πας σε κάτι που θα σου δώσει ήχο Ampeg SVT, υπάρχουν ακόμη και πεταλάκια που το κάνουν αυτό.

Τα active μπάσα πιο πολύ τα έχω για απαραίτητα σε hi fi ήχους, slap κλπ. Φυσικά όπως είπα κάνουν και για μέταλ, απλά δεν είναι απαραίτητα.

τι ενισχυτή θα προτείνατε για χρήση εντός σπιτιού και ατομική πρόβα?
έχω δει κάποιους fender rumble 15, σε λογικές τιμές, αλλά δεν θα ήθελα να ξεφύγω και πάνω από 200€.....
(τώρα θα μου πει κάποιος.... αφού δεν έχεις ρε φίλε, τι το θές??? έρωτας λέγεται.....)

τι ενισχυτή θα προτείνατε για χρήση εντός σπιτιού και ατομική πρόβα?
έχω δει κάποιους fender rumble 15, σε λογικές τιμές, αλλά δεν θα ήθελα να ξεφύγω και πάνω από 200€.....
(τώρα θα μου πει κάποιος.... αφού δεν έχεις ρε φίλε, τι το θές??? έρωτας λέγεται.....)
budget 200€ = οπωσδήποτε μεταχειρισμένο

Όπως είπα και πριν προτείνω Ampeg γιατί αυτή ειναι η βάση όλων των ήχοων μπάσου από Motown μέχρι Black Metal. Όλοι οι υπόλοιποι είναι αφού έχει ακούσει κάποιος Ampeg και δεν του άρεσε.

Άρα:
1. Ampeg με 10άρι μεγάφωνο (περισσότερα μεσαία)
2. Ampeg με 15άρι μεγάφωνο (περισσότερα μπασοπρίμα)

Παρόμοια θέματα

Απαντήσεις
3
Εμφανίσεις
1K

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back