Μια συζήτηση με πρώην καθηγητή μου, οδήγησε στην κουβέντα γύρω από το Παναρμόνιο του Ψάχου... Με λίγα λόγια πρόκειται για ένα όργανο που αναπαράγει τα μικροδιαστήματα (διαστήματα μικρότερα του ημιτονίου) της Βυζαντινής μουσικής και έχει 42 πλήκτρα ανά οκτάβα. Κατασκευάστηκε το 1924 στοιχίζοντας 3.000 δολάρια (πολλά για τότε και δεν έφτασε ποτέ στην Ελλάδα) και είχε 2000 αυλούς. Πολλοί Γερμανοί μάλιστα το θεωρούν πρόγονο του σημερινού synthesizer...
Προσωπικά δεν έχω σχέση με την Βυζαντινή μουσική, παρόλα αυτά βρήκα το θέμα εξαιρετικά ενδιαφέρον, ενώ μια πρόχειρη αναζήτηση στο ίντερνετ δε δίνει πολλές πληροφορίες και γενικά φαίνεται να υπάρχει ελάχιστη βιβλιογραφία γύρω από το Παναρμόνιο. Πέρα από αυτά που γράφει η ελληνική Wikipedia για το θέμα, έχει κανείς τίποτα άλλο υπόψιν;
Προσωπικά δεν έχω σχέση με την Βυζαντινή μουσική, παρόλα αυτά βρήκα το θέμα εξαιρετικά ενδιαφέρον, ενώ μια πρόχειρη αναζήτηση στο ίντερνετ δε δίνει πολλές πληροφορίες και γενικά φαίνεται να υπάρχει ελάχιστη βιβλιογραφία γύρω από το Παναρμόνιο. Πέρα από αυτά που γράφει η ελληνική Wikipedia για το θέμα, έχει κανείς τίποτα άλλο υπόψιν;