- Πόντοι
- 2,148
πόσο στοιχίζει δηλαδή?
Και τελικά γείωση δεν έχεις ?
Και τελικά γείωση δεν έχεις ?
Νέο hijack-ξέθαμμα ? γιατί έχω ακριβώς αυτό που περιγράφει ο Alex εδώ.Έχω ακριβώς το ίδιο πρόβλημα από τότε που πήρα κάρτα ήχου και ηχεία. Το έχω ψάξει άπειρα, δε φαντάζεσαι.
Αντίστοιχο θέμα που είχα βάλει σε ένα tech forum: https://linustechtips.com/topic/1242540-processing-noise-from-speakers-but-not-from-headphones
Εγώ είχα θόρυβο ακόμα και όταν κουνούσα το ποντίκι, επειδή είχε Polling rate 1000. Το κατέβασα στα 125 και τώρα δεν ακούγεται. Είχα θέμα μόνο όταν έμπαινε το PC στα Windows. Έβαζα το setup μου σε λαπτοπ και όλα ήταν οκ. Έκλεινε το PC, ok. Απομόνωνα τα ηχεία, οκ. Άπαξ και τα έβαζα στην κάρτα ήχου που ήταν συνδεδεμένη στο PC, είχα πάντα θόρυβο. Παρατήρησα επίσης ότι ανέβενε ο θόρυβος αν ανέβαζα το gain πίσως από τα ηχεία.
Είναι ground loop πρόβλημα 100%, και πηγάζει από τη μητρική - το ρεύμα που δίνει - απ'όσο έχω καταλάβει. Αντί να πάει κατευθείαν στην κάρτα ήχου, περνάει από παντού με αποτέλεσμα να έρχεται με παρεμβολές. Επιρρεάζεται από τη χρήση του επεξεργαστή, και ακόμη περισσότερο από την κάρτα γραφικών, πχ όταν πας να τρέξεις ένα παιχνίδι.
Η λύση (μάλλον) είναι αυτό εδώ το ματζαφλάρι: https://ifi-audio.com/products/idefender-plus/
Το βάζεις στο USB της motherboard και βάζεις από πάνω την κάρτα ήχου. Και επειδή η κάρτα ήχου δε θα παίρνει ρεύμα, θα πρέπει να πάρεις αυτό https://ifi-audio.com/products/ipower/ για να της δώσεις ρεύμα. Όμως είναι πολύ ακριβή λύση, καθώς κάνει 60ευρώ το κάθε κομμάτι.
Skroutz: https://www.skroutz.gr/s/23587989/iFi-Audio-Idefender-Plus.html
https://www.skroutz.gr/s/13741108/iFi-Audio-Audio-iPower-5V.html
Αν βρείτε άλλη λύση, θα την ήθελα και εγώ, γιατί δε τα έχω αγοράσει ακόμα αυτά. Βέβαια τον τελευταίο καιρό έχω παρατηρήσει ότι μου βγάζει θόρυβο μόνο το δεξί ηχείο πλέον και λίγο μειωμένο. Στο αριστερό ακούγεται απειροελάχιστα.
Edit: Δε ξέρω αν θα έκανε δουλειά κανένα UPS... Παίζει?
Έχει κανείς εμπειρία με το iDefender ή αντίστοιχο;
H πρόταση του Ali Barout είναι επίσης πολύ λογική και, παρότι μανούρα μεγάλη, θα το ελέγξω σε πρώτη ευκαιρία, αν και δεν τρεφω μεγάλες ελπίδες.
@koraxprs Όλοι το ίδιο θέμα έχουμε. Το θέμα είναι να βρούμε (φθηνή) λύση...
Η δυσάρεστη έκπληξη είναι ότι δυστυχώς το iDefender+ με το ειδικό υποτίθεται τροφοδοτικό ΔΕΝ είναι αυτή η λύση. Για την ακρίβεια το βίντεο είναι τραβηγμένο ΜΕ αυτά τα μαραφέτια. Δεν έχει καμία απολύτως διαφορά, με ή χωρίς αυτό. Οπότε μάλλον πάει για δόσιμο.
@dimsonic Αυτό είναι αλήθεια, αλλά μιας και το είχα κάνει το hijack... Δείξτε κατανόησηΑπ' όσο είπες σε ενδιέφερε να δοκιμασει καποιος το iDefender. Δυστυχως σε περιπτωση σαν τη δικη μου και του Αλεξ δεν κανει απολυτως τίποτα, εκτός αν έπεσα σε προβληματικό (δε νομίζω). Θα δείξει...
Για να ειμαι ειλικρινής, επειδή έκατσα και ειδα 2-3 φορές με προσοχή το βίντεό σου, δεν είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι είναι 100% εντελώς άσχετο. Έχεις ένα θόρυβο που βγαίνει στα ηχεία κι εμφανώς επηρεάζεται (κόβεται) κάθε φορά που το hardware monitor παραθυρο που έχεις ανανεώνεται. Αλλά δεν ξέρω πολλά για το σετ-απ σου ούτε ακριβώς τιο δοκιμές έχεις κάνει.Έχεις κι εσύ μια USB καρτα και τα μονιτορ -απ' όπου ακουγεται ο θορυβος στο βιντεο- πανω στην κάρτα υποθέτω. Δεν έχω καταλάβει με σιγουριά αν ο θόρυβός σου είναι στα μόνιτορ ή στο σήμα (διαβασα το θρεντ όλο) αλλά απ' το γεγονός ότι λες ότι σου βγαίνει σε high gain ρυθμισεις, θα υποθεσω ότι είναι στο σήμα και τη στιγμή της αλλαγής (του hardware monitor που λεγαμε) μοιάζει σα να "ακούει" κάποιο στιγμιαίο voltage drop, που προκαλειται επειδη εκεινη ακριβως τη στιγμη ο υπολογιστης σου τραβαει λιγο παραπανω ρεύμα. Αυτό μπορεί είτε να είναι στο USB bus power είτε να περνάει στις πριζες σου (μεσω πολυπριζου κλπ, απειρες εκδοχές).Ακριβώς επειδη δεν εχει σχεση το βιντεο με το δικο μου προβλημα ισως τo i defender να ειναι λυση. Αλλα μονο μια δοκιμη θα το δειξει
Για να ειμαι ειλικρινής, επειδή έκατσα και ειδα 2-3 φορές με προσοχή το βίντεό σου, δεν είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι είναι 100% εντελώς άσχετο. Έχεις ένα θόρυβο που βγαίνει στα ηχεία κι εμφανώς επηρεάζεται (κόβεται) κάθε φορά που το hardware monitor παραθυρο που έχεις ανανεώνεται. Αλλά δεν ξέρω πολλά για το σετ-απ σου ούτε ακριβώς τιο δοκιμές έχεις κάνει.Έχεις κι εσύ μια USB καρτα και τα μονιτορ -απ' όπου ακουγεται ο θορυβος στο βιντεο- πανω στην κάρτα υποθέτω. Δεν έχω καταλάβει με σιγουριά αν ο θόρυβός σου είναι στα μόνιτορ ή στο σήμα (διαβασα το θρεντ όλο) αλλά απ' το γεγονός ότι λες ότι σου βγαίνει σε high gain ρυθμισεις, θα υποθεσω ότι είναι στο σήμα και τη στιγμή της αλλαγής (του hardware monitor που λεγαμε) μοιάζει σα να "ακούει" κάποιο στιγμιαίο voltage drop, που προκαλειται επειδη εκεινη ακριβως τη στιγμη ο υπολογιστης σου τραβαει λιγο παραπανω ρεύμα. Αυτό μπορεί είτε να είναι στο USB bus power είτε να περνάει στις πριζες σου (μεσω πολυπριζου κλπ, απειρες εκδοχές).
Γι αυτό είχε σημασία το σχόλιο του Alex ότι το τροφοδοτικό του λαπτοπ λειτουργεί διαφορετικά γιατί περνάει κατα κανόνα πρώτα απ τη μπαταρία, που είναι σαν εσωτερικό UPS εν πολλοίς, ενώ στο desktop δεν εχει τετοια, αν υπαρχει θορυβος, πτωση τασης κλπ. στο δικτυο σου θα περασει μέσα. Απλά στα ψηφιακά κυκλώματα θέλει ακραίο φαινόμενο για να δημιουργήσει θέμα, όπως ξέρεις, ενώ ως τροφοδοσία ενός audio συστηματος ειναι πολυ πιο επιρρεπης σε προβληματα.
Γι αυτό και ήταν εξίσου καίρια η παρατήρηση του @Μανώλης Χναράκης για την εξωτερική τροφοδοσία της κάρτας σου. Αυτή είναι πιθανώς μια πιο λογική και ασφαλής αρχική δοκιμή απ'το iDefender, αλλά αν θες εγώ σ'το στέλνω.
Για να ελεγξεις αυτή τη θεωρία βαλε το high gain preset σου και βαλ' τον υπολογιστη να κανει κατι βαρυ (κανα benchmark ισως) να δεις τι γινεται, αν δεν το εχεις κανει και μου διέφυγε
Επισης για το audio shielding που ανέφερες στις προδιαγραφές, αυτό μάλλον αφορά τις audio εξοδους της motherboard. Στη δική μου περίπτωση, που μεσω του USB γίνεται ο χαμός που ακούσατε, όταν χρησιμοποιώ τις αναλογικές 3.5 mm jack εξόδους (που βρίσκονται δίπλα ακριβώς στα ίδια USB ?) δεν περνάει κιχ, ποτέ. Και υποθετω είναι αρκετα πιο δυσκολο να βρεις μητρικη που να εχει προβλημα και σε αυτό. Τα USB αντιθετως δεν ενδιαφερουν τόσο διότι το 99,99% των συσκευών που συνδεονται πανω (στικακια, δισκοι, κινητά, εκτυπωτές, bluetooth/wifi, you-name-it) couldn't care less αν η τροφοδοσία δεν είναι και πολυ καθαρη η περναει θορυβος, ground loops κλπ.
Σοβαρά τώρα? Μα πώς γίνεται? Και ποια δηλαδή μπορεί να είναι η λύση? Ευτυχώς που δε πήγα να το πάρω δηλαδή (αν και σε αρκετούς έχω δει να το φτιάχνει το πρόβλημα).Η δυσάρεστη έκπληξη είναι ότι δυστυχώς το iDefender+ με το ειδικό υποτίθεται τροφοδοτικό ΔΕΝ είναι αυτή η λύση.
Δυστυχώς. Όπως είπα το βίντεο είναι με αυτό. Τώρα επί του πρακτέου (ζηταμε την κατανοηση του dimsonic):Σοβαρά τώρα? Μα πώς γίνεται? Και ποια δηλαδή μπορεί να είναι η λύση? Ευτυχώς που δε πήγα να το πάρω δηλαδή (αν και σε αρκετούς έχω δει να το φτιάχνει το πρόβλημα).
Πραγματικά με προβλημάτησες.
αυτά είναι επακόλουθα του galvanic isolation, αλλά δεν κατάλαβα γιατί δεν δουλεύει σε σενα και σ αυτό που θέλουμε"Your music will seem clearer, warmer, and more transparent with improved bass."
Και 2 λόγια, μικρολεπτομέρειες, για τον @dimsonic:
1) Δεν υπονόησα πουθενά να δοκιμασεις αλλη μητρική, ήταν απλά μια παρατήρηση ότι -υποθέτω- είναι δύσκολο να βρεις μια χωρις καθολου shielding στις audio εξοδους, ακριβως επειδη γίνεται ο χαμος τριγυρω με τα PCIe κλπ.
2) Προφανώς δεν θα τρέχεις βαριά πραματα ασχετα όταν κάνεις audio δουλειες, κανουμε αυτούς τους (μη συνήθους χρήσης) ελεγχους για να βρούμε συσχετίσεις και πιθανως ενδειξεις για την πηγή του προβλήματος μεσα απο ακραια σεναρια, όχι για προσωμοίωση της δουλειας που θα κανειςΚι εγώ δεν τρεχω GPU benchmarks ετσι στο ασχετο, είναι απλά ένα πείραμα, που από την ένταση του φαινομένου καθιστά σαφή τη σύνδεση με το προβλημα και υποδεικνυει κατευθυνσεις να το ψαξουμε.
ενεργά είναι με balanced.καλημέρα
@dimsonic πριν αγοράσεις κάτι κλπ και αν τα ηχεία σου είναι ενεργά με balanced συνδεσμολογία δοκίμασε απλά να αφαιρέσεις την audio γείωση στα καλώδια που φεύγουν από την κάρτα ήχου στην πλευρά του ηχείου (δλδ αν είναι XLR αποσύνδεσε το tip 1 στο βύσμα που συνδέεται στο ηχείο - από την άλλη πλευρά το αφήνεις συνδεδεμενο κανονικά).