Συνδεση synth με arranger μεσω midi!

fasma88

Νέο μέλος
Πόντοι
8
Ιδιότητα
  1. Κιθάρα
  2. Μπάσο
Καλημέρα σε όλους, χρόνια πολλά και καλές γιορτές!
Θα ήθελα να κάνω μια ερωτηση, σχετικά με μια σύνδεση με midi (αν μπορει να γίνει και τι αποτελέσματα θα' χει).
Λοιπόν, έχουμε και λεμε!
Έχω το korg pa3x από arranger και το korg triton extreme και korg trinity από synth.
Στο korg pa3x υπάρχει η λειτουργία pad. Μια απ' τις δουλειές που μπορεί να κάνει είναι η εξης: Όταν παίζω ρυθμικό ενός κομματιού στο δεξί χέρι (π.χ. με ήχο πιανου), αν ενεργοποιήσω το pad μπορεί να πιάσει τη συγχορδίες που παίζω και να γεμίσει το κομμάτι με πλάτες (analog strings). Εννοειται ότι αλλάζοντας συγχορδία στο δεξί, αλλάζει αυτή και στις πλατες. Ετσι ένα κομμάτι στο refren είναι πιο γεμάτο. Φυσικά μιλάω για την περίπτωση που παίζω με ορχηστρα φυσικά όργανα (π.χ. drums, κιθάρες κ.λ.π.) με οχι με drum machine.
Το ερώτημα είναι το εξης: Αν στην ορχηστρα δεν έχουμε μπασιστα, το μπάσο θα το παίξω εγώ στο αριστερό χέρι από το korg trinity (ενώ αν είχαμε θα επαιζα πλατες) και τα solo η ρυθμικά θα τα παίξω στο δεξί χέρι από το korg triton. Θα μπορούσα να συνδέσω με midi η κάποιο τρόπο το korg triton με το pa3x έτσι ώστε όταν παίζω το ρυθμικό από το korg triton, να ενεργοποιώ τα pad από το pa3x και αυτό να πιάνει τη συγχορδία από το triton και αυτή ν' αλλάζει στις πλατες;
Κοινώς με δύο λόγια να γίνει ότι ακριβώς θα έκανα και μόνο με το pa3x, απλά το δεξί χέρι να παίζεται απο το triton, να "πιάνει" μεσω midi το pa3x την αλλαγή του ακκορντου από το triton και έχοντας ανοιχτο το pad ν' αλλάζει η συγχορδία στις πλατες ( όπως ακριβώς θα την άλλαζα στο pa3x παιζοντας με το δεξι χερι).
Θα μου πείτε, γιατί δεν βάζεις μονο το pa3x και να παίζεις μπάσο στο αριστερό, SOLO και ρυθμικό στο δεξί και να ενεργοποιήσει απλά το pad; Γιατί πολύ απλά την ποιότητα των ηχων που έχουν τα synth δεν την φτάνει το arranger.
Αυτά για την ώρα! Όσοι γνωρίζετε, παρακαλώ να μου απαντήσετε!
Σας ευχαριστώ πολύ!

• Like
Reactions: cos_dr
Το ερώτημα είναι το εξης: Αν στην ορχηστρα δεν έχουμε μπασιστα, το μπάσο θα το παίξω εγώ στο αριστερό χέρι από το korg trinity (ενώ αν είχαμε θα επαιζα πλατες) και τα solo η ρυθμικά θα τα παίξω στο δεξί χέρι από το korg triton. Θα μπορούσα να συνδέσω με midi η κάποιο τρόπο το korg triton με το pa3x έτσι ώστε όταν παίζω το ρυθμικό από το korg triton, να ενεργοποιώ τα pad από το pa3x και αυτό να πιάνει τη συγχορδία από το triton και αυτή ν' αλλάζει στις πλατες;
Ναι γίνεται στο όργανο. Θα συνδέσεις το midi out του korg triton στο midi in του Pa3x αρχικα και στο
global/MIDI/General Controls του Pa3X θα διαλέξεις Midi preset 2 - Master Keyboard και έτσι
παίζοντας στο Triton σου θα είναι σαν να παίζεις από το Pa3X , δηλαδή σαν να παίζεις από τα δικά του πλήκτρα.

θα πρέπει στο Triton αντίστοιχα να επιλέξεις το local control off για να μην ακούγονται οι ήχοι του triton.
Βέβαια, μπορείς μέσα από το μενού του Triton και το αντίστοιχο mode να κάνεις και άλλες ρυθμίσεις και θα μπορείς να φτιάξεις το range που να ελέγχεις τα ρυθμικά και να αφήσεις υπόλοιπα για ήχους του triton. Γενικά μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα με τις αντίστοιχες δρομολογήσεις.

• Like
Reactions: foxxx
Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση.
Μια διευκρίνηση μονο: Στο δεξί χέρι, θα ήθελα να ακούγονται κανονικά οι ηχοι απο το triton π.χ. το πιάνο του. Όπως είπα και πριν καμιά σχέση η ποιότητα πιανου του triton με το pa3x. Οπότε από το pa3x θα ήθελα ν' ακούγονται μόνο οι πλάτες και οχι κάτι άλλο, και απλά να γίνονται οι αλλαγές των ακκορντων στις πλατες σαν να τις άλλαζα παίζοντας το δεξί εκεί.
Με δύο λόγια, ν' ακούγεται το μπάσο από το korg trinity, το korg triton ν' ακούγεται κανονικά ότι ακριβώς παίζω και απλά να προστίθενται οι πλάτες του pa3x και ν' αλλάζουν οι συγχορδιες τους όταν αλλάζω από το triton.
Τώρα βέβαια θα μου πεις και με το δίκιο σου, αν τυχόν σολαρω από το triton, πως θ' αλλάζουν οι πλατες; Ε, εκει αναγκαστικά θα τις κλείνω, δεν μπορώ να κάνω και κάτι άλλο! Κοινώς, όπως καταλαβαίνεις αναγκαζομαστε να κάνουμε πατέντες!!
Πάντως, σ' ευχαριστώ και πάλι, να' σαι καλά!!!

Last edited:
  • Like
Reactions: cos_dr
Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση.
Μια διευκρίνηση μονο: Στο δεξί χέρι, θα ήθελα να ακούγονται κανονικά οι ηχοι απο το triton π.χ. το πιάνο του. Όπως είπα και πριν καμιά σχέση η ποιότητα πιανου του triton με το pa3x. Οπότε από το pa3x θα ήθελα ν' ακούγονται μόνο οι πλάτες και οχι κάτι άλλο, και απλά να γίνονται οι αλλαγές των ακκορντων στις πλατες σαν να τις άλλαζα παίζοντας το δεξί εκεί.
Στο Pa3x όπως στο είπα θα ακουγόταν ότι θα ακουγόταν αν έπαιζες από το ίδιο και ας παίζεις από το triton (στο midi mode 2 - Master Keyboard

Και ναι, αν απλά συνδέσεις το Triton και βάλεις το πιανο σου σαν ήχο, θα ακούγεται και αυτό και θα triggareis και το arranger σου, by default

Κατάλαβα!
Άρα το triton θα συνεχίζει ν' ακουγεται κανονικά και λογικά μπορώ να κλεισω το πιανο του pa3x και ν' ακούγονται από το pa3x μόνο οι πλάτες , (αυτό μετά νομιζω γίνεται, διαλεγω μετά να βγαίνουν μόνο τα pad στην εξοδο).
Όταν λες να triggαρω, τι σημαίνει αυτο;

Όταν λες να triggαρω, τι σημαίνει αυτο;
Τα ενεργοποιείς.
Triggaro την νότα, την ενεργοποιώ, το χρησιμοποιούμε ως μουσικό όρο, αγγλιστί

Ένα παράδειγμα.
Μέσω των pads τριγκάρω τους ήχους των drums

• Like
Reactions: foxxx
Σ' ευχαριστώ και πάλι!
Να κάνω μια ακόμη ερωτηση: Αν έχω καλώδιο usb σε midi μπορώ να συνδέσω τα δύο αυτά οργανα; Και πως γίνεται, δηλαδή σε πιο οργανο να συνδέσω το usb και σε πιο οργανο τα δύο midi in/out;
Συγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις αλλά μόνο τέτοιο καλώδιο έχω αυτή τη στιγμη;

Σ' ευχαριστώ και πάλι!
Να κάνω μια ακόμη ερωτηση: Αν έχω καλώδιο usb σε midi μπορώ να συνδέσω τα δύο αυτά οργανα; Και πως γίνεται, δηλαδή σε πιο οργανο να συνδέσω το usb και σε πιο οργανο τα δύο midi in/out;
Συγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις αλλά μόνο τέτοιο καλώδιο έχω αυτή τη στιγμη;
το usb to midi ειναι για συνδεση με υπολογιστη με τον αναλογο usb midi driver της korg δεν λειτουργει μεταξυ των μηχανηματων αυτα χρειαζονται καλωδιο midi.

επισης δεν φορτωνουμε τις θυρες usb των οργανων με φωτακια αναλογιου, λαμπακια για δεντρο, λαμπακια γενικως ανεμιστηρακια, laser και οτιδηποτε αλλο γιατι μπορει να καψουμε motherboard.

• Like
Reactions: foxxx and cos_dr
Λοιπόν, τελικά βρήκα καλώδιο midi και σύνδεσα τα δύο όργανα και δουλεψανε!!
Όμως έκανα μάλλον μια βλακειών!
Προσπάθησα να συνδέσω τη usb του ενός οργάνου με το midi του άλλου με το καλώδιο usb σε midi. Συγκεκριμένα αρχικά σύνδεσα τη usb του triton με την είσοδο midi in του pa3x και μετά την midi out του triton με την usb του pa3x. Όλα αυτά πριν βρω το καλώδιο.
Δεν μου κάηκε τίποτα βέβαια και τα δύο οργανα δουλεύουν άψογα, απλά δεν λειτουργούσε η σύνδεση. Τώρα με το σκέτο midi καλωδιο δουλεύουν όλα άψογα (έχουν συνδεθεί τα δύο οργανα).
Παιζει να πάθω τώρα καμία βλάβη στην πορεια επειδή έκανα αυτό πριν; Υποθέτω πως όχι, γιατί αν ειχε καεί η μητρική κάποιου οργάνου η και των δύο, λογικά θα καιγόταν εκείνη τη στιγμή και οχι 2 ώρες μετά.
Απλά θα προσέχω να μην το ξανακάνω!

• Haha
Reactions: stavros_d80
Παιζει να πάθω τώρα καμία βλάβη στην πορεια επειδή έκανα αυτό πριν; Υποθέτω πως όχι, γιατί αν ειχε καεί η μητρική κάποιου οργάνου η και των δύο, λογικά θα καιγόταν εκείνη τη στιγμή και οχι 2 ώρες μετά.
Απλά θα προσέχω να μην το ξανακάνω!
Όχι, τα όργανα δεν έπαθαν τίποτα αλλά όποτε κάνει κάποιος μια τέτοια παράδοξη σύνδεση, ένα μικρό γατάκι πεθαίνει κάπου στον κόσμο

1735239812877.jpeg

🤣

ΟΚ, @cos-dr καλώς σ' ευχαριστώ πολύ!!
Σταύρο, δηλαδή τώρα που είχα συνδέσει την usb του ενός οργάνου με την midi του ενός, θα μπορούσα να είχα κάψει μητρικη; Ή επειδή η μία θύρα ήταν midi ουσιαστικά ήταν σαν να μην την είχα συνδέσει γι' αυτο δεν έγινε και τιποτα; Αν μπορείς δηλαδή λίγο να μου εξηγήσεις πως λειτουργεί η όλη φάση εν συντομία.
Αν τελικα θα μπορούσε να καεί, να υποθέσω πως την γλιτωσα εντελει;

Σταύρο, δηλαδή τώρα που είχα συνδέσει την usb του ενός οργάνου με την midi του ενός, θα μπορούσα να είχα κάψει μητρικη; Ή επειδή η μία θύρα ήταν midi ουσιαστικά ήταν σαν να μην την είχα συνδέσει γι' αυτο δεν έγινε και τιποτα; Αν μπορείς δηλαδή λίγο να μου εξηγήσεις πως λειτουργεί η όλη φάση εν συντομία.
Oι θύρες αυτές βγάζουν ρεύμα και καλό είναι να συνδέονται όπως προβλέπεται και όταν το όργανο είναι κλειστό. Το ίδιο ισχύει και για τα audio καλώδια. Αν βάλεις σε αυτές τις θύρες κάτι που δεν πρέπει, αν το βάλεις παλεύοντας και δεν εφαρμόζει καλά όταν τα όργανα δουλεύουν μπορεί να βραχυκυκλώσουν και να δημιουργήσουν ζημιά είτε στις ίδιες είτε η ζημία να προχωρήσει στα ολοκληρωμένα, τους πυκνωτες, στην πλακέτα κλπ.

Συμφωνώ με τα παραπάνω, απλά προσπαθώ να καταλάβω αν αυτό συμβαίνει αν συνδέει κάνεις άσχετα πράγματα π.χ. φωτάκια η αν μπορει να γίνει και με μια λάθος σύνδεση όπως έκανα εγώ.
Εν πασει περιπτωσει, το να πάθει βλάβη ετισ ένα όργανο είναι συχνή η σπάνια περίπτωση; Και από τη στιγμή που έχουν περάσει ώρες και τα όργανα δουλεύουν άψογα, μπορεί να εμφανίσουν κάτι από αυτό στο μελλον; Πιστεύω πως αν είχαν πάθει κάτι, θα το πάθαιναν εκείνη την ώρα και οχι κατόπιν εορτής!
Πάντως τώρα και οι δύο midi δουλεύουν! Φαντάζομαι και οι usb!

Υ.Γ. : Οι midi θύρες έχουν κι αυτες ρευμα;

Last edited:
Και από τη στιγμή που έχουν περάσει ώρες και τα όργανα δουλεύουν άψογα, μπορεί να εμφανίσουν κάτι από αυτό στο μελλον; Πιστεύω πως αν είχαν πάθει κάτι, θα το πάθαιναν εκείνη την ώρα και οχι κατόπιν εορτής!
μπορεί τα καλώδια τους ή οι κολλήσεις, ή οι πυκνωτές να πάθουν ζημιά από το ρεύμα που σε πρώτη φάση δε φαίνεται και μετά να οξειδωθούν πιο εύκολα και κάποια στιγμή να βραχυκυκλώσουν στο μέλλον κάνοντας παράλληλα ύπουλη ζημιά. Συμβαίνει στα ηλεκτρολογικά, ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά πολύ εύκολα γι αυτό προσέχουμε, τηρούμε τις οδηγίες, προσέχουμε τις συνδέσεις, γιατί ναι, μπορεί να δημιουργήσουμε πρόβλημα που θα εκδηλωθεί σταδιακά και για να επισκευαστεί ιδιαίτερα στην εποχή μας, σου παίρνουν πολλά λεφτά.

Trending...

Νέα θέματα