Συνειρμοί μουσικών και μουσικών οργάνων

Αλέξανδρος Ζήκας

Κουφη Λεοπαρδαλη

Dreaming of Ibanez Pia
Πόντοι
398
Όλοι μας έχουμε κάποιους συνειρμούς και στερεότυπα, άλλα πιο βαθειά και άλλα πιο επιφανειακά. Όπως και άλλα πιο αληθινά ή άλλα τελείως random/ αστεία/ περίεργα.

Ένας συνειρμός μου είναι στο πιάνο, ειδικά αν δεν είναι πολύ έμπειρος μουσικός. Αν έχει παρτιτούρα μπροστά από πριν λέω "ωχ θα χάνει τον ρυθμό ψάχνοντας την νότα" ή πώς θα παίξει την σωστή νότα ξανά μετά αφού κάνει ένα λάθος. Bye-bye στην ροή του κομματιού.

Ένα άλλο είναι με τους Beatles, χωρίς να ξέρω πολλά τραγούδια τους. Μιά ντουζίνα όλη κι όλη. Μου είναι απλά συμπαθείς. Ενώ έχω διαβάσει την ιστορική σημασία τους, το Satisfaction των Stones με...κάνει satisfy πολύ παραπάνω από ότι έχω ακούσει από Beatles.

Ως δέκτης στερεοτύπων τώρα, λέγοντας πως παίζω ηλεκτρική κιθάρα μερικές φορές μου έχει τύχει από κοντά μετά να με ρωτήσουν αν παίζω διαβολικά και τέτοια. Ή αν παίζω βαβούρα και μουσική για πονοκέφαλο. Και από τότε λέω "μελωδική ηλεκτρική κιθάρα" και έχω το κεφάλι μου ήσυχο.

Το πιο αστείο ήταν ένας τύπος που είχε συνδέσει στο μυαλό του το τρέμολο/ whammy bar στην κιθάρα με τον Σάκη Ρουβά. Και δεν ήθελε να το βλέπει. Ήθελε μόνο AC/DC.

Μοιραστείτε τους δικούς σας συνειρμούς και εμπειρίες.

Και από τότε λέω "μελωδική ηλεκτρική κιθάρα" και έχω το κεφάλι μου ήσυχο.
Να σου πω, αυτό το λένε και οι άλλοι αφού σε ακούσουν να παίζεις; 😅

Να σου πω, αυτό το λένε και οι άλλοι αφού σε ακούσουν να παίζεις; 😅
Προς το μελωδικό δεν έχω ρωτήσει, αλλά θετικό δείγμα που μερικές φορές με ρώτησαν για δικά μου κομμάτια πώς λέγεται το κομμάτι, ακόμα και....gasp...γυναίκες ΜΗ κιθαρίστες!

Και ένας πολύ παραδοσιακός στα ακούσματα γνωστός παπάς του άρεσαν αυτά που άκουσε. Πάντως μια φορά χρειάστηκε να συνδέσει μικρόφωνο για μια ομιλία στον ενισχυτή μου και μου είπε "να ακούγομαι νορμάλ, μην βγω σαν κανά διάολος" 😂
Φυσικά πρόσεξα να βάλω καθαρό κανάλι και gain σχεδόν στο μηδέν με λίγο reverb.

Φίλε κουφή λεοπάρδαλη άλλο πράγμα είναι ο συνειρμός και άλλο το στερεότυπο, νομίζω ότι στο παράδειγμα σου με τον πιανίστα θέλεις να πεις στερεότυπο και χρησιμοποιείς το ''συνειρμός'' αδόκιμα

Δεν είναι ένα φάσμα, το στερεότυπο πιο ευρύς συνειρμός? Αλλά το δεύτερο πιο ουδέτερη σημασία.

Ένα παράδειγμα. Απτά τραγούδια που έχω ακούσει των Beatles κάνω συνειρμό πως αν συνεχίσω να ψάχνω δεν θα βρω κάτι που να με ενθουσιάσει.

Εγω εχω αλλεργια στον στερεοτυπικο ελληνα σκυλοποπ τραγουδιαρη, με τα τραβηγμενα κλαψουρογαυγισματα, την κοστουμια, τη φρατζα και ολο αυτο το ελεεινο πακετακι. Δηλαδη αν με ειχανε στο Γκουανταναμο με Pantera ολο το βραδυ στο φουλ ΟΚ, αν μου βαζανε τετοια θα λυγιζα :ROFLMAO:

Και εγώ ανακαλώντας από τη μνήμη μου διάφορα τραγούδια που έχω ακούσει από Beatles βγάζω το συμπέρασμα ότι δεν θα μου αρέσει κανένα άλλο τους τραγούδι γι' αυτό και δεν τους σκαλίζω.

θα μπορούσες να πεις ότι αυτό είναι ''Συνειρμός'' οριακά εδώ; ... Είναι αργά και υπολειτουργώ, αύριο θα φέρω ένα παράδειγμα πρότασης οπού ο συνειρμός θα ταιριάζει γάντι

Εγω εχω αλλεργια στον στερεοτυπικο ελληνα σκυλοποπ τραγουδιαρη, με τα τραβηγμενα κλαψουρογαυγισματα, την κοστουμια, τη φρατζα και ολο αυτο το ελεεινο πακετακι. Δηλαδη αν με ειχανε στο Γκουανταναμο με Pantera ολο το βραδυ στο φουλ ΟΚ, αν μου βαζανε τετοια θα λυγιζα :ROFLMAO:
Ούτε εγώ είμαι φαν του είδους, αλλά θα λύγιζα στο Γκουαντάναμο με κάνα τραπ όπου υπολόγισε πως δεν δίνω πολύ σημασία στους στίχους και εκεί που δίνω σημασία δηλαδή στην μουσική διπλό χτύπημα. Ούτε ο τραγουδιστής τραγουδάει και η μουσική από πίσω αν ακούσεις 10 δευτερόλεπτα την έχεις ακούσει όλη.

Κάτι που είναι πραγματικό ρε παιδιά, άρα δεν είναι μόνο στερεότυπο, είναι πως τραγούδι που δεν είναι σε mixolydian, (τυπικά θα είναι ματζόρε ή μινόρε) όταν πηγαίνει στην V συγχορδία και στέκεται εκεί..."παγώνει" δηλαδή δεν έχει μελωδία σχεδόν καθόλου. Αν το προσέξετε κάνει μπαμ.

Στην κλασσική πολλές φορές έχει μελωδία μπόλικη σε αυτά τα cadences σημεία και το προτιμώ. Το λέω και ας μην ειμαι μεγάλος φαν της κλασσικής, αλλά σε αυτό το σημείο μαρεσει η αισθητική.
Έτσι όταν αυτοσχεδιάζω προσπαθώ να έχει μελωδική κίνηση πάνω απ'την V.

Δεν είναι ένα φάσμα, το στερεότυπο πιο ευρύς συνειρμός?
Όχι βέβαια, καμία σχέση.

Συνειρμός: Ο συνειρμός είναι η ψυχολογική διαδικασία σύνδεσης παραστάσεων, σκέψεων, λέξεων ή συναισθημάτων στη μνήμη.

Στερεότυπο: Συμβατικός και απλουστευτικός χαρακτηρισμός που αποδίδεται στα μέλη μιας ομάδας ανθρώπων και βασίζεται σε γενικεύσεις.

Για εμένα συνειρμικά, σχεδόν δογματικά, Τrap=υποκουλτούρα.

Και για να μην παρεξηγηθώ, θεωρώ πως σε όλα τα μουσικά είδη υπάρχουν "σκουπίδια" αλλά και "διαμαντάκια". Έτσι και η Hip Hop σκηνή (εγχώρια ή μη) έχει πολύ αξιόλογους καλλιτέχνες.

Αλλά αυτό το πράγμα, πέρα απο μουσικό έκτρωμα, είναι και στιχουργικά επικίνδυνο.

Για εμένα συνειρμικά, σχεδόν δογματικά, Τrap=υποκουλτούρα.

Και για να μην παρεξηγηθώ, θεωρώ πως σε όλα τα μουσικά είδη υπάρχουν "σκουπίδια" αλλά και "διαμαντάκια". Έτσι και η Hip Hop σκηνή (εγχώρια ή μη) έχει πολύ αξιόλογους καλλιτέχνες.

Αλλά αυτό το πράγμα, πέρα απο μουσικό έκτρωμα, είναι και στιχουργικά επικίνδυνο.
Μία περίοδο έπαιζα εντατικά NBA 2K, μεγάλο σάουντρακ και μεγάλος πονοκέφαλος. Κατέληγα να κάνω mute γύρω στο 95% της λίστας.

Μία περίοδο έπαιζα εντατικά NBA 2K, μεγάλο σάουντρακ και μεγάλος πονοκέφαλος. Κατέληγα να κάνω mute γύρω στο 95% της λίστας.
Επειδή ήμουν μεγάλος φαν της σειράς, μπορώ να πω πως στο 2Κ26 έχει φτιάξει σε αυτον τον τομέα (και μόνο σε αυτόν). Έχει μέχρι και Green Day!!!

Επειδή ήμουν μεγάλος φαν της σειράς, μπορώ να πω πως στο 2Κ26 έχει φτιάξει σε αυτον τον τομέα (και μόνο σε αυτόν). Έχει μέχρι και Green Day!!!
Καλό καλό. Και μακάρι και νέα τραγούδια, που να είναι τραγούδια. Πχ. Απ'το Pro και Virtua Tennis, AO Tennis, Gran Turismo κτλ. δηλαδή αθλητικά με licenced soundtrack έχω μάθει μερικά νέα sleeper hits.
Ειδικά σε ένα Pro μέσων δεκαετίας 2010 θυμάμαι να το δοκιμάζω πρώτη φορά σε Seven και το έκανα παύση στο μενού να ακούσω ένα νέο κομμάτι που μου έκανε εντύπωση, το St. Lucia - Elevate.

Καλό καλό. Και μακάρι και νέα τραγούδια, που να είναι τραγούδια. Πχ. Απ'το Pro και Virtua Tennis, AO Tennis, Gran Turismo κτλ. δηλαδή αθλητικά με licenced soundtrack έχω μάθει μερικά νέα sleeper hits.
Ειδικά σε ένα Pro μέσων δεκαετίας 2010 θυμάμαι να το δοκιμάζω πρώτη φορά σε Seven και το έκανα παύση στο μενού να ακούσω ένα νέο κομμάτι που μου έκανε εντύπωση, το St. Lucia - Elevate.
Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με αυτά που είπες! Συγκεκριμένα θυμάμαι ένα FIFA (νομίζω το '14) που είχε κάποια εξαιρετικά alternative rock τραγούδια.

P.s. Seven!!!! Τι μου θύμησες!!!! Άπειρες ώρες σαν φοιτητής στην Κοζανάρα για ταινίες και κανένα game για το ps2!

Έχουμε εδώ δυνατό φαν των Korn? Κάπως περίεργα δεν τους ήξερα στην εφηβεία, πέρασαν εκτός των radar, οπότε και ήταν η hayday τους. Μετά τους έμαθα και βλέπω έχουν τεράστια δημοτικότητα.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back