The "last gig" syndrome

Νεκτάριος Κοντολέων

Nekkon

Gretsch addict
Πόντοι
1,038
Στον απόηχο της χθεσινής συναυλίας του @ez, κάθομαι σήμερα και σκέφτομαι τι είναι αυτό που με έκανε να περάσω χθες το βράδυ καλά στη συναυλία.

Πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσω ότι πρόκειται να μιλήσω συγκεκριμένα για τη χθεσινή συναυλία σαν εφαλτήριο γενικότερου προβληματισμού πάνω στο ζήτημα, δεν θέλω ντε και καλά να επαινέσω σε αυτό το thread την όντως αξιέπαινη προσπάθεια. (Επίσης αυτή την περίοδο ο @ez δεν έχει αγγελίες ώστε να εποφθαλμιώ εξοπλισμό του ελπίζοντας ότι θα τον αποκτήσω σε προνομιακή τιμή λόγω της συγκεκριμένης ανάρτησης 😁)

Το ερώτημά μου είναι: Τι μας κάνει ευχαριστιόμαστε μία συναυλία ως ακροατές; Πολύ γενικό, αλλά θα κάνω μία προσπάθεια.

1) Η επικοινωνία μεταξύ των μουσικών. Θέλω με ένα βλέμμα να μπορούν να επικοινωνούν και ο ένας να χτίζει πάνω στη μουσική του άλλου. Χθες αυτό γινόταν σε μεγάλο βαθμό.

2) Ωραίος ήχος. Χθες παρατήρησα μία ηλεκτρική κιθάρα να παίζει μαζί με δύο βιολιά, μία βιόλα, ένα τσέλο και ένα κοντραμπάσο και περίμενα να τα καταπιεί ηχητικά. Αυτό όχι μόνο δεν έγινε, αλλά ο (μικρός) ενισχυτής της ηλεκτρικής χρησιμοποιήθηκε απλά ως μόνιτορ, οπότε όλοι ακούγαμε από τα ηχεία (και προφανώς στο μέγαρο μουσικής οι ηχολήπτες γνωρίζουν τι κάνουν). Είναι θέμα σεβασμού στον ακροατή αλλά και μεταξύ των μουσικών το να μην υπερτερεί κάποιος σε θέμα έντασης. Επίσης η όλη ένταση της μίξης ήταν ακριβώς εκεί που την ήθελα.

3) Θέλω με κάποιον τρόπο να δω κάτι το οποίο δεν περίμενα. Κακά τα ψέματα έχουμε στο μυαλό μας preconceptions, τα οποία είναι στην ουσία στερεοτυπικές αντιλήψεις που μας κάνουν να περιμένουμε να δούμε κάτι συγκεκριμένο. Εγώ χθες για παράδειγμα (όπως και σε κάθε blues συναυλία που έχω παρακολουθήσει) περίμενα να δω pentatonic runs, τραγούδια βασισμένα στο 12μετρο και τα λοιπά. Αν όμως παρατηρούσα λίγο καλύτερα, θα διαπίστωνα έναν κιθαρίστα ο οποίος είχε άριστη γνώση της πεταλιέρας του, πέτυχε ηχοχρώματα τα οποία δεν περίμενα να ακούσω (σε κάποια φάση ή κιθάρα ακουγότανε σαν ένα ακόμα βιολί), είδα volume swells, άκουσα αυτοσχεδιασμούς σε πληθώρα κλιμάκων, παρατήρησα την χρήση του slide με έναν τρόπο που δεν θύμιζε blues αλλά περισσότερο pink floyd (συγχωρέστε μου τη σύγκριση) κλπ

4) Vibe. Θέλω να το νιώθει ο performer και να το μεταδίδει στο κοινό. Όχι δεν εννοώ καραγκιοζηλίκια. Αυτό το έχω δει και σε συναυλία του Julian Lage που το παλικάρι σχεδόν δεν κουνήθηκε όρθιος δύο ώρες. Όμως καταλάβαινες ότι το ένιωθε κάθε δευτερόλεπτο που έπαιζε.

Προσθέστε πράγματα στη λίστα σας παρακαλώ. Τι άλλο είναι αυτό που σας αρέσει ως ακροατές;

Είναι θέμα σεβασμού στον ακροατή αλλά και μεταξύ των μουσικών το να μην υπερτερεί κάποιος σε θέμα έντασης.
1737446894010.png

Απίστευτη η αναγκαιότητα κατανόησης και βίωσης της σημασίας της παραπάνω φράσης.

Επι του θέματος τώρα, όλα αυτά που γράφεις μέσα είναι, αλλά αλλάζουν και μέσα στο χρόνο. Για τελείως διαφορετικούς λόγους πηγαινα παλιά στις συναυλίες και για άλλους τώρα. Επίσης δυστυχώς ΠΟΛΥ δύσκολα εντυπωσιάζομαι πια αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορώ να περάσω ωραία.

Ένας παράγοντας που δυστυχώς πλέον με επηρεάζει πολύ είναι οι συνθήκες της συναλίας και του κοινού που δεν κρύβω ότι μπορει να ειναι λογος να μην παω κάπου. Πραγμα που παλιά ούτε που το σκεφτόμουν.

Αυτο που μου αρεσει στις συναυλιες, ειναι οτι ημουν αρκετα τυχερος να εχω δει αρκετα πραγματα που εμειναν χαραγμενα στην ψυχη μου.

Και μου αρεσει αυτο, πανω απο ολα διοτι δε νοιωθω πια την αναγκη να παω σε καποια συναυλια :ROFLMAO: Θα πρεπει να παιξει τρελο μπριζωμα για να μπω σε τετοια διαδικασια, αντε το πολυ καμια κλασσικουρα και αυτο παιζεται, για βαβουρα- γκαζια- κουρνιαχτο και τετοια, ουτε κατα διαννοια.

φαντάζομαι ότι θα ήταν κάτι το διαφορετικό και ιδιαίτερο. βέβαια έχω δει τους Blues Wire αρκετές φορές και δεν βαρέθηκα ποτέ. άρα θα μπορούσα να πω ότι αυτό που μου αρέσει ως ακροατής είναι να παρατηρώ ότι ο καλλιτέχνης ή το σχήμα που παρακολουθώ πιστεύει σε αυτό που κάνει και το κάνει με όρεξη και διάθεση πέραν του επαγγελματισμού και της επαγγελματικής απόδοσης.

Οι μουσικοί πρέπει να έχουν ρεπερτόριο μου να μου αρέσει πάνω από όλα, και να μπορούν να το εκτελέσουν ζωντανά σε υψηλό επίπεδο. Από εκεί και πέρα, για εμένα και ο χώρος παίζει ρόλο, το θέατρο του Λυκαβηττού είναι μια ωραία κατάσταση, τυχεροί που το είχαμε όταν ήταν στη μόδα η μουσική που ακούγαμε, πάντα το προτιμούσα από το Ρόδον,

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back