Το synthesizer φτιάχνει ήχους δικούς του, το controller σε βοηθάει να ελέγχεις κάτι η λουπιερα δεν ξέρω τί είναι αλλά φαντάζομαι κάτι με το οποίο επεξεργαζεσαι λούπες, δηλαδή μικρά κομμάτια μουσικής στα οποία έχεις κάνει κοπτοραπτικη
Mπορείς να δώσεις μερικές περισσότερες πληροφορίες π.χ. για το τι εξοπλισμό έχεις, τι όργανο και τι θες να κάνεις, να ηχογραφήσεις μουσική για να βοηθηθείς καλύτερα.
Μπορεί να σε βοηθήσει αυτό για αρχή
Μπορείς να δεις εδώ διάφορα χρήσιμα άρθρα που περιέχουν κάποια από αυτά που ρώτησες
Σε γενικές γραμμές ναι, αλλά εξαρτάται από τις απαιτήσεις της δουλειάς.
Υπολογιστής, πρόγραμμα DAW (πχ Cubase), πλήκτρο για ήχους ή για mother keybord που θα παίζεις ήχους από plugins απ΄' τον υπολογιστή. Σε γενικές γραμμές αυτά...
Cubase: Το πρόγραμμα DAW (Digital Audio Workstation) που φορτώνεις στον υπολογιστή για να φτιάξεις ή/και να ηχογραφήσεις μουσική. Κάποια άλλα: Reaper, Bandlab/Cakewalk, Logic Pro X, Pro Tools, Ableton Live, Studio One, FL Studio.
Το χρειάζεσαι;- Αν ο σκοπός σου είναι να φτιάχνεις μουσική, χρειάζεσαι σίγουρα ένα DAW πρόγραμμα.
- Από τώρα λέω ότι όλα τα υπόλοιπα είναι προεραιτικά -
Looper: Βοηθάει μόνο στην περίπτωση που μας ενδιαφέρει το live looping.
Το χρειάζεσαι; - Εεε αν θες να κάνεις live looping για κάποιο live show, τότε είναι μονόδρομος.
Synthesizer: Είναι συνήθως ένα πληκτροφόρο όργανο που παράγει δικούς του ήχους, είτε ψηφιακά είτε αναλογικά.
Το χρειάζεσαι; - Για αρχή, θα έλεγα ξεκάθαρα όχι. Υπάρχουν άπειρα ψηφιακά όργανα (Virtual Instruments - VST) τα οποία τα φορτώνεις στο Cubase και θα είσαι μια χαρά. Αν αργότερα θες να ψαχτείς με ιδιαίτερους και μοναδικούς ήχους, τότε πας σε κάποιο synth.
Controller: Υπάρχουν 2 ειδών controllers, τα πληκτροφόρα που μοιάζουν με synths (εδώ μπορεί να μπερδεύτηκες), και τα μη-πλητροφόρα που μοιαζουν με "κονσολες". Είναι φυσικές συσκευές οι οποίες δεν παράγουν ήχους, αλλά απλά μεταδίδουν πληροφορία MIDI. Τα χρησιμοποιούμε για να μην τα κάνουμε όλα με το ποντίκι και το πληκτρολόγιο.
Το χρειάζεσαι; - Αν θες να έχεις ευκολία ως προς το να αλλάζεις εύκολα και γρήγορα παραμέτρους μέσω πληροφορίας midi, τότε ναι.
Άλλα πράγματα που μπορεί να συναντήσεις στο ξεκίνημά σου:
VST - Virtual Instruments - Plugins: Μικρο-προγραμματάκια τα οποία φορτώνεις στο DAW για ήχους, εφέ και διάφορες άλλες λειτουργίες.
Το χρειάζεσαι; - Σίγουρα θα χρειαστείς κάποια, γιατί από μόνα τους τα DAW έχουν λίγους ήχους.
Κάρτα ήχου - Audio interface: Συσκευή που χρειαζόμαστε για να συνδέσουμε εξωτερικά φυσικά μουσικά όργανα, ηγεία monitor και ακουστικά στον υπολογιστή μας, καθώς και στο latency ηχογράφησης.
Το χρειάζεσαι; - Αν θες να συνδέσεις κάτι από τα παραπάνω, σίγουρα.
Ηχεία Monitor - Ακουστικά: Σοβαρές συσκευές ήχου που έχουν σκοπό να σου δώσουν όσο καλύτερο ήχο κοντά στην πηγή, όχι για ακρόαση, αλλά για "έλεγχο" του ήχου που φτιάχνεις.
Το χρειάζεσαι; Αν θες να κάνεις μια κάπως σοβαρή δουλειά μουσικής παραγωγής, ναι.
DI Box: Μια συσκευή που χρειάζεται σε κάποιες περιπτώσεις για ηχογράφηση ηλεκτρικής κιθάρας (κυρίως). Μπορεί να το δεις σε κάποιες λίστες ξεκινήματος.
Το χρειάζεσαι; - Δε θα το λεγα, εκτός αν έχεις ενισχυτή και θες να ηχογραφήσεις και αυτόν και το καθαρό σήμα της κιθάρας.
Fender Telecaster: Η κιθάρα που αγαπάει το Noiz.
Το χρειάζεσαι; - Αν θες να είσαι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ μέλος του Νoiz, ναι. Αλλά όχι. Ίσως και ναι, δεν ξέρω.
Το Ableton έχει αρκετά πραγματάκια από μόνο του (αν έχεις τη φουλ έκδοση), ειδικά όσον αφορά εφέ όπως compressors, EQ, κτλ.
Το τι επιπλέον θα χρειαστείς, έχει να κάνει ξεκάθαρα με το τι θες να κάνεις - το οποίο δε μας το έχεις αναφέρει ακόμα! Γράψε μας τι θες να κάνεις και ίσως έχουμε να σου δώσουμε πιο συγκεκριμένες επιλογές.
Αν θες να γράψεις ορχηστρική μουσική, θα χρειαστείς ορχηστρικές βιβλιοθήκες από εταιρίες όπως Spitfire Audio, EastWest, Native Instruments, Orchestral Tools, κτλ.
Αν γράφεις ηλεκτρονική μουσική, ίσως χρειαστείς ένα καλό Synth VST όπως το Serum ή το Omnisphere.
Αν θες να γράφεις τα δικά σου beats, τότε θα χρειαστείς κάποιο "drum machine vst". Κάποιοι παίρνουν κάποια πακέτα με έτοιμες λούπες ή ξεχωριστά αρχεία wav τα οποία τα πετάνε μέσα ως αρχεία ήχου.
Πώς τα χρησιμοποιείς: Αφού αγοράσεις/αποκτήσεις το VST, το κατεβάζεις και το κάνεις εγκατάσταση. Το πακέτο εγκατάστασης βάζει ένα αρχείο σε ένα συγκεκριμένο φάκελο στο σύστημά σου, το οποίο (συνήθως) διαβάζεται αυτόματα από το πρόγραμμα DAW που χρησιμοποιείς.
Εφόσον το VST έχει εγκατασταθεί σωστά και διαβάζεται από το DAW, τότε το φορτώνεις σαν Instrument Track (αντί για Audio Track που είναι για ηχογράφηση). Εκεί κάπως, ανάλογα το πρόγραμμα, θα σου ζητήσει να διαλέξεις ποιο VST θες να φορτώσεις.
Παράδειγμα από το Cubase:
> >
Αφού δημιουργήσεις σωστά το track με φορτωμένο το VST της αρεσκείας σου, τότε φτιάχνεις ένα "event" (μπορεί να λέγεται διαφορετικά σε κάθε πρόγρμαμα) και έτσι μπορείς να ξεκινήσεις να γράφεις μουσική μέσω του λεγόμενου Piano Roll, ή αν έχεις Πληκτροφόρο Midi Controller, απλά πατάς Record και γράφεις παίζοντας, σαν να ηχογραφείς.
Πώς φαίνεται το event και το Piano Roll στο Cubase:
Για να φορτώσεις κάποιο εφέ plugin, τότε το φορτώνεις ως Insert ή Send εφέ στο όργανο που θες να το χρησιμοποιήσεις.
Καλό θα ήταν να δεις κάποιο in-depth video στο πρόγραμμα που θες να συνεχίσεις, πχ Ableton ή Cubase, και να μάθεις τα βασικά πριν καλά καλά το ανοίξεις.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας βοηθήσει να εξατομικεύσετε το περιεχόμενο, να προσαρμόσετε την εμπειρία σας και να σας κρατήσει συνδεδεμένους εάν εγγραφείτε.
Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, συναινείτε στη χρήση των cookies από εμάς.