Gibson Les Paul Junior Headless

Αργύριος Βασιλείου

Shelter

Δυνατό μέλος
Πόντοι
1,158
Ο γνωστός στο χώρο του blues Popa Chubby πόσταρε στο FΒ μια ανάρτηση-αγγελία για μια 58άρα Les Paul Junior που έχει σε φάση πολλαπλού ακρωτηριασμού.

Η κιθάρα έχει σκαφτεί για δεύτερο μαγνήτη (p90) και είχε ένα τροχαίο που της στοίχισε το γνωστό σημείο της εταιρείας το οποίο μάλιστα χάθηκε κιόλας.
Τώρα ψάχνεται να της αλλάξει μανίκι και να βρει και κάποιον να του το κάνει.

Σκεπτόμενος οτι συχνα εδώ λεμε οτι αγοράζουμε logo και οτι οι gibsons κρατανε την αξία τους, σκεφτομουν οτι καποιος πρεπει να του πει να παει να παρει μια καινουρια special και παιζει να του ερθει και φθηνοτερα, και θα εχει και το logo αν αποφασισει να την πουλήσει.

1739884125418.jpeg
1739884141637.jpeg

1739884170962.jpeg

RIP.

Πάντως αξίζει το κόστος της επισκευής, ακόμα και για κάτι σε τέτοια κατάσταση, απλά και μόνο επειδή τέτοια υλικά δεν υπάρχουν (sic) πλέον. Και εννοείται διάσωση της ταστιέρας για το νέο μανίκι. Τώρα οτι θα του βγεί φθηνότερη μια νέα special αυτό είναι το μόνο σίγουρο, αλλά τέτοια project διάσωσης τα αναλαμβάνεις για τη χαρά της διάσωσης οπότε God speed κύριε Chubby και σε καλή μεριά!

Μια νεκροφόρα μεταφερει ένα φέρετρο στο νεκροταφείο. Καθώς ήταν σε μια ανηφόρα σε χωματόδρομο, ανοίγει απο τα πολλά τραντάγματα η πισω πόρτα χωρίς να καταλάβει τίποτα ο οδηγός.

Το φέρετρο βγαίνει έξω και αρχίζει να κυλάει στην κατηφόρα. Καθώς κύλαγε, σε μια στιγμή σπάει και αρχίζει να κυλάει ο νεκρός από μόνος του. Καθώς κυλούσε χτυπά και σταματά πάνω σε έναν θάμνο.

Βλέπει ένας κυνηγός το θάμνο να κουνιέται, το περνά για λαγό και το γαζώνει στις σφαίρες. Βλέπει ότι είναι άνθρωπος και πανικοβάλλεται. Μην ξέροντας τι να κάνει το πετάει στην μέση της εθνικής οδού.

Μετά από λίγο περναει ενας οδηγός, έτρεχε πολύ, δεν προλαβαίνει να σταματήσει και το πατάει.

Πανικόβλητος παίρνει το πτωμα και το πετάει στην θάλασσα. Το κύμα το πηγαίνει στα ανοιχτά, περνάει ένα σκάφος και το κόβει στα δύο. Πιο ψύχραιμος ο οδηγός του σκάφους παίρνει τα δύο κομμάτια και τα πηγαίνει σ ένα νοσοκομείο.

Τα κομμάτια τα παίρνει ένας ειδικός για αυτές τις περιπτώσεις χειρούργος και το βάζει κατευθείαν για εγχείρηση. Ο οδηγός του σκάφους κάθεται και περιμένει απ έξω γεμάτος αγωνία.

Μετά από πέντε ώρες συνεχούς εγχείρησης βγαίνει ο χειρούργος και του λέει:
- Λυπάμαι πολύ. Εάν τον είχατε φέρει 5 λεπτά νωριτερα, θα τον είχαμε σώσει!

Η όποια κίνηση επισκευής είναι ασύμφορη. Είναι train wreck κατάσταση.

Έχει δει διάφορες, και ειδικά junior σε ίδια ή και χειρότερη κατάσταση.
Και πάντα έχω το ίδιο ερώτημα.
Πως γίνεται να κάνεις μια κιθάρα έτσι.
Η πιο παλία μου κιθάρα , είναι μια fender strat MIJ, του 1988, δηλαδή σε λίγο 40 ετών.
Και είναι σαν να βγήκε σήμερα από τη βιτρίνα, με ένα μικρο , άντε δυο σημαδάκια ανεπαίσθητα , όταν μου έπεσε 1-2 φορές κάτω.
Νομίζω (δεν μιλάω γι αυτη του Post) , αλλά για όσες κιθάρες barn finds έχω δει στο youtube, ότι μάλλον τις καταστρέφουν επίτηδες και μετά τις εμφανίζουν για το αλατοπίπερο της υπόθεσης.
Και πριν βιαστεί να πεί κάποιος ότι οκ , τη δική σου δεν την χρησιμοποιείς εκτός studio, και πάλι δεν είναι ικανό επιχείρημα , διότι και έξω την έχω βγάλει γιατί έπαιζα με αυτην Live, και όταν την έβγαζα έξω την πρόσεχα.
Οκ, αν οι άλλοι μεθάνε πριν παίξουν και αρχίζουν στις κλωτσίες τις κιθάρες τους....πάσο, αλλά μου είναι δύσκολο να το χωνέψω.
Ξανα λέω ότι δεν μιλάω γι αυτη αλλά με αφορμή αυτή, μιας και το Headstock στις gibson ξέρουμε ότι μπορεί να σπάσει.

Παιδιά αυτή η κιθάρα όπως είναι τώρα μπορεί να φύγει στο Reverb για 3-4 χιλιάρικα ά-νε-τα. Υπάρχει κόσμος που πουλάει husks και κόσμος που τα αγοράζει για να τα διασώσει, ξέρω dealers μάλιστα που ειδικεύονται στα "διαλυμένα".

Μια Les Paul Junior του '58 singlecut σε καλή κατάσταση βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 20-25 χιλιάρικα (ντάλαρς γιουές). Αν έχει το original φινίρισμα της ακόμα και σε husk μορφή με τα πάντα ξηλωμένα απο πάνω μπορεί να πιάσει άνετα 6-7 χιλιάρικα.

Ακόμα και η συγκεκριμένη - που τώρα που την ξανακοιτάω ίσως και να σώζεται με απλα (lol) ένα headstock graft αντί για πλήρη αλλαγή μανικιού - νομίζω αξίζει με το παραπάνω μια επιχείρηση διάσωσης που θα κοστίσει 1,5 -2 χιλιάρικα βαριά βαριά. Υπάρχουν τετοιου caliber κιθάρες εκει έξω σε παρόμοια κατάσταση, με headstock grafts με refins με χίλια δυο και για να αποκτηθούν θα πρέπει κάποιος να ξοδέψει ΠΟΛΛΑ παραπάνω απ'οτι θα κόστιζε η επισκευή σε αυτή του Chubby, οπότε αξίζει και παραξίζει τον κόπο και το χρήμα.

Προφανώς αν το δούμε καθαρά απο σκοπιά χρηστικής αξίας πας και παίρνεις μια καινούρια special και ξεμπερδεύεις, αλλά εδω προφανώς δε συζητάμε σε τέτοιο πλαίσιο.

Νομίζω (δεν μιλάω γι αυτη του Post) , αλλά για όσες κιθάρες barn finds έχω δει στο youtube, ότι μάλλον τις καταστρέφουν επίτηδες και μετά τις εμφανίζουν για το αλατοπίπερο της υπόθεσης.

Αυτό σίγουρα παίζει, και για κιθάρες και για άλλα πράγματα - βλέπεις να κάνουν στο youtube κάτι project "διάσωσης" που αδυνατείς να διανοηθείς πως έφτασε στην κατάσταση που είναι με "φυσική" φθορά.

Εχει κατι τετοια σοου με παλια αυτοκινητα το netflix, ενας τυπος λες και βγηκε απο τη σπηλια, σα νεατερνταλ ειναι, που μαζευει σακαρακες και τις κανει καινουργιες.

Παιχτικα ( η οδηγικα) δε με ψηνει, καταλαβαινω ομως οτι για εναν τεχνικο αυτου του ειδους τα restoration, ειδικα αφου μιλαμε για αντικειμενα που εχουν και την εμπορικοτητα για να το δικαιολογησουν, πρεπει να ειναι οτι καλυτερο.

Παρεπιπτόντως, να μια ανάλογη περίπτωση διάσωσης απο τον πάγκο του Ted Woodford. Les Paul Junior του '55-'56 στην οποία έχει ήδη αλλαχθεί το headstock με scarf joint, λείπει και το faceplate, έχει γίνει refinished rather badly και αν θυμάμαι καλά δεν έχει και σχεδόν τίποτα original απο hardware.

Kαι εδώ μια '59 doublecut σε αντίστοιχα τραγική μοίρα.

Αυτό το βίντεο έχει την απάντηση αν αξίζει η επισκευή, το επιχείρησαν, το ανέλαβε ένας master και τελικά δεν πιάσανε 3Κ δολάρια σαν αξία, σημειωτέον ότι απουσία headstock η κιθάρα που ποσταρες είναι σε χειρότερη κατάσταση

Τον παρακολουθείς και εσύ αυτόν odis... είναι κορυφή... με πρόλαβες

Nαι τον παρακολουθώ χρόνια τώρα, έχει φοβερό ενδιαφέρον ο τύπος και απλά λατρεύω το λέγειν του, τον βάζω να παίζει στο background όλη την ώρα.

Πάντως η '59αρα του 2ου βίντεο που έβαλες και εσύ πέραν του ότι ήθελε ίσως παραπάνω εργατοώρες απο ότι -υποθέτω- θα θέλει του Chubby (λόγω του refin και του γεμίσματος στα σκαμμένα) είναι και (λίγο) χαμηλότερης αξίας γενικά σαν vintage όργανο, οπότε αφού βγήκε ίσα βάρκα ίσα νερά πάλι καλά.

Last edited:
Τώρα εδώ είναι πολύ μεγάλη (ή τρομερά μικρή) κουβέντα... Προφανέστατα η απομείωση της αξίας του οργάνου είναι κατακόρυφη. Αλλά ακόμα και έτσι, δεν νομίζω ότι θα τα έσκαγα για να πάρω ένα τέτοιο όργανο, καθότι δεν θα μπορούσα να ξεπεράσω την ιδέα της επισκευής/αναπαλαίωσης.
Εκτός και αν το άκουγα και "κελαηδούσε", σε βαθμό που θα πάθαινα ντουβρουτζά και θα τα ακουμπούσα - αλλά μέχρι ενός ορίου.

Σκεπτόμενος οτι συχνα εδώ λεμε οτι αγοράζουμε logo και οτι οι gibsons κρατανε την αξία τους, σκεφτομουν οτι καποιος πρεπει να του πει να παει να παρει μια καινουρια special και παιζει να του ερθει και φθηνοτερα, και θα εχει και το logo αν αποφασισει να την πουλήσει.
Αν μιλάμε για original '58, από τύπο που μένει Αμερική και είναι και γνωστός Youtuber, νομίζω ότι φυσικα αξίζει η επισκευή. Και μόνο που η κιθάρα έχει πάρει προβολή έχει πλέον ανεβάσει prize value.

Επίσης ίσως με ις άκρες του μπορεί να τη στείλει στο εργοστάσιο της Gibson ή στο Historic Makeovers να του βάλουν το graft και να του δώσουν και το αντίστοιχο certificate. H τοποθέτηση ενός graft είναι πανεύκολη υπόθεση για έναν luthier και η κιθάρα δε χάνει σε playability ούτε αλλάζει ο ήχος της.

-Πολύ παίξιμο
-Πολλές μετακινήσεις
-Πολύ αλκοόλ ή ό,τι άλλο
-Ηλικίες 15-35

Έχει δει διάφορες, και ειδικά junior σε ίδια ή και χειρότερη κατάσταση.
Και πάντα έχω το ίδιο ερώτημα.
Η πιο παλία μου κιθάρα , είναι μια fender strat MIJ, του 1988, δηλαδή σε λίγο 40 ετών.
Και είναι σαν να βγήκε σήμερα από τη βιτρίνα, με ένα μικρο , άντε δυο σημαδάκια ανεπαίσθητα , όταν μου έπεσε 1-2 φορές κάτω.
Και πριν βιαστεί να πεί κάποιος ότι οκ , τη δική σου δεν την χρησιμοποιείς εκτός studio, και πάλι δεν είναι ικανό επιχείρημα , διότι και έξω την έχω βγάλει γιατί έπαιζα με αυτην Live, και όταν την έβγαζα έξω την πρόσεχα.
Οκ, αν οι άλλοι μεθάνε πριν παίξουν και αρχίζουν στις κλωτσίες τις κιθάρες τους....πάσο, αλλά μου είναι δύσκολο να το χωνέψω.
Ξανα λέω ότι δεν μιλάω γι αυτη αλλά με αφορμή αυτή, μιας και το Headstock στις gibson ξέρουμε ότι μπορεί να σπάσει.
Έχε υπ όψιν οτι αυτες που είναι έτσι χάλια (και η συγκεκριμένη δεν ειναι τόσο αν εξαιρεσουμε τον αποκεφαλισμο και το σκάψιμο), ειναι οι κιθάρες που έχουν nitro. Αυτο κρακελάρει, σκάει και μετά με τη χρήση φεύγει απο διάφορα σημεια τριβής. Η κατάσταση επιδεινώνεται και με καινουρια χτυπήματα γυρω απο τα οποια ξεφλουδιζει.

Η πολυουρεθάνη ακόμα και χτύπημα να φάει που θα σπάσει το χρώμα και θα φανιε ξύλο, δυσκολα ξεφλουδιζει. Απο τριβή δε ούτε με γυαλοχαρτο σχεδον... δεν παιζει να φανει ξυλο με την τριβή.

Θυμάμαι τον Ηλία τον Ζάικο παλιά να μου λέει ότι όταν ειχαν παιξει με τον Johnny Winter, ειχε την ευκαιρία να πασπατέψει λιγο τη firebird και είχε έναν πολύ γερό τσαμπουκά (σπάσιμο) στο μανικι που ηταν επισκευασμενος κάπως αλμπάνικα.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back