trolley είπε:
Δεν ήξερα ότι ανήκω σε κάποια ελίτ, αλλά βεβαιώνω πως ακούω σημαντική διαφορά ανάμεσα σε οποιοδήποτε mp3 και οποιοδήποτε CD.
δεν μπορώ ούτε έχω την πρόθεση να σε αμφισβητήσω Πάνο μου, αλλά επειδή πολλοίιιιιι (δεν μπορείς να φανταστείς πόσοι) στο παρελθόν είχαν την ίδια εντύπωση (ότι ακούν εύκολα διαφορές σε διάφορα επίπεδα)) και στο πρώτο
blind test έπαιρναν έκπληκτοι μια "ιδέα" περί "ψυχοακουστικής" (χωρίς να προκαταβάλλω ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο με σένα), θα μου επιτρέψεις να έχω μια μικρή αμφιβολία...
κατ αρχήν λοιπόν
προσκαλώ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ (και σε καμιά περίπτωση δεν "προκαλώ" να το ξεκαθαρίσω εξ αρχής μην παρεξηγηθώ) σε μια συνάντηση, εσένα και
όσους είναι πεπεισμένοι ότι "
ακούν" (και μάλιστα παντού και εύκολα διαφορές), για καφεδάκι και ένα ενδιαφέρον αν μη τι άλλο "
τυφλό" ακουστικό
τεστ που δεν θα χωράει το δυνατόν ιδιαίτερες
υποκειμενικές εκτιμήσεις (η μπυροποσία δεν ενδεικνύεται όπως καταλαβαίνετε ;D)...
ως
reference συνθήκες
προτείνω (και δέχομαι ενστάσεις επ αυτού εννοείται) αυτές που είχα καταλήξει επί το πλείστον στο παρελθόν σε παρόμοιες περιπτώσεις...
1. επιλογή 3 απαιτητικών κομματιών από διαφορετικά είδη με κοινά αποδεκτή καλή παραγωγή...
2. επί τόπου rip και συμπίεση με κοινά αποδεκτό λογισμικό στα 320kbps (προσωπικά προτείνω το Adobe Audition CC 2015)...
3. ακρόαση 3 φορές του wav και του mp3 κάθε κομματιού μέσω ενός wasapi player σε ένα pc ή laptop με καλής ποιότητας dac σε ανάλογης ποιότητας ηχεία
4. και τέλος τυχαία αναπαραγωγή των κομματιών ανεξαρτήτως φορμάτ με τους ακροατές να καλούνται να ξεχωρίσουν ποιο είναι ποιο σε ένα αριθμό προσπαθειών...
το ποσοστό τυχαίας
ορθής επιλογής είναι αν θυμάμαι καλά μεταξύ 45 και 55%... για να θεωρηθεί τώρα ότι ισχύει η "
ικανότητα εκούσιας ευχερούς διάκρισης", αν όχι το 100% αλλά τουλάχιστον ένα ποσοστό πάνω από το 80% πάνω από 3 φορές που θα επαναληφθεί ένα "σετ", προσωπικά νομίζω ότι είναι
απαραίτητο...
εντάξει είναι καλοκαιράκι τώρα, αλλά από το φθινόπωρο ελπίζω να υπάρξει ικανό ενδιαφέρον για συμμετοχή σε ένα τέτοιο event. ώστε να έχουμε πλέον και κάτι έστω τυπικά "καταγεγραμμένο" ως
ένδειξη πέραν υποκειμενικών εκτιμήσεων (εντάξει η "απόδειξη" είναι φιλόδοξος όρος (εδώ μας είχαν αμφισβητήσει τότε το τεστ του Nικόδημου για τον ήχο στα DAW που ήταν και "αντικειμενικά μετρήσιμο" ή ο άλλος μας είχε κάνει το φόρουμ μπίλιες και όταν του του παρέθεσα δείγματα δεν μπορούσε να καταλάβει την διαφορά ενός πυκνωτικού μικροφώνου των 38€ από άλλο των 1000 O0 ;D)... ασχέτως λοιπόν των καλών προθέσεων του καθενός, άβυσσος η "
αντίληψη" ειδικά
στον ήχο και καλό είναι ότι μπορούμε να το διευκρινίζουμε προσεγγίζοντας κατά το δυνατόν την όποια "αντικειμενικότητα" μπορεί να το χαρακτηρίσει...