• Το Noiz σας εύχεται χρόνια πολλά και ένα ευτυχισμένο 2025! 🎊

Σχετικά με SAE

drummer_boy

Νέο μέλος
Μηνύματα
47
Πόντοι
6
Καλησπέρα! :)

Έφτασε ο καιρός και για μένα και ψάχνω σχολές μουσικής τεχνολογίας/ παραγωγής/ ηχοληψίας. Έχω σκαλώσει λοιπόν στο SAE... Θα ήθελα να μάθω αν κάποιος από εδώ έχει τελειώσει τη συγκεκριμένη σχολή και τι εντυπώσεις είχε. Επίσης θα ήθελα αν μάθω αν το/τα πτυχία αναγνωρίζονται από το κράτος (όχι πως υπάρχουν και πολλές ευκαιρίες σε αυτόν τον τομέα, πόσο μάλλον κρατικές, αλλά λέμε τώρα) και τι βαρύτητα θα έχουν σε σχέση με κάποιο αντίστοιχο από κάποιο ΑΕΙ (πχ. Τεχνών ήχου και εικόνας στην Κέρκυρα) είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

Αν έχετε να (αντι)προτείνετε κάτι άλλο ευχαρίστως να το διαβάσω!

Διάβασα σε άλλα θέματα να λένε πως δεν αξίζουν τα λεφτά και καλύτερα να τα δώσεις σε εξοπλισμό και να ασχοληθείς μόνος σου. Καλά όλα αυτά αλλά δεν σου δίνουν πτυχίο... Μιλάω για το ενδεχόμενο που κάποιος έχει αποφασήσει πως θέλει ασχοληθεί επαγγελματικά. ;)

Ευχαριστώ!

 
το πτυχίο είναι άχρηστο στις δουλειές

(κανείς δε θα στο ζητήσει)

και φυσικά δεν είναι αναγνωρισμένο από το κράτος

και δεν συγκρίνετε με ΑΕΙ

αν είσαι καλός σε αυτό που κάνεις και έχεις και τα

κατάλληλα κονέ μπορεί να μη σε φάει η ανεργία

αα και για αυτό που λένε ότι οι μέσα απ τις σχολές

αποκτάς κονέ ξέχνα το

καλύτερα τράβα εξτρατζής σε καμιά εταιρία PA

περισσότερα θα μάθεις και σίγουρα περισσότερα

κονέ θα κάνεις

 
Κοίτα,

Τα πτυχία έχουν 1 δυνατότητα βασικά (ειδικά στις τέχνες κλπ): ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ μετά! Αυτό είναι το πολύ βασικό που σου λύνει τα χέρια αν έχεις πρόβλημα και δε βρίσκεις δουλειά (πχ).

Ένα ΜΗ αναγνωρισμένο πτυχίο 2-3 εξαμήνων (δεν έψαξα το SAE, μπορεί να είναι και παραπάνω), δεν μετράει σχεδόν τίποτα, και σχεδόν πουθενά. Γενικά στην Ελλάδα, αν έχω καταλάβει καλά τα πράγματα, ότιδήποτε πτυχίο απο ιδιωτικό τομέα, το κοιτάνε και παθαίνουν κάτι.

Τώρα ειδικά για μουσική τεχνολογία και παραγωγή, θα ομολογήσω ότι συμφωνώ με την ιδέα να πας σε ένα στούντιο, ή να αγοράσεις δικά σουμ ηχανήματα και να κάνεις την δουλειά σου μόνος ή με κάποιο βιβλίο, ή σε ένα στούντιο κλπ. Δε ξέρω αν αξίζει τον κόπο.΄

Πρόσεξε ότι ΔΕΝ ανέφερα την ηχοληψία! Για κάποιο λόγο την βάζω παραπάνω. Ίσως γιατί μουσική τεχνολογία, όπως την ξέρω, και όπως τήν έκανα σε μεταπτυχιακό επίπεδο, δε μου έκανε κλικ. Δεν μου άνοιξε τα μυαλά, δε με ξετύναξε με τα καταπληκτικά πράγματα που θα μπορούσα να κάνω! Όχι οτι τα ξέρω όλα, προς Θεού! Αλλά ένιωθα ότι κάπου τα είχα ξανακούσει όλα αυτά (σε Αγγλικό πανεπιστήμιο, σε μεταπτυχιακό επίπεδο.)

Ηχοληψία, σχεδόν δεν έχω ιδέα (άντε ότι το βιολί να το πάρεις απο ψηλα και μακριά για να μη πιάσει τόσο τις δοξαρίες, πχ... αλλά αυτό είναι ΤΟΣΟ απλοϊκό! Να γελάσετε παρακαλώ). κλπ...

Πάντως, ένα ξέρω: Καλά τα πτυχία και είμαι ΠΟΛΥ υπέρ της εκπαίδευσής, αλλά τουλάχιστον τα πτυχία να μετράνε και κάπου. Αλλιως δεν έχει και νόημα... :-\...

 
Με την καινούργια νομοθεσία αρκετά πτυχία από ιδιωτικές σχολές θα αναγνωριστούν, ειδικά από σχολές που είναι παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων όπως και το SAE.

Το πόσο παίζει ρόλο η αναγνώριση του πτυχίου σε αυτόν τον τομέα δεν το γνωρίζω, έχω όμως φίλο ηχολήπτη που δουλεύει σε κρατικό κανάλι με πτυχίο ηχοληψίας από ΙΕΚ και παράλληλα διδάσκει και σε ανταγωνιστικό ΙΕΚ από αυτό που πήρε το πτυχίο του.

Αυτό που θέλω να πω είναι πως ειδικά σε αυτόν τον τομέα το πτυχίο είναι απλά ένα χαρτί και τίποτα παραπάνω, στην Ελλάδα με όσους "σπουδαγμένους" ηχολήπτες έχω δουλέψει όλοι πάντα ήταν για τα μπάζα, με έλλειψη φαντασίας, χαμένοι στις θεωρίες και στα στερεότυπα. Αν ψάξεις λίγο το φόρουμ θα δεις ότι έχουν γίνει επικές συζητήσεις για το θέμα...

 
φιλε εχω πτυχιο απο university οχι αυτα τα κολοχαρτα ποθ δινουν σε 3 μηνες σε ιεκ.

στην ελλαδα τα πτυχια ειναι αχρηστα. γιατι οι στο εξωτερικο που κανουν πτυχια δεν ξερουν εμεις ξερουμε καλυτερα αυτοι εναι χαζοι ενω εμεισ ξερεισ.... οσο για την sae στην ελλαδα 3 ατομα που πηγαν να συνεχισουν το πτυχιο σε sae εξω την τριτη εβδομαδα γυρισαν πισω.

 
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας! :)

ems μπορώ να πω πως το μνμ σου μου φαίνεται ποοολύ ασαφές. Φιλικά πάντα, αλλά δεν κατάλαβα σχεδόν τίποτα... ::)

Καλά αυτά που μου λέτε αλλά μου φαίνεται αδύνατο να κάνω κάτι χωρίς πτυχίο... Δηλαδή νιώθω ανασφάλεια... Ξέρω μπορεί να είναι και βλακεία, αλλά απλά δε μου κάθεται... :-\

1) Ένα πτυχίο από το sae athens ή ένα πτυχίο από κάποιο "αντίστοιχο" ΑΕΙ-ΤΕΙ αναγνωρίζεται ως καλύτερο στο εξωτερικό?

2) Φίλε ems είπες πως 3 άτομα που συνέχισαν το πτυχίο στο sae στο εξωτερικό γύρισαν πίσω... Γιατί αυτό? ???

3) Το θέμα των χρημάτων δεν τίθεται γιατί έτσι κι αλλιώς πάνω κάτω το ίδιο μαλλί θα "μου" φάνε τα φροντηστήρια ένα χρόνο και η διαμονή μου στην επαρχία όσα χρόνια πάρει + το ότι θα γλιτώσω χρόνο & άγχος πανελληνίων...

 
Γεια σου φίλε μου, εγώ θα σου συνιστούσα να πας σε μια οποιαδήποτε σχολή με την προϋπόθεση να έχει άπλετο χρόνο πρακτικής εξάσκησης στο στούντιο ώστε και να εφαρμόζεις τα θεωρητικά που θα σου λένε αλλά και να ανακαλύπτεις το υπόλοιπο 50% που υπάρχει στο θέμα ΗΧΟΣ το οποίο το ανακαλύπτεις μόνο έτσι, πρακτικά δηλαδή.

Κανείς δεν μπορεί να σου πει ότι "κοίτα, θα στήσεις έτσι τα overhead" γιατί αυτό εξαρτάται πολύ από τον ντράμμερ και το στήσιμό του, και πειραματιζόμενος με υπάρχουσες αλλά και ΔΙΚΕΣ σου πρωτότυπες τεχνικές, θα ανακαλύπτεις σιγα-σιγά τους σωστούς για εσένα τρόπους που θα κάνουν τη δουλειά σου.

Για να μην μακρυγορώ, αν ενδιαφέρεσαι σοβαρά, βάλε σαν νούμερο 1 κριτήριο, την πρακτική εξάσκηση που σου παρέχουν.

Στην AVR που δεν υπάρχει πια δυστηχώς, αν και οι περισσότεροι καθηγητές ήταν για τους διώχνεις νύχτα,τα στούντιο ήταν ανοιχτα 24/24 και αυτό ισορροπούσε το προηγούμενο μειονέκτημα κατά πολύ.

Αυτό, λοιπόν είναι το κυριότερο κριτήριο για μένα γιατί αν βάλεις άλλα, π.χ. καλούς καθηγητές, νομίζω ότι θα απογοητευτείς.. ::)

Ψάξτο λίγο, άκουσα στο ραδιόφωνο για μια σχολή (δυστηχώς δεν θυμάμαι ποια ::)) που έχουν και αυτοί ανοιχτά στούντιο συνεχώς για πρακτική εξάσκηση.

 
Λοιπόν επισκεύτηκα το νέο κτήριο του SAE στο νέο κόσμο και μίλησα για αρκετά πράγματα με τη γραμματεία. Η πρακτική εξάσκηση φαίνεται και αναφέρεται παντού, και τα στούντιο της σχολής είναι ανοιχτά στους φοιτητές της οποιαδήποτε στιγμή τα χρειαστούν με μόνη προϋπόθεση πως έχουν προτεραιότητα όσοι τα ζητάνε για κάποια εργασία, που είναι λογικό άλλωστε. Το μάθημα γίνεται και σε θεωριτικό αλλά και σε πρακτικό επίπεδο κυρίως στο πρώτο δίπλωμα, καθώς το επόμενο αναφέρεται σε θέματα της μουσικής βιομηχανίας, marketing, πνευματικών δικαιωμάτων, κλπ. Στην ξενάγηση είδα όλες τις αίθουσες και τα studio της σχολής. Απο εξοπλισμό και χώρους η σχολή είναι πολύ καλά εξοπλισμένη και δεν είδα όλα τα πράγματα μιας και δεν τα έχουν μεταφέρει ακόμα... Οι εντυπώσεις που μου έμειναν είναι πολύ καλές μπορώ να πω.

Θα επισκεφτώ και μερικά άλλα ΙΕΚ ή ίσως πάω και στην Κέρκυρα να δω τη σχολή "τεχών ήχου και εικόνας", αλλά δεν νομίζω να βρω τέτοια χλιδή. Καταλαβαίνω πως μπορεί να μην είναι όπως φαίνονται αλλά νομίζω πως οι πιθανότητες είναι μικρές... Υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσει κανείς μαθήματα ακόμη και πριν τελειώσει το σχολείο (αρκεί να γίνει κάποιου είδους συνέντευξη για αξιολόγηση των δυνατοτήτων...) αφού το πρόγραμμα της σχολής υπάρχει σε 2 διαφορετικά είδη: full time & part time. Το πρώτο είναι 4 φορές την εβδομάδα τρίωρο πρωινά, ενώ το δεύτερο 2 φορές την εβδομάδα τρίωρο πρωινά ή απογευματινά. Συνεπώς αυτό που σκέφτομαι είναι να ξεκινήσω φέτος παράλληλα με το σχολείο και αν δω μέσα στους πρώτους μήνες πως δεν με ικανοποιεί να συνεχίσω κανονικά για παννελήνιες ή κάποια άλλη σχολη...

Πως το βλέπετε το θέμα?

 
Φιλε μου μακριά από ιεκ,αν θελήσεις θα σου πω κάποιες εμπειρίες μου προσωπικά από γνωστότατο ιεκ.

 
SAE με χιλια φιλε... ειναι γαμω τις σχολες! αλλα στο λεω να το ξερεις ειναι δυσκολα τα πραγματα εκει περα...

και που πληρωνεις, αν δεν περασεις με ενα συγκεκριμενο ποσοστο % δεν παιρνεις το πτυχιο.

Αν πραγματικα γουσταρεις την ηχοληψια κ πιστευεις οτι θα τα καταφερεις, ορμα!

Αλλιως αστο...

Φιλια

 
Έχεις πάει προσωπικά? Αν ναι μπορείς να δώσεις περισσότερες πληροφορίες? Πως είναι οι καθηγητές? Τελικά γίνεται αποδοτική πρακτική εξάσκηση? Ότι μπορείς να σκεφτείς θα το ακούσω  ;)

 
Δε γνωριζω για τη νεα σχολη αλλα μονο αυτη που ειναι στην Αθηνα στο κεντρο...

Ο αδερφος μου πηγε στη ΣΑΕ πριν μερικα χρονια κ ηταν απο τους λιγους που περασαν!

Απότι θυμαμαι, ειχε κ γαμω τους καθηγητες, ο εξοπλισμος τους ειναι φοβερος (κονσολες που δε θα δουλεψεις σε κανενα στουντιο στην ελλαδα) και πολυ καλο περιβαλλον...

Το μονο που μπορω να σου πω απο κει και περα ειναι πως δουλεια βρηκε με τη μια (σαφως κ σπανια ζητανε χαρτια στην ελλαδα) αλλα βαση των γνωσεων του...

Δε ξερω αν ετυχε να ειναι τοσο καλος εκεινος η αν οφειλεται στη σχολη που επελεξε, παντως ειναι απο τους καλυτερους-ψειρες στην ηχοληψια.

 
1. Το πτυχίο.

Το αναγνωρισμένο πτυχίο εξυπηρετεί μόνο σε πρίπτωση που θα ήθελες να εργαστείς στο δημόσιο.

Σαν επαγγελματίας του ιδιωτικού χώρου έχω προσλάβει πολλούς ηχολήπτες κατα καιρούς.

Το πτυχίο ποτέ δεν ήταν το Νο.1 κριτήριο για την πρόσληψη.

Οφείλω να πω όμως πως ένα πτυχίο από διεθνώς γνωστή σχολή για την δουλειά της στον χώρο είναι προσόν.

2. Η σχολή.

Το σχολείο πρέπει να έχει εργαστήρια. Σωστές εγκαταστάσεις και κυρίως καλούς και γνώστες δασκάλους.

Τα περισσότερα ΙΕΚ πληρώνουν ψίχουλα τους διδάσκοντες και ως εκ τούτου έχουν στο δυναμικό τους αυτούς που μπορούν να πληρώσουν.

Αυτό που θα μάθεις στη σχολή δεν είναι κάτι που θα το μάθεις μόνος σου.

Μόνος σου σταχιολογείς διάσπαρτες πληροφορίες και συμπληρώνεις σιγά - σιγά ένα παζλ.

Σε μια καλή σχολή θα υπάρχει αρχή και τέλος.

Θα αποκτήσεις σωστή θεωρητική βάση που πρέπει να έχεις για να στρίβεις αργότερα τα κουμπάκια, με πρόσθετη λογική πέρα από το τι λέει το αυτί σου ή ο ημιμαθής στουντιάρχης που μπορεί να σε προσλάβει για τους καφέδες και τη λάντζα.

Αυτά που έμαθα εγώ το 85 στη σχολή που πήγα, ήταν αυτά που έκλεισαν τις τρύπες που είχα μέχρι τότε από την προσωπική μου αναζήτηση.

Με έκανε να αισθάνομαι σίγουρος για τη δουλειά μου και να μη κομπλάρω όταν πελάτες σαν τον Γιάννη Κάραλη ρώταγαν τους ανυποψίαστους ηχολήπτες στο φουαγιέ του στούντιο, "σε πόσα nanoweber ρυθμίζετε το fluxivity reference των κεφαλών στα Studer;"

Με έκανε να γνωρίζω τι σημαίνει ευαισθησία εισόδου και γιατί δεν ρυθμίζουμε τη στάθμη μιας πηγής από το gain αλλά από το fader.

Για το SAE συγκεκριμμένα μπορώ να πω ότι έχω δει τις νέες εγκαταστάσεις τους και τα ωραία στούντιο τους.

Τα έχω δει επίσης, αν όχι ίδια και σε 1-2 άλλα ιδιωτικά ΙΕΚ.

Κάποια έχουν υποτυπώδεις χώρους και μηχανήματα και κάποια για να κάνουν τη δουλειά τους φτηνότερα, χρησιμοποιούν πειρατικά προγράμματα... Αυτός είναι ένας δείκτης σοβαρότητας για να καταλάβεις που θα πας.

Σημαντικό είναι το πόσο hands-on experience σου επιτρέπεται.

Εχω δεί μαθητές εκεί, αλλά και στο ΙΕΚ Δέλτα και ΑΚΜΗ, να δουλεύουν τα project τους πολλές ώρες στα στούντιο ελεύθερα. Ετσι κι αλλιώς είναι βασική προυπόθεση για τις σχολές που μοιράζουν πτυχία. Κάποια έχουν βάσεις ανεξάρτητα από τους δασκάλους και κάποια τυχαίνει να έχουν φιλότιμους ανθρώπους που εξαρτάται απο τι ξέρουν αυτοι για να σε οδηγήσουν.

Μπορεί εγώ ή κάποιος άλλος να σου πεί ότι αξίζει να πας.

Στην πραγματικότητα βέβαια εσύ θα πας με δεμένα μάτια.

Δεν είναι τυχαίο όμως που υπάρχει μια σχολή SAE σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης κι ακόμα παραπέρα. Αν δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους δεν θα συνέχιζαν να υπάρχουν σε βάθος χρόνου διεθνώς.

Δεν είναι τυχαίοι στο χώρο και αν μη τι άλλο, υπάρχει μια διεθνής γενική κατεύθυνση και έλεγχος στα μαθήματα, τη διδασκαλία τους και τις προδιαγραφές τους. Και ασχολούνται μόνο με αυτό.

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Από μια μικρή εμπειρία μπορώ να σου πω την ταπεινή μου άποψη:

Μακριά απο ΙΙΕΚ(εκτώς αν ακουσεις απο κάποιους οτι το ταδε ΙΙΕΚ είναι άψογο απο πλευράς μηχανημάτων και καθηγητών...)

Αν θες πήγαινε σε δημόσιο ΙΕΚ που είναι σχεδόν τζαμπα και φυσικά δεν μαθαίνεις ΤΙΠΟΤΑ αλλά πάρε το χαρτί...

Ψάξε μόνο σου τη φάση, ψιλοδουλεψε σε κανα στούντιο, μην κάνεις τον χαμάλη σε ΡΑ γιατι τόσο χώμα που θα είσαι σε τουρνέ θα ξεχάσεις και το όνομά σου(εκτώς αν είναι πιο χαλαρά τα πράγματα...)

Προετοιμάσου να γίνεις "επικοινωνιακό" άτομο.Εννοώ δηαδη αν ξέρεις να μη κάνεις μ****ες στη δουλεια σου ,κοινως να ξέρεις τα βασικά,δεν έχει και τόσο σημασία το να είσαι υπερταλέντο...απλά ήμαστε στην Ελλάδα των κονε-"φίλων"!

Άν τελικά πας στη SAE αξιοποίησέ όσο μπορείς(γιατι απο όσο ξέρω είναι λίγο πανακριβα...!)

Τέλος μια γενική συμβουλή, ασχολειθήτε και με τα ηλεκτρονικά γιατί καλό είναι να ξεχωρίζεις πχ στο αμάξι οτι δε χάλασε αλλα έμεινε απο βενζίνη...(ωστε μη σας πιάνουν και τον κ**** σε επισκευές)

Αυτάαααα...

 
Αυτά που είπε και ο yameth, πέρα από εμπειρίες πολλών χρόνων που γνωρίζω ότι έχει και για μένα ο λόγος του σημαίνει πολλά, θα συμφωνήσω καθώς τα ίδια μου εχουν πει κι αλλοι από τον χώρο της ηχοληψίας. Για ιδιωτικό τομέα μιλάμε και η sae καλώς ή κακώς (ειδικά στα καινουρια της γραφεία) έχει απίστευτο hands on training, μπορεις να κανεις τα project σου καθε μερα στον χώρο που ειναι σαν ενα πανάκριβο επαγγελματικό στουντιο και αυτό ειναι κάτι που δεν ανταλάσεται με τίποτα.

Στον οικονομικό τομέα ειναι ακριβά για τα ελληνικά δεδομένα αλλά επειδή το έχω ψάξει δεν υπάρχει τίποτα φτηνότερο, αντιθέτως τα άλλα πάνε γύρω στα 4500ευρώ τον χρόνο. Βεβαια υπάρχει και το δημοσιο ιεκ οποτε τυχαινει να βγαζει τμημα και αν σου κάτσει αλλά δεν λέει σε πρακτική απολύτως τίποτα.

Τέλος λογικά λόγο του οτι συνεργάζεται με πανεπιστήμια θα ειναι ενα απο τα κολλέγια που θα αναγνωριστούν.

Εγώ πάντως εχω σκοπό να πάω sae και πάνω από όλα για μένα, για να μάθω κάτι με αρχη και τέλος όπως λεει ο yameth, γιατί αν δεν το κάνω στο μέλλον θα το μετανιώσω.

 
καλησπέρα, ρε παιδια μηπως ξερετε αν υπάρχε κανένα site για αυτήν την σχολή?θα σας πω γιατι!

 

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα