Τι αποδίδει το Spotify στους κατόχους των δικαιωμάτων;

Ο μικρός Σουηδός που το έστησε, (σαραντάρης σήμερα) είχε πριν μια επιτυχημένη εφαρμογή το Advertigo που έκανε τον Daniel Ek αρκετά πλούσιο οταν το πούλησε και αποφάσισε να αποσυρθεί. Ωστόσο, μετά από λίγους μήνες βαρέθηκε και συνειδητοποίησε ότι ήθελε να ασχοληθεί με τη μουσική που άκουγε μόνιμα στα ακουστικά του, που θα οδηγούσε στην ίδρυση του Spotify.

Ο Ek είχε για πρώτη φορά την ιδέα για το Spotify το 2002, όταν η υπηρεσία μουσικής peer-to-peer Napster έκλεισε και ένας άλλος παράνομος ιστότοπος Kazaa ανέλαβε. Θα τα θυμάστε. Ο Ek είπε ότι "συνειδητοποίησε ότι δεν μπορείς ποτέ να νομοθετήσεις κατα της πειρατείας. Οι νόμοι μπορούν σίγουρα να βοηθήσουν, αλλά δεν εξαλείφουν το πρόβλημα. Ο μόνος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα ήταν να δημιουργηθεί μια υπηρεσία που θα ήταν αντίβαρο στην πειρατεία, προσιτή στον κόσμο και ταυτόχρονα να αποζημιώνει τη μουσική βιομηχανία.» Και έκανε το Spotify.

Ο τύπος ήταν λεφτάς ήδη και αργότερα μπήκε και ο ιδρυτής του Napster.

Σε βάθος χρόνου σήκωσαν χρήματα απο funds μέχρι που μπήκαν στο χρηματιστήριο και σήκωσαν ακόμα περισσότερα που να τους συντηρήσει όλα αυτά τα χρόνια.

Αν νομιζει κανείς πως εγω ή όποιος άλλος ως μικροεπενδυτής όπως οι περισσότεροι στο χρηματιστήριο, βλέπουμε την μοναδικότητα και παντοδυναμία του Spotify και πιστεύουμε πως δεν θα επιζήσει για να φέρει κέρδος μάλλον πέφτετε έξω. Και θα είχε κέρδος αν δεν αναγκαζόταν να κάνει αυτά τα δρακόντια συμβόλαια με τις μεγάλες δισκογραφικές. Εξ άλλου τα γράφω στο αρχικό ποστ και νομίζω πως αν αντέξει και κερδίσει θα είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για να έχουν οι καλλιτέχνες μεγαλύτερο δικαίωμα στη μουσική τους.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Με 13+ δισεκατομυρια δολλαρια εσοδα το χρονο, αυτο το μπαινουν μεσα μου ακουγεται λιγο περιεργο. Ποσα εξοδα δηλαδη να εχουν. Ο CEO παντως βλεπω εχει net worth 2.4 billion..

Α, μάλιστα.

Εγώ εξέφρασα κάποιους προβληματισμούς.

Εσείς όμως βλέπω ότι βγάλατε και συμπέρασμα.

Αφού τα λεφτά τα είχε από πριν, το έγραψε ο Γιάννης.

γιατί δεν βλέπετε το γμν το φιλμ?

σας το έχουμε πει 100 φορές.

Από τα ελάχιστα καλά του νετφλιξ

γιατί δεν βλέπετε το γμν το φιλμ?

σας το έχουμε πει 100 φορές.

Από τα ελάχιστα καλά του νετφλιξ

Δεν με πολυενδιαφέρει το θέμα spotify dim, αλλιώς θα το είχα δει, αν και δεν έχω νετφλιξ.

1.25 εκατ$ την πούλησε την Advertigo.

Είναι μακρύς ο δρόμος μέχρι τα δισ. που έχει τώρα.

Μπορεί να έκανε σωστές επενδύσεις.

Όπως και να έχει, η περιουσία της εταιρείας δεν έχει καμία σχέση με τις προσωπικές περιουσίες των μετόχων.

Βρε παιδιά, τι δεν καταλαβαίνετε; Ότι μια εταιρία στα έξοδα της περιλαμβάνει και μισθούς;

Που εφ' όσον έχει σηκώσει δάνεια απο επενδυτές, που επίσης προσβλέπουν στο κέρδος μπορεί να συντηρηθεί για όσο ακόμα τη στηρίζουν βλέποντας πως έχει μια τεράστια δυναμική;

Ποιο είναι το πρόβλημα; Τόσα θελουν για να λειτουργήσουν, εμάς τι μας κόφτει;

Αυτό που ΛΕΜΕ εδω είναι πως ακόμα και αυτο το μεγαθήριο δεν μπορεί να υπερσκελίσει την τριάδα των δισκογραφικών που λαμβάνει το 80% των δικαιωμάτων ώστε να τα δώσει στους μουσικούς, αφού αυτοί οι ίδιοι τα έχουν παραχωρήσει σε αυτές. 

Trending...

Νέα θέματα

Back