• Το Noiz σας εύχεται χρόνια πολλά και ένα ευτυχισμένο 2025! 🎊

Στήσιμο Pedalboard...

mind_victim

Νέο μέλος
Πόντοι
16
Η ερώτησή μου είναι πως στήνεται ένα pedalboard. Έχω το pedaltrain 2, 7 πετάλια (volume, wah-wah, compressor, overdrive, distortion, clean booster και κουρδιστήρι) όλα true bypass, george l's καλώδιο μικρής διαμέτρου περίπου 2 μέτρα μήκος, γωνιακά βύσματα χωρίς λαστιχένια προστατευτικά (δεν ξέρω αν είναι απαραίτητα και που μπορώ να τα προμηθευτώ) και το 1spot. Με ποιά σειρά θα πρέπει να συνδέσω τα παραπάνω πετάλια?? Τι πρέπει να γνωρίζω ώστε να εξοικονομήσω χώρο στο pedalboard και πώς θα κάνω ένα νοικοκυρεμένο στήσιμο?? Το σημαντικότερο όμως είναι πως θα μπορέσω να αποφύγω θορύβους και άλλα ανεπιθύμιτες καταστάσεις?? ;D ;D

Οπως σε βολευει φιλε μου, οπως σε βολευει.

Ο καθενας εχει τα... χουγια του, ας πουμε, πολλοι κιθαριστες γουσταρουν το wah και το volume στο δεξι ποδι.

Αλλοι (μαζι και εγω) τους βολευει στο αριστερο.

Απο κει και υστερα βλεπεις για τα υπολοιπα. Πες οτι ετοιμαζεις... βαλιτσα ;D

Απίστευτο timing! Πάνω που ετοιμαζόμουν να βάλω θέμα...

Με ενδιαφέρει κ εμένα, κ ιδιαίτερα το ερώτημα σε σχέση με τη σειρά των πεταλιών κ τους "κανόνες" που πρέπει να ακολουθούμε (ξέρω, περί ορέξεως...)  ;)

Βρήκα κ αυτό: http://www.noiz.gr/index.php?topic=160280.0

αλλά δεν έχει πολλές πληροφορίες...

Εμενα μου αρεσει το wah πρωτο, λογικα μετα το compressor και μετα αναλογα τι σου αρεσει ειτε το drive ειτε το booster

δεν ειναι κατι πολυ δυσκολο οποτε μην αγχωνεσαι...βαλε κατω το pedaltrain και αρχισε να τα τοποθετεις ετσι ωστε να σε βολευουνε οπως παιζεις. μην κουμπωσεις καλωδια για αρχη ωστε να ειναι πιο ευκολες οι μετατοπισεις των πεταλιων. οταν κατασταλαξεις στο πως θες να ειναι σαν χωροταξια αρχισε να κουμπωνεις. προτεινω πρωτα τα ρευματα και μετα τα σηματα. τα λαστιχενια βυσματα δεν νομιζω οτι ειναι απαραιτητα αλλα σιγουρα καλο ειναι να αποφυγεις το one spot κοντα στο wha, γιατι υπαρχει κινδυνος να εχεις καποιες παρεμβολες λογω πηνιου...

οσο για τη σειρα ειναι δικια σου επιλογη, τι σου καθεται καλυτερα στο αυτι... εγω (τυπικα) θα εβαζα gtr-compressor-wha- clean boost-overdrive- distortion- volume... το κουρδιστηρι μπορει να το ειχα ξεχωριστα αλλιως αμεσως μετα την κιθαρα... υπολογισε και χωρο για delay, phaser,chorus και καθε ειδος modulation στο μελλον  ;D ;D ;D ;D ;D

καλη αρχη και βαλε και καμια φωτο οταν τελειωσεις!!!!

Έχω μάθει γενικά ότι όλη αυτή την δουλειά αν τη αναλάβει κάποιος σε ένα μαγαζί θα την πληρώσεις αρκετά. Σαφώς δεν το κατηγορώ γιατί χρειάζεται κάποιος χρόνος για να στηθεί ένα pedalboard όπως επίσης παίζει ρόλο και η εμπειρία αυτού που το στήνει. Όμως τι είναι αυτό που θα πρέπει να ψάξω ή να προσέξω ώς προς τα ρεύματα ή στις συνδεσμολογίες που μπορεί να προκληθεί κάποιο πρόβλημα παρεμβολών, feedback, θόρυβος κ.τ.λ. Μου φαίνεται εύκολο να το στήσω αλλά, άτομα που τα έχω σε εκτίμηση και τα συμβουλεύομαι διαρκώς δεν μου παρουσιάζουν έτσι τα πράγματα.

Οχι ρε φιλε, μην τρελλαινεσαι. Δεν ειναι τραγικα τα πραγματα.

Μονο φροντισε να πηγαινουν ολα τα ρευματα απο μια μερια και ολα τα "σηματα" απο την αλλη, κατι που αλλωστε ισχυει και για το στησιμο rack. Τα αλλα θα τα βρεις

Μου φαίνεται εύκολο να το στήσω αλλά, άτομα που τα έχω σε εκτίμηση και τα συμβουλεύομαι διαρκώς δεν μου παρουσιάζουν έτσι τα πράγματα.
φροντισε να επανεξετασεις τι ειδους ατομα εχεις σε εκτιμηση.

το στησιμο του συγκεκριμενου pedalboard αν εχεις ηδη κοψει και ενωσει τα george l ,θελει περιπου 10-20 λεπτα.

αν δεν εχεις ενωσει και κοψει τα george l χρειαζεται λιγο περισσοτερο (και εναν καλο κοφτη καλωδιων για να μην εχεις απροοπτα)

Μονο φροντισε να πηγαινουν ολα τα ρευματα απο μια μερια και ολα τα "σηματα" απο την αλλη, κατι που αλλωστε ισχυει και για το στησιμο rack. Τα αλλα θα τα βρεις
Χρήσιμο μου ακούγεται αυτό. Μου το κάνεις λίγο πιο λιανά αν μπορείς?? ;D ;D

mind_victim είπε:
Η ερώτησή μου είναι πως στήνεται ένα pedalboard. Έχω το pedaltrain 2, 7 πετάλια (volume, wah-wah, compressor, overdrive, distortion, clean booster και κουρδιστήρι)
Δοκιμές, πολλές δοκιμές. Συνεχώς βλέπω εξαιρέσεις σε κάθε "κανόνα" τοποθέτησης πεταλιών. Προσωπικά θα τα είχα ως εξής: wah -> compressor -> dist -> OD -> clean boost -> vol. pedal -> κουρδιστήρι. Το παν είναι όμως μέσω πειραματισμού να γνωρίζεις το γιατί θα μπορούσαν να πάνε έτσι.

Πχ. εγώ τι θα πετύχαινα με την ανωτέρω τοποθέτηση; To wah θα "άκουγε" το καθαρό σήμα αμέσως μετά από τους μαγνήτες χωρίς παρεμβολές από άλλα προηγούμενα πετάλια, το comp θα μάζευε λίγο τις δυναμικές και θα έδινε sustain, το ΟD αν το άνοιγες μαζί με το dist σε πολύ ήπια settings θα έκανε λιγότερο άγριο και πιο γλυκό το dist, το clean boost θα σήκωνε το vol. level όλου του τελικού αποτελέσματος κλπ.

Να προσέξεις όμως πολύ το θόρυβο που θα δημιουργείται όταν έχεις ανοιχτά πάνω από ένα από τα comp, dist, ΟD και clean boost. Αν πχ. ήθελες comp και OD μαζί, μπορεί να δεις ότι υπάρχει μικρότερο noise floor αν μπει το comp μετά από το OD (κι όχι πριν όπως λέω παραπάνω), ενώ θα εξακολουθήσει να σου επιτρέπει και έξτρα sustain στον ψιλοβρώμικο ήχο.

Κατά τα άλλα, όταν κατασταλάξεις κάπως, τακτοποίησέ τα όσο πιο κολλητά γίνεται (αρκεί να είναι εύκολα προσβάσιμα με το πόδι - πολύ σημαντικό και κάτι που πολλοί παραβλέπουν, ειδικά όταν βάζουν 367 πετάλια και χρειάζονται μόνο τα 5), υπολόγισε τις διαδρομές των George Ls, κόψε και φτιάξε τα (τοποθετώντας τα όμορφα έτσι ώστε να μην φαίνονται), βάλε και το κολλητικό 3Μ και έτοιμος... Υπόψιν βέβαια ότι θα γίνουν κι άλλες αλλαγές στην πορεία, οπότε να είσαι προετοιμασμένος και ευέλικτος.

Α, και ΜΗΝ αφήσεις ΚΑΝΕΝΑΝ άλλο να την φτιάξει για λογαριασμό σου. Είναι ΓΕΛΟΙΩΔΩΣ εύκολη στην συναρμολόγηση και ΜΟΝΟ έτσι θα έχεις ιδία άποψη του τι και γιατί συμβαίνει.

θα σου προτεινα το παρακτω...

και βεβαια οπως σε βολευει θα ηταν καλυτερα:

untitl10.jpg

Να μην "συναντωνται" τα καλωδια ωστε να κανουν πεδια (αν δεν κανω λαθος). Αυτοι που ξερουν απο ηλεκτρονικα θα ξερουν καλυτερα. Εγω παντως στο "κτηνακι" ρακ που ειχα ειχα ολα τα καλωδια για πριζες να πηγαινουν απο την μια μερια και ολες τις συνδεσεις μεταξυ των μηχανηματων απο την αλλη. Στα πεταλια προφανως κατι αναλογο

ενα καλο με το pedaltrain ειναι οτι ειναι πολυ ευκολο να αλλαξεις για οποιοδηποτε λογο τη σειρα των πεταλιων (ειδικα με μονο 7 πεταλια στο pt2 - πολυς χωρος.) οποτε πειραματισου..

εξαρταται και απο τα πεταλια, αλλα εγω θα αρχιζα με

tuner

wah-wah (μερικοι το προτιμουν μετα τα drive)

compressor (δοκιμασε και μετα καποιο drive)

clean booster distortion overdrive (καθαρα θεμα γουστου & stacking)

volume (μετα τα drive ωστε να ελεγχεις την ενταση τους χωρις να αλλαζει η χροια)

μετα το volume καποιο μελλοντικο modulation-delay κ.τ.λ.

γενικα πριν στησεις το pedaltrain φαε λιγο χρονο με πειραματα, ωστε να μην καταληξεις σε μια σειρα πεταλιων προωρα, μονο και μονο για να ανακαλυψεις μετα απο μηνες(χρονια ?) οτι προτιμουσες αλλη ... ;D

οσον αφορα τα καλωδια, οπως και να συνδεσεις τα πεταλια θα χρειαστεις μαλλον μερικα πολυ μικρα, μερικα μετρια, και ενα η δυο λιγο μεγαλυτερα. πανω κατω σε ολες τις συνδεσμολογιες το ιδιο. τα καπακια για τις γωνιες george l μου αρεσουν γιατι δε γρατσουνας τα πεταλια, και δεν ξεβιδωνονται τα βυσματα (θεωρητικα μπορει να συμβει καμμια φορα). εχω βρει στο guitarstore στα εξερχεια..

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
mind_victim είπε:
Έχω μάθει γενικά ότι όλη αυτή την δουλειά αν τη αναλάβει κάποιος σε ένα μαγαζί θα την πληρώσεις αρκετά.
Πλάκα με κάνεις φιλλλαράκι.............! υπάρχει δηλαδή μαγαζί που αναλαμβάνει να σου στήσει τα πετάλια στο pedal train....? μα, εκτός που είναι άσκοπο (μιας και είναι εύκολο να το κανεις μόνος σου) είναι και μια "δημιουργική" δουλειά που (λογικά) πρέπει να θέλεις να την κάνεις μόνος σου!

Και... συγγνώμη δηλαδή, αλλά τι σου λένε οι διάφοροι που εκτιμάς σχετικά με τις "δυσκολίες τοποθέτησης" των πεταλιών? Ρωταω γιατί έχω βαρεθεί να ακούω (και φυσικά να διαβάζω) διαφορα απίθανα (αν το backplate μπορεί να χαλάει τον ήχο, αν η τετάρτη απόγευμα δεν είναι καλή μέρα για τους 1500 κύκλους, αν τα καλώδια πρέπει να κοιτάνε ανατολή, αν οι πένες αγοράστηκαν απο γαλανομάτη σαβατογεννημένο) και επι της ουσίας τρία πουλάκια κάθονταν..... και όπου ουσία, βλέπε παίξιμο - ήχος - εμπειρία..... και ιδίως το να δίνεις σημασία στα βασικά (όχι άλλες φιλοσοφίες για ήχο ή ξύλα ή μαγνήτες απο τύπους που πχ αλλάζουν χορδές κάθε χριστούγεννα και περνάνε όλη την ημέρα στο ίντερνετ για να αποκτήσουν γνώμη για τον ήχο!!!)

Ένα απλό pedalboard στήνεις....!!! φτιάξε καφέ, και ξεκίνα να παιζεις με αυτό! έχει πλάκα και δεν είναι το πείραμα του Cern.

frunobulax είπε:
Πλάκα με κάνεις φιλλλαράκι.............! υπάρχει δηλαδή μαγαζί που αναλαμβάνει να σου στήσει τα πετάλια στο pedal train....? μα, εκτός που είναι άσκοπο (μιας και είναι εύκολο να το κανεις μόνος σου) είναι και μια "δημιουργική" δουλειά που (λογικά) πρέπει να θέλεις να την κάνεις μόνος σου!

Και... συγγνώμη δηλαδή, αλλά τι σου λένε οι διάφοροι που εκτιμάς σχετικά με τις "δυσκολίες τοποθέτησης" των πεταλιών? Ρωταω γιατί έχω βαρεθεί να ακούω (και φυσικά να διαβάζω) διαφορα απίθανα (αν το backplate μπορεί να χαλάει τον ήχο, αν η τετάρτη απόγευμα δεν είναι καλή μέρα για τους 1500 κύκλους, αν τα καλώδια πρέπει να κοιτάνε ανατολή, αν οι πένες αγοράστηκαν απο γαλανομάτη σαβατογεννημένο) και επι της ουσίας τρία πουλάκια κάθονταν..... και όπου ουσία, βλέπε παίξιμο - ήχος - εμπειρία..... και ιδίως το να δίνεις σημασία στα βασικά (όχι άλλες φιλοσοφίες για ήχο ή ξύλα ή μαγνήτες απο τύπους που πχ αλλάζουν χορδές κάθε χριστούγεννα και περνάνε όλη την ημέρα στο ίντερνετ για να αποκτήσουν γνώμη για τον ήχο!!!)

Ένα απλό pedalboard στήνεις....!!! φτιάξε καφέ, και ξεκίνα να παιζεις με αυτό! έχει πλάκα και δεν είναι το πείραμα του Cern.
Τα ρέστα μου αρχηγέ!  ;) :)

frunobulax είπε:
να προσθεσω οτι την στιγμη που κολας τοποθετης κ κοβεις καλωδια βαλε ενα ωραιο Cdaki να ακους!  ;)

frunobulax@ τα πες ολα  ;)

Ευχαριστώ πολύ παιδιά που έχετε ακριβώς την ίδια άποψη με την συνείδησή μου. ;D ;D Κ εγώ έτσι θέλω να πιστεύω ότι πρέπει να γίνεται η δουλειά. Κ επί της ευκαιρίας, δύο ερωτησούλες ακόμα:

Κάνω καλά που θα βάλω george l's ή είναι καλύτερο το ακριβό evidence που πουλάει ο Κουρμπής??

Τις καλωδιώσεις να τις περάσω κάτω από το pedalboard ή από πάνω μαζί με τα πετάλια?? Τι είναι ποιό εύχρηστο?? ;D ;D

mind_victim είπε:
Κάνω καλά που θα βάλω george l's ή είναι καλύτερο το ακριβό evidence που πουλάει ο Κουρμπής??

Τις καλωδιώσεις να τις περάσω κάτω από το pedalboard ή από πάνω μαζί με τα πετάλια?? Τι είναι ποιό εύχρηστο?? ;D ;D
Μια χαρά είναι τα George L, πάρε και τα καπάκια που λέει ο Alter για να φαίνονται όμορφα και να μην γρατζουνάνε!

Αφού αποφασίσεις για την τοποθέτηση των πεταλιών, κάνε το εξής:

Βάλε την πεταλιέρα ανάμεσα σε δύο καρέκλες, ώστε να έχεις πρόσβαση από κάτω. Τοποθέτησε τα πετάλια. Μετά άρχισε να κόβεις GL καλώδιο στο "σωστό" μήκος (άσε λίγο περιθώριο στο μήκος) και πέρασέ τα από κάτω. Αν το κάνεις σωστά, στο τέλος δεν θα φαίνεται τίποτα, και τα καλώδια θα είναι και πιο σταθερά και προστατευμένα.

Το ίδιο ισχύει και για τυχόν τροφοδοτικό που θα χρησιμοποιήσεις. Απλώς πρόσεξε, αν είναι με transformer, να το έχεις καλού κακού μακριά από το wah.

Καλή επιτυχία!  ;)

Παρόμοια θέματα

Trending...

Νέα θέματα

Back