VHT Special 12/20: Ενισχυτής για πεταλάκηδες;

The Genius Loci

Δυνατό μέλος
Πόντοι
638
Δεν ξέρω αν έχει ξανασυζητηθεί (πολύ πιθανόν) διότι η αναζήτηση μου λέει ότι δεν είμαι αρκετά σαφής.  ::)

Anyway, παρουσιάστηκε στο Summer NAMM και τώρα άρχισε να πωλείται (σύντομα στα γνωστά γερμανικά μαγαζιά, φαντάζομαι):

http://vhtamp.com/avsp11220.html

Τα χαρακτηριστικά του τον κάνουν μια καλή επιλογή για όποιον θέλει να τον χρησιμοποιήσει με πεταλάκια, δικές του προενισχύσεις, είτε αναλογικές είτε ψηφιακές, αλλά και για όποιον θέλει έναν "δύο σε ένα" ενισχυτή σε ό,τι αφορά στις εντάσεις και στο flavor του τελικού (επιλογή σε τελικές λυχνίες).

The Genius Loci είπε:
Τα χαρακτηριστικά του με κάνουν να υποθέτω ότι τον κάνουν μια καλή επιλογή για όποιον θέλει να τον χρησιμοποιήσει με πεταλάκια, δικές του προενισχύσεις, είτε αναλογικές είτε ψηφιακές, αλλά και για όποιον θέλει έναν "δύο σε ένα" ενισχυτή σε ό,τι αφορά στις εντάσεις και στο flavor του τελικού (επιλογή σε τελικές λυχνίες).
Μέχρι να τον ακούσεις/ακούσουμε ......  ;)

audiokostas είπε:
Μέχρι να τον ακούσεις/ακούσουμε ......  ;)
Πράγμα που ισχύει για τα πανταόλα.

Για να δούμε αν είναι η απάντηση στο "βάλε την πεταλιέρα σου στο input" ή "χρησιμοποίησε το return του ενισχυτή σου", για όσους χρήστες GT-8/10, POD, RP, G9, κλπ ρωτάνε σχετικά.

Ωραιο διαφημιστικο τρυκ..παντως.... ;D....λες και εδω και...50 χρονια που ....δεν υπαρχουν ενισχυτες "ειδικοι" για πεταλια και πεταλιερες εχασε η Βενετια βελονι.... ;D

Ασε που αν εχεις ρυθμισει την πεταλιερα (ή τα πεταλια σου) λαθος (ο βασικος λογος που καποιος εχει κακο ηχο ειδικα αν παιζει με μοντερνα πεταλιερα)  παλι...μαπα θα ακουγεται ο ηχος....

Απο την αλλη δεν φαινεται ασχημο το μηχανισμα και ειναι και handwired.

Superfunk είπε:
Ωραιο διαφημιστικο τρυκ..παντως.... ;D....λες και εδω και...50 χρονια που ....δεν υπαρχουν ενισχυτες "ειδικοι" για πεταλια και πεταλιερες εχασε η Βενετια βελονι.... ;D
Η βασική διαφοροποίηση είναι το leveling στο (tube driven) effects loop και το EQ που είναι POST loop.

Το πρώτο είναι κάτι που μπορείς να βρεις σε (ακριβούς) ενισχυτές, ή με κάποιο εξωτερικό εργαλείο. Το δεύτερο είναι αρκετά πρωτότυπο.

Άρα, όχι, εδώ και 50 χρόνια δεν υπάρχουν "ειδικοί" ενισχυτές για πετάλια, με την παραπάνω έννοια.

Επίσης θεωρώ καλή ιδέα το power scaling σε συνδιασμό με τις επιλογές τελικών λυχνιών. Και βέβαια σίγουρα είναι θετικό ότι προέρχεται από την VHT, που το έχει "πιάσει" καλά το θέμα με το κινέζικο handwiring.  ;)

εχω διαβάσει (δεν ειμαι ειδικος οποτε δεν ειμαι και σιγουρος) οτι ενα κακοσχεδιασμένο κύκλωμα tube buffer για fx loop ειναι χειρότερο απο μια τρανζιστοράτη υλοποίηση.

δε τον έχω πάρει με καλό μάτι τον ενισχυτή ;D

Παντως αυτος με BOSS GT5 παιζει σε...απλους ενισχυτες χωρις fx loop  και εχει και μαμω τους ηχους...ΓΙΑΤΙ αραγε? ;D

Προσωπικα δεν βρισκω καν τον λογο ΥΠΑΡΞΗΣ fx loop σε μονοκαναλους ενισχυτες και φυσικα ..αρρωσταινω οταν σκεφτομαι οτι καποιος κανει by pass το υπεροχο λαμπατο front end ενος ενισχυτη για να.... καρφωσει την πεταλιερα του κατευθειαν στον τελικο....πεταμενα λεφτα & αμαρτια να χρησιμοποιεις...μισο ενισχυτη.....

Οτι  και να το εχω δοκιμασει τιποτα δεν ακουγεται τοσο καλα οσο μια καλορυθμισμενη ΜΠΡΟΣΤΑ απο εναν καλο λαμπατο ενισχυτη.

Πολύ ενδιαφέρον φαίνεται, αρκεί βέβαια να είναι και ανάλογης τιμής.

IraklisZS είπε:
εχω διαβάσει (δεν ειμαι ειδικος οποτε δεν ειμαι και σιγουρος) οτι ενα κακοσχεδιασμένο κύκλωμα tube buffer για fx loop ειναι χειρότερο απο μια τρανζιστοράτη υλοποίηση.
Χωρίς να είμαι κι εγώ κανένας ειδικός και ρίχνοντας μια ματιά στα schematics του, τα οποία περιλαμβάνονται στο manual (ωραίοι κι εδώ), δεν είδα κάτι το ιδιαίτερα περίεργο. Ένα tube buffer δεν είναι κανένα ιδιαίτερα περίτεχνο κύκλωμα. Μου φαίνεται τραβηγμένος ισχυρισμός.

πεταμενα λεφτα & αμαρτια να χρησιμοποιεις...μισο ενισχυτη.....
Αυτό όντως είναι μια αλήθεια. Όμως, για να πάρεις σκέτο τελικό, πιθανώς θα χρειαστείς περισσότερα χρήματα αφού δεν υπάρχει και μεγάλη ποικιλία.

Α ρε Johnny Marr ΠΑΙΧΤΟΥΡΑ!

Πάντως έτσι όπως πάμε, στο τέλος θα βάλουνε... λαμπάτη προενίσχυση στο fx loop.  ;D

Yo Dawg... I heard you like preamps  ;D  ;D  ;D

images

Superfunk είπε:
Παντως αυτος με BOSS GT5 παιζει σε...απλους ενισχυτες χωρις fx loop  και εχει και μαμω τους ηχους
"...κατά τη γνώμη μου"

Οτι  και να το εχω δοκιμασει τιποτα δεν ακουγεται τοσο καλα οσο μια καλορυθμισμενη ΜΠΡΟΣΤΑ απο εναν καλο λαμπατο ενισχυτη.
"...κατά τη γνώμη μου"

Superfunk είπε:
ε,οχι και κατα τη γνωμη μου τετοια ΗΧΑΡΑ μονο ΚΟΥΦΟΣ δεν την ακουει....(ή χεβυμεταλλας καγκουρομαλλιας απολιτιστος... ;D)
"...κατά τη γνώμη μου"

Superfunk είπε:
ε,οχι και κατα τη γνωμη μου τετοια ΗΧΑΡΑ μονο ΚΟΥΦΟΣ δεν την ακουει....(ή χεβυμεταλλας καγκουρομαλλιας απολιτιστος... ;D)
Άσε τις υπερβολές  ;)

ενταξει για να το πω και πιο πολιτισμενα....ο ηχος που βγαζει μια πεταλιερα connect στο return του ενισχυτη ειναι Σ.Κ.Α.Τ.Α.....  (Σχεδον Καλος Αλλα Τοσο Αδιαφορος)  ;D

Superfunk είπε:
ενταξει για να το πω και πιο πολιτισμενα....ο ηχος που βγαζει μια πεταλιερα connect στο return του ενισχυτη ειναι Σ.Κ.Α.Τ.Α..... Grin (Σχεδον Καλος Αλλα Τοσο Αδιαφορος) Grin
Μη με αναγκάζεις να επαναλαμβάνεσαι.  ::)

Ελα ρε συ πλακα κανω,ειναι δεδομενο οτι οι διαφορες στην αισθητικη,στην κουλτουρα,στα ακουσματα  και στα βιωματα  διαφοροποιουν  και τα γουστα των ανθρωπων(ε) ,αν ηταν να γουσταρουμε ολοι τα ιδια θα ηταν πολυ βαρετη η ζωη. ;)

theoctapus είπε:
Πολύ ενδιαφέρον φαίνεται, αρκεί βέβαια να είναι και ανάλογης τιμής.
$550/$500 combo/head αντίστοιχα.

Άρα υπολόγιζε κοντά στο 500άρικο στην Ευρώπη.

Σημειωτέον πως έχει universal power για όποιον θα έμπαινε στον κόπο να τον φέρει κατευθείαν.

Αυτό όντως είναι μια αλήθεια. Όμως, για να πάρεις σκέτο τελικό, πιθανώς θα χρειαστείς περισσότερα χρήματα αφού δεν υπάρχει και μεγάλη ποικιλία.
Η αλήθεια είναι πως, τουλάχιστον για να μιλήσω για τον εαυτό μου, ο Velocity καλύπτει τις ανάγκες αν θέλουμε, τελικό μόνο (και έχουμε και καμπίνες, κλπ). Κυρίως γιατί έχει "κιθαριστική" φιλοσοφία.

Έχω ξαναπεί ότι, κατά την ταπεινή μου γνώμη, για model-o-μηχανήματα, ένας solid state rack τελικός είναι πολύ καλή και καθαρή λύση. Ειδικά αν είναι rack το modeler, που βολεύει και χωροταξικά.

Πλην όμως:

1) Υπάρχει η προτίμηση στις λάμπες... δεκτόν, όμως οι rack τελικοί λαμπάτοι είναι ακριβοί και μη-βολικοί. Δεν έχουν δε δυνατότητες επιλογής λυχνιών συνήθως, και πολλές φορές είναι γαϊδούρια από άποψης βάρους και watt.

2) Δεν είναι μόνο τα rack/pedalboard modelers. Ας μη μας διαφεύγει ότι πάρα πολλοί κιθαρίστες χρησιμοποιούν πετάλια τύπου "preamp". Κι επειδή ο όρος έχει παρεξηγηθεί, να δώσω μερικά παραδείγματα:

α) Αυτό που έχω τώρα εδώ μπροστά μου (με τα πολλά κουμπάκια, ξέρεις εσύ Octapus  :P :P :P). Με 6L6 τελικές και ένα καλό γαϊδουρομεγάφωνο, who needs a fuckin' D*****.  8)

β) Όλα της σειράς Character της Tech21 και διάφορα τύπου Sansamp.

γ) Διάφορα, λαμπάτα και μη, πετάλια με ιδιαίτερο τόνο, ή φτιαγμένα για να μιμούνται το preamp section ενισχυτών. Άπειρα τα παραδείγματα: Tonebone (Classic, Plexitube), BB Preamp+, Budda Phatman, Carl Martin Plexitone, T-Rex Spin Doctor, και δεκάδες άλλα.

Ξαναματαλέω ότι η "μαγκιά" του συγκεκριμένου concept είναι ο έλεγχος στο "FX Loop". Στην πραγματικότητα τα περισσότερα FX Loops, εκτός αν μιλάμε για custom ή πολύ ακριβούς ενισχυτές, είναι του πρωκτού, και συγγνώμη που σας χαλάω τις αυταπάτες (πιθανώς) για τον ενισχυτή σας. Αν θέλει κάποιος πραγματικό έλεγχο στο FX Loop του (και τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί και instrument και line level εφφέ), χρειάζεται κάτι τέτοιο:

http://ceriatone.com/productSubPages/Klein-ulator/Klien-ulator.htm

ή το αντίστοιχο με λυχνίες:

http://ceriatone.com/productSubPages/C-lator/C-lator.htm

ή κάτι τέτοιο:

http://www.glab.com.pl/ala-1_en

ή, εν πάσει περιπτώσει κάτι που θα φτιάξει από κιτ:

http://www.londonpower.com/catalog/product_info.php?cPath=6&products_id=24

Superfunk είπε:
Προσωπικα δεν βρισκω καν τον λογο ΥΠΑΡΞΗΣ fx loop σε μονοκαναλους ενισχυτες
κι αν τσιτώσεις και βρομίσεις την προενίσχυση του μονοκάναλου που θα βάλεις το delay για να μην ακούγεται Σ.Κ.Α.Τ.Α.....  (Σχεδον Καλος Αλλα Τοσο Αδιαφορος)?? ::)

Δεν θα τσιτωσεις την προενισχυση αν ανοιξεις φουλ τον μονοκαναλο αλλα το τελικο του σταδιο,οποτε ανθρακες ο θησαυρος....(μιλαω για κλασσικους μονοκαναλους χωρις gain control) ,αλλα ετσι κι αλλοιως ποιος ανθρωπος στα καλα του θα ανοιξει στο full εναν VOX AC30,εναν Twin Reverb και εναν Plexi Marshall?

Superfunk είπε:
Δεν θα τσιτωσεις την προενισχυση αν ανοιξεις φουλ τον μονοκαναλο αλλα το τελικο του σταδιο
Δεν το κατάλαβα αυτό... Τι σχέση έχει αν είναι μονοκάναλος ή μη ο ενισχυτής;; Αυτό που έχει σημασία είναι αν έχει master volume ή όχι. Αν ΔΕΝ έχει, τότε "τσιτώνονται" και ο προ- και ο τελικός.

Παρεμπιπτόντως, ο 12/20 είναι "κανονικός" ενισχυτής, έχει και προενίσχυση (επίτηδες πολύ "καθαρή", πράγμα που ρυθμίζεται βέβαια σε οποιονδήποτε ενισχυτή με τις κατάλληλες λυχνίες). Δεν είναι κάτι σαν Power Engine με λάμπες δηλαδή.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back