Software Piracy: Analog Industries plugins VS Yacht (musician)

IxNiLaTiS είπε:
Αν εσύ έχεις μιά καραμέλα στην  τσέπη σου και εγώ την κλέψω, εσένα θα σου λείψει και δεν θα μπορείς να την φας. Αν εγώ αντιγράψω για προσωπική μου χρήση το κείμενο που ανάρτησες στο Noiz του οποίου έχεις τα πνευματικά δικαιώματα, ναι μεν είναι δικό σου αλλά δεν θα σου λείψει τίποτα . Έτσι και ο κώδικας που έφτιαξες.... Εκεί είναι η διαφορά.
Φίλε Ιχνηλάτη θα διαφωνήσω με τον ισχυρισμό σου. Οι προγραμματιστές και γενικότερα όσοι ασχολήθηκαν με την δημιουργία κάποιου κώδικα-plug-in-software έχουν σπαταλήσει πολλές ώρες δουλείας και πρέπει με κάποιο τρόπο να ανταμειφθούν. Ίσως για κάποιους από αυτούς να είναι και ο μοναδικός τρόπος βιοπορισμού και να μην το κάνουν για την φουκαριαρα την μάνα τους.

Νομίζω ότι ο ιχνηλάτης αναφέρεται στον όρο "thief", ή "κλέφτη", και όχι στο ηθικό μέρος του προβλήματος (γιατί ομολογώ ότι, αν και ανοιχτός άνθρωπος το ηθικό μέρος το είπα και πιο πάνω, είναι είτε άγνοια, είτε απληστία... Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για μένα*)

Νικολας

* Και να προσθέσω ότι απ'όλα τα ξένα φόρουμ που περιδιαβαίνω, είναι το μόνο με ΤΟΣΕΣ αναφορές στο Nuendo, που είναι, ΚΑΘΑΡΑ, ένα media production πρόγραμμα, ΠΟΛΥ ακριβ;o (παραπάνω απο cubase, Sonar, Logic) και σαφέστα, λυπάμαι που το λέω, άχρηστο, είμαι σχεδόν σίγουρος, στην μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών εδώ! Εγώ, τέλος πάντων, όσο ασχολούμε με την μουσική το Nuendo, ποτέ δεν το χρειάστηκα, δεν χρειάστηκα τις δυνατότητές του. Τώρα όλοι που το έχουν, και ρωτάνε και κουλά πράγματα... Τι να πώ.  :-X

Και είναι κρίμα γιατί υπάρχουν ΠΟΛΥ δυνατά free προγράμματα (repear για παράδειγμα), καθώς και plug-ins, που κάνουν την ίδια δουλειά, και όλοι τα βλέπουμε σαν να είναι κατώτερα... :(

Καλημερα παιδια, διαβασα ολο τη θρεντ και πραγματικα απορω με την ηθικολογικη τοποθετηση περι κλεψιας και ελληνικης πραγματικοτητας...

Αν καποιος απο εσας δεν εχει χρησιμοποιησει ουτε ενα σπασμενο winrar και βγαινει δημοσια να καταγγειλει τον ταδε δεινα χρηστη warez τοτε καλως το κανει απο τη δικια του θεση και αποψη.

Αυτοι που χρησιμοποιουν σπασμενα και μετα καταγγελουν τον αλλο που βγηκε και το ειπε δημοσια ειναι τουλαχιστον φαιδροι..

Τα ποσοστα πειρατειας software στη χωρα μας ειναι τραγικα υψηλα και κανεις απο τους υπευθυνους δεν δειχνει να ενδιαφερεται γι'αυτο. Εχω δει σπασμενο office σε δημοσια υπηρεσια γιατι αυτος που το δουλευε ηθελε να εχει την τελευταια εκδοση που δεν ειχε αγοραστει ακομα... Βγαλε συμπερασμα και μετα πιασε το αυγο και κουρευτο.

Το ζητημα με την πνευματικη ιδιοκτησια ειναι κατι νεοφερτο στην ιστορια της ανθρωποτητας και εφοσον δεν μιλαμε για υλισμικο αλλα για κωδικα που αντιγραφεται τοτε δεν μπορει να γινει και αμεση συγκριση με παντελονια και γραβατες τα οποια ειναι απτα αντικειμενα. Το γεγονος ειναι οτι η πειρατεια δεν αντιμετωπιζεται με νομους μπαμπουλες αλλα ενδεχομενως με μειωση του τελικου κοστους - πιο ελκυστικα bundles - απο τη στιγμη που ουτε η εταιρεια λογισμικου δεν μας παραδιδει ετοιμο προιον αλλα βασιζεται επανω στους χρηστες του software για να διορθωσει bugs που πολλες φορες μενουνε και αλυτα.

Καλο ειναι να κατηγορουμε τους πειρατες αλλα ας κοιταξουμε και τη σταση των εταιριων απεναντι μας.

Επισης δεν αναφερθηκε κανεις στην "εξαρτηση" που αποκτα καποιος χρηστης απο το ιδιο το σπασμενο προγραμμα το οποιο θα το αγορασει νομιμα στη συνεχεια αν θελει να εχει το κεφαλι του ησυχο και να λαμβανει ολα τα updates και την υποστηριξη.

Επισης δεν αναφερθηκε κανεις στην "εξαρτηση" που αποκτα καποιος χρηστης απο το ιδιο το σπασμενο προγραμμα το οποιο θα το αγορασει νομιμα στη συνεχεια
Θα αστειευεσαι βεβαια... Ισα ισα, εαν εχουμε γινει cracked software junkies, αν δουλευουν σωστα, ΔΕΝ υπαρχει περιπτωση να ξαναπληρωσουμε για προγραμμα, οσο και αν δεν θελουμε να το παραδεχτουμε...

Και είναι κρίμα γιατί υπάρχουν ΠΟΛΥ δυνατά free προγράμματα
Ας μεινουμε σε αυτο  ;). Δεν χρησιμοποιω τετοια προγραμματα, δεν ηχογραφω, αλλα φανταζομαι οτι θα ειναι πολυ πιο απλα για τον μεσο χρηστη.

Σε βρίσκω μάλλον σωστό, απλά να σχολιάσω κάποια πράγματα

Eno είπε:
Καλημερα παιδια, διαβασα ολο τη θρεντ και πραγματικα απορω με την ηθικολογικη τοποθετηση περι κλεψιας και ελληνικης πραγματικοτητας...

Αν καποιος απο εσας δεν εχει χρησιμοποιησει ουτε ενα σπασμενο winrar και βγαινει δημοσια να καταγγειλει τον ταδε δεινα χρηστη warez τοτε καλως το κανει απο τη δικια του θεση και αποψη.
Το winamp είναι shareware, και δεν κλειδώνει. Απλά σου βγάζει το εκνευριστικό μήνυμα κάθε φορά!
Επίσης, το γεγονός ότι κάποιος έχει κάνει κάτι στο παρελθόν δε σημαίνει ότι δε μπορεί να σχολιάσει: Αντιθέτος, νομικά, ακόμη και για φόνους, μετα απο κάποια περίοδο, θεωρείτε οτι ο δολοφόνος εχεί πληρώσει, έχει μάθει, έχει μεταμελήσει και ότι άλλο και βγαίνει έξω. Αλλιώς οι φυλακές θα ήταν 100% όλες...

Αυτοι που χρησιμοποιουν σπασμενα και μετα καταγγελουν τον αλλο που βγηκε και το ειπε δημοσια ειναι τουλαχιστον φαιδροι...
Εγω ΔΕ χρησιμοποιώ σπασμένα! 100%! Άρα; μου επιτρέπεις να την λέω στον τύπο;
Άσε που ο τύπος είναι ο φαιδρός της υπόθεσης γιατι, όχι μόνο έβγαλε χρήματα με σπασμένα προγράμματα (που, με λίγο ψάξιμο και γνώση ξέρεις ότι το "try be4 buy" είναι στοχευμένο σε ερασιτέχνες που δε θέλουν να βγάλουν χρήματα, αν είναι να βγούν χρήματα να πάνε να το αγοράσουν), αλλά το διαφημίζει κι όλας, παρασείροντας και άλλους μαζί του.

Τα ποσοστα πειρατειας software στη χωρα μας ειναι τραγικα υψηλα και κανεις απο τους υπευθυνους δεν δειχνει να ενδιαφερεται γι'αυτο. Εχω δει σπασμενο office σε δημοσια υπηρεσια γιατι αυτος που το δουλευε ηθελε να εχει την τελευταια εκδοση που δεν ειχε αγοραστει ακομα... Βγαλε συμπερασμα και μετα πιασε το αυγο και κουρευτο.
+1 εδώ... τι να πείς.

Το ζητημα με την πνευματικη ιδιοκτησια ειναι κατι νεοφερτο στην ιστορια της ανθρωποτητας και εφοσον δεν μιλαμε για υλισμικο αλλα για κωδικα που αντιγραφεται τοτε δεν μπορει να γινει και αμεση συγκριση με παντελονια και γραβατες τα οποια ειναι απτα αντικειμενα. Το γεγονος ειναι οτι η πειρατεια δεν αντιμετωπιζεται με νομους μπαμπουλες αλλα ενδεχομενως με μειωση του τελικου κοστους - πιο ελκυστικα bundles - απο τη στιγμη που ουτε η εταιρεια λογισμικου δεν μας παραδιδει ετοιμο προιον αλλα βασιζεται επανω στους χρηστες του software για να διορθωσει bugs που πολλες φορες μενουνε και αλυτα.
1. To θέμα copyright υπάρχει πάνω απο 100 χρόνια. Πόσο πρέπει να υπάρχει για να σκεφτούμε την αξία του, και τους νόμους που το περικλύουν;

2. Η πειρατεία αντιμετωπίζεται με ΜΟΡΦΩΣΗ και εκπαίδευση, και όχι με αυτά που λές. Γιατι η χώρα μας και χώρες σαν την Ρωσία και την Ταϊλάνδη και την Κίνα είναι γεμάτες πειρατικά, και στην Δυτική Ευρώπη τα πράγματα είναι σαφώς λιγότερο δραματικά; Μήπως γιατί η αντιμετώπηση της εταιρίας διαφέρει απο χώρα σε χώρα, ή μήπως γιατί η αντιμετώπηση των πελατών διαφέρει τελικά;

3. Τελικά, όπως είπα και παραπάνω, αντί να κάνουμε bug testing για ορισμένες (ΟΧΙ όλες), εταιρίες, και να πειρατεύουμε προγράμματα, να πάμε στην τσάμπα και νόμιμη λύση. Γιατί δηλ, παραπονιέσαι για τις εταιρίες και δεν πιάνεις Linux, open office, blender, repear, coctos, και ότι άλλο υπάρχει freeware? (repear δεν είναι freeware αλλα shareware με unlimited trial version, απ'ότι θυμάμαι, εκτός και αν έχει αλλάξει). Γιατί δηλ, έχει ανάγκη (εσύ και όλοι μας), απο την eastwest και την VSL και το Νuendo και να μην γίνει η δουλειά μας με απλούστερα πράγματα;

Καλο ειναι να κατηγορουμε τους πειρατες αλλα ας κοιταξουμε και τη σταση των εταιριων απεναντι μας.
Συμφωνώ, απλά να σου πω την αλήθεια, ένας προσωπικός χρήστης είναι άλλο απο μια εταιρία. άλλα έξοδα, άλλα processes, αλλα logistics. δεν μπορείς να συγκρίνεις, και να σου πω την αλήθεια, δεν μπορείς να κρίνεις!

Και να σου κάνω μια πρόταση (και σε όλους και το λέω σοβαρά):

Έχω επαφές με πάνω απο 20 εταιρίες στα samples κυρίως. EW, Bela D. Media, Toontrack, NOTION, Mordatt, Westgate, Wallander Instruments, Garritan, Kirk Hunter, Sir Reverb, Samplemodelling, Orange Tree Samples, Kong Audio, Project SAM και κανα δυό ακόμη. Άλλες εταιρίες είναι δισπρόσιτες, άλλες όμως είναι ανοιχτές.

Αντι να παραπονιόμαστε στα τυφλά και να νομίζουμε ότι δεν ακούγεται , και να βρίσκουμε δικαιολογίες για να χρησιμοποιούμε σπασμένα προγράμματα, δώστε μου τα παράπονά σας να τα διαβιβάσω με την διαβεβαίωση ότι θα κάνω ότι περνάει απ'το χέρι μου για να φτιαχτούν και να υπάρχει ανταπόκριση. Οι άνθρωποι υπάρχουν, έχουν τα νοίκια τους, τη δουλειά τους, τα παιδιά τους, τα ζώα τους (O Frank Belardino έχει άλογα (Bela D. Media)), κλπ. Και ακούνε, καταλαβαίνουν και δε γουστάρουν να μαμάνε τους πελάτες τους! Όποιος έχει δοκιμάσει να κατασκευάσει κάποιο κώδικα, θα ξέρει πόσο δύσκολο είναι και πόσο beta testing θέλει και σε τι συστήματα. Πώς να προβλέψεις ΤΑ ΠΑΝΤΑ; όταν η Steinberg ανακοινώνει το cubase 5, χωρίς να έχει ενημερώσει τις εταιρίες, αρά μπορεί και τα καινούρια sample players (PLAY, Aria, VI) να ΜΗΝ δουλεύουν σε VST3, ή στο καινούριο cubase5, απλά;

Επισης δεν αναφερθηκε κανεις στην "εξαρτηση" που αποκτα καποιος χρηστης απο το ιδιο το σπασμενο προγραμμα το οποιο θα το αγορασει νομιμα στη συνεχεια αν θελει να εχει το κεφαλι του ησυχο και να λαμβανει ολα τα updates και την υποστηριξη.
Δεκτόν, υπάρχουν περιπτώσεις, το δέχομαι, το ξέρω, το καταλαβαίνω και συμφωνώ.

Δεν αναφερθηκα σε σενα προσωπικα Νikolas ουτε απαγορευσα σε κανενα να λεει την αποψη του .Αυτα ειναι δικα σου συμπερασματα.

Το συμπερασμα που βγαζεις περι φαιδροτητας του τυπου παλι δεν βγαινει απο τα λεγομενα μου αφου ειναι 2 ανεξαρτητα επιχειρηματα μεταξυ τους, δεν σημαινει οτι αφου ο ενας ειναι φαιδρος ο αλλος ειναι σοβαρος.

Οσο για την τοποθετηση μου απεναντι στις εταιριες δεν εχει σκοπο να τις κατηγορησει ουτε να δικαιολογησει καποια τακτικη γιατι απο τη στιγμη που πληρωνω για ενα software απαιτω να ειναι λειτουργικο και δε με ενδιαφερει ο ανταγωνισμος μεταξυ των εταιριων να βγαλουν καινουρια bells & whistles που λενε και οι αγγλοι αντι να βελτιωσουν τον κωδικα τους...

Εμενα η εμπειρια μου απο studio μου δειχνει αλλα πραγματα, αν θελεις να λεγεσαι σωστος επαγγελματιας τοτε δεν υπαρχει περιπτωση να χρησιμοποιεις σπασμενο.Οι χομπιστες δεν μπορουν να ελεγχθουν ετσι και αλλιως.Υπαρχει και το παραδειγμα του hardware που λειτουργει σαν dongle για το προγραμμα (βλ. Pro-tools, virus ti) το οποιο υλοποιειται ολο και περισσοτερο απο εταιριες sw. (βλ. Native instruments με το νεο drum machine) η ιδιαιτεροτητα του μουσικου sw ειναι οτι παντα θα θελει το hardware interface του.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
IxNiLaTiS είπε:
Αν εσύ έχεις μιά καραμέλα στην  τσέπη σου και εγώ την κλέψω, εσένα θα σου λείψει και δεν θα μπορείς να την φας. Αν εγώ αντιγράψω για προσωπική μου χρήση το κείμενο που ανάρτησες στο Noiz του οποίου έχεις τα πνευματικά δικαιώματα, ναι μεν είναι δικό σου αλλά δεν θα σου λείψει τίποτα . Έτσι και ο κώδικας που έφτιαξες.... Εκεί είναι η διαφορά.
Ας το επεκτεινουμε...

Αν ΟΛΟΙ αντιγραφoυν για προσωπικη χρηση τους το βιβλιο μου, τα αρθρα μου, τις φωτογραφιες μου, τα ρεπορταζ μου, τις ταινιες μου, τη μουσικη μου, το software μου, τους πινακες μου, τα ερευνητικα μου αποτελεσματα, τα papers μου, την οποιαδηποτε αυλης μορφης παραγωγη μου, τοτε για την ακριβεια θα μου λειψουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ αφου δεν θα πουλαω πια ΤΙΠΟΤΑ απο αυτα που παραγω, σε ΚΑΝΕΝΑΝ.

Με λιγα λογια, εγω πουλαω για να ζησω, αυλα προιοντα και αγοραζω με τα εσοδα αληθινες, υλικες καραμελες. Σκεψου, οτι αν μου τα κλεψουν ειναι ακριβως σα να μου εκλεψαν απο την τσεπη καραμελες (για τις οποιες φαινεται να εχεις περισσοτερες ευαισθησιες).

Eno είπε:
Δεν αναφερθηκα σε σενα προσωπικα Νikolas ουτε απαγορευσα σε κανενα να λεει την αποψη του .Αυτα ειναι δικα σου συμπερασματα.
Sorry, έχεις δίκιο, ξαναδιαβάζω το ποστ μου και έτσι φαίνεται. Όχι δεν είπες κάτι τέτοιο, ούτε το πήρα ότι μιλάγες για εμένα.
Συγνώμη.  :-[

:) No problem φιλε, σχετικα με τα πνευματικα δικαιωματα το μοναδικο και βασικο προβλημα με τις ιδεες ειναι οτι εαν κατοχυρωθουν αποκλειστικα στο προσωπο που τις συνελαβε ,

1ον: Ειναι αδικο διοτι παρθενογεννεση δεν υπαρχει στον πνευματικο χωρο (ουτε στον υλικο κοσμο αλλα αυτο ειναι αλλη ιστορια) καθως και αυτος που συνελαβε την ιδεα απο καποιου αλλουνου ιδεα εμπνευστηκε αφου ως γνωστον τα παντα αλληλοεπηρεαζονται και

2ον: Η κατοχυρωση μιας ιδεας με σκοπο το κερδος και την ιδιοτελεια δημιουργει προβληματα στην εξελιξη της ιδεας και την εμποδιζει να αναπτυχθει ελευθερα (βλ mozzila με internet explorer και γενικοτερα λογισμικα κλειστου κωδικα)

Για τα παραπανω μπορειτε να παρετε μιαν ιδεα  εδω: http://creativecommons.org/

Eno είπε:
:) No problem φιλε, σχετικα με τα πνευματικα δικαιωματα το μοναδικο και βασικο προβλημα με τις ιδεες ειναι οτι εαν κατοχυρωθουν αποκλειστικα στο προσωπο που τις συνελαβε ,

1ον: Ειναι αδικο διοτι παρθενογεννεση δεν υπαρχει στον πνευματικο χωρο (ουτε στον υλικο κοσμο αλλα αυτο ειναι αλλη ιστορια) καθως και αυτος που συνελαβε την ιδεα απο καποιου αλλουνου ιδεα εμπνευστηκε αφου ως γνωστον τα παντα αλληλοεπηρεαζονται και

2ον: Η κατοχυρωση μιας ιδεας με σκοπο το κερδος και την ιδιοτελεια δημιουργει προβληματα στην εξελιξη της ιδεας και την εμποδιζει να αναπτυχθει ελευθερα (βλ mozzila με internet explorer και γενικοτερα λογισμικα κλειστου κωδικα)

Για τα παραπανω μπορειτε να παρετε μιαν ιδεα  εδω: http://creativecommons.org/
Οπως πολυ καλα θα ξερεις, η ολη φιλοσοφια του Open Source ΔΕΝ ειναι το:

ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ, ΕΙΜΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΑΡΑ ΤΟ ΚΛΕΒΩ

αλλα το:

ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ, ΕΙΜΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ, ΑΡΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΕΝΑ ΑΝΟΙΚΤΟ, ΕΛΕΥΘΕΡΟ, ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΟ.

Το να χρησιμοποιηθει η ολη φιλοσοφια του open source, GPL, LGPL, creative commons κλπ για να δικαιολογησει την κλοπη ως "λινουξαδικη επαναστατικοτητα" ειναι πληρως λανθασμενο και ευτελιζει και την οποια προσπαθεια εχει τοσο καιρο γινει για να γινει πληρως διακριτο τι σημαινει "παραγω και προσφερω δωρεαν και ανοιχτα" απο το "το εχω δωρεαν επειδη κλεβω".

Εδω δεν μιλαμε για την πραξη της εθελοντικης, ελευθερα προσφερομενης, αφιλοκερδους, χομπιστικης προσφορας στην κοινοτητα. Μιλαμε για την πραξη που περιγραφεται στον ποινικο κωδικα ως "η κλοπη".

ενο: Να σε λέω Brian μήπως?  ;D ;D ;D ;D

Δύο λεπτομέρειες για αυτά που λές:

1. Το copyright ΔΕΝ έχει να κάνει με ιδέες αλλά με έργα τέχνης! Οι ιδέες ΔΕΝ έχουν copyright (έχουν παντέντες που κρατάνε πολύ πολύ λιγότερο, ώστε να προχοράει ο κόσμος και η επιστήμη). Καταλαβαίνω τι εννοείς, αλλά τα πράγματα έιναι πιο απλά. Δεν μπορείς να κλείσεις συγχορδίες, ενορχήστρωση και beats. Μπορείς να κλείσεις μελωδίες.

2. Το creative commons με έχει καταστρέψει στο παρελθόν και ΔΙΑΦΩΝΩ ΡΙΖΙΚΑ με αυτό. Με το CC, παραδίδεις κάποια δικαιώματα (ακόμη και το πιο σφυχτο license να πάρεις), που αντιθέτως, νομικά, είναι δικά σου.

πχ: Είχα κάποιες παρτιτούρες στο IMSLP. Απο εκεί, με CC license 3 (νομίζω ότι είναι αυτό, ο πιο σφυχτός τύπος) το πήραν. Αυτό λέει ότι μπορεί να ΜΕΤΑΔΙΑΚΙΝΗΘΕΙ η παρτιτούρα! Πράγμα που κατα τα άλλα είναι παράνομο, αλλά αφού δίνεις το δικαίωμα... Και φυσικά είναι non revocable, άρα αφού κάποιος την κατέβασε την παρτιτούρα μετά την κάνει ότι γουστάρει, την δίνει όπου θέλει. Και φυσικά δεν μπορεί να υπάρχει έλεγχος και λύνονται έτσι παρεξηγήσεις, αλλα έλα που εγώ μπορεί να θέλω να σταματήσει αυτός ο χαβας, και ενώ θα μπορούσα να το ζητήσω, πλεον ΔΕΝ μπορώ...  >:(

Wow! είπε:
Επειδή είμαι κάπως προσεκτικός, να θυμήσω ότι εγώ δε μίλησα για πνευματικά δικαιώματα (όρο που θεωρώ προϊόν αυτιστικών) αλλά για "παραβίαση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την πνευματική ιδιοκτησία".
Στην καθομιλουμένη κακώς χρησιμοποιείται αυτός ο όρος και ίσως απροβλημάτιστα τον χρησιμοποίησα εδώ. Δεν υπάρχει λόγος να αναφερόμαστε σε αυτό, αφού όλοι γνωρίζουμε γιατί μιλάμε ... σωστά;

Και μιά που είσαι προσεκτικός, όπως λες, πρόσεχε και την λέξη "θυμήσω" γιατί γράφεται με "ι"

Το τι είναι ιδιοκτησία και τι δεν είναι ιδιοκτησία, μπορούμε να το συζητήσουμε αν θέλετε, αλλά θα απαιτήσω να ξεκινήσει η συζήτηση από κάτι που θεωρείτε δικό σας (π.χ. ένα πανταλόνι σας) το οποίο αμέσως μετά θα απαιτήσω να μου το δανείζετε που και που.
Το πανταλόνι είναι υλικό αγαθό, το software είναι άυλο. Δεν υπάρχει σύγκριση.

Αν θέλεις, να συζητήσουμε για ένα mp3 μας. Θέλεις;

IxNiLaTiS είπε:
Θέλεις;
Θα σου πω τι θέλω:

Θέλω να μας παραθέσεις (όσο γίνεται περισσότερα) λινκ προς σελίδες που να φιλοξενούν απόψεις (ή τίτλους βιβλίων) που να ταυτίζονται ή να ταιριάζουν με τις απόψεις σου για το θέμα που συζητάμε σε αυτό το thread. Με ενδιαφέρει πραγματικά να γνωρίζω σε ποιους ακριβώς κύκλους υπάρχουν άνθρωποι που να πρεσβεύουν και να υπογράφουν επωνύμως αυτά τα πράγματα.

Nikolas είπε:
Άλλο να κατεβάσεις 2 mp3 για να τα ακούσεις, άλλο να κατεβάσεις 50,000 mp3,
Ποιός λές πως έχει ελαφρυντικό;  ;)

Για μένα

η πειρατεία στηρίζετε στην:

α. Απίστευτη απληστία

β. Απίστευτη άγνοια.

Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, ως προς το γιατί καποιος πειρατεύει ένα προϊον.
Η πειρατεία αποσκοπεί στην παράνομη αντιγραφή και διάθεση των μουσικών έργων με μόνο κίνητρο το οικονομικό όφελος.

Οι Ρομπέν των software δεν είναι πειρατές. Δεν παίρνουν φράγκο.

α. Απίστευτη απληστία ... ποιών;

β. Απίστευτη άγνοια.  Συμφωνώ.

Να προσθέσω και την αβεβαιότητα ...

Και εξηγώ: Το να αγοράσεις έναν hardware επεξεργαστή 5 φορές πιο ακριβό από το software, δεν σημαίνει πως το software είναι φθηνό. Στην πραγματικότητα εξαρτάσαι από την εταιρεία αυτή. Είσαι έρμαιο.

Αν θέλεις να δουλεύεις το software σε βάθος χρόνου όπως θα έκανες και με το hardware θα πρέπει να είσαι ενήμερος όσον αφορά στις αναβαθμίσεις του, γιατί σε ένα ενδεχόμενο νέο λειτουργικό δεν θα δουλεύει σωστά. Οπότε πρέπει να είσαι με το χέρι στην τσέπη όλη σου την ζωή, και τελικά θα αποδειχθεί πολύ ακριβότερο.

Οκ, λοιπόν και το αγόρασες ... και για ένα διάστημα το αναβαθμίζεις και τα 800€ που έδωσες έχουν γίνει 1500, και τσούπ η εταιρεία κλείνει και τέρμα οι αναβαθμίσεις... Που είναι τα λεφτά σου;

Καταλαβαίνεις πως η επένδυση σε σοφτ είναι μια επένδυση που θα πρέπει να σου κάνει απόσβεση τώρα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με τους απλούς χομπίστες της κρεβατοκάμαρας, γίνεται όμως με τους επαγγελματίες.

Δεν μπορώ να απαντήσω σε όλους, κάτι τέτοιο θα απαιτούσε αρκετή ώρα πληκτρολόγησης.

Απλά θέλω να πώ αυτό και να τελειώνω...

Δεν παρακινώ κανέναν να χρησιμοποιεί κλεψίτυπο λογισμικό, απλά εκνευρίζομαι όταν βάζετε όλους τους παράνομους χρήστες στην πυρά.

Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω, και όποιος καταλαβαίνει.

Άλλωστε αν σήμερα οι υπολογιστές έφθασαν καλπάζοντας σε αυτό το επίπεδο, είναι γιατί η αγορά αυτή "ταΐστηκε" από τον κόσμο (χομπίστες της κρεβατοκάμαρας) που αγόραζαν τα pc σαν τρελοί.

Και γιατί τα αγόραζαν;

Γιατί μπορούσαν να κάνουν τόοοσα πολλά πράγματα πληρώνοντας ΜΟΝΟΝ το pc και όχι τα προγράμματα. Αν έπρεπε να δώσουν άλλες 5 φορές την αξία του pc σε προγράμματα για να  παίζουν, δεν θα το έπαιρναν, δεν θα τα διέθεταν.

έτσι λοιπόν, εκείνοι τάισαν το pc και το έκαναν να μεγαλώσει μέχρι εδώ ... και σήμερα θέλουμε να τους κάψουμε.

Κάψτε τους λοιπόν και θα δείτε το φρενάρισμα... θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι.

Επίσης κάτι είπε κάποιος για "εθισμό", αλλά πέρασε στο ντούκου.  ;)

Καληνύχτα.

Wow! είπε:
Θα σου πω τι θέλω:

Θέλω να μας παραθέσεις (όσο γίνεται περισσότερα) λινκ προς σελίδες που να φιλοξενούν απόψεις (ή τίτλους βιβλίων) που να ταυτίζονται ή να ταιριάζουν με τις απόψεις σου για το θέμα που συζητάμε σε αυτό το thread. Με ενδιαφέρει πραγματικά να γνωρίζω σε ποιους ακριβώς κύκλους υπάρχουν άνθρωποι που να πρεσβεύουν και να υπογράφουν επωνύμως αυτά τα πράγματα.
Οκ καταλαβαίνω, ως μοντ οφείλεις να τηρείς αυτή την στάση, αλλά πιό μαλακά. Μήν ξεσπαθώνεις με το παραμικρό.  ;D

Όσο για τα λίνκ, δεν νομίζω να υπάρχουν ...

IxNiLaTiS είπε:
Οκ καταλαβαίνω, ως μοντ οφείλεις να τηρείς αυτή την στάση, αλλά πιό μαλακά. Μήν ξεσπαθώνεις με το παραμικρό.  ;D
Ιχνηλάτη, υπάρχουν τρία πράγματα που δεν έχεις καταλάβει. Με κάθε φιλική διάσταση και περίσσεια ειλικρίνεια, επίτρεψέ μου να προσπαθήσω να τα εξηγήσω.

α) Δεν ρίχνουμε στην πυρά τους κατόχους παράνομου λογισμικού. Αυτό θα ήταν υποκριτικό, καθότι όλοι μας υπήρξαμε τέτοιοι. Ρίχνουμε όντως στην πυρά (για νομικούς και ηθικούς λόγους) εκείνους που προσπαθούν να επικυρώσουν αυτή τη τακτική με διάφορα "επιχειρήματα" και εκείνους που προσπαθούν να διακινήσουν τέτοιο υλικό μέσω του site.

β) H στάση που τηρώ, δεν οφείλεται στο ότι είμαι μοντ, αλλά είναι η πραγματικά δική μου ανεπηρρέαστη στάση. Το σύνολο της καριέρας μου εξαρτάται άμεσα από την προστασία της ιδιοκτησίας της εργασίας μου. Αναγνωρίζω λοιπόν και στους άλλους το δικαίωμα να ζήσουν. Επίσης, πιστεύω ακράδαντα, ότι η διαδικασία επιλογής στην οποία υποβάλλεται κάποιος που δεν τα έχει όλα δωρεάν είναι ιδιαίτερα σημαντική και πολύ βοηθητική.

γ) Δεν ξεσπαθώνω, ούτε εγώ ούτε κανένας άλλος. Είναι η φύση του γραπτού λόγου να φαντάζει πάντα σαν αυστηρότερος απ' ότι πραγματικά είναι. Σε διαβεβαιώνω (και φαντάζομαι ότι θα γίνει κάποτε), ότι μπορώ να παρουσιάσω αυτές τις απόψεις δια ζώσης, με ένα πλατύ χαμόγελο.

Όσο για τα λίνκ, δεν νομίζω να υπάρχουν ...
Ε, αυτό όμως πρέπει να σε προβληματίσει κατά τη γνώμη μου.

Wow! είπε:
β) H στάση που τηρώ, δεν οφείλεται στο ότι είμαι μοντ, αλλά είναι η πραγματικά δική μου ανεπηρρέαστη στάση.
Προς IxNiLaTiS : άσε δε που ο Wow! είναι Emeritus και όχι mod. Αν σε βοηθούν τα λατινικά σου δεν θα χρειαστούν περισσότερες εξηγήσεις. Και αυτό για ν' αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις για τις απόψεις του όπως αυτή που εξέφρασες σχετικά κομψά.

IxNiLaTiS είπε:
Ποιός λές πως έχει ελαφρυντικό;  ;)
Εμμμ... Ο νόμος (νομίζω, τουλάχιστον στην Αγγλία). Και τέλος πάντων οι ίδιες οι εταιρίες: Και να πάνε να πιάσουν τον πειρατή των 2 mp3, το πολύ πολύ να τον χρεώσουν 3$... Ο πειρατής των 50,000 θα φάει το πρόστιμο (έξοδα καταρχήν που θα έπρεπε να έχει πληρώσει) 70,000$

Η πειρατεία αποσκοπεί στην παράνομη αντιγραφή και διάθεση των μουσικών έργων με μόνο κίνητρο το οικονομικό όφελος.Οι Ρομπέν των software δεν είναι πειρατές. Δεν παίρνουν φράγκο.
Άρα; οι μέν είναι απληστοι, όχι; Οι δε (Ρομπέν), είναι άπληστοι αφου θέλουν πράγματα που ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ και τα παίρνουν ουτως ή αλλιώς.

Και εξηγώ: Το να αγοράσεις έναν hardware επεξεργαστή 5 φορές πιο ακριβό από το software, δεν σημαίνει πως το software είναι φθηνό. Στην πραγματικότητα εξαρτάσαι από την εταιρεία αυτή. Είσαι έρμαιο.
Αν θέλεις να δουλεύεις το software σε βάθος χρόνου όπως θα έκανες και με το hardware θα πρέπει να είσαι ενήμερος όσον αφορά στις αναβαθμίσεις του, γιατί σε ένα ενδεχόμενο νέο λειτουργικό δεν θα δουλεύει σωστά. Οπότε πρέπει να είσαι με το χέρι στην τσέπη όλη σου την ζωή, και τελικά θα αποδειχθεί πολύ ακριβότερο.

Οκ, λοιπόν και το αγόρασες ... και για ένα διάστημα το αναβαθμίζεις και τα 800€ που έδωσες έχουν γίνει 1500, και τσούπ η εταιρεία κλείνει και τέρμα οι αναβαθμίσεις... Που είναι τα λεφτά σου;

Καταλαβαίνεις πως η επένδυση σε σοφτ είναι μια επένδυση που θα πρέπει να σου κάνει απόσβεση τώρα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με τους απλούς χομπίστες της κρεβατοκάμαρας, γίνεται όμως με τους επαγγελματίες.
...
Ο όποιος χομπίστας ΔΕΝ χρειάζεται επαγγελματικα προγράμματα που θέλουν όλα τα παραπάνω, ούτε προγράμματα αξίας 800 ευρώ. Δεν ξέρω τι κοστίζει 800 ευρω στην Ελλάδα, αλλά εγω 800 ευρώ προγραμμα δεν έχω αγοράσει ΠΟΤΕ. Το ότι έχω ξοδέψει 1000ες ευρώ σε αγορές είναι άλλου παπά ευαγγέλιο, αφού είναι για πολλά προγράμματα, αλλα ΚΑΝΕΝΑ δεν κόστιζε πάνω απο 500$.

Οι απλοί χομπίστες να κάτσουν στα αυγά τους, και να κατεβάσουν ότι τους κατέβει απο ΝΟΜΙΜΑ μέσα. Λες και η open source community καθώς και οι freeware one δεν υπάρχουν. Ελάτε τώρα... Τα ανέφερα και πιο πάνω και προσπεράστηκε... Linux, Repear, sf2, Blender, Open office. Κόστος; 0! ΜΗΔΕΝ! ΖΕRO! ΤΙΠΟΤΑ! ΝΙΕΝΤΕ!

Και μου μιλάς μετά για τον χομπίστα; Ο άπληστος χομπίστας να πάει να μπιπ να σου πω την αλήθεια...

Γιατί τσαντίζομαι και μιλάω έτσι;

1. Γιατι έχω ξοδέψει ΟΛΗ ΜΟΥ ΤΗΝ ΖΩΗ κάνοντας μουσική. Δεν είμαι κανένα παιδάκι, ούτε χομπίστας, ούτε τίποτα τέτοιο. Είμαι επαγγελματίας και έχω βαρεθεί να βρωμίζετε ο χώρος απο "χομπίστες" που νομίζουν ότι αν κατεβάσουν το Nuendo θα είναι μαμάτοι!

2. Γιατι έχω ξοδέψει κυριολεκτικά τα διπλάσια, σε κόστος, χρήματα, για να τα βγάλουν πέρα οι εταιρίες. Και ναι η Steinberg (αγορασμένη απο τη Yamaha: Τόσο καλά πήγαινε έτσι; ;)), είναι μεγαθύριο, ναι η Eastwest και ο Garritan τα πάνε καλά, αλλά οι πιο πολύ το πολεμάνε για να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή.

3. Γιατί έχω τρελαθεί σε piracy control και το πληρώνω εγώ ο νόμιμος. Γιατί μου έχει πρίξει τα ούμπαλα το dongle Και το iLok και δε μπορώ να κάνω και αλλιώς. Γιατί πρέπει να έχω το Ιντερνετ για να δουλέψω για να κάνει τον έλεγχό του το Pianoteq (νομίζω ότι λειτουργεί έτσι). Διότη πρέπει να περνάω μια διαδικασία κάθε φορά που θα ήταν περιττή χωρίς όλους τους 'χομπίστες' που κάνουν την πλάκα τους.

4. Γιατί τελικά, έρχετε ο ΑΛΦΑ χομπίστας με 0 έξοδα (κυριολεκτικά), και λέει στον πελάτη:

"Αγαπητέ κύριε computer game designer/producer,

Είμαι ένας καταπληκτικός μουσικός (κοιτάξτε τι έχω στο στούντιό μου, όχι κοιτάξτε: Απο Nuendo σε VSL και σκατα και ματα και ότι νά'ναι και Waves και και και), και έχω καταπληκτική μόρφωση (μούγκα εδώ απο λεπτομέρειες), και τέλος πάντων, το καλύτερο: Είμαι ΠΑΜΦΤΗΝΟΣ! Γιατί σαν το ΙΚΕΑ κόβω απο παντού. (και βέβαια με 0 έξοδα, και 10$ το κομμάτι να πάρει, αξίζει τον κόπο για τον χομπίστα).

Επικοινωνίστε..."

Και εγώ μένω μαλάκας (και καλά κάνω και το γράφω γιατί την παραπάνω περίπτωση την έχω δει μια και δύο φορές).

Που θέλω να ζήσω σαν συνθέτης. Που έχω επενδύσει τόσα χρόνια (ξοδεύοντας) και σπουδάζωντας την τέχνη της σύνθεσης. Που τράβηξα μια ολόκληρη οικογένεια για να το κάνω αυτό. Που έχω ξοδέψει 1000ες ευρώ για να έχω αγορασμένα ΟΛΑ αυτά που χρησιμοποιώ!

Που τελικά ο παραπάνω χομπίστας πιάνει το gig που κανονικά θα κοστολογούταν και 500$ το λεπτό μουσικής για 10$ ΤΟ TRACK! Το μαμω track!

Δεν παρακινώ κανέναν να χρησιμοποιεί κλεψίτυπο λογισμικό, απλά εκνευρίζομαι όταν βάζετε όλους τους παράνομους χρήστες στην πυρά.
Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω, και όποιος καταλαβαίνει.
...
Και πάλι δεν βλέπω την σχέση και συνεχίζω να μιλάω ως 100% νόμιμος.

Ααα... και ΝΑΙ έχω παίξει παιχνίδια παράνομα. Το Larry 1, το tetris κάτι τέτοια την δεκαετιά του 80... Και το 92 ίσως... Δεν είχα ιδέα... (όχι ότι δεν κοιμάμαι το βράδυ, ή ότι είμαι άγιος, αλλά πράγματι τα επαγγελματικά μου προγράμματα είναι 100% νόμιμα).

Δεν το παίρνω προσωπικά απλά δίνω παράδειγμα τον εαυτό μου και λέω ότι γιατι να μην μιλάμε;

Άλλωστε αν σήμερα οι υπολογιστές έφθασαν καλπάζοντας σε αυτό το επίπεδο, είναι γιατί η αγορά αυτή "ταΐστηκε" από τον κόσμο (χομπίστες της κρεβατοκάμαρας) που αγόραζαν τα pc σαν τρελοί.
Και γιατί τα αγόραζαν;

Γιατί μπορούσαν να κάνουν τόοοσα πολλά πράγματα πληρώνοντας ΜΟΝΟΝ το pc και όχι τα προγράμματα. Αν έπρεπε να δώσουν άλλες 5 φορές την αξία του pc σε προγράμματα για να  παίζουν, δεν θα το έπαιρναν, δεν θα τα διέθεταν.

έτσι λοιπόν, εκείνοι τάισαν το pc και το έκαναν να μεγαλώσει μέχρι εδώ ... και σήμερα θέλουμε να τους κάψουμε.

Κάψτε τους λοιπόν και θα δείτε το φρενάρισμα... θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι.
Μα, φυσικά. Έτσι μεγάλωσε και η Microsoft και η Adobe, και δεν τους πολυνοιάζει να σου πω την αλήθεια. Έχουν τους core players και τελειώνει το ζήτημα εκεί.

Η πειρατεία είναι πολυπρόσωπο θέμα.

Ένα πρόγραμμα που κοστίζει... 500$ πχ. Άρα ποσο αρκετά προσιτό σε κάποιες χώρες (ακόμη και Ελλάδα ίσως), αλλα για την... Ινδία που είναι 6 μηνιάτικα, τρέξε γύρευε...

Εγώ πάντως ένα πράμα θα πω. Το κάθε τι είναι για διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικές ανάγκες.

Πχ στην τραγική πλειοψηφία εδώ μέσα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν τους κάνει το πάμφθηνο αλλά πανίσχυρο και απλούστατο energy xt, το οποίο θεωρώ ως το απόλυτο εργαλείο του σοβαρά ασχολούμενου ερασιτέχνη (και όχι μόνο φυσικά) και πάνε όλοι στο πανάκριβο θηρίο, αλλά ταυτόχρονα περίπλοκο (λογικό αυτό) nuendo και συνεχώς σκάνε ερωτήσεις του στυλ: δεν ακούω τι γράφω, έχω καθυστέρηση, μου πετάει το midi εκτός χρόνου, δεν συγχρονίζεται σωστά με την creative και άλλα τέτοια.

Άλλο παράδειγμα; Τι το θες το zebra 2 το tera και το reaktor, όταν δεν κατ' έχεις τα βασικά της σύνθεσης; Δεν σου κάνουν τα απλούστερα, φθηνότερα (πολλά ακόμη και τσάμπα) θηριάκια που κυκλοφορούν; Δηλαδή δεν σου κάνει το zebra cm, synth1, crystal, karmafx?

Τα native instruments spectral delay και το ohmboys, αλήθεια ΞΕΡΕΙΣ να τα ξεζουμίζεις, ώστε να μη σου κάνει το πολύ καλό τσαμπέ classic delay της kjaerhus και άλλα σαν αυτό?

Οπότε στην τελική ιχνηλάτη μου (μην το πάρεις όλο το προηγούμενο κατεβατό επί προσωπικού έτσι?  ;) ), μήπως τελικά όλα αυτά τα περί άυλων και υλικών, χομπιστών κι επαγγελματιών και εταιριών που δεν σέβονται τον καταναλωτή (εμένα πάντως ο u-he μια χαρά με σέβεται να σου πω την αλήθεια), και, και, και, είναι παλιά καλά φούμαρα, για να καλύψουν την δικιά μας άσκοπη πλεονεξία;

Απλά το χειρότερο κατά την άποψή μου είναι ότι με τα πειρατικά γέμισε ο κόσμος μπαστούνες, που νομίζουν ότι έχοντας ό,τι πιο ακριβό και ακραία πολύπλοκο στην κατοχή τους, έπιασαν τον παπά από τα φρύδια. Και μετά θα έρθει ο nikodemos jr σε κάποια χρόνια να αναρωτιέται για το αν πάει μπρος η σύγχρονη παραγωγή και μουσική πραγματικότητα, ή πίσω.

Μπας και τελικά όλα αυτά είναι αλληλένδετα μεταξύ τους; Από την ποιότητα των παραγωγών ως και της ποιότητας της παραγόμενης μουσικής που ακούμε; Μπας και τελικά με χαλάει η αϋπνία και λέω βλακείες;  ???

Χωρίς να θέλω να πάρω μέρος στην αντιπαράθεση (ομολογώ ότι είμαι αμαρτωλός -ερασιτέχνης), θέλω να σταθώ στο ότι μηπως όλο αυτό είναι κομμάτι μιας γενικότερης καταναλωτικής κοινωνίας και πολιτικής?

Ας δώσω ένα παράδειγμα...τα "παλιά" χρόνια (περίπου το 85-86) εμφανίστηκε ένα πρόγραμμα που το λέγανε Photoshop version 0.1...έκανε για την εποχή αρκετά λεφτά (250.000-300.000 δρχ αν θυμάμαι καλά).

Άσχετα αν το αγόραζες ή όχι (η πειρατεία βλέπετε υπάρχει από την εποχή της λάσπης), μόλις το έβαζες στα τότε μηχανάκια, ανακάλυπτες ότι ήθελες...κάρτα γραφικών 16.000.000 χρώματων, μνήμες (που τότε κοστίζανε μία περιουσία), εξωτερικους σκληρούς δίσκους (γιατί τότε τα μηχανάκια είχαν 40ρηδες επι το πλείστον), έγχρωμες καλές οθόνες (που τότε κοστίζανε μία περιουσία), έγχρωμους printers που τότε και αυτοί κοστίζανε μία περιουσία (εγώ τότε γύρω από το Photoshop -το 89- πλήρωσα 22.000.000 δρχ για proofer-καλά διαβάσατε, δεν έχω κάνει λάθος στα μηδενικά)...με λίγα λόγια η εξάπλωση του συγκεκριμένου αποτέλεσε την έκρηξη παράλληλων κλάδων, με αποτέλεσμα πολλαπλές επενδύσεις και επαγγέλματα που έκαναν βήματα μπροστά. Η δε Adobe ποτέ δεν έκανε καμμία προσπάθεια να κλειδώσει το πρόγραμμά της (και εάν την κρίνω σήμερα δεν την βλέπω να έχει πρόβλημα επιβίωσης...το αντίθετο μάλιστα)...Σας θυμίζει κάτι?...

Αγοράζω καινούργιο μηχάνημα, και μετά βάζω ένα βαρύ πρόγραμμα, και μετά ανακαλύπτω ότι θέλω κάρτα ήχου, και μετά καλύτερη, και μετά καλύτερη κιθάρα, και μετά αλλάζω τους μαγνήτες και μετά ίσως μου φταίει ο μη λαμπάτος...εδώ φτάνουμε να μας ενοχλεί το λούστρο της κιθάρας...καταναλώνουμε κύριοι (και κυρίες?)...και η γή γυρίζει.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:

Trending...

Νέα θέματα

Back