• Το Noiz σας εύχεται χρόνια πολλά και ένα ευτυχισμένο 2025! 🎊

Τεχνικο θεμα με laptop

KostasP

Μέλος
Πόντοι
43
Ιδιότητα
  1. Κιθάρα
  2. Μπάσο
Kαλημερα,

Πρωτη φορα ποσταρω στους υπολογιστες, να διευκρινισω οτι ειμαι ασχετος με τεχνικα θεματα υπολογιστων. Eχω ενα Ηewlett Packard laptop HP G62 με τεχνικα χαρακτηριστικα (αντιγραφω απο τα properties):

Intel® Core i5 CPU [email protected]

4 GB RAM

64-bit Operating System

Windows 7 Home Premium

O υπολογιστης αγοραστηκε πριν 3 χρονια και ειναι πια εκτος εγγυησης. Πριν 1,5 χρονο περιπου αρχισε να κλεινει. Μαυρο στην οθονη με τον ηχο να παραμενει για μερικα δευτερολεπτα και 20-30 δευτερα μετα να κλεινει τελειως. Οταν τον ανοιγα οι σελιδες στο internet και οτι ειχα ανοιχτο ειχαν παραμεινει εκει που τις αφησα. Αυτου του ειδος το κλεισιμο δεν με πειραζε πολυ γιατι συνεβαινε 1 φορα/βδομαδα μεσο ορο και μπορουσα να ανοιγω τον υπολογιστη αμεσως. Προσπαθησα να το λυσω μεσω της τεχνικης τηλεφωνικης επικοινωνιας της εταιρειας και παρολες τις πολλες προτασεις των τεχνικων με αλλαγες settings το προβλημα δε λυθηκε.

Τους τελευταιους 3-4 μηνες ενα δευτερο κλεισιμο εχει αρχισει. Ο υπολογιστης κλεινει αστραπιαια οπως οταν εχει πεσει το ρευμα. Αν τον ανοιξω αμεσως θα αρχισει την διαδικασια ανοιγματος (φωτο) αλλα συνηθως δεν τα καταφερνει και κλεινει ξανα. Αν ανοιξει ειναι σαν ν'ανοιγω τον υπολογιστη απο την αρχη, οτι προγραμμα ειχα ανοιχτο πριν ειναι κλειστο οταν ξανανοιγει. Συνηθως θα ξανακλεισει μεσα στα επομενα 5-10 λεπτα γι αυτο οταν κλεινει αστραπιαια τον αφηνω κλειστο για περιπου 10 λεπτα.

Αυτου του ειδος το κλεισιμο συμβαινει καθημερινα σε μερες που η χρηση ειναι πανω απο 4-5 ωρες. Επισης ακουω τον σκληρο να δουλευει σε μεγαλη ταχυτητα για πολυ ωρα (15-20 λεπτα) και αυτο ειναι σημαδι οτι (συνηθως) θα κλεισει. Να σημειωσω οτι ο σκληρος ειναι σχεδον αδειος, κραταω τα περισσοτερα αρχεια σε εξωτερικους δισκους και ο υπολογιστης χρησιμοποιειται 99% για internet. Δεν εχω εγκαταστησει "βαρια" προγραμματα ή οτιδηποτε αλλο.

Προσπαθησα να το λυσω μεσω της τεχνικης γραμμης της εταιρειας αλλα η αντιμετωπιση τους εχει αλλαξει. Ο εκπροσωπος μου ειπε οτι δεν λυνεται με settings και πρεπει να τον δει τεχνικος για service. Δεν μου αρεσει η ιδεα να μεινω χωρις υπολογιστη για βδομαδες ουτε να πληρωσω για μηχανημα που το εχω προσεξει και για τα δικα μου δεδομενα ειναι καινουριος.

Ξεχασα να πω οτι ζεσταινεται αρκετα και εχω φτιαξει εξτρα ποδαρακια για παραπανω σηκωμα απο το γραφειο. Ακομα και τα πλαστικα μερη απο κατω ξεβιδωσα για περισσοτερο εξαερισμο αλλα μεγαλη διαφορα δεν ειδα.

Αν παιζει ρολο χρησιμοποιω 99% Firefox αλλα υπαρχει ακομα ο Explorer εγκταστημενος και χρησιμοποιειται καποιες φορες. Ο Explorer ειναι πιο αργος και κολλαει συχνα. Το μονο που μπορω να σκεφτω ειναι να ξαναεγκαταστησω τα Windows αλλα δεν εχω ιδεα αν θα βοηθησει ή οχι.

menu31.png

O υπολογιστής σου σβήνει αυτόματα λόγω υπερθέρμανσης για προστασία της CPU.

Μπορείς να τσεκάρεις αν έχει μπλοκάρει από σκόνη και βρώμα το σύστημα ψύξης, ανόίγοντας το καπάκι στη βάση.

edit:

Λοιπόν, το παρακάτω update έχει προκαλέσει απίστευτο πρόβλημα σε H/Y με συγκεκριμένους συνδυασμούς hardware. Είναι μια αναβάθμιση πλατφόρμας για τα γραφικά και άλλα. Τσέκαρε στα Installed updates τον αριθμό αν υπάρχει εγκατεστημένο και κάνε uninstall να δεις αν αλλάζει η συμπεριφορά.

http://support.microsoft.com/kb/2670838

Εμένα μου δημιούργησε απίστευτο πρόβλημα σε ενα desktop και ένα laptop.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Eυχαριστω για την απαντηση. Τσεκαρα τα updates, δεν εχω το συγκεκριμενο.

Φαινεται το συστημα ψυξης στη φωτο ή πρεπει να βγαλω ολο το καπακι;

Δε φαίνεται αλλά μη βγάλεις τίποτε άλλο.

Στο πλάι που βγαίνει ο αέρας απ'τον ανεμιστήρα φαίνεται να υπάρχει βρωμιά ή να είναι μπουκωμένο;

Τότε πιθανό το θέμα να είναι η εφαρμογή της ψύκτρας στο CPU.

Βάλε κάποιο προγραμματάκι να παρακολουθήσεις τις θερμοκρασίες του συστήματος όσο δουλεύεις και δες πότε παρουσιάζεται το πρόβλημα.

Εχεις καποιο να προτεινεις? Καποιο free που να μπορω να το κατεβασω online.

Ενα που θυμαμαι ειναι το MoooO αλλά θα βρεις μπόλικα εδώ: download.com (cnet)

Εμένα περισσότερο σε υπερθέρμανση GPU μου κάνει παρά σε CPU.

Όπου έχει τρύπες εξαερισμού το λαπτοπ, φύσα με ένα blower (http://paragmachinetools.com/wp-content/uploads/2013/06/Portable-Blower-HD1202-.jpg)

Αγόρασε μια βάση με ανεμιστήρες πάνω (είναι σχετικά φθηνές ~15ε) και δες αν εξακολουθεί αν υπάρχει πρόβλημα...

Αν σταματήσει το πρόβλημα να ξέρεις ότι η λύση είναι σχετικά προσωρινή μιας και σε κάποια φάση (μπορεί και σε ένα χρόνο) θα χάσεις εντελώς την GPU κι αυτό διότι έχει αρπάξει από την πολύ ζέστη και έχουν χαμηλώσει οι ανοχές της).

Αν δεν σταματήσει το πρόβλημα τότε σημαίνει ότι οι ανοχές της GPU σου φτάσαν ήδη στα όρια και παραδίδει πνεύμα εντός ολίγων ημερών.

ΥΓ. Να υποθέσω το λαπτοπ το έπαιρνες και στο κρεβάτι πάνω σε κουβέρτες κλπ?

Συμφωνα με τα λεγομενα σου η GPU ειναι στα τελευταια της οτι και να κανω. GPU = καρτα γραφικων? Για να ξερω για τι μιλαμε.

Κατεβασα το SpeedFan 4.49, εχει αρκετες παραμετρους που δεν πειραζω γιατι δεν τις καταλαβαινω. Αλλαξα μονο το GPU Fan (υποθετω εννοει την ταχυτητα) απο 30% σε 50%. Αν και ειναι αρκετα ησυχος ο σκληρος τις τελευταιες δυο ωρες που εβαλα το προγραμμα, μου δειχνει στοιχεια που δε μπορω να τα πιστεψω. Παραδειγμα: Θερμοκρασια GPU 69C, τωρα εχει κατεβει 56C. Oμως ο υπολογιστης δεν ειναι καν ζεστος, ποσο μαλλον καυτος που θα επρεπε να ειναι με τετοιες θερμοκρασιες που μου δειχνει.

Καλησπέρα!

Ναι, GPU είναι η κάρτα γραφικών σου, σωστά κατάλαβες.

Εγώ βέβαια θα διαφωνήσω ότι πρόκειται για GPU, διότι θα είχες παρατηρήσει και άλλα προβλήματα, όπως αδυναμία να παίξει σωστά τα video, ή ακόμα χειρότερα θα παρατηρούσες artifacts (χρωματιστές γραμμές, σημάδί ότι η κάρτα σου είναι στα τελευταία της).

Μy money goes στο ότι ο επεξεργαστής υπερθερμαίνεται και το laptop κλείνει για να μην καεί, όπως ανέφερε ο φίλος παραπάνω.

Το speedfan τί θερμοκρασίες σου δείχνει για τους πυρήνες της CPU σε νορμάλ λειτουργία (πχ σερφάρισμα στο internet)?

ΥΓ. Ποτέ laptop πάνω σε κουβέρτες-σεντόνια κλπ...

ArfX είπε:
...Το speedfan τί θερμοκρασίες σου δείχνει για τους πυρήνες της CPU σε νορμάλ λειτουργία (πχ σερφάρισμα στο internet)?
Moνο με μια σελιδα ανοικτη (το Noiz δηλαδη) αυτη τη στιγμη μου δειχνει:

HD0 37C

HD1 42C

Temp1 62C

GPU 66C

Core 0 59C

Core 1 62C

Τα νούμερα είναι ανεβασμένα κατά τη γνώμη μου. Και ακόμα δεν έχουν πιάσει οι ζέστες του καλοκαιριού.

Με μια γρήγορη αναζήτηση, είδα αρκετούς κατόχουν του ίδιου laptop να παραπονιούνται για το ίδιο πρόβλημα.

Μάλλον δεν τον αποφεύγεις το άνοιγμα για καθάρισμα και έλεγχο ότι όλα τα fans λειτουργούν σωστά. Εαν δεν αισθάνεσαι άνετα να το κάνεις μόνος σου, καλύτερα πήγαινέ το σε κάποιο κατάστημα, δε νομίζω να χρεώνουν πολλά.

Εγω εκανα το εξής (περίπου ιδιο μοντελο, ίδια κατασκευη και ίδιο προβλημα):

Ανοιξα το λαπτοπ μέχρι να φτάσω στον επεξεργαστή. Τον εβγαλα, του καθαρισα την ξεραμενη παστα και του εβαλα καινουρια. Μετα διορθωθηκε το προβλημα, για λίγο καιρο, και τώρα έχουμε ξανα τα ίδια. Υποψιάζομαι όμως πως έχει βουλώσει και λίγο ενας χαλκινος σωλήνας που παει απο το ανεμιστήρι στον επεξεργαστη.

Δε συστήνω ομως να το κανεις μονος σου, γιατι έχει πολυπλοκη και συμπυκνωμένη κατασκευη και σε μενα θεωρω πως απο θαυμα δεν κατεστρεψα κάτι. Ο δε χρονος που μου πηρε όλο αυτο, ήταν περίπου 20 ωρες :P

Επίσης για καποιο λόγο στο δικο μου, το μεγαλυτερο προβλημα δημιουργεί ο Firefox. Με Chrome ή Maxthon είναι μια χαρα.

Κατι ακομα που μπορει να βοηθήσει είναι (αν εχεις 2 καρτες γραφικών, όπως το δικό μου), να πατησεις δεξί κλικ στην επιφανεια εργασίας και να βαλεις την επιλογη εναλλαξιμων γραφικών, στο high performance, ώστε να μη χρησιμοποιείται η gpu της μητρικης.

Δες αυτό το video.

Αν ακολουθήσεις τις οδηγίες του video είναι εύκολο να λύσεις το laptop και να καθαρίσεις το ανεμιστήρα και φυσικά να βάλεις θερμοαγώγιμη πάστα στην CPU. Τώρα καλή πάστα είναι αυτή, http://www.plaisio.gr/ypologistes-anavathmisi/anavathmisi-ypologisti/case-fans/Arctic-Cooling-Paste-Silver-5-AS5-3-5G.htm

Μια γνωστή με  HP laptop είχε το ίδιο πρόβλημα με το δικό σου. Όταν το έλυσα ο ανεμιστήρας της CPU ήτανε μπουκωμένος και γεμάτος χνούδι. Καθάρισα τον ανεμιστήρα με σπρέι αέρα και έβαλα φυσικά πάστα και είναι κομπλέ.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα