Λόγω έλλειψης χρόνου, θα περιοριστώ σε μια μικρή απάντηση, αλλά δεσμεύομαι για πιο εκτενή ανάλυση στο μέλλον.
Αρχικά, κάθε κομμάτι κσύλο, και με κοινή λογική, μπορεί να διαφέρει από το παραδιπλανό του, ακόμα κι αν είναι από το ίδιο δέντρο.
Τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά ενός (στεγνού) κομματιού. (ένα στεγνό κομμάτι, imho, είτε είναι 5 χρόνων, είτε 105, είναι το ίδιο στεγνό. Μην ξανακούσω για private reserve super dried stock 500 χρόνων...)
α) βάρος ( kg/m3)
β) σκληρότητα ( αυτό φαίνεται στο πόσο εύκολα μπορεί να κάνει βαθουλώματα η επιφάνειά του )
γ) βαθμός ελαστικότητας
υπάρχουν κι άλλες παράμετροι, όπως βαθμός συμπίεσης/εκτόνωσης, κατώφλι μηχανικής αντοχής, συρρίκνωση, βαθμός πλαστικής παραμόρφωσης, mojo( ???), διαίσθηση(

), ενόραση( :-X), κληρονομικό χάρισμα( :: ), αλλά αυτά είναι παρα-μόρφωση ακόμη και για μένα... ;D
Terry RoscoeBeck5 είπε:
Έχω ένα SQVM άταστο J... agathis
Μεγάλη επιτυχία λαίμαι... Μόλις πέσει στα χέρια μου ένα σώμα alder, φίλε ΠΝ έλα να σου το δώσω- και δεν κάνω πλάκα.
ΥΓ: Θα μου επιτρέψεις μια διευκρίνηση αναφορικά με το «χειρότερο» ή το «καλύτερο».
Εμένα αυτό που βγάζει το agathis δεν μου κάνει. Σε άλλον μπορεί και να κάνει. Οπότε το καλύτερο/χειρότερο παραμένει ας πούμε υποκειμενικό.
Ε, τότε δε φταίει το agathis γενικά, αλλά το συγκεκριμένο agathis...
Συμφωνώ ότι το "καλύτερο/χειρότερο" είναι απόλυτα υποκειμενικό και θεωρώ λάθος τον χαρακτηρισμό, ο οποίος έγινε χάριν απλοπόιησης και σύγκρισης . Ουδείς μαονιότερος του μαονίου...είναι σαν να λέμε ότι το πορτοκάλι είναι καλύτερο του μήλου.