Έκατσα και το σκέφτηκα λίγο, και η απάντησή μου είναι η εξής:
Δε νομίζω ότι θα σε βοηθήσει ένα βιβλίο. Το βιβλίο θα σου μάθει κυρίως μουσική θεωρία, κάποιες ασκήσεις με δαχτυλισμούς, άντε και θέσεις για κλίμακες και πεντατονικές - και θα έχει αρκετό μπλα μπλα που ίσως σε κάνει να βαρεθείς, μιας και μιλάμε για κάτι το πολύ πρακτικό.
Εγώ έπαιζα μπουζούκι στο (μουσικό) σχολείο 5 χρόνια, ήξερα από μουσική, αλλά ήμουν απλά καλός στο να βγάζω κομμάτια με το αυτί. Δεν έγινα ποτέ βιρτουόζος. 12 χρόνια μετά (φέτος) αποφάσισα να ξεκινήσω σοβαρή μελέτη στην ηλεκτρική κιθάρα, με σοβαρούς σκοπούς. Αγόρασα λοιπόν το πρώτο μου σοβαρό μουσικό όργανο, μια κιθάρα που γούσταρα πολύ (μετράει γιατί σε κάνει να θες να παίζεις κάθε μέρα). Είδα βέβαια ότι παρ'όλο που ένιωθα μια αυτοπεποίθηση από το μπουζούκι, το παίξιμό μου ήταν πολύ μέτριο, έως κακό (για τα δικά μου αυτιά).
Ρώτησα αρκετούς φίλους μουσικούς που έχουν επενδύσει όλη τους τη ζωή στη μουσική, και κατέληξα στο ότι ο μόνος τρόπος για γρήγορη, σταθερή και σίγουρη εξέλιξη είναι κάποια πολύ συγκεκριμένα βήματα. Πριν πεις, πωω τι βαρετό που ακούγεται, σκέψου το εξής: Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου είναι σαν μια ξένη γλώσσα. Πρώτα μαθαίνεις το αλφάβητο, μετά λέξεις, μετά γραμματική, και κάποια στιγμή αρχίζεις και μιλάς χωρίς να σκέφτεσαι τι λέξεις πρέπει να πεις, σε πια σειρά, και με τι τόνο/ένταση.
Έχουμε και λέμε:
1) Κλίμακες (διατονικές και πεντατονικές): Δαχτυλοθεσίες για όλες τις χροδές σε όλο το λαιμό. Πρώτα παίζεις σε μια οκτάβα (χωρίς να κουνάς το χέρι), μετά σε 2, και πολύ αργότερα και πιο προχωρημένα στις 3. Tip: Μάθε πρώτα μία φυσική Μινόρε. Όλες οι υπόλοιπες είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ΙΔΙΕΣ. Οι Ματζόρε είναι ακριβώς ίδιες επίσης, απλά ξεκινάς από την 3η νότα.
2) Συγχωρδίες: Σύστυμα CAGED για την εφαρμογή τους σε όλο το λαιμό, και Power Chords.
Bonus: Αρπίζματα: Κλίμακες παίζοντας μόνο την 1η, 3η και 5η νότα, μία μία, χωρίς να ακούγεται σαν συχγωρδία. Για πιο προχωρημένα μαθαίνεις 7η, 4η, αυξημένες και ελαττωμένες, αλλά πολύ αργότερα.
Καθώς μαθαίνεις όλα αυτά, παράλληλα ξεκινάς να μαθαίνεις τα αγαπημένα σου τραγούδια, αλλά σίγουρα δε ξεκινάς από Slayer ή Dream Theater. Online θα βρεις σίγουρα Rock Classics λίστες, με εύκολες ακολουθίες συγχωρδιίων, και εύκολα σολάκια που θα σου αυξήσουν το "λεξιλόγιο" σου.
Με λίγα λόγια: Μάθε μία θέση κλίμακας φυσικής Μινόρε ξεκινώντας από την 6η χορδή (θα βρεις άπειρα video). Μάθε τις αποστάσεις και προσπάθησε να την επεκτήνεις όπως μπορείς. Θα βρεις patterns και συνδιασμούς. Ταυτόχρονα μαθαίνεις τα αγαπημένα σου classics. Σιγά σιγά θα δεις ότι θα γίνεσαι πιο αυθόρμητος.
Προσοχή όμως: Το πιο δύσκολο απ'όλα όταν μαθαίνεις μόνος, είναι η σωστή θέση παιξίματος. Προσπάθησε να είσαι άνετος, να μη σφίγγεσαι, να κρατάς σωστά την πένα και να πατάς σωστά στα τάστα. Εκεί έρχεται ο καθηγητής και βοηθάει πολύ. Δεν είναι τίποτα τρομερό.
Παρακάτω στέλνω κάποια βίντεο από ένα course που ακολούθησα πριν λίγο καιρό:
Πένα:
https://coursera.org/share/2bac8de45c0a383417beb58489860f9d
https://coursera.org/share/9714c3f0789159a35c0df9881c778d7e
Κάποια βασικά για τις νότες στα τάστα:
https://coursera.org/share/45bafc7fb1249d402cb818152b2eb7f2
Γενικά θα βρεις άπειρα βίντεο ελεύθερα για όλα αυτά.
Κάτι τελευταίο. Επειδή είναι δύσκολο να δουλεύεις μόνος χωρίς feedback από καθηγητή, μη διστάσεις να ηχογραφήσεις τον εαυτό σου και να ανεβάσεις εδώ, προκειμένου να πάρεις κάποιο feedback.
Δεν απάντησα την ερώτησή σου, αλλά ελπίζω να βοήθησα έστω για λίγο.