• Το Noiz σας εύχεται χρόνια πολλά και ένα ευτυχισμένο 2025! 🎊

Συνεργασία για άρθρο forum vs social

Αλέξανδρος Κυρλής

Slew Rate

Administrator
Staff member
Λύσεις
1
Πόντοι
448
Καλησπέρα,

Η ενότητα των άρθρων δίνει τη δυνατότητα να γίνει συνεργασία για ένα άρθρο, να υπάρχει δηλαδή πάνω από 1 μέλος που συνεισφέρει στο άρθρο. (co-authors).
Σκέφτομαι να γράψω(ουμε) ένα άρθρο το οποίο να επιχειρηματολογεί στο γιατί τα forum είναι ανώτερα από τα μοντέρνα format αναρτήσεων τύπου social (facebook κτλ.).

Υπάρχει κανείς που να ενδιαφέρεται για συνεργασία; Προφανώς πρέπει όντως να το πιστεύει αυτό που θα υποστηρίζει το άρθρο.

Αν υπάρχει κανείς που να κάνει resonate με την ιδέα, ας μου στείλει dm.

Άλεξ

Δεν κάνω για αρθρογράφος καθώς ο λόγος μου ισορροπεί μεταξύ συγκροτημένου και ασυγκρότητου αλλά συμφωνώ με το ότι τα μικρά, παλιάς κοπής forum είναι ανώτερα από τα μεγάλα social media όπως το facebook (για τα σχόλια του youtube ούτε λόγος) καθώς σε φέρνουν σε επαφή με άτομα με ίδια ενδιαφέροντα με εσένα τα οποία έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι ενδιαφέροντα άτομα από αυτά που θα βρεις σε μια ομάδα του facebook γιατί πολύ απλά έτσι είναι τα δημογραφικά σε αυτές τις πλατφόρμες. Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό αλλά στο facebook η βλακεία πάει σύννεφο

Κάτι άλλο που δεν μου αρέσει καθόλου στο facebook είναι ότι δεν μπορείς στην ουσία να κρύψεις τους φίλους σου από το πραγματικό περιβάλλον σου καθώς ακόμα και αν έχεις επιλέξει να μην φαίνεται η λίστα των φίλων σου, το facebook προτείνει τον ένα στον άλλο επειδή έχουν κοινό γνωστό εσένα... Ύστερα αν δεν αποδεχτείς αιτήματα φιλίας από έτσι κι έτσι φίλους είναι αιτία παρεξήγησης... Οπότε έχω επιλέξει να μην το χρησιμοποιώ, δεν θέλω να ασχολούμαι με τέτοια πράγματα πάρα μόνο με τα ενδιαφέροντα μου

Αν θες να αναδιατυπώσεις και να χρησιμοποιήσεις αυτά τα επιχειρήματα ελεύθερα καντο

Δεν κάνω για αρθρογράφος καθώς ο λόγος μου ισορροπεί μεταξύ συγκροτημένου και ασυγκρότητου αλλά συμφωνώ με το ότι τα μικρά, παλιάς κοπής forum είναι ανώτερα από τα μεγάλα social media όπως το facebook (για τα σχόλια του youtube ούτε λόγος) καθώς σε φέρνουν σε επαφή με άτομα με ίδια ενδιαφέροντα με εσένα τα οποία έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι ενδιαφέροντα άτομα από αυτά που θα βρεις σε μια ομάδα του facebook γιατί πολύ απλά έτσι είναι τα δημογραφικά σε αυτές τις πλατφόρμες. Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό αλλά στο facebook η βλακεία πάει σύννεφο

Κάτι άλλο που δεν μου αρέσει καθόλου στο facebook είναι ότι δεν μπορείς στην ουσία να κρύψεις τους φίλους σου από το πραγματικό περιβάλλον σου καθώς ακόμα και αν έχεις επιλέξει να μην φαίνεται η λίστα των φίλων σου, το facebook προτείνει τον ένα στον άλλο επειδή έχουν κοινό γνωστό εσένα... Ύστερα αν δεν αποδεχτείς αιτήματα φιλίας από έτσι κι έτσι φίλους είναι αιτία παρεξήγησης... Οπότε έχω επιλέξει να μην το χρησιμοποιώ, δεν θέλω να ασχολούμαι με τέτοια πράγματα πάρα μόνο με τα ενδιαφέροντα μου

Αν θες να αναδιατυπώσεις και να χρησιμοποιήσεις αυτά τα επιχειρήματα ελεύθερα καντο

Οι δικές μου σκέψεις ειναι κυρίως για το πως οργανώνεται η πληροφορία. Εδώ υπάρχει μια δομή. Έχεις τη δυνατότητα να γράψεις μεγάλα κείμενα με πλούσιο περιεχόμενο και να φαίνονται ωραία, σαν άρθρα. Υπάρχουν κατηγορίες και υποκατηγορίες. Στη τελική, το περιεχόμενο ειναι "δικό μας" και το ελέγχουμε.

Τα θέματα έχουν σελίδες. Μπορείς να κάνεις αναζήτηση.

Η πληροφορία δεν χάνεται.

Υπάρχουν tags, πχ όλα τα θέματα για Fender:

Και πολλά άλλα τέτοια.

Για τα δημογραφικά δεν ξέρω αν έχουν ιδιαίτερη διαφορά. Ίσως στα social μπαίνει νεότερος κόσμος; (παίζει να μην ισχύει ούτε για το facebook πια αυτό).

Η δομή των social feed απλά δεν κάνει για συζήτηση. Ειδικά το nesting (απάντηση στην απάντηση στην απάντηση κτλ.) δεν παλεύεται. Χιλιάδες ποστ που απλά χάνονται.

Για τα δημογραφικά δεν ξέρω αν έχουν ιδιαίτερη διαφορά. Ίσως στα social μπαίνει νεότερος κόσμος; (παίζει να μην ισχύει ούτε για το facebook πια αυτό).
Αναφέρομαι στη δημογραφία γενικότερα, όχι μόνο στην κατηγοριοποίηση με βάση την ηλικία αλλά και στην κατηγοριοποίηση με βάση άλλα χαρακτηριστικά όπως η νοημοσύνη, είναι και αυτή δημογραφική κατηγορία, πολιτικά εσφαλμένη

Αναφέρομαι στη δημογραφία γενικότερα, όχι μόνο στην κατηγοριοποίηση με βάση την ηλικία αλλά και στην κατηγοριοποίηση με βάση άλλα χαρακτηριστικά όπως η νοημοσύνη, είναι και αυτή δημογραφική κατηγορία, πολιτικά εσφαλμένη
ναι κατάλαβα.
Εξάλλου σε forum θα δεις αναρτήσεις "διαμάντια", σε αντίθεση με τα social που το βλέπεις πολύ σπάνια.

Σκέφτομαι να γράψω(ουμε) ένα άρθρο το οποίο να επιχειρηματολογεί στο γιατί τα forum είναι ανώτερα από τα μοντέρνα format αναρτήσεων τύπου social (facebook κτλ.).

Τα φόρουμ δεν είναι ανώτερα από άλλου τύπου social media. Αμφότερα είναι "εργαλεία" με διαφορετικά χαρακτηριστικά, διαφορετικό τρόπο λειτουργίας και χρησιμότητα. Η λέξη "ανώτερα" είναι πολύ γενική και δεν μπορεί να υποστηριχθεί με επιχειρήματα. Εάν θέλεις να μιλήσεις γενικά, θα πρέπει, απλά, να αναλύσεις τις διαφορές τους. Νομίζω ότι θέλεις να γίνεις πιο συγκεκριμένος, και να εστιάσεις στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του φόρουμ, αλλά για να το κάνεις αυτό πρέπει να είσαι συγκεκριμένος στο ερώτημα που αρχικά θέτεις, Επίσης, η λεξη "ανώτερα" από μόνη της είναι πολύ γενική. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η λέξη πχ "αποτελεσματικά", "οφέλη" κλπ.

Το ερώτημα που θέτεις πρέπει να είναι στοχευμένο. Δεν μπορείς να μιλήσεις για οφέλη και αποτελεσματικότητα, γενικά. Χρειάζεται να ορίσεις τι ακριβώς ψάχνεις και σε ποιο συμπέρασμα θέλεις να καταλήξεις. Έτσι, θα έχει ουσία και αξία το άρθρο. Χρειάζεται κριτική σκέψη για να συγκρίνεις τα χαρακτηριστικά και να καταλήξεις, με επιχειρήματα, ποιο εσύ προτιμάς για μεγαλύτερη αποδοτικότητα σε έναν συγκεκριμένο τομέα.

η νοημοσύνη, είναι και αυτή δημογραφική κατηγορία

Η νοημοσύνη δεν είναι κάτι μετρήσιμο. Εάν θες να έχεις ενδείξεις γι' αυτήν, κοιτάς συνδυαστικά δημογραφικούς παράγοντες όπως μορφωτικό επίπεδο, εργασία, πόσες ώρες πχ χρησιμοποιείται το διαδίκτυο κλπ.

Όλοι όσοι χρησιμοποιούμε το ίντερνετ από παλιά για να κουβεντιάζουμε γνωρίζουμε ότι κάποτε υπήρχαν τα forum και μετά η ιντερνετική κουβέντα βιομηχανοποιήθηκε με τα μεγάλα Social Media και παραγκωνίστηκαν τα μικρά forum, δεν νομίζω να διαφωνεί κανείς παλιός χρήστης με αυτό. Το ερώτημα λοιπόν είναι αν ήταν καλύτερα όπως ξεκίνησε ή όπως κατέληξε.

Επίσης θα μπορούσα να χαρακτηρίσω εργαλεία μόνο τα forum καθώς αν αναζητώ στο ίντερνετ κάποιον γνώστη να με βοηθήσει, σε forum θα πάω όχι στο facebook. Αυτό είναι περισσότερο προφανές σε όσους χρησιμοποιούν forum τεχνολογίας όπως για προγραμματισμό. Δεν είναι λοιπόν εργαλεία το facebook και τα συναφή, είναι πλατφόρμες διαφημίσεων που προσπαθούν να σε κρατήσουν μέσα για όσο περισσότερο γίνεται με κάθε λογής σαχλαμάρα για να καταναλώσεις το περιεχόμενο τους.

Και θα επιμείνω ότι τα μεγάλα Social Media περιέχουν ολόκληρη την κοινωνία με ότι αυτό συνεπάγεται ενώ σε ένα forum θα βρεις χρήστες που έχουν ένα συγκεκριμένο ενδιαφέρον το οποίο τους τοποθετεί πάνω από το μέσο όρο, η ενασχόληση με τη μουσική λόγου χάρη

Και ένα σχετικό άρθρο

Social media is exhausting due to algorithms, bots, misinformation, and information overload. Forums offer better community and conversation quality, with shared interests and organized structure

Last edited:
Δεν είναι λοιπόν εργαλεία το facebook και τα συναφή, είναι πλατφόρμες διαφημίσεων που προσπαθούν να σε κρατήσουν μέσα για όσο περισσότερο γίνεται με κάθε λογής σαχλαμάρα για να καταναλώσεις το περιεχόμενο τους.
Μια χαρά εργαλεία είναι.
Εμένα με βρήκαν αρκετοί σαν Δικηγόρο από το FΒ.....και επίσης πολλοί ως φωτογράφο (τους τελευταίους δεν τους έκανα τη χάρα γιατί ήθελαν γάμο- βάπτιση) .
Από τότε που βγήκε το fΒ , κατήργησα και τη σελίδα μου στο Internet και το domain και το hosting....και τα έχω τζάμπα, μιας και έκανα στο fb "επαγγελματικές" σελίδες.
Fine with me.

Δεν είναι λοιπόν εργαλεία το facebook και τα συναφή, είναι πλατφόρμες διαφημίσεων

Επειδή θεωρείς ότι δεν έχει όφελος για σένα, δεν σημαίνει ότι δεν είναι ένα -ισχυρότατο- εργαλείο για κάποιους άλλους.

Κάνει για δημόσιες σχέσεις σε όσους έχουν τα άντερα να το περιηγούνται. δεν κάνει για να μάθεις κάτι

Εχει διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με άλλα. Όπως και το YouTube. Ισχυρότατο μεσο προώθησης, ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα που κάνει.
Δεν υπάρχει καλύτερο και χειρότερο. Υπάρχει το καταλληλότερο για την συγκεκριμένα εργασία/αναγκη κάποιου.

Το προβλημα ειναι οτι τα forum πεθαινουν.

Τα social media ειναι μονοδρομος για τη βασικη ασχολια του ευρυτερου κοινου, την προωθηση δηλαδη της περσονας του. Αυτο, σε συνδυασμο με το οτι ολο και λιγοτεροι ασχολουνται γενικοτερα με αντικειμενα που απαιτουν χρονο και μελετη,μας φερνουν στο σημειο να εχει πεσει ακομα και το forum της korg, διοτι λεει το συντηρουσε καποιος τυπος απο την παρτη του.

Τρεχα γυρευε.

Tα φόρουμ πεθαίνουν και τα σόσιαλ είναι στα πάνω τους, αλλά εγώ βλέπω το φόρουμ του νόιζ να έχει κίνηση και η σελίδα του στο fb να είναι "πεθαμένη".

Τα φόρουμ δεν είναι ανώτερα από άλλου τύπου social media.
Μα γιατί όχι; Δεν μπορεί κάτι να είναι καλύτερο από κάτι άλλο για μια συγκεκριμένη λειτουργία;
Δεν μιλάω γενικευμένα.

Μιλάω συγκεκριμένα: για συζήτηση, δομή, ιεραρχία, οργάνωση της πληροφορίας. Το Discord το κατάλαβε αυτό και για αυτό έβαλαν τη δυνατότητα να δημιουργήσεις forum-like κανάλια. Δεν θέλω να πω ότι τα social είναι άχρηστα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι για communities πάνω σε ένα συγκεκριμένο niche (πχ audio), τα forum είναι πιο κατάλληλο format.

Νομίζω ότι θέλεις να γίνεις πιο συγκεκριμένος, και να εστιάσεις στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του φόρουμ, αλλά για να το κάνεις αυτό πρέπει να είσαι συγκεκριμένος στο ερώτημα που αρχικά θέτεις, Επίσης, η λεξη "ανώτερα" από μόνη της είναι πολύ γενική. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η λέξη πχ "αποτελεσματικά", "οφέλη" κλπ.
Συμφωνώ ότι θέλει στοχευμένα ερωτήματα και επιχειρήματα ναι, προφανώς.

Είδα μόνο το πρώτο σου ποστ και όχι το δεύτερο μου μιλάς για την πληροφορία. Με το τελευταίο ποστ το έκανες πολύ πιο συκγκεκριμενο, κάτι που βοηθά στη συζήτηση.

Υπόψιν, γενικά, δεν θεωρώ τα social άχρηστα. Υπάρχουν ολόκληρες επιχειρήσεις που λειτουργούν σχεδόν αποκλειστικά μέσω social. Και εγώ ο ίδιος τα χρησιμοποιώ για το στούντιο.

Το άρθρο προορίζεται για την σύγκριση forum vs social στην ανάπτυξη ενός niche community.

Μια χαρά εργαλεία είναι.
Εμένα με βρήκαν αρκετοί σαν Δικηγόρο από το FΒ.....και επίσης πολλοί ως φωτογράφο (τους τελευταίους δεν τους έκανα τη χάρα γιατί ήθελαν γάμο- βάπτιση) .
Από τότε που βγήκε το fΒ , κατήργησα και τη σελίδα μου στο Internet και το domain και το hosting....και τα έχω τζάμπα, μιας και έκανα στο fb "επαγγελματικές" σελίδες.
Fine with me.
...μέχρι να σβηστεί αναίτια ή απο λάθος.
Όπως συνέβει στον @makam και σ' εμένα μεταξύ άλλων. Support ανύπαρκτο και δουλειά ετών χαμένη. Δεν θέλω να σε τρομάξω αλλά μη θεωρείς πως μπορείς να υπολογίζεις επαγγελματικά εκεί. Δεν υπάρχει προσωπικό που να ασχολείται και οι πιθανότητες να πάει κάτι στραβά σε μια τοσο μεγάλη πλατφόρμα που πολλοί εχθρεύονται έχουν αυξηθεί πολύ κι εσυ παράπλευρη απώλεια.
Τα έχω γράψει και στο εκεί προφίλ μου.

Προσωπικά θεωρώ πως όσο περνάει ο καιρός τα μέσα δικτύωσης απευθύνονται σε άτομα που εκφράζονται όχι απαραίτητα με τη σκέψη αλλά και με τον λιγότερο δυνατό κόπο.
Σε ένα φόρουμ πρέπει ιδανικά να τεκμηριώσεις μια άποψη ενω παράλληλα θα υπάρξει δυνατός αντίλογος που εξελίσσεται σε συζήτηση.
Στα μεταγενέστερα social media πήγαμε στην έκφραση με το like, τη φωτογραφία, τους 300 χαρακτήρες και το βίντεο 30 δευτερολέπτων.
Παραμένει όμως η ανάγκη για έκφραση που να βρίσκεται κάπου στη μέση όλων αυτών. Εστω για μεγαλύτερους σε ηλικία που έμαθαν να γράφουν. Για τις νεότερες γενιές θα πρέπει να τοποθετηθεί κάποιος της ηλικίας.

Υ.Γ. Το θέμα - άρθρο μπορεί να αναπτυχθεί εδω, ανοιχτά. Μετά αν θέλει κάποιος σταχυολογεί ότι αξίζει να μπει στο άρθρο.

@Yameth .
Όχι βέβαια.
Σιγά μην υπολογίζω επαγγελματικά στο fb.
Για κανα εξτραδακι είναι, και είναι και τζάμπα.

Φυσικά και μπορείς να μάθεις κάτι απο το FB και έχουν τρομερό potential οι niche ομάδες του. Θα συμφωνήσω με τον Slew Rate ότι ένα διακριτό και ειδικά διαμορφωμένο forum είναι πιο κατάλληλο για τέτοιου είδους συζητήσεις, ως φορμά και ως χώρος, απ'οτι το FB ή κάποιο άλλο social. Θα κάνω όμως λίγο το δικηγόρο του διαβόλου με κανα δυο σημειώσεις.

Tα social έχουν ένα βασικό πλεονέκτημα υπέρ του οποιουδήποτε φόρουμ - είναι για πάρα πολύ κόσμο ένα βασικό κομμάτι της online κοινωνικοποίησης και συμπεριφοράς τους, ενα "κομβικό σημείο" στην online ζωή τους στο οποίο καλύπτουν πολλαπλές ανάγκες τους. Ειδικά ενδιαφέροντα, γενική ενημέρωση, memes/σαχλαμάρες, επαφή με irl κοινωνικό κύκλο κλπ. Είναι πολύ εύκολο μέσα σε όλο αυτό να ενσωματώσεις ΚΑΙ ένα niche ενδιαφέρον.

Οι βαθιά εμπλεκόμενοι με ένα αντικείμενο θα μπουν στον κόπο να ψάξουν, να βρούν και να κάνουν ρουτίνα την τακτική επίσκεψη σε εναν εξειδικευμένο online χώρο, υπάρχουν όμως πολλοί που είτε λόγω συνήθειας, διαθέσιμου χρόνου ή απλα προτεραιοτήτων ΔΕΝ θα το κάνουν, αλλά θα μπορούσαν κάλλιστα να εντάξουν αυτό το niche interest στο πλαίσιο ενος social media experience που ήδη έτσι και αλλιώς βιώνουν. Το barrier for entry (όχι απο γνωστική αλλα απο χρηστική άποψη) είναι πολύ πιο χαμηλό.

Πχ: Εμένα με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι ακουστικές κιθάρες της Guild. Είμαι μέλος στο Let's Talk Guild (το επίσημο φόρουμ της Guild) και μπαίνω μία στο τόοοοοοσο να ρίξω μια ματιά. Δεν καίγομαι όμως τόσο πολύ για τις Guild ώστε να το κάνω πιο τακτικά, ούτε έχει καμια ιδιαίτερη κοινωνική σημασία το LTG για μένα. Το αποτέλεσμα είναι οτι πρακτικά το forum εκείνο δεν "δουλεύει" για μένα, γιατί σε αντίθεση πχ με το noiz δεν είναι αρκετά ψηλά στις online προτεραιότητες μου. Mπαίνω τόσο σπάνια, που ακόμα και αν θα με ενδιαφέρει κάποιο thread απλά δε θα το δώ in the first place. Ας σημειωθεί ότι δεν δύναμαι, ούτε εγώ ούτε και ο πιο αργόσχολος άνθρωπος στον πλανήτη, να έχω 4, 5, 15 "noiz" στη ζωή μου, δε μας βγαίνουν οι ώρες.

Αντιθέτως, στο FB group για Guild ακουστικές συμμετέχω πολύ πιο συχνα. Είναι κάτι που συμβαίνει παράπλευρα με άλλες online ασχολίες μου, χωρίς να το κυνηγήσω ξεχωριστά. 'Οταν δεν έχω όρεξη, προσπερνάω, όταν έχω κοντοστέκομαι και συμμετέχω σε κάποιο thread. 'Εχω δει, διαβάσει και γράψει πολλά παραπάνω για τις Guild εκεί παρά στο LTG ή στο noiz ακριβώς επειδή το low barrier for entry μου επιτρέπει ΚΑΙ αυτή την ενασχόληση μέσα στο υπάρχον πλαίσιο προτεραιοτήτων μου.

Mετά μπαίνει στην εξίσωση και το reach της κάθε πλατφόρμας, ειδικά όταν μιλάμε για forum με γεωγραφικό προσανατολισμό όπως το noiz πχ. Θυμάμαι για παράδειγμα μια φορά που είχε ρωτήσει κάποιος στο εν λόγω Guild FB group κάτι σχετικά με τα suffix στις D-25 και είχα απαντήσει εκτενώς, γιατί είχαν γραφτεί και κάποιες ανακρίβειες - μέσα σε μερικά λεπτά στο comment μου είχε κάνει like ο παγκοσμίως pre-eminent ειδικός πάνω στο θέμα (κυριολεκτικά wrote the book on Guild guitars), ενώ έιχε κάνει comment απο κάτω και ένας συνταξιούχος εργάτης της Guild που επιβεβαίωνε ότι ακριβώς αυτό που περιέγραψα συνέβαινε στο εργοστάσιο στο Westerly στα '90s. Προφανώς κάτι τέτοιο δε θα συμβεί στο noiz.gr ή στο guitarren.de για ευνόητους λόγους.

Ακριβώς λόγω των 2 παραπάνω λόγων στα social media μπορούν και υπάρχουν κοινότητες μικρές αλλά τρομερά knowledgeable γύρω απο πολύ συγκεκριμένα sub-niche interests, κοινότητες που δε θα μπορούσαν να σχηματιστούν/επιβιώσουν σε διακριτά φόρουμ.

Δεν κάνει η πλατφόρμα το περιεχόμενο, αλλά τα άτομα που είναι σε αυτή.
Υπάρχουν ομάδες στο ΦΒ (και κλειστές και ανοιχτές), που και περιεχόμενο έχουν και βοηθητικές είναι.
Όπως είπα είναι τα άτομα που συμμετάσχουν.

Παρόμοια θέματα

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back