To sampler για το home studio της εποχης ηταν πυρηνικο οπλο. Μιλαμε για ΤΡΕΛΗ αναβαθμιση
Δεν υπαρχει συγκριση στις δυνατοτητες που σου εδινε ενα sampler, σε σχεση με οποιοδηποτε sample based synth. Ειδικα με τα synths της τοτε εποχης, που μεσα σε 2 mb επρεπε να χωρεσουν ολα τα οργανα της ορχηστρας, το να μπορεις να εχεις διαθεσιμη τοση και περισσοτερη μνημη για ΕΝΑΝ ηχο, σου εδινε τρομερα καλυτερα αποτελεσματα, ενω και η ποικιλια ηταν υπερπολλαπλασια, καθως στην ουσια δεν υπηρχε περιορισμος για το μεγεθος της βιβλιοθηκης δειγματων που μπορουσες να αποκτησεις.
Περα απο την ποιοτητα ομως των "preset" ηχων, η τεραστια διαφορα ηταν οτι μπορουσες να εισαγεις δικους σου ηχους. Εκει ηταν η πραγματικη δυναμη, και αυτη η δυνατοτητα εκανε τα sampler ικανα να παραγουν καινουργια μουσικα ειδη, και να επιτρεψουν να φτιαχτουν ολοκληροι δισκοι πανω τους. Και οταν λεμε πανω τους εννοουμε οτι υπαρχουν δισκοι, με τρελες πωλησεις, στα charts και τετοια, που εγιναν με βαση ΜΟΝΟ ενα sampler.
Σε μια εποχη που η πολυκαναλη εγγραφη ηταν πανακριβη, και απαιτουσε εκτος των αλλων και εξτρα πανακριβα μηχανηματα οπως κονσολες κλπ, το sampler επετρεπε σε ενα ταπεινο home studio να εχει audio δυνατοτητες οχι βεβαια αναλογες ενος professional studio, αλλα αρκετες ωστε να μπορει ο μουσικος να καταγραψει, να αξιοποιησει και να επεμβει στην ουσια του ηχου, που ειναι ο ιδιος ο ηχος ?
Οσο προχωρημενα και να ειναι τα synth με τις κυμματομορφες τους και τα φιλτρα τους, το audio recording και sampling παραμενει το μονο παραθυρο για τον ηχητικο κοσμο που μας περιβαλλει.