Τροποι αναπτυξης τεχνικης αυτοδιδακτου(?)

animae

Μέλος
Πόντοι
36
Χαιρετω και παλι!

Λοιπον, τα δεδομενα ειναι τα εξης:

Ειμαι ενας αυτοδιδακτος κιθαριστας με ολα τα κακα που εχει το "αυτοδιδακτος"(στην περιπτωση μου τουλαχιστον)! Αυτο σημαινει οτι ποτε δεν εμαθα να διαβαζω παρτιτουρες, σημαινει οτι δεν εχω ταχυτητα, σημαινει οτι δεν εχω καλο συγχρονισμο στα 2 χερια, σημαινει οτι το αριστερο μου χερι δεν τα παει και τελεια με την ταστιερα, σημαινει οτι το αριστερο μου πολλες φορες μπορει να χτυπησει και αλλη χορδη μπλα μπλα μπλα!

Παρολαυτα, δεν ειμαι τοσο αθλιος οσο ακουγεται!:-P :lol:

Aυτο που θα ηθελα, ειναι να μου προτεινετε ειτε καποιες τεχνικες ωστε καποια απο αυτα να βελτιωθουν, ειτε καποιο βιβλιο που να βοηθαει σε εστω καποιους απο αυτους τους τομεις(υπενθυμιζω οτι δεν ξερω να διαβαζω παρτιτουρες!).

αν και θα με μαλωσει λιγο ο whitenoise που δεν σου απανταω ακριβως σε αυτο που ρωτας :lol: ,θα σου προτεινω να βρεις εναν ΚΑΛΟ δασκαλο.

αυτο τουλαχιστον για τα πρωτα σου 2 χρονια ετσι ωστε να αποκτησεις τις σωστες βασεις πανω στις οποιες ισως μπορεσεις να συνεχισεις την μελετη μονος σου αργοτερα... :wink:

αν δεν βρεις καλο δασκαλο και μπλεξεις με παπατζη θα χασεις και λεφτα και προσανατολισμο ισως..

Ναι, γενικα συμφωνω. Το κακο ειναι οτι οταν πρωτοπηρα κιθαρα, ειχα παει κανονικα σε ωδειο(ηλεκτρικη),αλλα λιγο οτι δεν μου ταιριαζε ο δασκαλος, λιγο οτι ψιλοβαριομουν να διαβασω, τελικα δεν εμαθα ΑΠΟΛΥΤΩΣ τιποτα(ασχετα αν ο δασκαλος που ειχα ειναι γαμω τα παιδια). Υποτιθεται μαλιστα πως ξαναπηγα πριν 3 χρονια που ειχα και καλα "ωριμασει", αλλα και παλι δεν μπορουσα με τιποτα. Χωρις αμφιβολια ειναι η πιο σωστη πρακτικη.

Απο την αλλη εχω καταληξει πως δεν μπορω να κανω μαθηματα. Προτειμω να το παλεψω μονος μου(ειδικα τωρα που δεν παιζει χρονος για τετοιο πραγμα) και ισως με μια 2 συμβουλες απο σας να διορθωθουν καποια πραγματα! :D

Δεν ξερω μια απο κιθαρα..Θα σου προτεινω ομως να παιξεις οσο πιο απλα γινεται-τουλαχιστον για αρχη... :lol: :lol: 8) 8)

Τα υπολοιπα τα αφηνω στους ειδικους! :D

Απο αυτα που γραφεις στο πρωτο σου post, συμπεραινω πως εχεις επιγνωση των κιθαριστικων σου αδυναμιων, πραγμα πολυ συμαντικο, μιας και ξερεις τι πρεπει να βελτιωσεις. Μιας και δεν σε κοβω και πολυ διαθετιμενο να ακουλουθησεις το δρομο που σου προτεινε ο takis (ο οποιος ειναι πολυ σωστος :D ) κανε το εξης : παρε ενα μετρονομο και ξεκινα να παιζεις αργα εχοντας ως σκοπο σου την ακριβεια και μονο, ειτε αυτο ειναι στο δεξι χερι ειτε στο αριστερο....

Σε προτετοιμαζω και σου λεω πως μην περιμενεις να δεις αποτελεσματα αμεσα, το να χωνεψεις απο μονος σου καποια πραγματα θα σου παρει πολυ χρονο, πολυ περισσοτερο απο το να ειχες εναν ανθρωπο που ξερει ωστε να σου δειξει 5 πραγματα...

Σταυρος

Σταυρο και Τακη και οι 2 ειστε δυστυχως(για μενα)σωστοι. Προφανως με καποιον δασκαλο ειναι πολυ καλυτερα. Παρολαυτα θα ηθελα να το προσπαθησω για ακομα μια φορα. Εχετε υποψην καποιο καλο βιβλιαρακι(το οποιο αν εχει και οπτικο υλικο ειναι ακομα καλυτερα)?

Αυτο σημαινει οτι ποτε δεν εμαθα να διαβαζω παρτιτουρες' date=' σημαινει οτι δεν εχω ταχυτητα, σημαινει οτι δεν εχω καλο συγχρονισμο στα 2 χερια, σημαινει οτι το αριστερο μου χερι δεν τα παει και τελεια με την ταστιερα, σημαινει οτι το αριστερο μου πολλες φορες μπορει να χτυπησει και αλλη χορδη μπλα μπλα μπλα![/quote']

Αν σε καίει τόσο να μάθεις να διαβάζεις αγόρασε ένα βιβλίο θεωρίας της μουσικής και ξεκίνα σιγά σιγά από τα βασικά! Βοηθάει πάρα πολύ να έχεις ένα μικρό αρμονιάκι...

Για να αναπτύξεις ταχύτητα πρέπει ξεκινήσεις αργά. Κάνε εξάσκηση πάντα με μετρονόμο σε χαμηλές ταχύτητες και ανέβαζε μόνο όταν νιώθεις άνετα! Πρέπει να μάθεις να περπατάς πρίν μάθεις να τρέχεις...

Προσωπικά θεωρώ ότι είναι ποιο σημαντικό ενας κιθαρίστας να έχει σωστότατο δεξί χέρι παρά τόσο καλό αριστερό. Ξεκίνα με διάφορες ασκήσεις πάντα αργά και πάντα με μετρονόμο, αυτό που πρέπει να σε ενδιαφέρει περισσότερο είναι να αναπτύξης ένα stability, δηλαδή να μπορείς να πάιζεις για αρκετή ώρα χωρίς να κουράζεσε και αυτό το πετυχαίνεις μόνο αν μάθεις τους μυες σου να δουλεύουν σωστά! Πάντα εξάσκηση με μεθοδικότητα και πάντα σταματάς όταν πονάς...

Play along! βάλε αγαπημένα σου κομμάτια και παίζε από πάνω, έτσι εξασκείς και το αυτί σου και τα χέρια σου! Και μακριά από ταμπλατούρες! :wink:

απο βιβλια μονο τα βιβλια του Stetina εχω τσεκαρει (στα χρονια της αγριας νιοτης :lol: ) που ειναι πιο πολυ για rock-metal. Αν σε ενδιαφερει κατι τετοιο ειναι καλη φαση γιατι καθε βιβλιο εχει και audio files με ολες τις ασκησεις που περιεχει, συν οτι το βρισκεις πολυ ευκολα (Emule κλπ...)

Εγώ έχω κάνει 10 μαθήματα ηλεκτρική...Αυτά που έμαθα και συνέχισα μόνος μου είναι α) Βρες ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ τις νότες από τα κομμάτια που θες να βγάλεις. Είναι μονόδρομος αν θες να κάνεις κάτι χωρίς πολλά πολλά θεωρητικά. β) Βρες φρασούλες που σου αρέσουν και μπορείς να βγάλεις απο κομμάτια και χτίσε σιγά σιγά το "λεξικό" σου. γ) Παίξε για την πλάκα σου και βάλε συναίσθημα...για να ξεχωρίζεις από αυτούς που πάνε σε ωδεία :wink:

+στον δάσκαλο και εγώ γιατί εκτός απο τα βασικά θα σου μάθει όχι μόνο τεχνική αλλά και να "παίζεις" κιθάρα :wink:

H μελέτη είναι μελέτη άσχετα αν πας σε δάσκαλο ή όχι.Θέλω να πω οτι δεν υπάρχουν (αξιόλογα) βιβλία για αυτοδίδακτους και διαφορετικά για ωδειακούς.

Μιας και ξεκαθαρίζεις οτι βαριέσαι να μελετήσεις μην περιμένεις τίποτα.

Ο δάσκαλος καθοδηγεί τη μελέτη για να την κάνεις σωστά,ωστε να μη χρειαζεται να μαντεύεις τι εννοεί το βιβλίο.Αφού όπως λες δεν διατίθεσαι να το κάνεις αυτό (να μελετήσεις δλδ),νομίζω οτι οποιοδήποτε βιβλίο είναι περιττό.

Φιλικά

Κοιτα, η μελετη ειναι μελετη ειναι μελετη. Πραγματικα δεν μπορω να πω κατι σε αυτους που υποστηριζουν αυτο το πραγμα. Απλα θελω να βρω καποιες ασκησεις οι οποιες θα βελτιωσουν(η τουλαχιστον εκει να αποσκοπουν) την τεχνικη μου καθαρα.

Κοιτα' date=' η μελετη ειναι μελετη ειναι μελετη. Πραγματικα δεν μπορω να πω κατι σε αυτους που υποστηριζουν αυτο το πραγμα. Απλα θελω να βρω καποιες ασκησεις οι οποιες θα βελτιωσουν(η τουλαχιστον εκει να αποσκοπουν) την τεχνικη μου καθαρα.[/quote']
Αγαπητέ φίλε δεν μπορείς να ξεκινήσεις από το τέλος προς την αρχή.

Πρώτα αποκτάς την γνώση και μετά εξασκείς την τεχνική σου.

¶ν κατάλαβα θέλεις να μάθεις κάποια πράγματα (σολάκια arpegios κλπ) και να τα παίζεις και εσύ γρήγορα και εντυπωσιακά όπως βλέπεις κάποιους μεγάλους κιθαρίστες να το κάνουν.

Δεν είναι ακατόρθωτο εάν έχεις την υπομονή να πάρεις κάποια ξενόγλωσσα βιβλία που κυκλοφορούν τα οποία έχουν και CD με τις ασκήσεις και τα backing tracks και να αρχίσεις σιγά σιγα να μαθαίνεις πράγματα.

Πάλι όμως συμπεριλαμβάνεται στην προσπάθειά σου ο παράγοντας μελέτη.

Κάθε άσκηση πρέπει να την δουλεύεις το λιγότερο μία εβδομάδα μέχρι να γίνει κτήμα σου και μετά να πάς στην επόμενη. Φαντάσου ότι είναι το μάθημα που σου έβαλε ο δάσκαλος να μάθεις και θα ξαναπάς την επόμενη εβδομάδα για να σε εξετάσει και να σου βάλει καινούργιο.

Μην περνάς τα κεφάλαια "αέρα" θέλοντας να τα παίξεις όλα αυτά με την πρώτη. Παράλληλα θα δεις ότι ακολουθώντας το βιβλίο στο θέμα της πένας Up-Down κλπ και την δακτυλοθεσία που σου δείχνει θα αρχίσει να βελτιώνεται και η τεχνική σου.

Τα βιβλια αυτά οι μέθοδοι σε καμμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον καλό δάσκαλο.

Ένα καλό τέτοιο βιβλίο εάν το αντιμετωπίσεις σαν δάσκαλο και το "ακούς" σίγουρα θα σου δώσει πάρα πολλά τα οποία εάν τα κάνεις κτήμα σου, αργότερα θα τα χρησιμοποιείς στο παίξιμό σου αβίαστα και χωρίς να το καταλάβεις θα αρχίσεις να χτίζεις το δικό σου στύλ.

Η καλυτερη ισως "σειρα" DVD για αυτοδιδακτους που εχει πεσει στα χερια μου ειναι αυτου του μαγκα

ειναι πραγματικος ΔΑΣΚΑΛΟΣ (δηλ. δεν προσπαθει να σου δειξει ποσο μεγαλος κιθαριστας ειναι αλλα σου μαθαινει με απλο και γρηγορο τροπο την ουσια της τεχνικης)

Αγαπητέ φίλε δεν μπορείς να ξεκινήσεις από το τέλος προς την αρχή.Πρώτα αποκτάς την γνώση και μετά εξασκείς την τεχνική σου.

¶ν κατάλαβα θέλεις να μάθεις κάποια πράγματα (σολάκια arpegios κλπ) και να τα παίζεις και εσύ γρήγορα και εντυπωσιακά όπως βλέπεις κάποιους μεγάλους κιθαρίστες να το κάνουν.
To καλο ειναι οτι εχω ξεπερασει αυτη την ηλικια και αυτον τον ενθουσιασμο! Ουτε τρεφω αυταπατες, ουτε θελω απο την μια μερα στην αλλη να αρχιζω να κανταω στην κιθαρα. Εχουν περασει οι μερες που ειχα ονειρωξεις βλεποντας τον Petrucci στον υπνο μου να σολαρει :lol: :lol:

Ευτυχως δηλαδη!

Επειδη, ομως δεν εχω αναπτυξει την ικανοτητα μου ως κιθαριστας(λεμε τωτα) στα σολο, περισσοτερο επικεκτρωνομαι στο riffing, το οποιο θελω και να βελτιωσω(οχι στις φρασεις αυτες καθαυτες, αλλα στην καθαροτητα του ηχου και την ...ταχυτητα).

Δεν περιμενω πολλα πραγματα απο την προσπαθεια αυτη που κανω, απλα περιμενω μια μικρη βελτιωση.

Οσο για τα υπολοιπα που ειπες, απλα συμφωνω!

Αν το καλοσκεφτεις, δεν χρειαζεσαι απαριτητα καποιο βιβλιο, μιας και ξερεις τα προβληματα σου οπως σου ξαναειπα, αυτο που χρειαζεσαι ειναι πειθαρχια και ενα κινητρο να μελετησεις, το οποιο θα στο προσφερε ο δασκαλος, αλλα τωρα θα πρεπει να το βρεις μονος σου :wink:

ΠΧ : Ξερεις οτι εχεις προβλημα στην ακριβεια στο αριστερο χερι και στην ταχυτητα στο δεξι, ξεκινα να παιζεις χρωματικες και να ανεβοκατεβαινεις την ταστιερα με ολους τους πιθανους δαχτυλισμους, εχοντας συνεχεια στο μυαλο σου το alternate picking και σιγα σιγα ανεβαζε το τεμπο.

Γενικοτερα η λογικη ειναι να φτιαξεις και να δουλεψεις ασκησεις οι οποιες θα σε βοηθησουν και θα σε βελτιωσουν.

Υ.Γ.1 με τον τροπο που σου προτεινω παραπανω θα πας τοσο μακρια οσο εσυ θελεις.

Υ.Γ.2 εχε στον νου σου πως τιποτα στην τεχνικη της κιθαρας δεν ειναι μαγικο ή μυστικο, ωστε να σου πει καποιος το τροπο για κατι και αμεσως να το παιξεις :D

Χαιρετω και παλι!
σημαινει οτι δεν εχω ταχυτητα' date=' σημαινει οτι δεν εχω καλο συγχρονισμο στα 2 χερια, σημαινει οτι το αριστερο μου χερι δεν τα παει και τελεια με την ταστιερα, σημαινει οτι το αριστερο μου πολλες φορες μπορει να χτυπησει και αλλη χορδη μπλα μπλα μπλα!

[/quote']

Αυτά πιστεύω πως θα τα διορθώσεις με εξάσκηση(ούτε εμένα μου αρέσει αλλά αναγκάζομαι).

Παίζε πολλές χρωματικές για αρχή,με alternative picking (πάνω κάτω την πενα) και να προσέχεις να είναι ΚΑΘΕΤΑ τα δάκτυλα στην ταστιέρα.

Αν παίζεις και με μετρονόμο ακόμα καλύτερα.

Όταν βελτιωθείς θα δεις πως τουλάχιστον στα 4 πρώτα τάστα θα παίζεις χωρίς να κοιτάς.

Εγώ για αρχή είχα το Debuto(βιβλίο είναι)που λέει ακριβώς πως πρέπει να παίζεις.Είναι για κλασσική μεν αλλά βοηθάει πολύ ακόμα και στο να διαβάζεις τις νότες.Δεν ξέρω αν θα έκανε καλό σε κάποιον που δεν έχει σκοπό να ασχοληθεί με κλασσική όμως(προκειμένου να αναπτύξει τεχνική κλπ).

Αυτο σημαινει οτι ποτε δεν εμαθα να διαβαζω παρτιτουρες
Για αυτό θα σε βοηθήσει ένα βιβλίο θεωρίας.Εγώ χρησιμοποιώ το σχολικό βιβλίο της μουσικής που είχαν τα αδέρφια μου(το έκαναν πριν από 10 σχεδόν χρόνια αλλά μου φαίνεται πολύ καλό).Μάθε τις νότες πολύ καλά και στη συνέχεια από κάποιο βιβλίο ή και μόνος σου μάθε που βρίσκονται στην κιθάρα(το Debuto με βοήθησε πολύ)

Στη συνέχεια βρες ένα κομμάτι και εξασκήσου :wink:

Trending...

Νέα θέματα

Back