To tonelab or not? That's the question!

studio54GR είπε:
Πάντως όσο υπάρχει Digitech πλέον, δεν με βλέπω να ασχολούμε με Tonelab... (αν δε με γελάνε τα αυτιά μου).
Μπα...close but no cigar... ;D (με την SE φυσικα, η LE ειναι ανεκδοτο οχι τοσο λογω ηχου,ειναι ιδιοι με την SE,αλλα λόγω λειτουργικοτητας και 2 πεταλιων  ) ,δυστυχως το υπεροχο buffering (λογω λυχνιας στην εξοδο μαλλον) που κανει η ΤL δεν το κανει η Digitech & αν το συνηθισεις δεν μπορεις χωρις αυτο...

 
studio54GR είπε:
Πάντως όσο υπάρχει Digitech πλέον, δεν με βλέπω να ασχολούμε με Tonelab... (αν δε με γελάνε τα αυτιά μου).

και τα δικα μου................. ;) εκτος εαν βγαλουνε κατι εξωπραγματικο πραγματικα...αλλα δυσκολο.........η digitech εκανε την κινηση ρουα ματ.

 
χμμμ εντάξει, η rp1000 εχει ΠΟΛΥ καλούς ήχους, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο μπορει κανείς να τους πει καλύτερους ή χειρότερους απο της TL.

μιλάω για τις προσομοιώσεις, μόνο, γιατι εκεί είναι και το ζουμι κατά τη γνώμη μου.

το σίγουρο είναι πως με μια πεταλιέρα σαν την rp1000 να κυκλοφορεί, η βοξ ξέρει πλέον που να "χτυπήσει" επομένως μια καινούρια tonelab λογικά θα είναι εκτός συναγωνισμού και ηχητικά αλλά και χρηστικά.

 
Μα πόσο μαμάτει ειναι η Tonelab SE;;;!!!!!!!!!Μιά σκέτη πόρωση ειναι!!!!!!!!!!!!Oι προσομειώσεις Marshall ειναι οι αγαπημένες μου (can't live with out them!!!!!).Υπέροχος συνδιασμός: Στα καθάρα απο εξωτερικό Fender ενισχυτή 6L6 & στα βρώμικα Μarshall JCM800 EL34!!!!! :P

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Δοκιμάζω μια LE ενός φίλου τον τελευταίο καιρό και ακούγεται πολύ καλή.

Μια ερώτηση :

Είναι φυσιολογικό να υπάρχει ένα ελάχιστο κενό (παύση) του ήχου όταν αλλάζω πρόγραμμα.

π.χ. έχω έναν καθαρό ήχο και στο επόμενο μέτρο του τραγουδιού θέλω να μπω σε έναν βρώμικο. Όταν πατάω τον βρώμικο ήχο ακριβώς στο "1" του μέτρου, το ακκόρντο μου "σκάει" στο "1,2" λόγω αυτής της μικρής καθυστέρησης στην εναλλαγή των προγραμματισμένων ήχων.

Αναγκάζομαι, λοιπόν, να αλλάζω τον ήχο στο "3,8" ας πούμε, του προηγούμενο μέτρου.

Είναι λίγο σπαστικό. Είναι φυσιολογικό;

Ευχαριστώ.

 
Μόνο και μόνο που υπάρχει δυνατότητα στην TL για ρύθμιση του bias της λυχνίας, τότε δεν υπάρχει τίποτε άλλο για κουβέντα !  ;D  ;D

 
είναι φυσιολογικό. Σε πιο καινουρια μηχανήματα με πιο δυνατους επεξεργαστες αυτό το latency είναι πολυ πολυ μικρο για να ασχοληθεις μαζί του.

Είναι τεχνολογικό ζήτημα δηλαδή, αλλά είναι φυσιολογικό. Τωρα δε νομίζω να καθυστερεί και κατα 20% του χρονου του μέτρου όπως λες, ε?

τι ρυθμιση του bias ρε χάρη, ουτως η άλλως με πολυ λίγα βολτ δουλευει η λυχνία. Πιο πολύ για διαφήμιση την έχουν, και καλά κάνουν γιατί το κύκλωμα στο οποίο συμμετέχει είναι απο τις καινοτομίες της tonelab οπότε αν δεν κάναν την ποζερια με τη λάμπα θα θαβόταν ;)

 
IraklisZS είπε:
τι ρυθμιση του bias ρε χάρη, ουτως η άλλως με πολυ λίγα βολτ δουλευει η λυχνία. Πιο πολύ για διαφήμιση την έχουν, και καλά κάνουν γιατί το κύκλωμα στο οποίο συμμετέχει είναι απο τις καινοτομίες της tonelab οπότε αν δεν κάναν την ποζερια με τη λάμπα θα θαβόταν ;)
Έχει το χαβαλέ του, για να νομίζεις ότι κάνεις κάτι, και καλά..!  ;)  Πέρα από τη πλάκα, διαφοροποιείται αρκετά ο ήχος αν αλλάξεις τη ρύθμιση. .Άλλο κεφάλαιο...

 
IraklisZS είπε:
Πιο πολύ για διαφήμιση την έχουν, και καλά κάνουν γιατί το κύκλωμα στο οποίο συμμετέχει είναι απο τις καινοτομίες της tonelab οπότε αν δεν κάναν την ποζερια με τη λάμπα θα θαβόταν ;)
Λάθος.

Η λυχνία τόσο στην Tonelab όσο και στους Valvetronix κάνει πραγματική δουλειά.

Ωστόσο, την ίδια ακριβώς δουλειά μπορούν να κάνουν και ψηφιακά κυκλώματα.  ;)

 
τι ακριβώς είναι λάθος?

προφανώς κάνει πραγματική δουλειά, αφου χρησιμεύει ως ηλεκτρονικό εξάρτημα.

όμως σαν εξάρτημα δεν χρησιμοποιείται σε συνθήκες που χρησιμοποιείται σε έναν λαμπάτο ενισχυτή (ο οποίος είναι συνδεδεμένος με την ένοια του καλού ήχου), οπότε δεν παρουσιάζει την συμπεριφορά που κάνει τον "λαμπάτο" ήχο ξεχωριστό.

συμμετέχει όμως σε ένα κύκλωμα προσομοίωσης του τελευταίου σταδίου του ενισχυτή (συμπεριλαμβάνοντας και τον μτσχ εξόδου και λαμβάνοντας υπ'οψιν τη μεταβλητότητα της αντίστασης του ηχείου)

επίσης έχω ακούσει τον SF να λεει πολλές φορές οτι στο bypass χρησιμοποιείται απο το κύκλωμα buffer, αλλα δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω και δεν έχει να κάνει με τον ήχο όσο δουλευει το modelling.

το κύκλωμα αυτό στο οποίο περιλαμβάνεται η λυχνία, είναι κατά τη γνώμη μου το μεγάλο ατου της tl, και δεν το έχουν άλλες πεταλιέρες, ούτε με ψηφιακό τρόπο. (για την ρπ1000 τουλαχιστον είμαι σίγουρος)

αν όμως χρησιμοποιούσαν αντί για λάμπα, τρανζίστορ, η καινοτομία δεν θα έβγαινε τόσο στην επιφάνεια και θα ήταν κρίμα.

 
Όλο αυτό που γράφεις (με το οποίο συμφωνώ) αποδεικνύει ότι δεν είναι για λόγους διαφήμισης, ούτε παίζει κάποιο ρόλο το ρεύμα που περνάει από τη λυχνία.

IraklisZS είπε:
αν όμως χρησιμοποιούσαν αντί για λάμπα, τρανζίστορ, η καινοτομία δεν θα έβγαινε τόσο στην επιφάνεια και θα ήταν κρίμα.
Σε ό,τι αφορά την "ποζεριά" τώρα, πιθανώς να μπορούσε να γίνει το ίδιο με JFet, αλλά τα χαρακτηριστικά λειτουργίας της (διπλής) τριόδου λυχνίας είναι γνωστά και δεν υπάρχει λόγος επανεφεύρεσης του τροχού.  ;)

 
το μαρκετινγκ εμφανίζεται ακριβώς στο σημείο που αναφέρουν οτι

This last interaction of tube, amp, and speaker provides the lively sound and feel that defines an all tube amplifier.
δηλαδή, "έχει λάμπα--->οι λαμπάτοι ενισχυτές(=καλος ηχος) έχουν λάμπα--->η TL εχει καλό ήχο λαμπάτου ενισχυτή".

ο "καλός" ήχος του λαμπάτου ενισχυτή όμως, οφείλεται στη συμπεριφορά της λάμπας υπό συνθήκες που δεν εμφανίζονται στην πεταλιέρα.

άρα είναι τρικ, δεν είναι έτσι?

παρ'ολα αυτά όμως, τουλάχιστον για μένα είναι θεμιτό τρικ για τους λόγους που αναφέρω.

Της tonelab της βγάζω το καπέλο στους καθαρους ήχους (οπου παίζει πιο πολύ ρόλο η προσομοίωση του power amp section που έχει, όπως και το κύκλωμα valve reactor (στο οποιο ανήκει και η λάμπα))

 
IraklisZS είπε:
άρα είναι τρικ, δεν είναι έτσι?
Όχι δεν είναι. Η σχεδίαση του Valvetronix που ακολουθεί και η ΤL είναι αυτή ενός τελικού ενισχυτή, υβριδικού σ'αυτή την περίπτωση. Στη λυχνία οφείλονται πολλά χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς του, μεταξύ των οποίων και αυτό του feedback loop, που δίνει την "αίσθηση" για την οποία μιλάει και ο SF.

Άρα καλά τα λένε οι Voxαίοι, τεχνικά μιλώντας. Δεν θα αρνηθεί κανείς πάντως ότι η λέξη "λάμπα" από μόνη της παραπέμπει σε "καλό ήχο" στο μυαλό του πιτσιρικά. Σ'αυτό το σημείο δουλεύει όντως το μάρκετινγκ. Τουλάχιστον όμως, δεν είναι μια λυχνία στην προενίσχυση που κάνει... τίποτα (λέγε με Marshall).

Όπως προείπα, την ίδια συμπεριφορά μπορείς να πετύχεις με απολύτως ψηφιακά μέσα, και απόδειξη είναι το Axe-Fx. Μάλιστα ο Cliff έχει γράψει και κάποιο τεχνικό post στο Axe-forum (μη μου ζητήσεις να το βρω μόνο!).

 
The Genius Loci είπε:
Στη λυχνία οφείλονται πολλά χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς του, μεταξύ των οποίων και αυτό του feedback loop
το negative feedback δε νομίζω να έχει καμια σχέση με τη χρήση της λάμπας αντί για κάποιο opamp ας πουμε, στις ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ συνθηκες λειτουργίας.

το μαρκετινιστικο τρικ έχει να κάνει με την επιλογή λάμπας αντι άλλου αντίστοιχου ηλεκτρονικου εξαρτήματος, το οποίο στις συγκεκριμένες συνθήκες θα έκανε την ίδια δουλεια. Η λάμπα όμως λόγω της σύνδεσής της (απο πολλους και όχι μονο πιτσιρικάδες) με τον λαμπάτο ήχο, δίνει άλλον αέρα στην πεταλιέρα και αναδυκνύει το σπέσιαλ valve reactor κύκλωμα (του οποιου το όνομα δείχνει ξανά το πόσο βασίστηκε η βοξ στη μουρη της λάμπας).

Δες παλιά ποστ την εποχή που βγήκε η tl να δεις πόσοι λένε για τη λάμπα και τον λαμπάτο ήχο χάρη στη λάμπα...

τέλοσπάντων, δεν έχει και πολύ νόημα να μιλάμε γιαυτά πια.

ανυπομονώ να δω την επόμενη κίνηση της βοξ

 
IraklisZS είπε:
ανυπομονώ να δω την επόμενη κίνηση της βοξ
Έχω την εντύπωση ότι θα περιμένεις πολύ...

Η Vox έκανε μια κίνηση πριν λίγα χρόνια, ανακοινώνοντας τον Black Diamond. Υποτίθεται ότι θα προχωρούσε την modeling τεχνολογία της εταιρείας ένα βήμα μπροστά, στα βήματα του Vetta II (δηλ. πλήρης ενισχυτής με modeling).

vox-diamond-black-top.jpg


Δυστυχώς δεν προχώρησε και έκτοτε μόνο "βελτιωμένοι" Valvetronix και "εναλλακτικές" Tonelab βγαίνουν.

Θεωρώ ότι η Vox δεν ενδιαφέρεται για το high end του modeling προτείνοντας λύσεις για μεσαία βαλάντια.

 
Απορία: Όλοι λένε ότι στην Tonelab πρέπει να έχεις απενεργοποιημένη την επιλογή των καμπίνων όταν παίζεις live. Γιατί; Ρωτάω επειδή δεν την έχω χρησιμοποιήσει ποτέ σε live...οπότε δέν ξέρω. Επίσης το volume trimmer που έχει απο πίσω πρέπει να το έχεις στα 3/4 και όχι τέρμα. Ξανά γιατί;

 
Deadmeat είπε:
Απορία: Όλοι λένε ότι στην Tonelab πρέπει να έχεις απενεργοποιημένη την επιλογή των καμπίνων όταν παίζεις live. Γιατί;
Πολύ σχετικό. Μπορώ να δεχτώ ότι απενεργοποιόντας και τους "ενισχυτές" και τις "καμπίνες" κρατάς αναλλοίωτο ό,τι έχει να δώσει ο (πραγματικός) ενισχυτής σου. Στην πράξη όμως δηλώνω επισήμως ότι μπορείς να βρεθείς μπροστά σε πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα σκαλίζοντας και αυτά τα κομμάτια της Tonelab. Προσωπικά μιλώντας, αμφιβάλλω αν εδώ και 3 1/2 χρόνια έχω χρησιμοποιήσει ήχο χωρίς κάποιον ενισχυτή ή καμπίνα στο on. ;)

Επίσης το volume trimmer που έχει απο πίσω πρέπει να το έχεις στα 3/4 και όχι τέρμα. Ξανά γιατί;
Εγώ το έχω ή στο 1/4 ή στο μισό. Αν τη δουλεύεις στο τέρμα...ε, και υπόδειγμα αναισθησίας να είναι ο ενισχυτής σου μααάλον θα σκούξει.

Αν πάντως εσύ ή ο καθένας μας βρει κάποιο sweet spot στο γενικό της volume, τί άλλο "πρέπει" να μπει στη μέση για να παίξουμε κιθάρα απροβλημάτιστοι; Τα προγνωστικά του Φώντα Τσούνη; :D ;D 8)

Οπότε ίσως τελικά και να μην "πρέπει" τίποτα. :)

 
Γενική παράθεση

Χαίρεται!Εχθές εκεί πού έπαιζα με την μπάντα μου στο studio,ο ποδοδιακόπτης του FX ON/OFF σταμάτησε να λειτουργεί και ξενέρωσα εντελώς.Νόμιζα ότι μου χάλασε.Σήμερα άνοιξα την πεταλιέρα και διαπίστωσα ότι το ελατηριάκι δεν έκανε επαφή...οπότε το τέντωσα,έκανα δοκιμή,την έκλεισα και όλα καλά τελικά.Φιού!!!Μου έχει δωθεί η εντύπωση ότι πρέπει να αγοράσω καλύτερης ποιότητας ελατηριάκια ώστε να αντικαταστήσω τα μαμίσια της.Just sayin'

 
Deadmeat είπε:
Επίσης το volume trimmer που έχει απο πίσω πρέπει να το έχεις στα 3/4 και όχι τέρμα. Ξανά γιατί;
Η ενταση του ενισχυτη χωρις να μεσολαβει η TL με την ενταση του οταν η πεταλιερα μεσολαβει και ειναι σε bypass mode πρεπει να ειναι η ιδια, και συνηθως στους περισσοτερους ενισχυτες αυτη η αναλογια πεφτει περιπου στα 3/4 του vol trimmer της TL..

 
Καλημέρα.Θα προβώ γενικά σε κάποιες ερωτήσεις για τις Tonelab.Δυστυχώς δεν έχω πολύ χρόνο και διάβασα πολύ λίγες σελίδες του συγκεκριμένου thread.

Όπως κάθε κιθαρίστας από κάποια φάση και μετά έχω περάσει εδώ και κάνα χρόνο στην αναζήτηση του ιδανικού ήχου.Στην αρχή ένας καλός λαμπάτος ενισχυτής και μετά πετάλια για ακόμα περισσότερους ήχους,από drives και distortions μέχρι και διάφορα modulation εφέ και άλλα εκατοντάδες διάφορα πετάλια που κυκλοφορούν.

Έτσι μέχρι στιγμής στην κατοχή μου έχω έναν καλό λαμπάτο(Engl Screamer,ο οποίος προσωπικά μου αρέσει πολύ),ένα Fat Foot Telegun(Λαμπάτο Distortion-Preamp),ένα Boss DD20(Delay με πολλές επιλογές) και ένα Boss CS2(Κομπρέσσορας).

Αν μιλήσω μόνο για πετάλια έχω ένα rigg που κοστίζει γύρω στα 700 ευρώ.Πραγματικά αρκετά για 3 πετάλια αλλά όλα αποδίδουν άριστα στα αυτιά μου και μου αρέσουν αρκετά.Συν του ότι μέσα στα καλοκαιρινά σχέδια είναι ένα καλό low to medium overdrive,ίσως ένα muff και ένα wah wah.Συν pedaltrain και τροφοδοτικό.

Μιλάμε για ένα υψηλό κόστος και μια πεταλιέρα που θα ζυγίζει αρκετά.

Χθες το βράδυ πήγα σε ένα λάιβ φίλων και ένας κιθαρίστας από μια άλλη μπάντα έπαιζε με μια Tonelab ST,κατευθείαν σε κονσόλα και όχι σε ενισχυτή και είχε αρκετά ωραίο ήχο το παλικάρι.Έτσι μου μπήκε η ιδέα να δω τι παίζει με αυτά τα μαραφέτια.

Αν και είχα ακούσει αρκετά για τις Tonelab ποτέ δεν μπήκα στον πειρασμό για να ψάξω τι ακριβώς παίζει με αυτές και τι ακριβώς προσφέρουν,εμφανέστατα επηρεασμένος από την ιδέα των πολλών πεταλιών και βλέποντας τέτοια να χρησιμοποιούν οι περισσότεροι κιθαρίστες.

Μετά από ένα πρόχειρο διάβασμα του εν λόγο thread είδα ότι πολλοί είναι άκρως ευχαριστημένοι με αυτά που προσφέρει η Tonelab και πραγματικά αυτά δεν είναι λίγα.Συν του ότι η ιδέα ένας ιδανικού ήχου με πολύ λιγότερο κόστος από πολλά πετάλια είναι "γλυκιά".

Και ας περάσουμε στις ερωτήσεις.

Βλέπω ότι υπάρχουν αρκετά μοντέλα Tonelab.SE,LE,ST,EX.Τι διαφορές έχουν μεταξύ τους;

Παίζω σε 2 μπάντες.Η μια progressive rock/metal και η άλλη blues-rock/classic rock.Όπως καταλαβαίνετε πρέπει να έχω μια εντελώς διαφορετική ηχητική βάση και φιλοσοφία σε κάθε μπάντα.Δηλαδή χρήση διαφορετικών πεταλιών.Μια Tonelab θα με καλύψει σε κάτι τέτοιο;

Η προσομοίωση των πεταλιών και των ενισχυτών είναι ρεαλιστική;

Αυτά.Αν μπορεί κάποιος να βοηθήσει θα ήμουν ευγνώμων. :)

 

Παρόμοια θέματα

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top