Φτιαχνω ενα iso box και επειδη ειναι combo, θα μπαινει ολοκληρος μεσα.
Πιστευω οτι χρειαζεται κατι να πεφτει η θερμοκρασια και σκεφτομαι να βαλω ανεμιστηρακια απο pc να βγαζουν αερα.
Τι φιλτρο ομως χρειαζεται για να μη βγαινει και πολυς ηχος?
Μπορει να λεω και π@π@ρεις βεβαια και μπορειτε να μου προτεινετε αλλα πραγματα.
αν και Σπύρε εγω από τότε πάντα κατέληγα στην "τρύπα στον τοίχο" και το pc σε άλλο δωμάτιο, με σίγουρο αποτέλεσμα τον μηδενικό θόρυβο, ρίξε μια ματιά στην πολύ καλά μελετημένη κατασκευή που είχε κάνει ο PJ το 2006... εσύ μπορείς να πάρεις ιδέες και γω μπορώ να σου πω υπεύθυνα ότι το σύστημά του "δούλευε" άψογα...
αυτό που δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσεις (αν δεν το έχεις φροντίσει ήδη) είναι ότι οποιαδήποτε λύση και να διαλέξεις πρέπει να επικουρείται από ένα ήδη καλόσύστημα ψύξης στο desktop...
ανέφερε αν θες μερικά στοιχεία για την κατασκευή... αν έχεις και φωτό ακόμα καλύτερα...
επίσης ποιο πρόβλημα θα προσπαθήσεις κυρίως να αντιμετωπίσεις... τον ήχο που θα βγαίνει από τον ενισχυτή προς το περιβάλλον σου, το να μην περνάει ο θόρυβος του περιβάλλοντος σου κατά την εγγραφή του ή τον συνδυασμό τους?...
πάντως γενικά οι πιο αποδοτικές λύσεις (και στα g amp iso box) αποφυγής ανάπτυξης μεγάλων θερμοκρασιών, αποβάλλοντας τον θερμό αέρα που παράγεται στο εσωτερικό του "κουτιού", είναι παρόμοιες με την λύση που προτείνει ο Γιάννης για το pc στο link που παρέθεσα παραπάνω... ρίξε μια ματιά έτσι κι αλλιώς...
στην πρώτη περίπτωση βέβαια τα πράγματα σκουραίνουν μια και είναι πολλά τα db Άρη και μπορεί να χρειαστούν μεγάλα μήκη μονωμένου σωλήνα ή "Π" στο ίδιο το κουτί για να υπάρξουν αξιόλογα αποτελέσματα...
Η θερμοκρασίες μέσα στο κουτί θα ανεβαίνουν εκθετικά, θα χρειαστείς 2 ανεμιστήρες έναν για είσοδο κρύου και έναν για έξοδο θερμού αέρα. Η λογική του iso box πάει περίπατο, κανονικά θα πρέπει να είναι σφραγισμένο σαν να έβαζες νερό.
Δε θα έβαζα τον αγαπημένο μου ενισχυτή μέσα σε τέτοιο πράγμα.
Ηχοπαγίδες σε τόσο μικρες διαστάσεις... θα χρειαστείς τουλάχιστον άλλο τόσο χώρο για να φτιάξεις κάποιο λαβύρινθο που θα αποσβένει στο σχεδόν ίδιο επίπεδο με το iso box. Είναι λάθος σκέψη να βάλεις σε κλειστό κουτί μονάδα που παράγει θερμότητα. To iso vox αφορά καμπίνα. Ξέχασε το καλύτερα.
Το θελω μονο για να μην ενοχλω οταν ηχογραφω.
Δεν εχω θεμα με θορυβους που επηρεαζουν την ηχογραφηση.
Στο σπιτι, δεν παιζω "για παρτη μου" και δεν "μελεταω", σε ενισχυτη. Βαζω την πεταλιερα. Ειναι πολυ καλα, αλλα για ηχογραφηση ειναι καλυτερα με τον ενισχυτη. Ιδιως στους clean και crunchy τονους.
Το sweet spot του ενισχυτη απαιτει να τον ανοιξω στο 4 εως 4.5 (αναλογα την εξοδο των μαγνητων στις διαφορες κιθαρες που χρησιμοποιω) και δεν αντεχεται η ενταση οταν ανοιγω πανω απο το 1-2. Οποτε πιστευω καταλαβαινεις τη διαφορα απαιτουμενης εντασης και υποφερτης εντασης.
Ωστοσο αφου ετσι κι αλλιως η 2χ12 χωραει μεσα στο iso box, συνυπολογιζομενως οτι η 2χ12 με celestion v30 θα μου κοστισει 200 ευρω και εκτος απο τοποθετηση μεσα στο iso, ισως μου χρησιμευσει και ως ματσοβολη λυση για μεταφορα εκτος σπιτιου του jcm800 μαζι με μεγαφωνα. (αν μου αρεσει βεβαια το ταιριασμα τους με τον jcm - αλλιως δοκιμαζω και με αλλα μεγαφωνα - βεβαια καμια σχεση οπως με τη μανισια 4χ12).
Το iso box θα ειναι δωρο απο μαθητη μου.
Για τον studiotone σκεφτομαι να τον εγραφα με το δικο του μεγαφωνο, γιαυτο και το ξηλωμα της κεφαλης του απο το κουτι του.
μάλιστα... αν τελικά έχω καταλάβει πια τι θες να πετύχεις, σου έχω και μια λύση που έχω δοκιμάσει πριν πολλά χρόνια με άριστα αποτελέσματα (τουλάχιστον ως προς τα προσδοκόμενα μου τότε)...
απλά είχα φτιάξει ένα πρόχειρο iso box με νοβοπάν θαλάσσης και πετροβάμβακα... κατόπιν το χώρισα με μια μπάφλα περίπου στο 1/3 του μήκους του, στην οποία είχα κάνει μια τρύπα στην διάσταση του μεγαφώνου του ενισχυτή το οποίο και είχα βιδώσει πάνω της...
δυστυχώς δεν έχω κάποια φωτό αλλά είναι αρκετά κοντά σε αυτή που βρήκα στο νετ και σου παραθέτω...
βασική διαφορά ότι εγώ στην απέναντι πλευρά του μεγαφώνου είχα φτιάξει με λυγισμένο κόντρα πλακέ ντυμένο με ρικοφόν, ένα ημικύκλιο για τα στάσιμα...
πάντως αν προσπαθήσεις κάτι τέτοιο και προσέξεις και την καλωδίωση δύσκολα θα δυσαρεστηθείς κόβοντας αρκετά db και με ήχο πολύ κοντά στον combo σου αν είναι από την μάνα του close back... στην δική μου περίπτωση σαν λύση ανάγκης στο διαμέρισμα που έμενα τότε στο Περιστέρι, ο Princeton Reverb που είχα χρησιμοποιήσει για κάποιο διάστημα, παρότι open back μου είχε δώσει πολύ ενδιαφέροντα ήχο με πιο γεμάτες μεσαίες και σφιχτό χαμηλό από τον original, επιτρέποντας μου παράλληλα να ηχογραφώ άνετα χωρίς να ενοχλώ... μάλιστα ο φίλος που μου τον είχε δανείσει και κράτησε στη συνέχεια και το box, δοκίμασε στην πορεία και άλλα μεγάφωνα παίρνοντας και άλλα ηχοχρώματα στις ηχογραφήσεις του...
ελάλησα again & αμαρτία ουκ έχω... αν δεν κατάλαβα πάλι εγκαταλείπω και πάω να παίξω πεντόβολα...?
Τωρα μπηκες στο νοημα. (και ευχαριστω για το χρονο σου, οπως και ολους οσους γραφουν στο θεμα)
Παιζει και αυτο το σεναριο. Δλδ να ξηλωσω το μεγαφωνο απο τον combo αντι της κεφαλης.
Και μενα open back ειναι, και με χαροποιει ιδιαιτερα το γεγονος οτι η κατασκευη σου εδωσε "ήχο με πιο γεμάτες μεσαίες και σφιχτό χαμηλό από τον original ".
Οποτε ισως παω σε αυτο το σεναριο που ειναι και πιο ευκολη η "επεμβαση" στον ενισχυτη.
Ακομη πιο ευκολο ειναι ομως η λυση με την καμπινα που ανεφερα πιο πανω.
Ο ενισχυτης εχει εξοδο για extended cabinet 4,8,16 ohm και με διακοπτη που κλεινει το μεγαφωνο του combo (Internal dummy load)
δυο πολύ παλιές κοντές επιτραπέζιες βάσεις για μικρόφωνα με πολύ βαριά βάση (μαντέμι ή κάτι τέτοιο νομίζω ότι ήταν) που μου είχαν ξεμείνει από τον σταθμό fm που είχα κάποτε... θα βρεις όμως εύκολα στο εμπόριο κάποια βάση να σου κάνει... καλό είναι να χρησιμοποιήσεις και κάποιου είδους mic anti shock mount έστω και diy (επίσης "ακίδες" σαν αυτές που χρησιμοποιούμε για τις βάσεις ηχείων στις τέσσερις γωνίες του κουτιού, για να στηρίζεται αυτό με την ελάχιστη επαφή με το πάτωμα θα κάνουν πολύ καλή δουλειά)... το sm 57 χρησιμοποιούσα κι εγώ σαν σταθερά, αλλά το συνδύαζα και με διάφορα πυκνωτικά που έφερνα από το στούντιο... κυρίως όμως το beyerdynamic 740 που δεν ήταν "κλασική" λύση γι αυτή την χρήση αλλά εγώ το γούσταρα πολύ...
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας βοηθήσει να εξατομικεύσετε το περιεχόμενο, να προσαρμόσετε την εμπειρία σας και να σας κρατήσει συνδεδεμένους εάν εγγραφείτε.
Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, συναινείτε στη χρήση των cookies από εμάς.