String Trees ποια και γιατι;

leon7pap

Ενεργό μέλος
Πόντοι
198
Καλημερα.Υπαρχουν διαφορα ειδη string trees οπως butterfly style,roller,round  κτλ.Αν ειχα να διαλεξω μονο οπτικα θα επελεγα τα round αλλα γενικα...υπερεχουν καποια σε σχεση με καποια αλλα και γιατι;

.υπερεχουν καποια σε σχεση με καποια αλλα και γιατι;
Τα string trees τα οποια εχουν καποιο μηχανισμο " ελατωσης τριβης" ή ειναι φτιαγμενα απο γραφιτη  υποτιθεται οτι θα σου δωσουν λιγοτερο "ξεκουρδισμα" αν χρησιμοποιεις το τρεμολο πολυ .

Πρακτικα το ιδιο πραγμα μπορεις να το πετυχεις βαζοντας λιγη βαζελινη στα σημεια επαφης της χορδης με το string tree.

Αν δεν χρησιμοποιεις τρεμολο μην ασχολεισαι καν.

Νικο οχι ειναι για μια tele f16 σε ενα παραδιπλανο thread που μολις τελειωσα.Oυτε τρεμολο ουτε τιποτα.Εχω 2 butterfly style καβατζα αλλα ελεγα μην τρυπησω ακομα αν ειναι να βαλω round.Εχω αποψη για τα ρολλερς καθως τα εχω  χρησιμοποιησει σε αλλη κατασκευη και τα αλλαξα αμεσως.Και τα δυο ρολλερς κινουνται μαζι γιατι εχουν κοινο αξονα και μπορει να κερδιζεις απο το ρολαρισμα της χορδης αντι για τριψιμο ομως χανεις απο το τριψιμο και τον ΤΖΟΓΟ που εχει ο ιδιος ο αξονας κινουμενος μεσα στο string tree.(τριξιματα...) ΠΑΠΑΤΖΗΛΙΚΙΑ!Τα αλλαξα με φτηνιαρικα butterfly και ολα καλα!Για τα round oμως που μου αρεσουν οπτικα vs τα butterfly δεν εχω αποψη...

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Δεν ειπα οτι θα βαλω δυο!Ειπα οτι εχω δυο!Χεχε!Πραγματι ενα θα βαλω!

Τωρα εαν σου πω οτι το καλυτερο string tree ειναι το ΚΑΝΕΝΑ; Σε ολες τις στρατ μου τα εχω βγαλει (η τα εχω κρατησει για εμφανισιακους λογους χωρις ομως να περναω τις χορδες απο κατω). Μονο προβληματα δημιουργουν με κυριοτερο να δημιουργουν αχρειαστες τριβες και να συμβαλλουν στο ξεκουρδισμανκατα τη χρηση του τρεμολο η με τα σηκωματα, ενω η απουσια τους ουδεποτε μου δημιουργησε προβλημα με "ξεκαβαλικεμα" των χορδων απο το (σωστα κομμενο) nut. Της ιδιας αποψης ειναι κ η πληρεστερη στρατ που κυκλοφορει αυτη τη στιγμη η EJ.

Καλα αν δε χρειαζοταν δε θα εβαζα δε το συζηταμε.Αλλα στην τελε μου θελει οπωσδηποτε.Αν δε βαλω οι B και Ε χορδες εχουν ΜΗΔΕΝΙΚΗ γωνια πισω απο το nut με αποτελεσμα η Ε να φευγει με το παραμικρο bend και η Β να παραγει κατι αστειους αρμονικους!Αν τις πατησω λιγο με το δαχτυλο μου και δωσω το angle που θα δωσει το string tree ολα φτιαχνουν!Οι αλλες ειναι οκ και γι αυτο θα βαλω ενα.Ακομα και η EJ δεν μπορει να το παρακαμψει ετσι απλα με το να μη βαλει... χρησιμοποιει staggered tuners γι αυτο το λογο.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Superfunk είπε:
Γιατι να βαλεις 2 string trees?

ENA φτανει.
συμφωνώ

όμως ακόμα έχω την απορία

FENDER-72-TELE-DELUXE-01-600x600.jpg

dimsonic είπε:
συμφωνώ

όμως ακόμα έχω την απορία

FENDER-72-TELE-DELUXE-01-600x600.jpg
μετα τo 72 η Fender,μεταξυ πολλων αλλων λαθος επιλογων ,αρχισε να βαζει 2 string strees σε ολες τις κιθαρες της,τακτικη που ευτυχως καταργησε οταν ανοιξε ξανα υπο νεα δ/νση  στα mid  80s 

Ενταξει αυτο ειναι εκει για να διορθωνει ενα κατασκευαστικο "ψεγαδι" με μικρο "κοστος" (extra friction point).Αλλοι εκαναν angled headstock.Η γυψων εξαφανισε αυτο το προβλημα αλλα  το παραχεσε με την κλιση με οτι αυτο συνεπαγεται στα διαφορα προβληματα που δημιουργει (extra tension στο nut...αδυναμο headstock) και που εξ αιτιας του αγοραστικου της κοινου...μεσα και εγω...παραμενει και θα παραμενει δεσμια αυτου του προβληματος.Kαποιοι αλλοι το καναν πιο ανθρωπινα βλ PRS...

Superfunk είπε:
μετα τo 72 η Fender,μεταξυ πολλων αλλων λαθος επιλογων ,αρχισε να βαζει 2 string strees σε ολες τις κιθαρες της,τακτικη που ευτυχως καταργησε οταν ανοιξε ξανα υπο νεα δ/νση  στα mid  80s
τώρα που το λες, μήπως να ξεσκαλώσω τη σολ απο κει?

dimsonic είπε:
τώρα που το λες, μήπως να ξεσκαλώσω τη σολ απο κει?
Καλη ιδεα.Ειδικα αν την συνοδευσεις με ενα τυλιγμα της σολ 6-7 φορες γυρω απο το post ωστε να εχει καλη γωνια πισω απο το nut.

Το ιδιο φυσικα θα κανεις και για την ρε (με λιγοτερες "τυλιξιες")

Superfunk είπε:
Καλη ιδεα.Ειδικα αν την συνοδευσεις με ενα τυλιγμα της σολ 6-7 φορες γυρω απο το post ωστε να εχει καλη γωνια πισω απο το nut.
συνήθως τυλίγω με καβάλημα στην αρχή και μετά τις στροφές τις διώχνω προς τα κάτω για να έχω μεγαλύτερη γωνία.

Στα δέντρα από τότε που βάζω γράσο γραφίτη γενικά δεν είχα θέμα.

Όμως πάντα νόμιζα ότι για να βάζουν 2ο δεντρο κάτι θα ξέρουν και χρειάζεται. Αφού θεωρούσα τσιγκουνιά στις νεώτερες που βάζουν ένα.

τη ρε δεν την πολυσηκώνω

Προσωπικά δεν βάζω string trees. Σε μια περίπτωση που χρειάστηκε πράγματι να βάλω (γιατί έτριζε η Β κλπ) έβαλα τύπου butterfly αλλά χρησιμοποίησα ως spacer ένα σωληνάκι λίγο μακρύτερο από το κανονικό. Το μισό "πάτημα" αρκεί για να εξαφανιστεί το τρίξιμο και η τριβή (και στο tree και στο nut) είναι πολύ μικρότερη.

Γενικά το αποφεύγω και γω και είχα την έρικ ζώνσον.

Η ερικ ζωνσον είχε ΚΑΙ πιο λεπτό headstock περίπου κατά ένα χιλιοστό για να αυξήσει τη γωνία προς τα πίσω, ΚΑΙ staggered vintage gotoh tuners και λιμαρισμένα τα posts ώστε να μην φαίνονται βυθισμένα τα τελευταία staggered tuners. (Oπότε τις τελευταίες τρεις χορδές τις τυλίγεις όσο πάει χωρίς να εφιππεύουν όμως οι περιελίξεις η μία την άλλη).

O Johnson μάλιστα είχε πει ότι ζήτησε να είναι πιο χοντρό το headstock και λίγο πιο κάτω , αλλά η fender  απάντησε πως ακόμα και αυτό το χιλιοστό δεν τη συμφέρει με τίποτα στην ξυλεία που θα χάσει και στη μανουρα που θα εμπαινε για να γίνει τοσο custom ένα -και καλά- της σειράς όργανο.

Οπότε έγινε πιο λεπτό για να κατέβει λίγο η γωνία. Το θέμα βέβαια είναι ότι σε 60ς και 50ς στρατ τόσο λεπτό και λεπτότερο ήταν το headstock αν και δεν υπήρχε consistency σε αυτό πάντα.

Προσωπικά συμφωνώ με το ότι αν μπορώ να μη βάλω δεν θα βάλω, αν δω να είναι λίγο αδύναμη τονικά η μι ίσως βάλω δεντράκι με chapstick από κάτω και με ψηλό ρινγ ή μια ακρόμπαλα από χορδή από κάτω για να ψηλώσει ένα χαμηλό tree.

Λοιπόν, μου βάλατε την ιδέα: έβγαλα τη Σι και τη Μι από το tree. Έπαιξα, όλα στη θέση τους, δεν φεύγουν από το nut. Dive, dive, dive μέχρι το ματζαφλέρι να ακουμπήσει το pickguard. Θαύμα, θαύμα, το κούρδισμα παραμένει! (ή τέλος πάντων δεν διαλύεται όπως συνήθιζε να παθαίνει).

Άρα το tree μου είναι άχρηστο;

ΥΓ Επίσης έχω την εντύπωση σαν να μαλάκωσαν λίιιγο οι εν λόγω χορδές - αλλά αυτό μπορεί να είναι και η εντύπωσή μου.

Trending...

Νέα θέματα

Back