• Καλώς ήρθατε στο νέο forum! Σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]. Διαβάστε και το σχετικό thread.

Τι μέτρημα είναι αυτό?

16 Ιανουαρίου 2024
919
765
93
43
Για βοηθήστε λίγο οι γνώστες γιατί δεν μπορώ να περιμένω μέχρι να γυρίσω σπίτι να το τσεκάρω με την ησυχία μου. Έχω φάει σκάλωμα και δεν μπορώ να βρω σε τι ρυθμό είναι το κομμάτι.

Last edited by a moderator:
Είναι 9/8, σπασμένο σε 3+2+2+2. Εκεί στο ~0:20 που ξεκινάει την ανάβαση "στην παλικαροσύνη", κάνει ένα τονισμό στο 6 (στο 2ο δυάρι), οπότε "ακούγεται" σαν να σπάει σε 5/8 +4/8, αλλά ουσιαστικά είναι 9άρι όλο.

Παλιά στο σχολείο αυτούς τους ρυθμούς τους σπάγαμε σε συλλαβές "κάστανο" για τα 3άρια και "μήλο" για τα 2άρια". Ο καρσιλαμάς πήγαινε πχ μήλο - μήλο - μήλο - κάστανο. Αυτό είναι το ανάποδο του καρσιλαμά, έχει το 3άρι μπροστά.

Πολύ σωστά λέει ο Άλεξ για το 9άρι (3+2+2+2) και πολύ σωστά σπάει σε 5/8 σε ένα σημείο.

Τώρα με έβαλες σε σκέψη. Έβαλα ένα μετρονόμο στο κινητό σε 7/8 σε 2,2,3 και 4,3 και μου φάνηκε σωστό.

Έβαλα και τα 9/8 σε 3,2,4 και αυτό σωστό ακούγεται.

Δε γίνεται να δουλεύουν και τα δύο, κάτι κάνεις λάθος, και είναι πολύ εύκολο να κάνεις λάθος, επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις τα όγδοα δεν είναι ακριβώς όγδοα, είναι πιο πολύ σαν δέκατα έκτα (όπως και στο ζεϊμπέκικο που λέμε 9/8 αλλά είναι πιο πολύ σαν τέταρτα, που το σπάμε σε 4/4 και 5/4).

Στο δικό μου μετρονόμο (που δεν έχει subdivisions), για να δουλέψει σωστά, πρέπει να βάλω 1 beat / 9 clicks per beat, στο 30 bpm. όπου το 1 beat είναι ουσιαστικά ένα ολόκληρο μέτρο αντί για ένα απλό τέταρτο.

Δοκίμασε να μετράς μόνος σου, χωρις μετρονόμο, είτε στα αγγλικά, είτε στα ελληνικά, λέγοντας:

"one-two-three, one-two, one-two, one-two"
ή
"έν-δυο-τρι, εν-δυο, έν-δυο, έν-δυο"

Για παράδειγμα:

Μέτρημα 9_8.mp3

Attachments

Last edited by a moderator:
Στην κανονικη εκετελεση εχω την αισθηση οτι απλα κανει σταδιακη επιβραδυνση και σταδιακη επανεκιννηση του ρυθμου και δεν αλλαζει το ρυθμο.

Ενω στην παρτιτουρα για πιανο αντι για σταδιακη επιβραδυνση χρησιμοποιει στην ουσια "κορωνα" και στην επανεκιννηση ο ρυθμος ξεκιναει με το κανονικο τεμπο του τραγουδιου και οχι σταδιακα οπως στο τραγουδι και εκει ισως "χανεται" καποιο τεταρτο.

Συγχωρεστε με αν δεν τα καταλαβα ή δεν τα λεω σωστα.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα