Rosewood to MAPLE!!

Superfunk

Guitar Tech
Πόντοι
2,368
Mε φαγατε με το Maple στις τελε & ειπα να κανω μια αλλαγη!

απο

2068707932e5f69ddeebec79adca93685b2bb35883b95fd61463c77b.jpg

σε

62206553b4b74d99a4490dd9cb14fee3aca2e889b582770c54fbcda6.jpg

"εφυγε" ο κτηνωδης fatback WARMOTH (RW/MAPLE 2 WAY TRUSSROD) &

ηρθε ενας ΑΚΟΜΑ πιο κτηνώδης :lol: 1 piece maple με 21 ομως ταστα (δοξα τω θεω!) & vintage single trussrod.

το feel αλλαξε, ο ΗΧΟΣ ομως ΚΑΘΟΛΟΥ!! (& υπάρχουν ΗΧΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ πριν & μετα ντοκουμέντα :lol: )

παντως η κιθαρα εχασε 1/2 κιλο με το vintage μπρατσο! :lol:

αν και δεν μου αρεσουν οι τελε με rosewood λαιμους η συγκεκριμενη σε sunburst δεν ηταν ασχημη......και με maple ωραια ειναι παντως......αν και θα εξεφραζα το θαυμασμο μου αν η τελε ηταν χρωματος blonde οπως οι 52reissue με μανικι maple...το sunburst εκτος απο πολυφορεμενο μου κανει λιγο παππουδιστικο...........περι ηχου rsw\mpl θα μου επιτρεψεις να διαφωνησω με βαση τη δικη μου εμπειρια

Aνεβασα τα τρακς και αν μου πεις ποια ειναι ποια θα στη ΧΑΡΙΣΩ!! :lol:

(χωρις πλακα ΑΠΟΛΥΤΩΣ καμμια διαφορα & προσεξε μιλαμε ΑΚΡΙΒΩΣ για το ΙΔΙΟ σωμα/μαγνητες ,το μονο που αλλαξε ειναι το μπρατσο)

Και εγω πιστευα οτι θα ακουγα ΚΑΠΟΙΑ διαφορα ,οχι βεβαια λογω του υλικου της ταστιερας αλλα λογω της μεγαλης διαφορας του βαρους/μαζας του μπρατσου ,ομως φευ ο ΙΔΙΟΣ ακριβως ηχος,ευτυχως που μου εκοψε να τον ηχογραφησω.

Στο ιδιο συμπερασμα αλλωστε κατεληξαν & ολοι οσοι ακουσαν την κιθαρα πριν & μετα στο στούντιο (& ηταν ΠΟΛΛΟΙ :lol: )

Τo sunburst το βαριεμαι και εγω αφόρητα... :cry:

να και τα κλιπακια (καλυτερα να τα ακουσετε με ακουστικα),παιζω πολυ απλα πραγματα κυριως ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ πρεπει να παιζονται οι τελε (δηλ. στις ΤΥΛΙΧΤΕΣ χορδες :lol: ),λιγες single notes & καποια απλα ρυθμικα εννοειται με ΚΑΘΑΡΟ ηχο (Μesa Mark3,Shure 57 close miking,Sonar) & χωρις κανενα εφε εκτος απο το reverb του ενισχυτη :wink:

http://www.soundclick.com/bands/pagemusic.cfm?bandID=463671

tele 1 & tele 3

μα στη βρώμα είναι που φαίνεται η διαφορά, στο καθαρό λίγα πράγματα καταλαβαίνεις.... στο καθαρό ο ενισχυτής και οι μαγνήτες είναι το 98% του ήχου, τουλάχιστον έτσι μου φαίνεται μετά απο πειράματα με 5 κιθάρες και 2 ενισχυτές...

Σταματάω εδώ γιατί με αυτή τη συζήτηση θα φαγωθούνε πάλι μερικοί μερικοί :D . Εμένα δεν με νοιάζει και πολύ το θέμα, αλλά αυτά "είναι τα 2 μου σεντς" τέλος πάντων...

Aνεβασα τα τρακς και αν μου πεις ποια ειναι ποια θα στη ΧΑΡΙΣΩ!! :lol:
έχεις 50% πιθανότητες να του τη χαρίσεις τότε :) έπρεπε να βάλεις περισσότερα tracks :)

μα στη βρώμα είναι που φαίνεται η διαφορά, στο καθαρό λίγα πράγματα καταλαβαίνεις
μαλλον πλακα μου κάνεις ετσι δεν ειναι? 8O :lol:

γιατι δεν μπορω να φανταστω οτι τα λες ΣΟΒΑΡΑ αυτα,ο ηχος ΜΟΝΟ καθαρος ειναι "pure" & εκει "ακους" πραγματικα το οργανο.Με 100 κιλα distortion ολες οι κιθαρες το ιδιο ακουγονται... :lol: (ενταξει οχι και εντελως ιδιο αλλα παρα πολυ ευκολα διακρινει καποιος μια ES335 απο μια strat σε εναν πεντακαθαρο twin παρα σε εναν MESA TRIPLE RECTO με το gain τσιτα! :lol: )

εξαλου μη ξεχνας οτι εδω μιλάμε για tele & ο ΚΑΘΑΡΟΣ ηχος μετραει περισσοτερο απο ολα στο οργανο αυτο :wink:

λοιπον η τελε 1 μου ακουγεται πολυ πιο percussive δεν ξερω αν φταιει το παιξιμο σου σε αυτο το take η τα ηχεια του παναρχαιου λαπτοπ .....δυστυχως ειμαι στη φαση της μετακομισης απο τη Κερκυρα στην Αθηνα για λογους δουλειας καi δεν εχω στησει ακομα το pc μου) ενω η τελε 3 μου ακουγεται καπως πιο σκουρα και μουντη(οσο μουντη μπορει να ειναι μια τελε) :D ....

Εγώ νομίζω ότι η tele1 είναι με το rosewood... Δε ξέρω γιατί, αλλά κάπως έτσι μου "έκατσε" στο αυτί :lol:

Παρεπιπτόντως, με γεια το μπράτσο SF ;) Πολύ ωραία έγινε ;)

(Βέβαια εγώ σε sunburst θα έβαζα άσπρο pickguard..)

Δε μας περιέγραψες όμως την αίσθηση του maple στο χέρι...

Η διαφορα ειναι μεγαλη στο feel .

Εμενα δεν με πειραζει γιατι ετσι κι αλλοιως εχω συνηθισει χρονια τωρα.. :lol: με tele & maple,καποιον ομως που δεν εχει παιξει ποτε του με maple θα τον ξενισει το εντονο "γλυστρημα" του maple & η πιο "πλαστικη" "αφη" του (το μπρατσο ειναι λακαρισμενο full οπως σε ολες τις vintage tele),oντως αν θες (εγω ΔΕΝ θελω :lol: ) μπορεις να παιξεις πιο γρηγορα στο maple :wink:

Παιδια μη μου κανετε πλάκα ο ηχος ειναι ολοϊδιος (βαλτε ομως ακουστικα για να τον καταλαβετε τα ηχειακια του pc δεν κανουν δουλεια...) στο στούντιο και απο τα μονιτορ (DYNAUDIO) ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεσε να καταλαβει τη διαφορα ειδικα οταν βαζαμε καθε "μερος" διπλα-διπλα & καλα εγω που ειμαι κουφαλογο :lol: πρσπαθησαν να ακουσουν τη διαφορα & κατι τυποι που "ακουνε ακομα και τις μπαταριες" και σταθηκε αδυνατον!! :lol:

Καλά κι εγώ από ηχειάκια PC στο γραφείο τις άκουσα...;)

Συμφωνώ με τον fenderiarh (εγώ σε tannoy reveal τα άκουσα) αλλά η διαφορά είναι ελάχιστη και θα μπορούσε να προκληθεί από... τη διακύμανση της υγρασίας στο στούντιο. :P

Οι χορδές ήταν οι ίδιες και στα δύο takes;

Τι το έκανες SF το παλιό μπράτσο;

Nαι ηταν οι ιδιες (αν και δεν ειναι καθολου σωστο να βαζεις & να βγαζεις τις ΙΔΙΕΣ χορδες :oops: μια και το πληρες ξετυλιγμα & ξανατυλιγμα τις καταστρεφει) ολοκαινουργιες GHS BOOMERS (τις οποιες αντιπαθω σφόδρα :!: τις εβαλα ομως μονο για το πειραμα & μετα τις πεταξα..)

Το μπρατσο το κρατησα για..αναπληρωματικο... :wink: (ετσι κι αλλοιως τετοιο γομαρι που ειναι δεν νομιζω να το θελει κανενας! :lol: )

Παντως μου εκανε τεραστια εντυπωση οτι το διπλο trussrod του rosewood δεν εκανε διαφορα στον ηχο (μιλαμε οτι το rw μπρατσο ειναι 1/2 κιλο βαρυτερο απο το maple).

Eσυ ποιo take νομιζεις οτι ειναι η maple και τι ηχο θα πρεπει να εχει σε σχεση με το rosewood?

τα ακουσα και εγω προσεκτικα και εχω την εντυπωση οτι το tele 1 ειναι το maple.δεν μπορω να το εξηγησω με λογια , αλλα στο αυτι μου δινει την ''αισθηση'' του ηχου που μου αρεσει περισσοτερο.ολα αυτα κρινοντας απο το ποσο πολυ παραπανω μ αρεσει ο ηχος της rockinger maple neck Μου απο την αμερικανα μου.

&

παντως θελω μια τελε......Τ Ω Ρ Α !!!!!!!

παντως θελω μια τελε......Τ Ω Ρ Α !!!!!!!
& πολυ καλα κάνεις μια και ειναι γνωστο οτι το να μην εχεις τελε ειναι χειροτερο και απο το να μην εχεις ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑ!! :lol:

Eσυ ποιo take νομιζεις οτι ειναι η maple και τι ηχο θα πρεπει να εχει σε σχεση με το rosewood?
Καλά, πιθανώς να τα ξαναπούμε για το μπράτσο μελλοντικά, αν δεν το χρειάζεσαι. :wink: Έχω κάποιες επιφυλλάξεις για το βάρος βέβαια. :?

Δεν έχω κάνει Α->Β πείραμα με την ίδια κιθάρα. Γενικά νομίζω ότι το maple έχει πιο 'γρήγορο' attack (στα όρια του 'ψυχοακουστικού') αυτό που φαίνεται στον fenteriarh σαν 'percussive'. Φυσικά παίζει ρόλο και η υφή, που κάνει τον παίκτη να το χρησιμοποιεί αλλιώς :wink:

Λέω λοιπόν πως μάλλον η Τέλε 1 είναι η maple.

Για να ξεκαθαρισω καπως τα πραγματα ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ο ΗΧΟΣ ΑΛΛΑΞΕ εγινε πιο ΜΠΑΣΟΣ με το Maple (οπως αλλωστε ειναι φυσικο μια και το rosewood ειναι βαρυτερο και συνεπως πιο πριμο απο το maple,παρα τις αντιθετες δοξασιες των "γκουρου των κουρδισμενων ξυλων" :lol: ) επίσης η κιθαρα "παλλεται" περισσοτερο και ακουγεται δυνατοτερα ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ με το maple (πραγμα επισης λογικο λογω μειωσης βαρους) εχασε βεβαια σε sustain (παλι ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ)

Πολυ μπερδευονται απο το χρωμα :lol: & θεωρουν οτι οι rosewood ταστιερες εχουν πιο "σκουρο" ηχο :lol: απο τις maple αλλα η πραγματικοτητα ειναι (λογω της φυσικης) ακριβως το αναποδο,οσο πιο σκληρο & βαρυ ειναι το ξυλο τοσο πιο ΥΨΗΛΕΣ συχνοτητες παραγει (παραδειγμα τα κελυφη των τυμπανων που οσο πιο βαρια/χονδρα ειναι τοσο πιο πριμα & "κοφτερα" ακουγονται π.χ τα παλια SONOR BUBINGA) και το rosewood εχει νομιζω 2 φορες το ειδικο βαρος του maple (συν το γεγονος οτι τα μπρατσα με rw ειναι παντα laminates και αρα πιο άκαμπτα και πιο "σκαστα")

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Πολυ μπερδευονται απο το χρωμα :lol: & θεωρουν οτι οι rosewood ταστιερες εχουν πιο "σκουρο" ηχο :lol: απο τις maple αλλα η πραγματικοτητα ειναι (λογω της φυσικης) ακριβως το αναποδο' date='οσο πιο σκληρο & βαρυ ειναι το ξυλο τοσο πιο ΥΨΗΛΕΣ συχνοτητες παραγει (παραδειγμα τα κελυφη των τυμπανων που οσο πιο βαρια τοσο πιο πριμα & "κοφτερα") και το rosewood εχει νομιζω 2 φορες το ειδικο βαρος του maple (συν το γεγονος οτι τα μπρατσα με rw ειναι παντα laminates και αρα πιο άκαμπτα και πιο "σκαστα")[/quote']

Κι'εγώ δεν πιστεύω ότι το maple έχει πιο 'πρίμο' ήχο. Αν είναι έτσι... και ακολουθώντας την παρομοίωση για το χρώμα, ο έβενος θα έπρεπε να έχει... μαύρο κι άραχνο ήχο, ναι; Για να το κοιτάξουμε καλύτερα παρακαλώ! :P

Τελικά θα μας πεις ή οχι ποια είναι ποια??? :lol:

Ο εβενος ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ειναι με διαφορα το πιο πριμαριστο ξυλο μια και εχει τεραστιο ειδικο βαρος και πυκνοτητα (σαν ατσαλι ειναι!!) για αυτο αλλωστε χρησιμοποιειται πολυ σε ακουστικα οργανα που χρειαζονται πολλα πριμα για να εχουν καλυτερο projection πριν πολλα χρονια ειχα παιξει με μια tele που ειχε φτιαξει ενας παλαβος φιλος μου απο 100% μασιφ ΕΒΕΝΟ (του κοστισε απο τη WARMOTH μια περιουσια!!) και ηταν η πιο ΑΠΑΙΣΙΑ κιθαρα που εχω ακουσει ποτε,εντελως ακαμπτη σαν μασιφ σιδερο και με μηδενικα μεσαια & μπασα,ασε που χωρις πλακα ζυγιζε 15 κιλα!!!!!

Τελικά θα μας πεις ή οχι ποια είναι ποια???
ΟΧΙ περιμενω και τον Τακη γιατι εχουμε καιρο να μαλλωσουμε για τα κουρδισμενα ξύλα!!! :lol:

Ο εβενος ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ειναι με διαφορα το πιο πριμαριστο ξυλο μια και εχει τεραστιο ειδικο βαρος και πυκνοτητα (σαν ατσαλι ειναι!!) για αυτο αλλωστε χρησιμοποιειται πολυ σε ακουστικα οργανα που χρειαζονται πολλα πριμα για να εχουν καλυτερο projection πριν πολλα χρονια ειχα παιξει με μια tele που ειχε φτιαξει ενας παλαβος φιλος μου απο 100% μασιφ ΕΒΕΝΟ (του κοστισε απο τη WARMOTH μια περιουσια!!) και ηταν η πιο ΑΠΑΙΣΙΑ κιθαρα που εχω ακουσει ποτε' date='εντελως ακαμπτη σαν μασιφ σιδερο και με μηδενικα μεσαια & μπασα,ασε που χωρις πλακα ζυγιζε 15 κιλα!!!!![/quote']
Για να είμαστε λίγο πιο σαφείς...

Η χορδή δεν πατάει στο ξύλο.

Κατά συνέπεια, η ταλαντώσεις του ξύλου της ταστιέρας, οι οποίες συμβάλλουν (κατά Χ % ) στον τελικό ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ήχο, προέρχονται κατά κύριο λόγο από τα τάστα και από την συνολική ταλάντωση του μπράτσου στο nut και την ένωση με το σώμα.

Το rosewood είναι πιο ελαιώδες ξύλο από τα άλλα δύο, κάτι που προφανώς επηρεάζει και τον ήχο του σε σχέση με τα maple/ebony.

Επίσης δεν ξέρω κιθάρα (ούτε καν custom) με one piece rosewood μπράτσο. Προφανώς αλλιώς ταλαντώνεται ένα μπράτσο one piece αλλιώς ένα laminate.

Ο μόνος τρόπος να τα παρακολουθήσει κανείς αυτά 'επιστημονικά' είναι να απευθυνθεί σε κάποιο πανεπιστήμιο με high tech εργαστηριακές εγκαταστάσεις για Μουσική Τεχνολογία. Υπάρχει ένα στην Στοκχόλμη αν ενδιαφέρεστε, τώρα τελευταία μελετάνε κάτι Στραντιβάρι βιολιά και ελπίζουν να καταλάβουν επιτέλους γιατί ακούγονται όπως ακούγονται! :lol: :lol:

Trending...

Νέα θέματα

Back