FILTER (φιλτρου) CUTOFF(αποκοπης)FREQUENCY(συχνοτητα):με αυτην την παραμετρο οριζουμε στην ουσια το σημειο που λειτουργει το φιλτρο.(σε συχνοτητα...).Αν πχ εχουμε lowcut (η αλλιως hipass) φιλτρο κοβει χαμηλες συχνοτητες) ,το cutoff frequency orizei απο ποια συχνοτητα και πανω αφηνει το φιλτρο να περνανε οι συχνοτητες.πρεπει φυσικα να γνωριζοθμε ολα τα φιλτρα πως λειτουργουν...
:
Το να πει κάποιος ότι η συχνότητα αποκοπής είναι το σημείο στο οποίο λειτουργεί το φίλτρο είναι απλουστευμένο. Το φίλτρο λειτουργεί ούτως ή άλλως - σε ένα low-pass φίλτρο είθισται η συχνότητα αποκοπής να είναι το "σημείο" στο οποίο η ένταση των αρμονικών του ήχου μειώνεται κατά 3dB αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάτω από αυτή την συχνότητα το φίλτρο δεν λειτουργεί. Φυσικά και λειτουργεί και μάλιστα ο τρόπος λειτουργίας εξαρτάται από την εκάστοτε σχεδίαση. Π.χ. το lopwass φίλτρο στο Minimoog είναι τύπου Chebyshev I, και χρωματίζει με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο τις συχνότητες που θεωρητικά περνάνε ανέπαφες (δηλαδή τις συχνότητες του pass-band)
RESONANCE(συντονισμος):to resonance φανταστειτε το σαν να προσθετει συχνοτητες στο σημειο cutoff...
Όχι, το resonance δεν προσθέτει καμμία συχνότητα στο σημείο cutoff. Resonance ουσιαστικά είναι το φαινόμενο συντονισμού του κυκλώματος του φίλτρου (συνήθως ονομάζεται ιδιοσυχνότητα) και παρατηρείται όταν ανακατευθύνουμε την έξοδο του φίλτρου πάλι πίσω στην είσοδο. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένα feedback path - ειδικά σε 24dB/oct φίλτρα γιατί το φαινόμενου του συντονισμού - resonance είναι ιδιαίτερα εμφανές όσο πιο έντονα "ρολάρει" τις συχνότητες το φίλτρο.
Αυτό σημαίνει ότι φίλτρα με:
α. 6dB/oct απόκριση μάλλον δεν πρόκειται να συντονιστούν καθόλου
β. 12dB/oct συντονίζονται αλλά η συμπεριφορά τους είναι μη προβλέψιμη και εξαρτάται από το σήμα που δέχονται κάθε φορά (τέτοια φίλτρα βρίσκονται συχνά σε διάφορα Oberheim και συνήθως είναι τύπου multimode)
γ. 18dB/oct συντονίζονται αλλά η συμπεριφορά τους είναι επίσης μη προβλέψιμη - π.χ. στο TB-303 υπάρχει έναν κύκλωμα το οποίο εμποδίζει το φίλτρο να αυτοταλαντωθεί - σε αντίθεση το τμήμα οδηγείται σε ένα overdrive section και παράγει τον χαρακτηριστικό ήχο του.
δ. 24dB/oct συντονίζονται μια χαρά όπως ξέρετε και το αποτέλεσμα είναι να παραχθεί μία ημιτονοειδής κυματομορφή με συχνότητα ίση με την συχνότητα αποκοπής. Ως γνωστό η ημιτονοειδής κυματομορφή δεν περιέχει άλλες αρμονικές άρα στο φαινόμενο resonance τελικά καταλήγουμε στην αφαίρεση αρμονικών εκατέρωθεν της συχνότητας αποκοπής και όχι πρόσθεσης αρμονικών όπως αναφέρθηκε παραπάνω.
Η ημιτονοειδής αυτή κυματομορφή μπορεί φυσικά να χρησιμοποιηθεί και ως ταλαντωτής, εάν στο εκάστοτε synthesizer υπάρχει κάποιου είδους tracking έτσι ώστε να μπορεί να παιχτεί στο κλαβιέ. Τις πλείστες των περιπτώσεων χρησιμοποιείται για κατασκευή bass drums - kicks καθότι μπορεί να ρυθμιστεί και η συχνότητα αποκοπής (για να πετύχουμε το κούρδισμα του kick) αλλά και να ρυθμιστεί και το resonance έτσι ώστε να μην χαθεί ο όγκος.
Αν κάποιος ενδιαφέρεται για το πως ακριβώς συμβαίνει το φιλτράρισμα και ο συντονισμός, μπορώ να το εξηγήσω περαιτέρω.