Όσο για το μπέρδεμά σου με τη μνήμη θα σου πώ τα εξής:
To TR έχει:
Μνήμη ROM 64MB. Αυτή είναι η μνήμη η οποία περιέχει τα εργοστασιακά multisamples και factory presets.
Μνήμη RAM έως και 64MB. Από το εργοστάσιο έρχεται με ένα dimm των 16MB onboard. Τo TR έχει 2 slots διαθέσιμα και μπορείς αφαιρώντας από το πρώτο, το dimm των 16MB να βάλεις στη θέση του ενα 32άρι. Προσθέτωντας άλλο ένα στο δεύτερο slot επεκτείνεις τη RAM στα 64MB (2x32MB). Σε αυτή τη μνήμη μπορείς να αποθηκεύεις εξωτερικά multisamples (KSF,KMP,KSC) που ενδεχομένως έχεις σαμπλάρει πάνω στο όργανο αν έχεις την πρόσθετη EXB-SMPL. Βέβαια αυτό δε σημαίνει οτι το όργανο δεν μπορεί να φορτώσει έτοιμα εξωτερικά δείγματα. Θέλω να πω οτι ακόμα και την EXB-SMPL να μην έχεις εγκατεστημένη μπορείς να φορτώσεις δείγματα. Το κακό είναι οτι κάθε φορά που θα κλείνεις και θα ανοίγεις το όργανο θα χάνεις όλα τα περιεχόμενα της RAM και θα πρέπει να τα ξαναφορτώνεις.
Mνήμη SD. Είναι η secure digital μνήμη με την οποία θα κάνεις data transfer στο όργανο. Πιθανότατα σε αυτήν την μνήμη αναφέρονταν οι χρήστες του Korg Forums. Σε αυτήν μπορείς να φορτώνεις PCG αρχεία που στην ουσία είναι αυτά που περιέχουν την πληροφορία που χρειάζεται να δει το synth σου για να πάρει τις κατάλληλες ρυθμίσεις και να χρησιμοποιήσει κατάλληλα εσωτερικά και εξωτερικά multisamples αλλά και διάφορες άλλες παραμέτρους προκειμένου να αναπαράγει τους ήχους που θες.
Τα PCG αρχεία παραμένουν στο synth και μετά το κλείσιμό του γιατί φορτώνονται στη Rom του οργάνου.
Υπάρχουν και κάποια άλλα πραγματάκια όπως αρχεία τραγουδιών .sng που περιέχουν πληροφορίες για το sequencer του οργάνου αλλά μη σε μπερδεύω με αυτά τώρα. Με τη χρήση θα καταλάβεις τι παίζει...
Σε γενικές γραμμές για να μπείς στην ορολογία των Korg...
Program=Patch. Σε ένα Program ανάγεις ένα ή παραπάνω multisample(s) (εργοστασιακό απο τη ROM ή εξωτερικό απο τη RAM(αν έχεις φορτώσει)). Κάνεις διάφορες ρυθμίσεις (filters, lfo, amp, controllers, arpegiators, mfx, ifx...κτλ) και το αποθηκεύεις σε μία από τις 128 (000-127) θέσεις οποιασδήποτε bank εκτός από την G που περιέχει τα standard midi programs.
Combi. Eίναι ενα mode λειτουργίας κατά το οποίο το TR σου σε αφήνει να συνδυάσεις μέχρι και 8 programs μαζί. Ένα combi αποθηκεύεται και αυτό όπως τα programs μόνο που αν θυμάμαι καλά είσαι περιορισμένος να το αποθηκεύσεις σε οποιαδήποτε από τις ABC banks. (Eννοείται φυσικά οτι για να τα αποθηκέυσεις, να τα ανακαλέσεις και για να τα παίξεις θα πρέπει να είσαι στο combi mode)
Global. Mode που σου επιτρέπει να κάνεις γενικές ρυθμίσεις στο όργανο (Midi Filtering, Transpose, Scales, Velocity και Aftertouch Curves...κτλ)
Όλες οι παραπάνω ρυθμίσεις περιέχονται σε ένα αρχείο P(rogram)C(ombi)G(lobal).
Tα αρχεία των εξωτερικών δειγμάτων τώρα έχουν επέκτασεις:
KSF: Korg Sample File. Είναι το αρχείο (Korg Format) που περιέχει τον σαμπλαρισμένο ήχο.
KMP: KeyMaP file. Eίναι το αρχείο (Korg Format) που περιέχει την πληροφορία χαρτογράφησης των KSF πάνω στο κλαβιέ (όχι απαραίτητα σε όλο). Τα KMP αρχεία είναι άμεσα συσχετισμένα με τα KSF. Για παράδειγμα έστω οτι έχεις ένα ακουστικό όργανο που θέλεις να σαμπλάρεις. Ξεκινάς και κάνεις δειγματοληψία των νοτών που θες. Κάθε νότα που ηχογραφείς αποτελεί κι ένα ξεχωριστό KSF. Στη συνέχεια ένα αρχείο KMP είναι απαραίτητο για να ανάγει το κάθε αρχείο KSF (την κάθε νότα δηλαδή) στην αντίστοιχη νότα του κλαβιέ. Αυτή η διαδικασία αποτελεί κρίσιμη πληροφορία που πρέπει να διαβάσει κάθε όργανο που αναγνωρίζει samples έτσι ώστε να ανάγει κάθε αρχείο ήχου στη σωστή θέση πάνω στο κλαβιέ. Αυτή ακριβώς η πληροφορία αποθηκεύεται στο αρχείο KMP.
Τα αρχεία KSF με τα συσχετισμένα KMP πλέον αποτελούν αυτό που στην ορολογία της Korg λέγεται Multisample.
To πόσο μεγάλο θα είναι ένα τέτοιο multisample εξαρτάται κατά πολύ απο τη διάρκεια του κάθε sample αλλά και από το πόσα KSF έχει. Για παράδειγμα αν θέλεις να δημιουργήσεις ένα πολύ ποιοτικό δείγμα που προέρχεται απο ακουστικό όργανο θα πρέπει για κάθε νότα του κλαβιέ σου να ηχογραφήσεις και ένα KSF. Μιλάμε δηλαδή για 61 KSF εν προκειμένω. Αντί αυτού μπορείς να σαμπλάρεις μια ντο και μία σολ από κάθε οκτάβα και να δημιουργήσεις τις υπόλοιπες με pitch streching των ηχογραφημένων ντο και σολ. Έτσι μειώνεις τον αριθμό των KSF από 61 σε 11. Σε αυτήν την περίπτωση κερδίζεις σε χώρο μνήμης αλλά χάνεις σε ποιοτητα του multisample γιατί το pitch streching κάνει μερικές νότες να ακούγονται αφύσικες ειδικά στα ακουστικά όργανα. Όταν πρόκειται για synth ήχους τότε τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα. Το τι διαχείριση μνήμης θα κάνεις είναι καθαρά δικό σου θέμα και θα πρέπει να αναρωτηθείς τι θες. Πολλά multisamples θυσιάζοντας ποιότητα ή λίγα multisamples και καλά; Yπενθυμίζω οτι η μέγιστη χωρητικότητα που έχεις είναι τα 64MB της Ram σου (αν την έχεις full expanded) γιατί εκεί αποθηκεύονται τα KSF/KMP. Για τη διαδικασία της μεταφοράς τους από το PC στο Synth και αντίστροφα χρησιμοποιείς όπως είπαμε την SD card.
KSC: Korg SCript file (Korg Format). To αρχείο αυτό περιέχει την πληροφορία έτσι ώστε να φορτωθούν αυτόματα όλα τα KSF/KMP που υπάρχουν στην ίδια Directory. Xωρίς αυτό τα δείγματα μπορούν να φορτωθούν και πάλι μόνο που τότε θα πρέπει κάθε δείγμα να το φορτώνεις εσύ (εξαιρετικά σπαστική διαδικασία). Έτσι φορτώνοντας μόνο το KSC όλα τα KSF και KMP θα φορτωθούν αυτόματα.
Καλές Εξερευνήσεις
Νίκος