RIP μεγάλε Διονύση Σαββόπουλε...

Κλοπές, αντιγραφές κλπ παντού και πάντα θα γίνονται

Κλοπές, αντιγραφές κλπ παντού και πάντα θα γίνονται

Δεν είναι κλοπή το να εμπνευστείς από κάπου ή το να κάνεις μια διασκευή.

Ο Σεφέρης δεν αναφέρει τον Αισχύλο, ούτε ο Ντύλαν αναφέρει τον Ρεμπώ.

Αντιθέτως ο Σαββόπουλος αναφέρει τον Ντύλαν και προφανώς δεν έκανε καμία προσπάθεια να κρύψει ότι τον είχε επηρρεάσει.

Αλλά βασικά ο Ντύλαν επηρρέασε όλη τη ροκ στιχουργική της εποχής του, οπότε τί ακριβώς συζητάμε;

To να προσπαθήσει κάποιος να αποδομήσει το εγνωσμένη έργο ενός καλλιτέχνη ,επειδή απλά τον αντιπαθεί ή δεν του εξυπηρετεί το πολιτικό αφήγημα,είναι σίγουρο αυτογκόλ.
Θα μπορούσε να κρίνει με επιχειρήματα τον άνθρωπο Σαββόπουλο και τις εκάστοτε επιλογές του.

Επίσης ποιος νοιάζεται αν ένας καλλιτέχνης εξυπηρετεί το αφήγημα του καθένα;
Ποιος νοιάζεται για πολίτες που κρίνουν τα πάντα κατά το δοκούν..
Ποιος νοιάζεται για την γνώμη πολιτών τα πολιτικά/κοινωνικά αντανακλαστικά των οποίων,έχουν καταστήσει την κοινωνία τους περίγελο της Ευρώπης και έχουν και αποψάρα για το Σαββόπουλο;

Το καλλιτεχνικό έργο πρέπει να κρίνεται ξεχωριστά από τον άνθρωπο.
Και αυτό από ανθρώπους που έχουν να αποδείξουν κάτι ατομικά ή συλλογικά,όχι από αμπελοφιλόσοφους πουθενάδες.

" Μελαμψές φυλές κοντοπόδαρες
σειλινοί του κράτους που ξερνάει θανάτους
τσιφτετέλληνες
Με γονείς ληστές
των συντρόφων τους θύτες
για αμνηστία οι αλήτες
τώρα διοικητές,
Κράτος ασυστόλων
και πεσμένων κώλων
κωλοέλληνες-

Η χάρτα αυτού του κράτους κρύβει απάτη
που φτάνει στον γνωστό αγριορωμιό
στο ντάτσουν μιας φυλής που ζει φευγάτη
απ' ό,τι Ελληνικό στον κόσμο αυτό. "

To να προσπαθήσει κάποιος να αποδομήσει το εγνωσμένη έργο ενός καλλιτέχνη ,επειδή απλά τον αντιπαθεί ή δεν του εξυπηρετεί το πολιτικό αφήγημα,είναι σίγουρο αυτογκόλ.
Κι όμως το εν λόγω κείμενο του Ανδρουλιδάκη μετράει ήδη 8 χρόνια παρουσίας στο διαδίκτυο, έχει κοινοποιηθεί εκατοντάδες φορές και αποτελεί πλέον, για μεγάλη μερίδα κόσμου, ντοκουμέντο της "απάτης" του Σαββόπουλου. Ο δε κειμενογράφος χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης, ειδικά στον αριστερό πολιτικό χώρο.

Κι όμως το εν λόγω κείμενο του Ανδρουλιδάκη μετράει ήδη 8 χρόνια παρουσίας στο διαδίκτυο, έχει κοινοποιηθεί εκατοντάδες φορές και αποτελεί πλέον, για μεγάλη μερίδα κόσμου, ντοκουμέντο της "απάτης" του Σαββόπουλου. Ο δε κειμενογράφος χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης, ειδικά στον αριστερό πολιτικό χώρο.

Δεν μου κάνει εντύπωση αυτό που λες.
Αν και αγνοούσα το κείμενό του, είναι γραμμένο σε ψευτοκαταγγελτικό και λαϊκίστικο ύφος, που συνήθως περνάει σε μεγάλη μερίδα ή πιο σωστά σε συγκεκριμένη μερίδα εξίσου γραφικών συμπολιτών μας.

Προσωπικά από πολύ παλιά έμαθα να ξεχωρίζω τον άνθρωπο από το καλλιτεχνικό έργο,για να μπορώ να αξιολογήσω αφιλτράριστα το δεύτερο.

Όταν μου ζητήθηκε από το Ωδείο να παρουσιάσω στους ντόπιους μαθητές την Ελλάδα,πέρα από μια εκδήλωση εξ'ολοκλήρου αφιερωμένη στον Χατζηδάκι,είχα κάνει και ένα ποτ πουρί που δε θα μπορούσε να μην έχει Σαββόπουλο.
Μερικά τραγούδια του είναι μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Η μουσική και τα τραγούδια για την παράσταση του Αριστοφάνη είναι ακραίο content που λένε και οι πιτσιρικάδες σήμερα, άσχετα αν ευτελίζεται απο την κάθε Μποφίλιου και τους ομοίους της

Να προσθέσω και κάτι στον αντίλογο προς τον λίβελλο που επανέρχεται κάθε χρόνο για τον Σαββόπουλο - Ντύλαν.
Ο Σαββόπουλος είχε χιούμορ. Και δεν εννοώ τη συνεργασίατου με τον Χάρρυ Κλυν, αλλά γενικότερα. Σε πάμπολλα τραγούδια του (από τα Ολαρία Ολαρά και Σωματική Ανάγκη, μέχρι τους Αχαρνής και τα Τραπεζάκια Έξω - "όλοι μου οι φίλοι απορούν, τι κάνει ετούτος ο μαλάκας"), κι ακόμη στις πρόζες του, σε συναυλίες, σε συνεντεύξεις , ακόμη και στον τροπο που μιλούσε ή εξιστορούσε κάτι.
Ο Ντύλαν δεν έχει ούτε σε μισό τραγούδι. Δεν υπάρχει ούτε μισός στίχος στη δισκογραφία του -από όσο μπορώ να έχω υπόψη μου, που να υπαινίσσεται κάποιο μειδίαμα. Αν η αντιγραφή που προσάπτουν στον Σαββόπουλο ήταν τόσο ξεδιάντροπη, δε νομίζω ότι ο Σαββόπουλος θα ήταν τόσο χαρωπό άτομο.

Και μια που αναφέρθηκε από τον Κανιμόθριο το συγκεκριμένο άλμπουμ, ας βάλω κι αυτό το γελαστικό απόσπασμα που ο χορός χλευάζει τη γυναίκα του Δικαιόπολη, και με την ωραία εικόνα στο τέλος, που ο Σαββόπουλος - Δικαιόπολις, (αφού ομολογεί ότι θέλει να πηδήξει τη δούλα του στρυμόδωρου που του κλέβει ξύλα) έχει κάνει ειρήνη και αποτάξει τον πόλεμο, λέει ότι η ασπίδα του, άχρηστη πια "θα κρέμεται στο τζάκι". :)

Ο Ντύλαν δεν έχει ούτε σε μισό τραγούδι. Δεν υπάρχει ούτε μισός στίχος στη δισκογραφία του -από όσο μπορώ να έχω υπόψη μου, που να υπαινίσσεται κάποιο μειδίαμα.

Και μια και έπιασα τον Τζιμάκο, ας βάλω κι αυτά τα δυο αποσπάσματα που τρολάρει τον "κύριο Νιόνιο" :D

Last edited:
Μοιάζει απίστευτο, αλλά πριν από 40 χρόνια η κρατική τηλεόραση έπαιξε αυτό το videoclip, κάτι που σήμερα θα ήταν τουλάχιστον αδιανόητο χωρίς να γίνει τρωικός πόλεμος.

" Μελαμψές φυλές κοντοπόδαρες
σειλινοί του κράτους που ξερνάει θανάτους
τσιφτετέλληνες
Με γονείς ληστές
των συντρόφων τους θύτες
για αμνηστία οι αλήτες
τώρα διοικητές,
Κράτος ασυστόλων
και πεσμένων κώλων
κωλοέλληνες-

Η χάρτα αυτού του κράτους κρύβει απάτη
που φτάνει στον γνωστό αγριορωμιό
στο ντάτσουν μιας φυλής που ζει φευγάτη
απ' ό,τι Ελληνικό στον κόσμο αυτό. "
Με αυτούς τους στίχους εγγυημένα θα αφοριστείς από δεξιά και από αριστερά... Η φάση είναι ότι το διαβάζει ο κόσμος και λέει ''για τους άλλους λέει''

Με αυτούς τους στίχους εγγυημένα θα αφοριστείς από δεξιά και από αριστερά... Η φάση είναι ότι το διαβάζει ο κόσμος και λέει ''για τους άλλους λέει''
Η αμνηστία στην οποία αναφέρεται ήταν πολύ συγκεκριμένη την εποχή που κυκλοφόρησε.
Και είναι διαχρονικό κατά τη γνώμη μου, διότι εξακολουθεί να ισχύει: αρκεί να δει κανείς ποιοι αμνηστεύουν ποιους και για τι παρανομίες...
Για να μην παρεξηγηθώ: λέει κάτι για όλους πάντως σε αυτό το άσμα, δεξιούς και αριστερούς, αλλά δεν είναι αφηρημένα ή γενικόλογα, ή μάλλον είναι, αλλά είναι και λέξεις και μομφές που αφορούν συγκεκριμένες παρατάξεις , δεξιές και αριστερές.

Μοιάζει απίστευτο, αλλά πριν από 40 χρόνια η κρατική τηλεόραση έπαιξε αυτό το videoclip, κάτι που σήμερα θα ήταν τουλάχιστον αδιανόητο χωρίς να γίνει τρωικός πόλεμος.

Να συλληφθεί ο κύριος με κατηγορίες περιύβρισης κατά της αρχής και του κράτους, εξύβρισης των θείων και προσβολης της δημοσίας αιδούς :D:D

Να συλληφθεί ο κύριος με κατηγορίες περιύβρισης κατά της αρχής και του κράτους, εξύβρισης των θείων και προσβολης της δημοσίας αιδούς :D:D
Νομίζω ότι έχουμε οπισθοδρομήσει πολύ πιο πίσω από μισόν αιώνα.

Σαφέστατα.
Κοινωνία
Παιδεία
Οικογένεια
Εγώ μια χαρά βγήκα αλλά η σημερινή κοινωνία με χάλασε.

Εγώ μια χαρά βγήκα αλλά η σημερινή κοινωνία με χάλασε.

Ακόμη και αν ισχύει το παραπάνω, πιστεύω πως είναι κάτι που ισχυρίζονται,συνήθως αδίκως,οι περισσότεροι..
Η κοινωνία είναι αυτό που προκύπτει από την συνύπαρξη και αλληλεπίδραση των πολιτών.

Στο σπίτι θυμάμαι αυτό το CD από το δίφωνο:
s-l1200.jpg

Είναι από τη συναυλία του Σαββόπουλου στο κατάμεστο ΟΑΚΑ το 1983.
Θυμάμαι να ακούω τη Βιτάλη στο Μυστικό Τοπίο.

Αν λοιπόν Κώστα εκείνοι που είχαν πρόσβαση σε τέτοιους στίχους και μελωδίες,που είχαν το νέο κύμα,Χατζηδάκι,Ξαρχάκο,Παπάζογλου,κ.ά. κατάλαβαν από όλα αυτά,ότι το ύψιστο ιδεώδες είναι το εγώ και να διορίσω το γιόκα μου στο δημόσιο,
τότε φαντάσου τι θα πράξουν οι σημερινοί νεοι που στην τραπ ακούνε κυριολεκτικά ότι το εγώ και τα φράγκα είναι ο στόχος.

Μετά την μεταπολίτευση,η ελληνική κοινωνία είχε την ευκαιρία της και άπλετο χρόνο να τραβήξει εμπρός.
Υπήρξαν και άλλες χώρες όπως αυτές του σιδηρούν παραπετάσματος που απηλλάγησαν
από απολυταρχικά καθεστώτα και χωρίς καν τον δικό μας βαρύ τουρισμό,
που μας έχουν αφήσει έτη φωτός πίσω.
Μια ματιά στην σύγχρονη Πολωνία αρκεί.

Οπότε Κώστα, σαν κοινωνία,κοιμόμαστε όπως στρώσαμε...

Last edited:
Ακόμη και αν ισχύει το παραπάνω, πιστεύω πως είναι κάτι που ισχυρίζονται,συνήθως αδίκως,οι περισσότεροι..
Πιστευέ το. Όποτε θέλετε πολιτική συζήτηση μυστική εδώ είμαι. Οι άλλοι δεν άντεξαν, τα παράτησαν. Όποτε θέλετε να λογαριαστούμε pm, δέχομαι συμμετοχες και θα ξεκαθαρίσουμε τι είναι δίκαιο και τι άδικο :D όπως πόνεσα κάποιους τότε:D

Ως τότε, ας κρατήσουμε το πνεύμα του Σαββόπουλου και αυτοί που πρέσβευε ψηλά, γιατί είναι ένα πολύτιμο κλειδί προς την ευημερία.

Παρόμοια θέματα

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back