Φυσικά και μπορείς να μάθεις κάτι απο το FB και έχουν τρομερό potential οι niche ομάδες του. Θα συμφωνήσω με τον Slew Rate ότι ένα διακριτό και ειδικά διαμορφωμένο forum είναι πιο κατάλληλο για τέτοιου είδους συζητήσεις, ως φορμά και ως χώρος, απ'οτι το FB ή κάποιο άλλο social. Θα κάνω όμως λίγο το δικηγόρο του διαβόλου με κανα δυο σημειώσεις.
Tα social έχουν ένα βασικό πλεονέκτημα υπέρ του οποιουδήποτε φόρουμ - είναι για πάρα πολύ κόσμο ένα βασικό κομμάτι της online κοινωνικοποίησης και συμπεριφοράς τους, ενα "κομβικό σημείο" στην online ζωή τους στο οποίο καλύπτουν πολλαπλές ανάγκες τους. Ειδικά ενδιαφέροντα, γενική ενημέρωση, memes/σαχλαμάρες, επαφή με irl κοινωνικό κύκλο κλπ. Είναι πολύ εύκολο μέσα σε όλο αυτό να ενσωματώσεις ΚΑΙ ένα niche ενδιαφέρον.
Οι βαθιά εμπλεκόμενοι με ένα αντικείμενο θα μπουν στον κόπο να ψάξουν, να βρούν και να κάνουν ρουτίνα την τακτική επίσκεψη σε εναν εξειδικευμένο online χώρο, υπάρχουν όμως πολλοί που είτε λόγω συνήθειας, διαθέσιμου χρόνου ή απλα προτεραιοτήτων ΔΕΝ θα το κάνουν, αλλά θα μπορούσαν κάλλιστα να εντάξουν αυτό το niche interest στο πλαίσιο ενος social media experience που ήδη έτσι και αλλιώς βιώνουν. Το barrier for entry (όχι απο γνωστική αλλα απο χρηστική άποψη) είναι πολύ πιο χαμηλό.
Πχ: Εμένα με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι ακουστικές κιθάρες της Guild. Είμαι μέλος στο Let's Talk Guild (το επίσημο φόρουμ της Guild) και μπαίνω μία στο τόοοοοοσο να ρίξω μια ματιά. Δεν καίγομαι όμως τόσο πολύ για τις Guild ώστε να το κάνω πιο τακτικά, ούτε έχει καμια ιδιαίτερη κοινωνική σημασία το LTG για μένα. Το αποτέλεσμα είναι οτι πρακτικά το forum εκείνο δεν "δουλεύει" για μένα, γιατί σε αντίθεση πχ με το noiz δεν είναι αρκετά ψηλά στις online προτεραιότητες μου. Mπαίνω τόσο σπάνια, που ακόμα και αν θα με ενδιαφέρει κάποιο thread απλά δε θα το δώ in the first place. Ας σημειωθεί ότι δεν δύναμαι, ούτε εγώ ούτε και ο πιο αργόσχολος άνθρωπος στον πλανήτη, να έχω 4, 5, 15 "noiz" στη ζωή μου, δε μας βγαίνουν οι ώρες.
Αντιθέτως, στο FB group για Guild ακουστικές συμμετέχω πολύ πιο συχνα. Είναι κάτι που συμβαίνει παράπλευρα με άλλες online ασχολίες μου, χωρίς να το κυνηγήσω ξεχωριστά. 'Οταν δεν έχω όρεξη, προσπερνάω, όταν έχω κοντοστέκομαι και συμμετέχω σε κάποιο thread. 'Εχω δει, διαβάσει και γράψει πολλά παραπάνω για τις Guild εκεί παρά στο LTG ή στο noiz ακριβώς επειδή το low barrier for entry μου επιτρέπει ΚΑΙ αυτή την ενασχόληση μέσα στο υπάρχον πλαίσιο προτεραιοτήτων μου.
Mετά μπαίνει στην εξίσωση και το reach της κάθε πλατφόρμας, ειδικά όταν μιλάμε για forum με γεωγραφικό προσανατολισμό όπως το noiz πχ. Θυμάμαι για παράδειγμα μια φορά που είχε ρωτήσει κάποιος στο εν λόγω Guild FB group κάτι σχετικά με τα suffix στις D-25 και είχα απαντήσει εκτενώς, γιατί είχαν γραφτεί και κάποιες ανακρίβειες - μέσα σε μερικά λεπτά στο comment μου είχε κάνει like ο παγκοσμίως pre-eminent ειδικός πάνω στο θέμα (κυριολεκτικά wrote the book on Guild guitars), ενώ έιχε κάνει comment απο κάτω και ένας συνταξιούχος εργάτης της Guild που επιβεβαίωνε ότι ακριβώς αυτό που περιέγραψα συνέβαινε στο εργοστάσιο στο Westerly στα '90s. Προφανώς κάτι τέτοιο δε θα συμβεί στο noiz.gr ή στο guitarren.de για ευνόητους λόγους.
Ακριβώς λόγω των 2 παραπάνω λόγων στα social media μπορούν και υπάρχουν κοινότητες μικρές αλλά τρομερά knowledgeable γύρω απο πολύ συγκεκριμένα sub-niche interests, κοινότητες που δε θα μπορούσαν να σχηματιστούν/επιβιώσουν σε διακριτά φόρουμ.