Vox AC4tv

alderbody είπε:
Δεν χρειαζεσαι ρυθμιση του bias γιατι αυτος ο ενισχυτης ειναι "cathode biased" που σημαινει οτι ...εσυ δεν εχεις να ασχοληθεις με τετοια πραματα.  8)

Επισης, αν χρειαζοταν reset το bias θα συνεβαινε αν αλλαζες την τελικη λυχνια, που στην περιπτωση μας ειναι προφανως ...η "αλλη" (EL34).  :)
Ναι δεν εννοούσα να το ρυθμίσω για την προενισχύτρια, για εγκυκλοπαιδικές γνώσεις ρώτησα.  :)

backys είπε:
Αυτο μ'ενδιαφερει.Μπορεις να περιγραψεις τη διαδικασια?
δηλαδη? τι δεν καταλαβαινεις?

μηπως δεν ειδες οτι εχει link στο "λυσεις υπαρχουν"?  :)

Μετά το "πείραγμα" του attenuator ήρθε η ώρα για επέμβαση στην πλακέτα.

Άλλαξα ουσιαστικά όλα τα στοιχεία στο signal path με διάφορα Allen-Bradley, Kiwame, ELNA, sozo κλπ

Το μόνο που άφησα για την ώρα είναι ο πυκνωτής 100nF, στη θέση του οποίου έβαλα τα κλασσικά aligator clips για δοκιμές...

Και να πως έγινε:

sozo.jpg

κι εδω με εναν original NOS Mullard υπο δοκιμη:

Mullard.jpg

Αν βολέψει θα ηχογραφήσω κλιπάκια με διάφορους πυκνωτές και θα μεταφέρω εντυπώσεις.

Διαφορές μεταξύ πυκνωτών υπάρχουν και είναι πολύ εμφανείς,

ιδίως στην "αίσθηση" και στη συμπεριφορά του ενισχυτή.

Για παράδειγμα, ο εικονιζόμενος (άστρωτος) sozo ήταν αρκετά τραχύς. Δοκιμάζοντας αμέσως μετά έναν TAD Oil cap, ο ήχος μαλάκωσε και γλύκανε...

Ακόμα βέβαια υπάρχει δρόμος για να βγούν ασφαλή συμπεράσματα...

Το καλύτερο κομμάτι της διαδικασίας μόλις άρχισε...   8)

Τον "χτύπησα" τον μικρούλη,.....δεν άντεξα που τον είδα στις αγγελίες.

Μιλάμε για μπιμπελό έτσι?

τον βάζεις και σαν διακοσμητικό στο σαλόνι ;D

Το κακόμοιρο το Vox-άκι!  ;D

Για καμιά μόντα στο κύκλωμα το σκέφτεσαι? Πχ στο bias, bypass πυκνωτές, τροφοδοτικό,...

Εσύ τον πήρες ???

τον είχα δεί και εγώ στις αγγελίες σε πολύ καλή τιμή ... αλλά ήσουν πιο γρήγορος ...

με έφαγες .. ;D

joh είπε:
Εσύ τον πήρες ???

τον είχα δεί και εγώ στις αγγελίες σε πολύ καλή τιμή ... αλλά ήσουν πιο γρήγορος ...

με έφαγες .. ;D
hei amigo!!!

lucky_luke-GR262940501.jpg

yannis37 είπε:
Τον "χτύπησα" τον μικρούλη,.....δεν άντεξα που τον είδα στις αγγελίες.

Μιλάμε για μπιμπελό έτσι?

τον βάζεις και σαν διακοσμητικό στο σαλόνι ;D
ιδίως με ενα σεμεδάκι απο πάνω θα είναι μούρλια...  ;)

μεγεια!

Εγώ όταν τον έδειξα στην μάνα μου η απάντηση ήταν

"Καλέ, αυτό μοιάζει με το παλιό ραδιόφωνο του παπού σου"...

myster_maze είπε:
Για καμιά μόντα στο κύκλωμα το σκέφτεσαι? Πχ στο bias, bypass πυκνωτές, τροφοδοτικό,... 
Το γενικο ...στριμωξιδι εκει μεσα δεν βοηθαει πολυ.

Οι αγωγοι στην πλακετα ειναι λεπτοι κατα κυριο λογο και θελουν αντιστοιχα "λεπτους" χειρισμους.

Παρ' ολα αυτα, εκανα καποιες επεμβασεις στο κυκλωμα με σκοπο την βελτιστη επαφη μεταξυ των στοιχειων που απαρτιζουν (κυριως) το signal chain. και_καλα-point2point...  ;)

Το bias της EL84 γινεται μεσω ενος 220Κ // 220μF. Εκει εβαλα μια Kiwame 5W.

Το καλο ειναι οτι ετσι οπως ειναι ανοιγμενος ο Vox μπορεις να παρατηρεις πως ...πυρακτωνεται η EL84 οσο παιζεις δυνατοτερα και πως ηρεμει οταν δεν περναει πολυ σημα.

δεν ξερω αν ηταν ιδεα μου, αλλα αυτο το φαινομενο εξελισσεται πιο ...ευκολα μετα την αναβαθμιση.   

Σαν ο ενισχυτης να ...ακουει περισσοτερο...      :o

alderbody είπε:
δηλαδη? τι δεν καταλαβαινεις?

μηπως δεν ειδες οτι εχει link στο "λυσεις υπαρχουν"?  :)
Δεν το ειδα καν το link :-X

Νομιζα οτι θα δοκιμαζες να μονταρεις reverb tank  ;D ;D ;D

Update:

Πήγα και αντικατέστησα την αρχική λυχνία (12ΑΤ7) με μία καινούρια και... πάλι τα ίδια.

Ακριβώς τα ίδια συμπτώματα. Υπάρχει περίπτωση να προκαλέι ο ενισχυτής με κάποιον τρόπο ζημιά στις λυχνίες? Αν ναι υπάρχει κάτι που πρέπει να μετρήσω με το πολύμετρο για να σιγουρευτώ? Με την στοκ (12ΑΧ7) δεν έχει απολύτως κανένα πρόβλημα.

hitman είπε:
Update:

Πήγα και αντικατέστησα την αρχική λυχνία (12ΑΤ7) με μία καινούρια και... πάλι τα ίδια.

Ακριβώς τα ίδια συμπτώματα. Υπάρχει περίπτωση να προκαλέι ο ενισχυτής με κάποιον τρόπο ζημιά στις λυχνίες? Αν ναι υπάρχει κάτι που πρέπει να μετρήσω με το πολύμετρο για να σιγουρευτώ? Με την στοκ (12ΑΧ7) δεν έχει απολύτως κανένα πρόβλημα.

Ο vox εχει μια ταση να μικροφωνιζει σε υψηλες εντασεις γιατι το κυκλωμα δεν ειναι κλεισμενο σε μεταλικο κουτι για θωρακιση.

πιθανον να επεσες παλι σε μικροφωνικη λυχνια.  :(

μπορεις να την δοκιμασεις σε αλλο ενισχυτη?

οταν βαζεις την stock Sovtek δεν εχει κανενα απολυτως προβλημα?

Εδω θα δειτε ενα βιντεακι απο τον Vox του φιλου Καναδου Amp_o_γνωστη jc maillet.

(http://www.lynx.bc.ca/~jc/)

Ο jc εκανε μερικα πειραγματακια στο κυκλωμα του Vox με πιο σημαντικη την προσθηκη ενος εξτρα Attenuator που ουσιαστικα προσθετει ωμικες αντιστασεις σε σειρα με το μεγαφωνο, γεγονος που μειωνει την ενταση, αλλα παραλληλα κανει τον ενισχυτη να κλιπαρει πιο ευκολα.

Επισης εχει αντικαταστησει τον 100nF πυκνωτη με διακοπτη για να επιλεγει μεταξυ του stock και ενος 1000pF NOS Mullard που βοηθαει να μειωθει αρκετα το κομπρεσαρισμα στις μπασσες χορδες.

δειτε:

http://www.box.net/shared/aohaaf79i1

alderbody είπε:
μπορεις να την δοκιμασεις σε αλλο ενισχυτη?
Μπορώ να την δοκιμάσω σε έναν harley benton 5άρη.

οταν βαζεις την stock Sovtek δεν εχει κανενα απολυτως προβλημα?
Με την stock παίζει κανονικότατα σε όλες τις εντάσεις.

Λέω να τον πάω στο μαγαζί που παίρνω τις λυχνίες να του ρίξει μια ματιά μήπως βγάλει άκρη, γιατί μου αρέσει πολύ το gain με την 12AT7.

alderbody είπε:
....

Επισης εχει αντικαταστησει τον 100nF πυκνωτη με διακοπτη για να επιλεγει μεταξυ του stock και ενος 1000pF NOS Mullard που βοηθαει να μειωθει αρκετα το κομπρεσαρισμα στις μπασσες χορδες.

....
Ποιός ακριβώς πυκνωτής είναι αυτός που αντικαθιστά? (Δεν βρήκα κάποιο σχέδιο στο site του). (Θα με ενδιέφερε να παρέμβω με τέτοιο τρόπο στον δικό μου).

λογικα στο site του δεν πρεπει να εχει σηκωσει ακομα κατι σχετικο με τον AC4tv.

δες την επισυναπτομενη φωτογραφια για τον 100nF.

εγω ετοιμαζω επιλογεα Lorlin 6 θεσεων για εκει.

Παρολο που οι περισσοτεροι 100nF λασπωνουν και κομπρεσσαρουν σε συνθηκες υψηλου φορτιου, ειπα να δοκιμασω να παω παραπανω απο 100.

Ετσι εβαλα δυο κεραμικους 100nF παραλληλα (παλια υπηρετουσαν στο stock opto-tremolo του twin reverb) και ο ηχος που πηρα ηταν καταπληκτικος.

Νομιζεις οτι παιζεις σε πολυ μεγαλυτερη καμπινα...

Το κακο ειναι οτι ΜΟΝΟ αυτοι οι κεραμικοι ακουγονται ετσι.

Δοκιμασα να παω στα 200nF με film caps και βγηκε ο βορβορος...

Αρα σιγουρα μια θεση στον Lorlin ανηκει στους κεραμικους.

στο αλλο ακρο, ο NOS Mullard των 1000pF δεν παιζεται (αυτος που εχει ο jc στο "Lean mode").

η λιστα σιγα σιγα συμπληρωνεται...

...και βλεπουμε  ;)

AC4_100nF.jpg

OΚ ευχαριστώ, αν και η δική μου έκδοση είναι η κεφαλή θα τον εντοπίσω. (Υποθέτω -χωρίς να ξέρω σίγουρα- ότι θα έχουν πανομοιότυπο κύκλωμα).

Κατά τα άλλα.... θα περιμένω να παίξεις εσύ και να μας πεις τι έγινε  ;D

που είναι και τι κάνει αυτός ο πυκνωτής στο κύκλωμα?

Στην περιγραφή σου βλέπω να παίρνει τιμές από 1 μέχρι 200 nF. Δοκίμασες να τον βγάλεις τελείως να δεις πως ακούγεται?

Δες και το σχεδιο. (edit: το "πλησιεστερο που βρηκα)

Ο 100nF ειναι coupling cap μεταξυ προενισχυσης και τελικου σταδιου.

Ειναι αυτος που εγω (προσωρινα) εχω αντικαταστησει με "κροκοδειλακια" για δοκιμες. Θα μπορουσαμε ενδεχομενως να υπερβουμε (σε λογικα παντα πλαισια) τη "ζωνη" 200n-1000pF.

Δεν νομιζω παντως οτι "χωραει" να τον αφαιρεσουμε τελειως...

harilatron είπε:
Κατά τα άλλα.... θα περιμένω να παίξεις εσύ και να μας πεις τι έγινε  ;D
Ε, ολο και θα ηχογραφησω κανα' ...συγκριτικο.  ;)

btw, τωρα δουλευω λιγο στο κυκλωμα τροφοδοσιας, απλα αντικαθστωντας καποια στοιχεια με "καλυτερα".

Ο jc αποφανθηκε οτι αλλαγες και μοντες στην τροφοδοσια δεν επηρεαζουν και πολυ τον ηχο (στον συγκεκριμενο), ή τουλαχιστον τοσο, οσο θα δικαιολογουσε τη φασαρια.

Εγω απλα αισιοδοξω οτι θα τον βοηθησω να ειναι πιο αποδοτικος στα "ζορια", εκει δηλαδη που (κακα τα ψεματα) θα παιζει συχνοτερα...   8)

AC4TVschem.pdf

Attachments

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back