- Πόντοι
- 198
Λοιπόν πάντα ήθελα ένα lap steel για να δω τι είναι και τι μπορεί να κάνει κανεις μ' αυτό (πέραν του κλασσικού που δεν με ενθουσιάζει ιδιαίτερα....)
Κι επειδή μ' αρέσει η χειροτεχνία -και στην ηλικία μου αρχίζουν να στενεύουν οι επιλογές- είπα να φτιάξω ένα.
Και μια και είχα το περιθώριο να το κάνω όπως θέλω..... του έδωσα λίγο ανώμαλο σχήμα. (Βλ. Photos)
Έβαλα κλειδιά από κλασσική, nut και γέφυρες από ότι βρήκα μπροστά μου (Είναι για κάποιο παραδοσιακό όργανο μάλλον...) και 1 humbucker αγνώστου προελεύσεως.
Τα controls είναι volume και tone (από 500 KΩ και 0.022 μF πυκνωτή).
Το tailpiece είναι -επίσης- με ότι βρήκα μπροστά μου στο μηχανουργείο....είναι ένας νικελωμένος σωλήνας με μία μικρή χαραμάδα από κάτω για να περνάνε οι χορδές.
Εκτός από ανώμαλο σχήμα, έκανα κι άλλες 2 "εξυπνάδες" ;D :
1. Οι 3 ατύλιχτες βρίσκονται σε ένα επίπεδο 3mm πιο ψηλά από τις τυλιχτές.
2. Οι δε τυλιχτές έχουν κατά 50mm μακρύτερο scale.
Με αυτό τον τρόπο αυτό σκοπεύω να παίζω την όποια μελωδία στις 3 ατύλιχτες (ο HB είναι στη θέση "bridge" γι αυτές και ταυτόχρονα να έχω 3 μπάσες νότες (π.χ. ένα ανοιχτό ακκόρντο) το οποίο θα μπορεί να παίζεται ανεξάρτητα καθώς δεν θα "παρενοχλείται" από το slide (που θα βρίσκεται 3 mm ψηλότερα). Το μακρύτερο scale στις τυλιχτές εξασφαλίζει αφενός μεγαλύτερο tension και sustain αφετέρου "φέρνει" τον μαγνήτη στη θέση "middle" για λιγότερο πρίμο ήχο.
Ο συνολικός προϋπολογισμός ανήλθε σε 35 Ευρώ.
(EDIT: Και άλλα 20 για μπογιές βερνίκια κόλλες κλπ. )
Τώρα έχω τις εξής απορίες και ζητάω τα φώτα σας.
1. Πώς παίζεται αυτή η μ@λ@κία? ;D
2. Υπάρχουν ειδικές βάσεις? Μία βάση από πλήκτρα θα κάνει αλλά φαντάζομαι θα είναι άσκοπα ακριβή... Όταν το έφτιαχνα σκεφτόμουν να του προσαρμόσω έναν τρίποδα από φωτογραφική μηχανή....αλλά δεν μου φαίνεται καλή ιδέα τελικά.
3. Υπάρχει περίπτωση να βρώ θήκη (από κάτι) που να το χωράει μέσα? Είναι 90 Χ20 cm.
Όποιος βρει γιατί το λέω lapstock θα τον κεράσω μπύρα μέσω pm.
(hint: Αγνοήστε την ορθογραφία.)
Κι επειδή μ' αρέσει η χειροτεχνία -και στην ηλικία μου αρχίζουν να στενεύουν οι επιλογές- είπα να φτιάξω ένα.
Και μια και είχα το περιθώριο να το κάνω όπως θέλω..... του έδωσα λίγο ανώμαλο σχήμα. (Βλ. Photos)
Έβαλα κλειδιά από κλασσική, nut και γέφυρες από ότι βρήκα μπροστά μου (Είναι για κάποιο παραδοσιακό όργανο μάλλον...) και 1 humbucker αγνώστου προελεύσεως.
Τα controls είναι volume και tone (από 500 KΩ και 0.022 μF πυκνωτή).
Το tailpiece είναι -επίσης- με ότι βρήκα μπροστά μου στο μηχανουργείο....είναι ένας νικελωμένος σωλήνας με μία μικρή χαραμάδα από κάτω για να περνάνε οι χορδές.
Εκτός από ανώμαλο σχήμα, έκανα κι άλλες 2 "εξυπνάδες" ;D :
1. Οι 3 ατύλιχτες βρίσκονται σε ένα επίπεδο 3mm πιο ψηλά από τις τυλιχτές.
2. Οι δε τυλιχτές έχουν κατά 50mm μακρύτερο scale.
Με αυτό τον τρόπο αυτό σκοπεύω να παίζω την όποια μελωδία στις 3 ατύλιχτες (ο HB είναι στη θέση "bridge" γι αυτές και ταυτόχρονα να έχω 3 μπάσες νότες (π.χ. ένα ανοιχτό ακκόρντο) το οποίο θα μπορεί να παίζεται ανεξάρτητα καθώς δεν θα "παρενοχλείται" από το slide (που θα βρίσκεται 3 mm ψηλότερα). Το μακρύτερο scale στις τυλιχτές εξασφαλίζει αφενός μεγαλύτερο tension και sustain αφετέρου "φέρνει" τον μαγνήτη στη θέση "middle" για λιγότερο πρίμο ήχο.
Ο συνολικός προϋπολογισμός ανήλθε σε 35 Ευρώ.
(EDIT: Και άλλα 20 για μπογιές βερνίκια κόλλες κλπ. )
Τώρα έχω τις εξής απορίες και ζητάω τα φώτα σας.
1. Πώς παίζεται αυτή η μ@λ@κία? ;D
2. Υπάρχουν ειδικές βάσεις? Μία βάση από πλήκτρα θα κάνει αλλά φαντάζομαι θα είναι άσκοπα ακριβή... Όταν το έφτιαχνα σκεφτόμουν να του προσαρμόσω έναν τρίποδα από φωτογραφική μηχανή....αλλά δεν μου φαίνεται καλή ιδέα τελικά.
3. Υπάρχει περίπτωση να βρώ θήκη (από κάτι) που να το χωράει μέσα? Είναι 90 Χ20 cm.
Όποιος βρει γιατί το λέω lapstock θα τον κεράσω μπύρα μέσω pm.
(hint: Αγνοήστε την ορθογραφία.)

Τελευταία επεξεργασία από moderator: