Ο χαμός του χαμού.
Λοιπόν, ας τα βάλουμε λίγο σε σειρά. Απ’ ότι βλέπω και σε παλιά και σε νέα posts οι περισσότεροι προσπαθούν να αγοράσουν κάτι φθηνό. Εντάξει σύμφωνοι.
Πολλές φορές όμως ο κόσμος δεν γνωρίζει τις δυνατότητες αυτού που αγοράζει, μια που τις περισσότερες φορές δεν υπάρχουν manual στο internet να διαβάσει κάποιος, ή και να υπάρχουν δεν είναι εξοικειωμένος με τις ορολογίες.
Όπως και να γίνει οποιοδήποτε set οποιαδήποτε μάρκας και μιλάμε τώρα για το module που είναι ο κεντρικός επεξεργαστής των τυμπάνων, προσπαθεί να μιμηθεί είτε με ήχους που έχουν συντεθεί είτε με πραγματικά δείγματα που έχουν ηχογραφηθεί και επεξεργαστεί, τους ήχους πραγματικών set plus τα extra εφφέ που σερβίρουν.
Τώρα, όταν κάποιος πάρει κάτι φθηνό, θα είναι λίγες και οι δυνατότητες που προσφέρει το φθηνό. Για παράδειγμα, θα δείτε πως οι περισσότεροι καταφεύγουν σε λύσεις όπως η Millenium τα DM5 και Alesis, ενώ σπανιότερα γίνεται αναφορά για Yamaha και τα ακριβά μοντέλα της Roland.
Επειδή έχω διαβάσει κάμποσα manual και από τις 2 μάρκες αλλά και της Alesis, μια που Millenium δεν υπάρχει…., θα σας πω ότι οι καλύτερες επιλογές από ολοκληρωμένο set, αφήστε τα BFD PC MIDI SOUXOU MOUX, μιλάω για έτοιμο, είναι στην Ελλάδα 2. Yamaha και Roland. Δυστυχώς οι δύο εταιρείες είναι ανταγωνιστές κάργα παγκοσμίως (γιατί εδώ δεν είναι θα μου πείς

και σε πολλά σημεία ορισμένα pad δεν είναι συμβατά μάλλον από ότι βρήκα λόγω πολικότητας ή σήματος στο εσωτερικό αισθητήρα (πιεζοηλεκτρικό) του κάθε trigger.
Δυστυχώς. Γιατί δεν μπορούμε να αγοράζουμε για να δοκιμάζουμε. Αν κι εγώ το κάνω αρκετά συχνά.
Τώρα αν θέλεις να βγεις σε live και να έχεις από κάτω πραγματικά drums πάρε πραγματικά, αυτό είναι μο-νό-δρο-μος.
Αν θέλεις να έχεις σε θέμα τυμπάνων τα μέγιστα (αφήνουμε τα εφέ) παίρνεις είτε TD12 είτε TD20 ή τον αντικαταστάτη της 20 που μάλλον είναι στα σκαριά.
Από Yamaha πάρε DTXtreme III. Γιατί το λέω. Μόνο και μόνο τα volume που έχουν έξω φτάνει. Δε μιλάμε για ήχους τώρα….. Εκεί είναι και οι τρεις καταπληκτικές.
Τώρα αν αρχίζουμε να κατεβαίνουμε, πάμε σε DTXpress IV ή την ανάλογη της Roland.
Για practice είναι τα practice. Όσοι αρχίζουν σπουδές με δάσκαλο δεν πρόκειται να τους βάλει να κάνουν choke ή καμπάνα ή κουδούνα αν δε μάθουν πρώτα paraddidles.
Άρα ο καθείς τα θέλει για να παίζει με τα ακουστικά τη μουσική που θέλει και ακούει και σου λέει κι όλας μια και την έχω να μη βγω και στο live του σχολείου αλλά μη γίνω και ρόμπα με καμιά ψείρα σα τη HD1.
Και ρωτάω αφού η HD1 δεν έχει κανονικά πετάλια και μαθαίνεις λάθος ή δε ξέρω εγώ, γιατί τότε εξασκούμαστε σε λαστιχένια pad ή σε silencers; Αυτά δε μας χαλάνε;
Το κανονικό θα ήταν να εξασκούμασταν πάντα σε ήχο δυναμικές και τύμπανα όπως αυτά που βγαίνουμε live. Αλλά αυτό δε γίνεται.
Οπότε, ξεκινάμε και βλέπουμε τι θέλουμε. Αρχίζουμε από τα ακριβά μοντέλα και κατεβαίνουμε. Έχει η φθηνότερη επιλογή μας τις δυνατότητες αυτές και πόσο και τι παρόμοιες; Θα μας λείψει ένα OUAOU εφέ η το carbon fibre ταμπούρο τόσο πολύ;
Εδώ με millennium ταμπούρο παίζουν πολλοί το carbon λείπει;
Μην ξεκινάτε από κάτω προς τα πάνω. Πάντα να είσαστε έτοιμοι να δώσετε παραπάνω λεφτά. Ποτέ δεν θα σας ικανοποιεί αυτό που έχετε γιατί συγκρινόμενοι με το κορυφαίο πάντα στο μυαλό θα είναι το κορυφαίο και θα είναι η μόνη λύση αγοράς.
2-3 set για αρχή είναι καλά. Ακόμα και σε Live να πας με TD20 συνήθως με 2-3 set παίζεις, γιατί λες ε, αυτά είναι που γουστάρω ηχητικά τελικά.
Μιλάω για επίπεδο αρχάριου σε μέσο.
Και το βασικότερο. όταν έχεις στα χέρια ηλεκτρονικά drums ιδίως ποιο πολύπλοκα μοντέλα, μπαίνεις στα νερά των πληκτράδων σε γνώσεις και ορολογίες.
Αφού λοιπόν ακόμα είσαι, είναι, είστε, starter ή intermediate, κοίτα τουλάχιστον λίγο τη ποιότητα των pad και να μη κάνεις τενοντίτιδα, παρά αν το τάδε έχει δυναμικές σωστές κ.λ.π. Καμία Millenium δεν έχει σωστές δυναμικές. Είναι επίπεδα και πολύ ιδιαίτερο το θέμα αυτό. Οι μόνες που έχουν 99% πραγματικές δυναμικές είναι η TD20 (όχι η 12 και αυτή είναι μια βασική διαφορά τους ενώ μοιάζουν τόσο πολύ)
και ακολουθεί η DTXtreme III.
Αυτό το αναφέρω, ως προσωπική άποψη και χωρίς να θέλω να ρίξω λάδι στη φωτιά.
Ψάξε μόνος και μάθε ορολογίες.
Αν μου δίνεις ένα κάρο link να σου κάνω τη μηχανή σύγκρισης του Thomann ενώ δεν ξέρεις ότι υπάρχει η δυνατότητα, αν δεν ξέρεις Αγγλικά και περιμένεις να σου εξηγήσω τι σημαίνει velocity και αν έχει η τάδε και η άλλη, δε θα μάθεις ποτέ.
Πηγαίνετε στα άρθρα των πληκτράδων και δείτε πόσο μοιάζουν τα ηλεκτρονικά τύμπανα. Υπάρχει ένα υπέροχο άρθρο ενός παιδιού σχετικά με τα προγράμματα με τους ήχους πιάνου, ορολογίες. Από εκεί ξεκινήστε.
Πάντως για να καταλήξω, αν θέλει κάποιος Millenium ας δει κάπου στην αρχή που κατέληξα και μετά από ψάξιμο. Αν θέλει Yamaha DTXplorer αν θέλει Roland HD1.
Όλες είναι γύρω στα 600 €.
Ευχαριστώ για την υπομονή σας να διαβάσετε το κατεβατό αυτό.
Πάρετε ότι λέει η καρδιά σας. ότι το αντέχετε και όχι μαρκετίστικες παγίδες και τεχνάσματα.
Είναι για τους περισσότερους αρχή. Μετά που θα προχωρήσετε, έρχονται τα καλύτερα.