Το Ορατό Κόστος των Γεωπολιτικών Συγκρούσεων στη Μουσική

Πώς σκοπεύετε να θωρακίσετε τη δουλειά σας στο μέλλον;

• Θα επενδύσω σε hardware και plugins που δεν απαιτούν σύνδεση στο internet ή συνδρομές.

Ψήφοι: 2 28.6%
  • Θα εστιάσω στη μουσική γνώση, ώστε να μπορώ να δημιουργώ με τα απολύτως βασικά μέσα

Ψήφοι: 5 71.4%
  • Θα συνεχίσω με το Cloud και τις συνδρομές, αποδεχόμενος το ρίσκο και το αυξανόμενο κόστος

Ψήφοι: 0 0.0%
  • Θα κρατάω τα πάντα σε τοπικούς σκληρούς δίσκους και φυσικά αντίγραφα ασφαλείας για κάθε ενδεχόμενο

Ψήφοι: 0 0.0%

• Σύνολο ψηφοφόρων
    7
Konstantinos Dritsas

cos_dr

Ο Άρχοντας των Συνθεσάιζερς
Λύσεις
2
Πόντοι
1,918
Στιγμιότυπο οθόνης 2026-04-05 150330.png Στην αυγή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, θεωρήσαμε το «Cloud» ως μια άυλη, πανταχού παρούσα οντότητα που υπερβαίνει τα σύνορα. Ωστόσο, ιδιαίτερα οι πρόσφατες γεωπολιτικές αναταράξεις και οι οικονομικές συνέπειες των τελευταίων πολέμων υπενθυμίζουν με βίαιο τρόπο ότι τα δεδομένα μας δεν κατοικούν σε ένα σύννεφο, αλλά σε τεχνικές υποδομές, καλώδια και ημιαγωγούς που εξαρτώνται άμεσα από την ειρήνη και τη σταθερότητα των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Κάθε bit πληροφορίας που αποθηκεύεται, απαιτεί υλικό (hardware). Οι τελευταίοι πόλεμοι έχουν αποδείξει ότι οι οικονομικές συνέπειες, πέραν από κόστος των εξοπλισμών, επεκτείνονται και στην ψηφιακή ασφυξία. Η παραγωγή εξαρτημάτων αποθήκευσης βασίζεται σε σημεία όπου όταν η ροή διακόπτεται σε περιόδους συρράξεων, εκτοξεύεται το κόστος της. Τα τεράστια κέντρα δεδομένων απαιτούν αδιάλειπτη ενέργεια. Οι ενεργειακές κρίσεις αυξάνουν το λειτουργικό κόστος των παρόχων, το οποίο τελικά μετακυλείται στον τελικό χρήστη.

Η σύγχρονη μουσική παραγωγή βασίζεται σε ένα εύθραυστο οικοσύστημα λογισμικού και απομακρυσμένων διακομιστών. Οι περισσότεροι μουσικοί σήμερα χρησιμοποιούν VST (Virtual Studio Technology) και βιβλιοθήκες ήχων που απαιτούν συνεχή σύνδεση στο διαδίκτυο για την επιβεβαίωση της άδειας χρήσης (Cloud-based licensing). Σε περίπτωση κυρώσεων, οι εταιρείες λογισμικού μπορούν να κλειδώσουν την πρόσβαση σε plugins από απόσταση. Ένας συνθετοπαραγωγός, μπορεί να βρεθεί με ένα project εκατοντάδων ωρών το οποίο είναι αδύνατον να ανοίξει, επειδή ο server ελέγχου άδειας βρίσκεται σε εχθρικό έδαφος!

Η μετατόπιση σε μοντέλα Software as a Service σημαίνει ότι δεν κατέχουμε το λογισμικό, αλλά το νοικιάζουμε. Αν οι οικονομικές συνέπειες ενός πολέμου φτάσουν να καταρρεύσουν το τραπεζικό σύστημα, η αδυναμία πληρωμής οδηγεί σε άμεση απώλεια των εργαλείων δουλειάς.

Τι μπορεί να συμβεί όταν η πνευματική ιδιοκτησία ενός μουσικού αποθηκεύεται σε έναν server που βρίσκεται σε μια χώρα υπό κυρώσεις; Ο κίνδυνος τα δεδομένα να καταστούν αιχμάλωτα ή να διαγραφούν ακόμα και για λόγους εθνικής ασφάλειας είναι πλέον υπαρκτός. Ενώ η τεχνολογία κατάφερε την απελευθέρωση από τα φυσικά μέσα, τελικά μας κατέστησε απόλυτα εξαρτημένους από τις διεθνείς σχέσεις. Ένα project στο Ableton ή στο Logic δεν είναι απλά ένα αρχείο στον δίσκο μας, αλλά ένας κρίκος σε μια παγκόσμια αλυσίδα που μπορεί να σπάσει ανά πάσα στιγμή.

Σε ένα περιβάλλον όπου οι εταιρείες φτάνουν να κατηγορούνται ότι εκμεταλλεύονται τις γεωπολιτικές ελλείψεις και το τεχνητό shortage για να επιβάλλουν συνδρομητικά μοντέλα και συνεχείς αναβαθμίσεις χωρίς ουσιαστική βελτίωση, το ερώτημα «αξίζει τελικά η επένδυση;» παραμένει και καθίσταται όλο και πιο επίκαιρο.

Η απάντηση μάλλον κρύβεται στη διάκριση μεταξύ του εργαλείου και της παιδείας. Ενώ το κόστος του εξοπλισμού διογκώνεται για να εξυπηρετήσει την κερδοφορία των εταιρειών, η επένδυση στη μουσική παιδεία και την κατανόηση της τεχνολογίας παραμένει το μοναδικό κεφάλαιο που δεν υπόκειται, ακόμα τουλάχιστο, σε ψηφιακό «κλείδωμα». Η βαθιά γνώση της αρμονίας, της σύνθεσης και των αρχών της ηχοληψίας επιτρέπει στον δημιουργό, επαγγελματία ή χομπίστα να παραμένει παραγωγικός με τα απολύτως απαραίτητα, αποφεύγοντας όσο δύναται τον φαύλο κύκλο του καταναλωτισμού.

Η ικανότητα να παράγεις τέχνη με περιορισμένα μέσα είναι η πιο ηχηρή απάντηση απέναντι σε μια βιομηχανία που προσπαθεί να μετατρέψει τη δημιουργικότητα σε ένα ακριβό, ελεγχόμενο εμπόρευμα με ημερομηνία λήξης. Η μουσική τεχνολογία είναι ήδη άλλος ένας μάρτυρας των γεωπολιτικών αλλαγών, και η επιστροφή στην αυτόνομη γνώση είναι η μόνη ευγενής πράξη... ψηφιακής ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ..

Ετσι οπως παει η κατασταση, προτεραιοτητα θα εχουν οι κονσερβες και τα χαπια ιωδιου. Επειδη ομως θα χρειαστει και μια καποια ανυψωση ηθικου στα καταφυγια, ενα ευκολα μεταφερομενο οργανο, απαραιτητα ακουστικο για να μην εχει αναγκη ρευματος, καλο ειναι να υπαρχει. Θα παρω τη δωδεκαχορδη που ακουγεται και δυνατα.

Δεν θα απαντήσω απευθείας στην ερώτηση, καθώς δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα με την σύνθεση και τα λογισμικά, τις πλατφόρμες, το cloud, τα δικαιώματα κτλ.

Βλέπω όμως ότι τα κόστη σε τεχνολογικά αγαθά αυξάνεται, όπως αυξάνεται και το κόστος συνδρομής διάφορων υπηρεσιών.

Όλοι είμαστε θύματα καταναλωτισμού και μάρκετινγκ, και όλοι κάπου θα δώσουμε παραπάνω χρήματα απ'ότι πραγματικά χρειάζεται, απλά ο καθένας έχει το δικό του ''κόλλημα'' στο που θα δώσει αυτα τα έξτρα χρήματα, καθώς δεν μπορούμε να έχουμε όλα τα premium προϊόντα. Άλλος θα δώσει παραπάνω χρήματα για το κινητό του (πχ για να πάρει iPhone), άλλος για το PC του, άλλος για το αμάξι, άλλος για την TV του κ.ο.κ.

Ευτυχώς εγώ είμαι βλαμμένος μόνο ως προς τον μουσικό εξοπλισμό, κυρίως κιθάρες και ενισχυτές, και είμαι διατεθιμένος να πληρώσω το κατιτίς παραπάνω για το Gibson logo ή το ''made in usa''.

To θέμα είναι ότι αυτό το diminished return που παίρνω εγώ από το premium όργανο που έχω αγοράσει, εκτός του ότι προφανώς με ευχαριστεί περισσότερο από το να είχα ένα ακριβό κινητό πχ, μπορώ να το ρευστοποιήσω καθώς η καλή μεταπωλητική αξία που διατηρεί αυτό το προϊόν ακόμα και 10, 20, 30 χρόνια (αν το προσέχεις) μετά την αγορά του, με κάνει πολύ πιο άνετο να επενδύσω εκεί τα λεφτά μου για κάτι premium παρά σε προϊόντα τεχνολογίας.

Ετσι οπως παει η κατασταση, προτεραιοτητα θα εχουν οι κονσερβες και τα χαπια ιωδιου. Επειδη ομως θα χρειαστει και μια καποια ανυψωση ηθικου στα καταφυγια, ενα ευκολα μεταφερομενο οργανο, απαραιτητα ακουστικο για να μην εχει αναγκη ρευματος, καλο ειναι να υπαρχει. Θα παρω τη δωδεκαχορδη που ακουγεται και δυνατα.
Τα έχω όλα έτοιμα. Και γεννητριούλα inverter βενζίνης. Και δεν χρειάζομαι και χάπια ιωδίου. Δεν έχω θυρεοειδή. Τον έχω βγάλει. :ROFLMAO: Χρειάζομαι βέβαια T4 αλλά έχω ΑΠΟΘΕΜΑ. :ROFLMAO:

Έχω φίλο που δουλεύει στην μέση του πουθενά έξω από πόλη. Τον πειράζω "πώς πάει στην Mad Max land?".

Τέτοιες σκέψεις σαν 3D artist, έχουν περάσει πολλές φορές από το μυαλό μου αρκετά χρόνια πριν, όταν ξεκίνησαν τα perpetual licenses να μετατρέπονται σε cloud rentals.
Η λύση είναι απλή, αν δε θες να εξαρτάσαι από ένα ξένο σέρβερ, δημιουργείς με λογισμικό που τρέχει localy κι ετσι μπορείς να έχεις πρόσβαση στην εργασία σου ανά πάσα στιγμή.

Έχω σταματήσει να χρησιμοποιώ photoshop κτλ. Προγράμματα δε, που χρειάζονται online check, αν είναι free, πριν μπω στον κόπο να επενδύσω χρόνο, κοιτώ αν υπάρχει τρόπος να τα τρέξω οffline.
Το ίδιο και αυτά που έχω ήδη ή σκοπεύω να αγοράσω. Αποφεύγω και τη NoVideo, για τον ίδιο λόγο, σε βάζε σε ένα εντυπωσιακό οικοσύστημα, αλλά μετά εξαρτάσαι απ' τις proprietary τεχνολογίες τους.

Με τη μουσική δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με plugins κτλ, ποιο πολύ θα με ενδιέφερε να ηχογραφήσω με amp/πετάλια που έχω.

Tο μεγαλύτερο πρόβλημα που βλέπω γενικά με τη big tech, είναι πως αντί να μας κάνει τη ζωή ευκολότερη με εργαλεία που θα βοηθούν το workflow μας, θέλει να μας αντικαταστήσει με ai.

Last edited:
Εγώ θα πάρω μαζί μου μιά κιθάρα μικροημιτονίων.
Ολα κι όλα,στην διασκέδαση δέν αποδεχόμαστε κανέναν συμβιβασμό.

Θα ειμαστε στο σκοταδι και καταχνια του καταφυγιου, και εσυ θα αρχισεις να παιζεις μικροτονικη μουσικη με την κιθαρα.

Να κοιταξεις να εχει μονο 7αρες χορδες, μετα απο ενα γευμα με σκληρο και οριακα ψημενο κρεας χρειαζεται και κατι για οδοντικο νημα.

MV5BODM1MWQ1MWUtMDM1ZS00ZjI3LTg4ZTMtNmI1ZDAwNmE4MTNiXkEyXkFqcGc@._V1_FMjpg_UX1000_.jpg

Εγώ θα πάρω μαζί μου μιά κιθάρα μικροημιτονίων.
Ολα κι όλα,στην διασκέδαση δέν αποδεχόμαστε κανέναν συμβιβασμό.
Εγώ θα πάρω και πουά στολή και κουδούνια.

Αφενός έχουν βάση οι προβληματισμοί σου φίλε @cos_dr , αφετέρου δεν αφήνω τον εαυτό μου να ανησυχήσει για πράγματα που ίσως συμβούν / ίσως όχι. Δεν υπάρχει νόημα.

Κάπου είχα διαβάσει ότι η Neural DSP κάνει backups σε έναν καλό (3? 5? ) αριθμό servers στον πλανήτη, οπότε αυτό είναι μια καλή πληροφορία για κάποιον που ανησυχεί μην χαθούν τα data του.

Αν γινουν ολα αυτα και το ρευμα θα ειναι πολυτελεια για τους εχοντες.
Και σε αυτο το σεναριο ετσι κ αλλιως δεν νομιζω ειναι σοφο να εμπιστευτεις γιαπωνεζικη τεχνολογια. Ποιος ξερει τί κοιμαται μεσα στο σοφτγουερ τους; Μπορει να ειμαστε εχθροι στον νεο κοσμο και να τα χρησιμοποιουν για psyops. Φαντασου να ανοιγεις το μονταζ και να παιζει μονο ανζιν ντε πουατρεν φαση. Θα πεσει το ηθικο και θα εισαι υπευθυνος για την ηττα μας.
Κιθαρες ακουστικες καλο αλλα και παλι εχουν παρα πολλη τεχνολογια πανω τους. Αν σπασεις μια χορδη δλδ που θα βρεις καινουρια να αλλαξεις; Την μετατρεπεις σε κρουστο βεβαια, μπορεις να κανεις και αυτο.
Πιο σιγουρη επιλογη βλεπω να παρεις κανα κιλο καζου να εχεις για να εκφραζεις τις καλλιτεχνικες σου ανησυχιες στον κοσμο της αποκαλυψης. Ή το παραδοσιακο να γραφεις στιχους στο κεφαλι σου τους οποιους κυκλοφορεις προφορικα μεχρι να βρεθει καποιος κατι εκατονταδες χρονια μετα να τους καταγραψει.

Στα πιο σοβαρα παντως, νομιζω οτι τωρα ειναι στις χαμηλοτερες τιμες που υπηρξε ποτε το software αλλα και γενικα ο μουσικος εξοπλισμος και πιο προσιτος απο ποτε.
Το προβλημα ειναι οτι παλια ειχες μια κιθαρα, ενα συνθ, ενα οβερντραιβ κλπ και θεωρουσες οτι εχεις ο τι χρειαζεσαι.
Τωρα, και λογω χαμηλων τιμων, θελεις 8 κιθαρες 32 softsynths 84 overdrives και τουλαχιστον 3 suites mix n mastering για να εχεις αποψη με ποιο προτιμας να εκφραστεις τελικα. Αυτο οντως μπορει να γινει μεγαλο εμποδιο στην εκφραση σου.
Τωρα το hardware για υπολογιστες εχει παρει τα πανω του μεν αλλα ειναι η συγκυρια και δεν νομιζω οτι φταιει ο πολεμος. Οταν σταθεροποιηθει η κατασταση με το ΑΙ και τις ασυλληπτα μεγαλες επενδυσεις που γινονται εκει, θα δουμε που θα κατσει η μπιλια και ποιες θα ειναι οι νορμαλ τιμες hardware.

Παντως σαν γενικος κανονας, καλο ειναι να ελεγχεις τί ακριβως αγοραζεις, αν κατι δουλευει στο συστημα σου ή σε cloud, αν κατι δουλευει offline κλπ. Πολυ software ή και dedicated hardware μπορει να γινει αχρηστο πολυ πριν τον τριτο παγκοσμιο.

Κάνω like και σχολιάζω μόνο και μόνο για τη γκραβούρα με την οποία ξεκινάει το άρθρο... Ιδέα που έχεις κλέψει από μεγάλους αρθρογράφους! Και ταιριάζει τέλεια

Κάνω like και σχολιάζω μόνο και μόνο για τη γκραβούρα με την οποία ξεκινάει το άρθρο... Ιδέα που έχεις κλέψει από μεγάλους αρθρογράφους! Και ταιριάζει τέλεια

Εντελώς πληροφοριακά,αν πραγματικά ορισμένοι πιστεύετε σε μια πιθανή κατάρρευση του διαδικτύου,να ξέρετε οτί θα γίνει μέρα που θα έχω αγοράσει κάποιο plugin χωρίς να έχω προλάβει να εγκαταστήσω,η θα έχω πληρώσει κάποια συνδρομή.
Ούτε 5 λεπτά πρίν.
Αν γίνει,θα γίνει τότε.

Εντελώς πληροφοριακά,αν πραγματικά ορισμένοι πιστεύετε σε μια πιθανή κατάρρευση του διαδικτύου,να ξέρετε οτί θα γίνει μέρα που θα έχω αγοράσει κάποιο plugin χωρίς να έχω προλάβει να εγκαταστήσω,η θα έχω πληρώσει κάποια συνδρομή.
Ούτε 5 λεπτά πρίν.
Αν γίνει,θα γίνει τότε.
Το πιο πιθανό είναι σε μια περίπτωση πληγμάτων υποδομών να δούμε καθυστέρηση στο διαδίκτυο, προσωρινή περιορισμένη πρόσβαση καιτοπικά ολιγόωρα έως πολυήμερα blackouts. Κυβερνοεπιθέσεις και ελλείψεις ρεύματος προφανώς λόγω δικλείδων ασφαλείας δεν είναι ικανές να διαλύσουν το διαδίκτυο. Έχει σχεδιαστεί για να αντέχει...
Or not.:D

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back