yameth είπε:
Τώρα είπες την σωστή κουβέντα!
Το θέμα είναι ότι έχει γίνει κακή και αυθαίρετη χρήση του συστήματος μέχρι τώρα, φυσικά με εξαιρέσεις.
Παράδειγμα πμ που λαμβάνω σχετικά με την αξιολόγηση και δεν μπορώ να κάνω τίποτα και κυρίως τον δικαστή χωρίς στοιχεία:
όπως σίγουρα θυμάσαι το κουβεντιάσαμε πριν λίγο καιρό το θέμα
είχαμε καταλήξει (λίγο ως πολύ) πως τα πράγματα θα βελτιωθούν αρκετά αν υποχρεωθεί ο κάθε αξιολογητής να γράφει μια εξήγηση (θέτοντας μάλιστα και ελάχιστο όριο χαρακτήρων) για την καλή ή κακή αξιολόγηση που βάζει, περιγράφοντας το σενάριο που παίχτηκε και όχι απλά γράφοντας "κοσμητικά επίθετα"
όταν προκύπτουν προστριβές σαν αυτή που περιγράφεις στο παράδειγμα, μάλλον δεν είναι και ό,τι καλύτερο ή ευκολώτερο να πάρεις το μέρος του ενός έναντι του άλλου και να διαγράψεις μια αρνητική αξιολόγηση
ΩΣΤΟΣΟ αυτός που αισθάνεται αδικημένος μπορεί να "απαντήσει" με δικιά του αρνητική αξιολόγηση προς αυτόν που τον "μαύρισε", εξηγώντας την αδικία της πρώτης αξιολόγησης
μια μερική λύση που έρχεται από την τεχνολογία, δηλαδή η υποχρεωτική αξιολόγηση, είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να δώσει ολική λύση σε θέματα ανθρώπινων σχέσεων, ωστόσο είναι καλύτερη από την παντελή απουσία αξιολόγησης, εξάλλου όπως ήδη σημειώθηκε κάτι τέτοιο κάνουν και στο ebay που δικαίως θεωρείται ο μπούσουλας σε θέματα αγγελιών
η ιδέα συνοψίζεται σε δύο λέξεις: "μέσος όρος"
όταν κάποιος βγάλει τη σούμα για ένα μέλος, θα μπορέσει να βγάλει αρκετά ασφαλές συμπέρασμα
αν είμαι άψογος στις συναλλαγές μου, θα αδικηθώ από μία αξιολόγηση, ίσως από δύο, αλλά στη ΣΟΥΜΑ, θα φανεί πως είμαι εντάξει
αν είμαι λαμόγιο, γρήγορα θα φανεί κι αυτό, φυσικά
-----
ένα άλλο μέτρο που ΙΣΩΣ μπορεί να ληφθεί, είναι οι αξιολογήσεις να είναι Moderated. Στη περίπτωση αυτή θα έλεγες στον παραπονούμενο πως ΔΕΝ έχει πάτημα για αρνητική αξιολόγηση, ενώ προφανώς θα είχε πάτημα αν π.χ. ο πωλητής υπαναχωρούσε ή δεν έστελνε το προϊόν ή το προϊόν έβγαινε ελαττωματικό
και πάλι το παραπάνω δεν είναι καθολική λύση αλλά φιλτράρει τουλάχιστον τις φανερά αβάσιμες καταγγελίες
νομίζω πως οι αξιολογήσεις δεν είναι πάρα πολλές, οπότε ίσως αυτό δεν είναι ιδιαίτερα επίπονο