Δεξιοχειρας ειμαι, στο δεξι χερι αναφερομαι αλλα εκανα λαθος, κεκτημενη ταχυτητα ;D ;D
Οσο για αυτο που λες gdevelec, δεν ισχυει γιατι α) δεν ειναι αυτο στο οποιο αναφερομαι β)δε βγαζει και πολυ νοημα in any case.
Το ζητουμενο οταν παταμε μια νοτα ειναι να "σταματησει" η χορδη στο ταστο. Αν πατησεις με πολυ δυναμη, "τραβας" την χορδη. Δεν αναφερομαι σε κινηση πανω-κατω οπως στα bend-tremolo, αναφερομαι σε κινηση
προς το ξυλο της ταστιερας.
Ειναι
ακριβως το ιδιο principle με το οποιο λειτουργουν οι scalloped ταστιερες. Σε μια scalloped, αν πατησεις πολυ την χορδη μπορεις να κανεις ουσιαστικα bends. Στις κανονικες κιθαρες γινεται ακριβως το ιδιο, αλλα σε μικροτερο βαθμο: Πατωντας με δυναμη ανεβαζεις το pitch, αλλα συντομα σταματας γιατι πολυ απλα βρηκες στο ξυλο. Σε μια scalloped εχεις αρκετο "χωρο" ωστε να χρησιμοποιησεις την τακτικη αυτη για να κανεις bend με συγκεκριμενα διαστηματα (ημιτονιο-τονος). Σε μια νορμαλ κιθαρα η αλλαγη του pitch που προερχεται ειναι υπερβολικα μικρη ωστε να μπορει να χρησιμοποιηθει μουσικα αλλα αρκετη ωστε να σε κανει να ακουγεσαι ξεκουρδιστος.
Ηχογραφησα ενα μικρο δειγμα, οπου παιζω μια νοτα κανονικα, μετα βαζωντας δυναμη στο δεξι και μετα μεταβαλωντας την πιεση ενω σβηνει η νοτα. Και στις τρεις περιπτωσεις, το δαχτυλο μου παραμενει στην ιδια ακριβως θεση ως προς τον καταφορυβο αξονα, αλλαζει μονο η δυναμη με την οποια "παταω". Mεχρι και +20 cent...
Επισης, αδυνατω να καταλαβω πως νιωθετε ολοι τοσο πολυ το ξυλο της ταστιερας...δεν μεσολαβει η χορδη αναμεσα στο δαχτυλο σας και το ξυλο? Προσωπικα το δαχτυλο μου δεν ερχετε σχεδον καθολου σε επαφη με το ξυλο, ειδικα αν παιζω single note.
Mηπως τα πορισματα περι ποιο ξυλο ταστιερας βολευει βγηκαν με διαφορετικες κιθαρες? Δηλαδη αν σας δωθει μια
Gibson Les Paul Studio λευκη (ebony fretboard) και μια κοκκινη (rosewood), σεταρισμενες απο τον ιδιο μαστορα και παιξετε με κλειστα ματια θα καταλαβετε ποια ειναι ποια?
pitch.mp3