Συνδιασμός κιθάρας-ενισχυτή

tanooki

Νέο μέλος
Πόντοι
0
Καλησπέρα σε όλους σας!

Είμαι κάτοχος μιας fender roadhouse deluxe strat και θέλω να βρω τον κατάλληλο ενισχυτή μαζί με ένα distortion πετάλι έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στο είδος μουσικής που παίζω, δηλαδή από blues, classic rock έως και πιο hi gain καταστάσεις(πιο σπάνια βέβαια).Τα χρειάζομαι κυρίως για live γιατί μέχρι στιγμής παίζω με έναν δανεικό koch.τα χρήματα που διαθέτω ειναι 700 ευρώ για ενισχυτή και πετάλι μαζί.Θα ήμουν ευγνώμων να ακούσω τις απόψεις και τις προτάσεις σας!!!

Καλημέρα και καλωσόρισες @tanooki

Στα 700 ευρώ υπάρχουν πάρα πολλές προτάσεις στις αγγελίες και για μένα αξίζει να πας σε μεταχειρισμένο.

Υπάρχει κατ' αρχάς αυτός ο Koch, που φαντάζομαι με κάτι αντίστοιχο παίζεις. Υπάρχει και σε κεφαλή αλλά μαζί με την καμπίνα ξεπερνάει το budget σου. Οι κεφαλές προτείνονται όμως. Και πιο βολικές είναι στο κουβάλημα στα live και βγάζουν λιγότερα προβλήματα από υπερθέρμανση, θορύβους, τριξίματα κλπ.

Από κει και πέρα το "blues, classic rock έως και πιο hi gain" καλύπτει τεράστιο χώρο. Αν παίζεις κυρίως Blues, υπάρχει αυτός εδώ ο Fender. Με έναν εντελώς καθαρό ενισχυτή θα χρειαστείς τουλάχιστον δύο πεταλάκια για γκάζι: Kάτι σε τύπου tubescreamer ή bluesbreaker ή το Nobels ODR για low gain και ένα high gain αναλόγως γούστων. Οπότε το budget ανεβαίνει, ίσως και να ξεφεύγει.

Αν μιλάμε για σχολή Marshall, τότε με διαφορά οι καλύτεροι VFM ενισχυτές στις αγγελίες είναι οι ENGL. Υπάρχει αυτός εδώ ο Sovereign που είναι τέρας. Έχει από pristine καθαρό μέχρι JCM800, μέχρι thrash high gain, reverb, τα πάντα. Δε χρειάζεται ούτε πετάλια, ούτε τίποτα. Μόνο το δικό του footswitch. Υπάρχουν και πολλοί ENGL Screamers, αξιολογότατοι κλασικοροκάδικοι ενισχυτές, πολύ ανώτεροι από οτιδήποτε μπορεί κάποιος να βρει από μεταχειρισμένους Marshall στα 350-400 ευρώ.

Στα ίδια πολυκάναλα κυβικά υπάρχει αυτός ο Marshall JVM, flagship ενισχυτής της εποχής του, ξανά ούτε πεταλάκια χρειάζεσαι, ούτε τίποτα.

Τέλος σε μια επιλογή που και πάλι μπορεί να πάιξει τα πάντα αλλά διαφορετικής σχολής, καλύτερος αν σου αρέσουν και πιο grunge καταστάσεις είναι αυτός εδώ ο Orange Rocker 30. Δικάναλος, αλλά εδώ ένα πεταλάκι boost θα χρειαστεί για πολύ high gain καταστάσεις. Η τιμή εδώ σηκώνει παζάρι να πέσει στα budget σου. Αγόρασα πέρυσι έναν ίδιο για φίλο στα 500 ευρώ.

Πολυ καλές επιλογές όλοι οι ενισχυτές παραπάνω.

Συμπληρωματικά να γράψω ότι πλέον έχει βρωμίσει ο τόπος απο πεταλάκια Joyo, Donner, Flamma, Mosky, τα reworked Behringer της TC κλπ, τα οποία εκτός απο πάμφτηνα είναι καμιά φορά και ανέλπιστα αξιοπρεπή, ειδικά όταν μιλάμε για κλασσικά drive pedals τύπου tubescreamer, rat, κλπ.

Το λέω αυτό γιατί με 100 ευρώ μπορείς να πάρεις 3 διαφορετικά drive "κλώνους" και να πειραματιστείς να δεις τι είδους και με τι χρήση σου ταιριάζει, ανάλογα τον ενισχυτή στον οποίο θα καταλήξεις. Μπορεί να αποφασίσεις ότι για high gain καταστάσεις ο ενισχυτής δε σου κάνει καθόλου, και θες high gain πετάλι πάνω σε καθαρό. Μπορεί να θέλει απλά λίγο σπρώξιμο με ένα TS ή με ενα Klon. Μπορεί να θες ένα κλασσικό soft clipper σαν βάση του ήχου σου ή μπορεί και να σου κάνει το breakup του ενισχυτή.

Αφού καταλήξεις στο τι και πως τότε κοιτάς να πάρεις κάτι πιο μερακλίδικο. Το αναφέρω σαν σκεπτικό γιατί το να προσπαθείς a priori να κατασταλάξεις σε συνδυασμό ενισχυτή και drive pedal(s) είναι λίγο δύσκολο, είναι προτιμότερο κατ'εμε να δώσεις 100 ευρώ για 3 διαφορετικά drive και εν καιρώ να αποφασίσεις απο το να διαλέξεις απο τώρα αν θα σκάσεις 100αρικο για Tubescreamer ή για Blues Driver.

Σου συστήνω να αγοράσεις έναν jcm800, την έκδοση των 20 watt. Υπέροχα καθαρά, με αρκετό headroom (υπερβολικό για 20 watt), και εάν το χρησιμοποιήσεις ως πλατφόρμα για πετάλια, θα σου δώσει αυτό ακριβώς που θες. Του ταιριάζουν όλα τα πετάλια που μπορείς να δοκιμάσεις. Εγώ θα σου προτείνω ένα Jhs angry Charlie, ή boss angry driver, ώστε να μπορείς να παίζεις από blues μέχρι μοντερνο ροκ.

Λεπτομέρειες εδω

Και εδω

Υπάρχει αυτός, αλλά full transparency δηλώνω ιδιοκτήτης, οπότε έχω κίνητρο να στον προτείνω 😅🤑
Όμως για αυτά που είπες ότι παίζεις και την κιθάρα που έχεις είναι όντως σούπερ. Και σου μένουν και 200€. Ηχητικά είναι πολύ κοντά στον Koch, έχει δύο λάμπες παραπάνω αν σε νοιάζει η συντήρηση μακροπρόθεσμα

Τον Bassbreaker σκέφτηκα και εγώ κατευθείαν μόλις διάβασα το νήμα αλλά για να μην κατηγορηθώ ότι μονίμως προτείνω ΜΟΝΟ Fender δεν είπα τίποτα. Τώρα ευκαιρίας δοθείσης δεν άντεξα, ο Bassbreaker 30R είναι εγγύηση και καλύπτει τεράστιο range ήχων πράγμα που δεν είναι τόσο συνηθισμένο στην συγκεκριμένη εταιρεία. Σούπερ πεταλομηχανή, θα σε καλύψει πλήρως. Ιδανικός και για live τόσο σε μαγαζιά, όσο σε μικρές σκηνές, σε μεγάλες σκηνές, σε ανοιχτούς χώρους, παντού!

Όλοι οι ενισχυτές που προτάθηκαν είναι μια χαρά για να κάνεις την δουλειά σου.

Ειδικά ο ENGL Sovereign και ο Bassbreaker 30 (o JVM, ο Koch κτλ ίσως ξεφεύγουν από το μπάτζετ, εγώ ίσως πρότεινα και μεταχειρισμένο DSL 40αρη που ειναι στα ίδια χρήματα με τους άλλους) που, όπως και οι άλλοι, έχουν πολλές ηχητικές επιλογές.

Για μένα δεν υπάρχει ενισχυτής που να μην θέλει έστω ένα tubescreamer μπροστά. Και όλο το gain του κόσμου να έχει ένας ενισχυτής, κατάλληλος για thrash πχ, δεν συγκρίνεται με το low-end cut/tightening/extra compression-sustain που σου δίνει ενα tubescreamer (ρυθμισμένο ως booster, με το gain χαμηλά). Προτιμώ το gain χαμηλότερα + tubescreamer παρά το gain full χωρίς, ο ήχος γίνεται mushy όσο περισσότερο τερματίζεις το gain του ενισχυτή. Εσύ που έχεις SSS κιθάρα, θα το χρειαστείς σίγουρα για high gain ήχους ούτως ή άλλως.

Επίσης δεν υπάρχει (κατ'εμέ) ενισχυτής που να μην παίζει πολύ υποδεέστερα σε χαμηλές εντάσεις σε ό,τι αφορά το OD-High Gain κανάλι του. Ακόμα και σε ''ένταση live'', γιατί μπορεί το stage να είναι μικρό ώστε να τον ανοίξεις όσο πρέπει. Άρα ένα distortion πετάλι είναι πάντα καλό να υπάρχει, ακόμα και αν ο ενισχυτής έχει τέτοιο κανάλι.

Έχοντας πει τα παραπάνω, θα σου πρότεινα τα εξής:

-Ενισχυτή πχ τον Bassbreaker

-Πετάλι distortion αυτό https://noiz.gr/NOIZ625686/ (το αγαπημένο μου πετάλι, και σε καλή τιμή, αλλος στις αγγελίες το δίνε στα διπλά - δεν έχω σχέση με τον πωλητή), ωραίο σφιχτό drive χωρίς πολύ hum (με τους single coils ειδικά που έχεις θα δυσκολευτείς να βρεις dist πετάλι που να μην είναι πολύ θορυβώδες, αυτό όμως είναι άψογο στον τομέα του θορύβου)

-Tubescreamer αυτό https://www.thomann.gr/ibanez_ts_mi...gjQZjiIOk3rUf8C622_VbrtSMmr7CiTxoCVQAQAvD_BwE

(γενικά δεν αξίζει να πετάξεις πολλά λεφτά σε tubescreamer τύπου πετάλι, όσα ''πράσινα'' πεταλάκια έχω από το green mile και το bad monkey μέχρι το πανάκριβο ibanez ts808hw όλα την ίδια δουλειά κάνουν)

σύνολο 500+80+77 είσαι στα 657 ευρώ

Αν η κιθάρα σου είναι ο παλιό roadhouse μοντέλο που δεν έχει noiseless μαγνήτες, δωσε 60 παραπάνω και πάρε αυτό https://noiz.gr/NOIZ617346/ (ίσως υπάρχουν και καλύτερα noise gates, αλλά αυτό είναι κλασσική δοκιμασμένη λύση και σε καλή τιμή - πάλι δεν εχω σχέση με τον πωλητη).

Με παραπάνω IMHO θα είσα άρχοντας, το μπάτζετ σου είναι υπεραρκετό για μεταχειρισμένα, τα σημειά των καιρών είναι ότι οι ενισχυτές δύσκολα φεύγουν και υπάρχουν φοβερές ευκαιρίες και μεγάλη προσφορά, αν πας για brand new όμως με αυτό το μπάτζετ θα πας σε αρκετά χαμηλότερου (5-10-20w) wattage (και επιλογών).

My 2 cents!

Το μοναδικό πράγμα πού θα πρόσθετα εγώ σε όσα ολόσωστα έχουν γράψει τα παιδιά πιο πάνω, είναι να το πάρεις βήμα-βήμα το πράγμα και να διαλέξεις πρώτα τον ενισχυτή. Μετά βλέπεις ποιο overdrive ακούγεται καλά επάνω του.

Παρόμοια θέματα

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back