Ψυχολογία στην αγορα μεταχειρισμένου.

Αυτά που κάναμε τότε (μαγαζότσαρκα για να δούμε τι έχει κυκλοφορήσει και να το πιάσουμε στο χέρι), σήμερα ως κάποιο βαθμό γίνεται μέσω των αγγελιών.
Νομιζω οτι ειναι ακριβως αυτο και ετσι ερμηνευεται η ολη συμπεριφορα.
Το γεγονος δε οτι δεν εκτιθεσαι σε μια χουφτα καταστηματα ειναι που ευνοει και τους μεγαλυτερους στη συνηθεια. Η μαγαζοτσαρκα, αν δεν ηταν φιλος ο καταστηματαρχης η ο υπαλληλος, απο μια ηλικια και πανω κοβοταν

Η μαγαζοτσαρκα, αν δεν ηταν φιλος ο καταστηματαρχης η ο υπαλληλος, απο μια ηλικια και πανω κοβοταν
Ε, δεν κοβόταν ακριβώς, αλλά αντιμετώπιζε αυξημένες δυσκολίες (για να το πω ευγενικά). 😄

Πάντως ισχύουν αυτά που λες- οι φιλικές σχέσεις, το αν ήσουν γνωστός στην πιάτσα ως μουσικός κλπ.

Ωραίες εποχές 😄

Ε, δεν κοβόταν ακριβώς, αλλά αντιμετώπιζε αυξημένες δυσκολίες (για να το πω ευγενικά). 😄

Πάντως ισχύουν αυτά που λες- οι φιλικές σχέσεις, το αν ήσουν γνωστός στην πιάτσα ως μουσικός κλπ.

Ωραίες εποχές 😄
Εγώ αν ήμουν ο Νακας, και ερχόταν κάποιος να "αγοράσει " , αλλά να δοκιμάσει πρωτα μια ακριβή κιθάρα.
1ον θα του έκλεινα ραντεβού, σε άλλη μέρα, για να τον αποτρέψω.
2ον Θα ζητούσα , εκκαθαριστικό 5 τελευταίων ετών.
3ον Η δοκιμή θα ήταν να την παίξω Εγώ....και να την ακούσει.

Αυτό που αποκάλεσα "συναλλακτικά ήθη και έθιμα" ήταν "σκατά" στην Ελλάδα, από τη δεκαετία του 70 (πιθανόν και νωρίτερα). Με τον ερχομό του λεγόμενου "online", απλώς δόθηκε η χαριστική βολή, διότι ανάμεσα σε γελοίους δημοσιογράφους που προειδοποιούν από τα κανάλια για "διαδικτυακές απάτες", την κουτοπονηριά του νεο-έλληνα και την επίγνωση ότι υπάρχουν online καταστήματα όπως ο Τόμαν ή το Άμαζον, οι αγαπητοί συμπατριώτες μας έχουν απλώς χάσει την μπάλα.

Οι περισσότερες αγορές σήμερα, είτε καινούριων είτε μεταχειρισμένων μουσικών, νομίζω αφορούν low budget or mid price range προϊόντα. Ακόμα και μεταχειρισμένο που έχεις δοκιμάσει από κοντά, μπορεί σύντομα να βγάλει κουσούρι που δε μπορούσε να προβλεφτεί.
Για τα καινούρια , σπάνια υπάρχει δειγματοληψία στα φυσικά καταστήματα, αφού σχεδόν τίποτα δε βρίσκεις stock, κι όλοι λίγο-πολύ , έμποροι και ιδιώτες παραγγέλνουν απ' τους ίδιους - big cats - προμηθευτές, που λίγο-πολύ ρυθμίζουν την αγορά. Επίσης πολλά προϊόντα, ειδικά πιο καινούρια, από συνήθως ολοένα αναδυόμενες κινέζικες εταιρείες , δεν έχουν εκτεταμένα, αντικειμενικά κι ολοκληρωμένα reviews on line, πολλά δεν έχουν καν.
Άρα, in most cases, σχεδόν κάθε αγορά θεωρείται δεδομένο πλέον ότι είναι μια υπόθεση hit-and-miss .
Τί κάνεις? Γνώμη μου, αν δεν είσαι XXXL άπλας , να μη σ' επηρεάζουν ούτε οικονομικά πιθανά fail, ούτε ψυχολογικά , αν κάτι στραβώσει στην πορεία, για οποιοδήποτε λόγο : χαμηλές πτήσεις, σε χαρτογραφημένα μονοπάτια, με φως ημέρας, κι όταν ο καιρός είναι καλός. Επίσης ( κι ίσως το κυριότερο): κάποιος αγαπημένος τεχνικός/τεχνίτης/μάστορας, που θα είναι πρόθυμος να βγάλει τα κάστανα απ' τη φωτιά, όταν κι εφόσον χρειαστεί.
When the going gets tough, the tough gets going. (:

Για να το περιορίσω στις κιθάρες, αν και όπως παρατηρήθηκε ισχύουν οι ίδιες αρχές και σε άλλα assets.
Μιλάμε για είδος πολυτελείας.
Πολύ περισσότερο μια ακριβή καινούργια ή μια vintage.
Αφορά ελάχιστους.
Ούτε καν επαγγελματίες μουσικούς.
Αν δεν είναι για τα δόντια σου.....κακώς ασχολείσαι.
Είναι τόσο δύσκολο να το κατανοήσουν κάποιοι;
Απ' όσο φαίνεται... είναι.

Θα κάνω ένα case study , που αφορά την αγορά μεταχειρισμένου εξοπλισμού, να δω πως σκέφτεται η πλειοψηφία.
Θα ήθελα να απαντήσετε όσοι θέλετε ειλικρινά, για το τι Θα κάνατε για να εξαχθει κάποιο συμπέρασμα.
Ας πάρουμε στο παράδειγμά μας μια κιθάρα (θα μπορούσε να είναι ο,τιδήποτε , πετάλι, ενισχυτής κ.ο.κ).
Ανεβαίνει λοιπόν μια αγγελία κιθάρας.
Η κιθάρα αυτή είναι σε πολύ δελεαστική τιμή, σε πολύ καλή κατάσταση και είναι μια που θα παίρνατε.
Είναι vintage, προφανώς discontinued, άρα δεν υπάρχει καινούργια.
Η πρώτη αντανακλαστικά κίνηση νομίζω είναι η "παρακολούθηση " της αγγελίας, με αποτερο σκοπό, παρά την ήδη δελεαστική τιμή της....να πέσει η τιμή της.
Την παρακολουθειτε σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Μένει απούλητη για 2-3 μήνες, αλλά σας τρώει το χέρι να την πάρετε.
Παρ 'όλα αυτά δεν προβαίνετε στην αγορά είτε γιατί δεν έχετε το κασέρι ακόμα ή γιατί περιμένετε να δείτε την εξέλιξη...μήπως και πέσει η τιμή.
Και ένα πρωί, στο 5μηνο πχ. , εκεί που την ξανατσεκαρετε βλέπετε ότι η τιμή της , αντί να πέσει....ανέβηκε ελαφρώς.
Π.χ (σχηματικά τα νούμερα).
Επωλείτο 1.000 ευρώ....και τώρα 1.150.
Πως αντιδράτε;
1ον δεν ξανά ασχολείστε;
2ον Αναστατώνεστε και ευελπιστείτε να πέσει στην αρχική τιμή και να την αρπάξετε;
Εάν είναι κάτι που πραγματικά θέλω, συνήθως κοιτάζω το εξής: εάν η τιμή που ζητά ο πωλητής είναι στα πλαίσια της κοινής λογικής, επικοινωνώ αμέσως. Εάν η τιμή είναι ουρανοκατέβατη επειδή τόσα του χρειάζονται, περιμένω γιατί κάποια στιγμή ΘΑ ΠΕΣΕΙ.

Τηλεφώνημα που δέχθηκα, τον έκοψα εξαρχής όπως και ο Λάκης τους δικούς του ¨αποτυχημένους", λέγοντάς του ότι δνε μου φαίνεται εντάξει αυτό και καλύτερα να το αφήσουμε - (δεν θα βάλω και όιοποιον να ναι στο σπίτι μου!)...
Ον Topic. Το παραπανω, ειναι ο, (οκ ενας απο τους πολυ σοβαρους λογους) λογος που, ουτε πουλάω, ουτε αγοράζω used απο Ελλαδα.
Οι περισσοτεροι θελουν απο κοντα, χερι με χερι συναλλαγη, πως μπορει καποιος, που συνανταει καποιον αλλον , αγνωστο ουσιαστικα, για πρωτη φορα, να το θελει αυτο και, να το θεωρει και σαν τον μονο ασφαλη τροπο!!!!! ο μονος ειμαι που το "φοβαμαι";;; 1000 φορες προτιμω μονο online συναλλαγη, απο πλατφορμες που εχουν αποδειξει οτι μπορουν να διασφαλισουν, και τον αγοραστη και τον πωλητη, κι ας εχει μεγαλυτερο ρισκο, παρα το παραπανω!

Επικίνδυνο για να συμβεί κάτι, όχι ότι το αποκλείω, αλλά δύσκολο.
Επικίνδυνο για να πάθεις πολιτισμικό σοκ με τις φάτσες που θα δείς....σίγουρο.
Σπίτι μου δεν θα έβαζα κανέναν....κυρίως γιατί θα μου χαλούσε την αύρα η φάτσα του.
Ευτυχώς έχω το γραφείο γι αυτές τις δουλειές.

Last edited:
Ον Topic. Το παραπανω, ειναι ο, (οκ ενας απο τους πολυ σοβαρους λογους) λογος που, ουτε πουλάω, ουτε αγοράζω used απο Ελλαδα.
Οι περισσοτεροι θελουν απο κοντα, χερι με χερι συναλλαγη, πως μπορει καποιος, που συνανταει καποιον αλλον , αγνωστο ουσιαστικα, για πρωτη φορα, να το θελει αυτο και, να το θεωρει και σαν τον μονο ασφαλη τροπο!!!!! ο μονος ειμαι που το "φοβαμαι";;; 1000 φορες προτιμω μονο online συναλλαγη, απο πλατφορμες που εχουν αποδειξει οτι μπορουν να διασφαλισουν, και τον αγοραστη και τον πωλητη, κι ας εχει μεγαλυτερο ρισκο, παρα το παραπανω!

Εντάξει, second hand αυτοκίνητο, κιθάρα, ραπτομηχανή ή... γυναίκα (αφού κάποιοι τα κάνατε όλα ίσωμα) δεν θα έπαιρνα εξ αποστάσεως αλλά face to face. Συνεπώς, είναι αναπόφευκτο να πάς εκεί ή να σου ρθουν για να τα δεις.

Ετσι, είχα υποψη μου ότι θα ερχόταν κάποιος να δει τη ραπτομηχανή (μπορεί να την έβγαζα στο σαλόνι τότε), ή να δοκιμάσει την κιθάρα που πουλάω ή το πετάλι. Ο συγκεκριμένος που του έριξα άκυρο, μου έκανε για απατεώνας, διότι πρώτα μου ζήτησε τηλέφωνο ένα γυναικείο προφίλ και όταν είδα το προφίλ το μετάνιωσα που το είχα δώσει και μετά με πήρε "ο άντρας της" όπως μου συστήθηκε τηλέφωνο. ε, και του είπα, ας το αφήσουμ εκαλύτερα, δεν μου φαίνεται οκ όλο αυτό". Υπερβολή; Μπορεί, αλλά δεν θέλω να παίξω ρουλέτα.

Εχει τύχει πάλι, να έρθει στο σπίτι παλικάρι από το Νοιζ, ευγενέστατος, να ανταλλάξουμε κιθάρες και τελικά να μην τα βρούμε, αυτό το κατανοώ.
Αυτό που δεν πρόκειται να ξανακάνω όμως -διότι τότε ήμουν νιος και δεν ήξερα- ήταν να πάω στο σπίτι κάποιου που ήθελε να αγοράσει αυτό που έδινα και να μου ρίξει άκυρο εκεί, και να μην το πάρει τελικά. Αισθάνθηκα πολύ χαζός.

Εγώ τη ραπτομηχανή που πούλησα, ήταν της γιαγιάς μου.
Σκέφτηκα να την κρατήσω, αλλά τελικά κατέληξα ότι δεν την ήθελα.
Ήρθε μια και την πήρε και επειδή θα τη χρησιμοποιούσε , της την έδωσα.
Το σπίτι σε εκείνη τη φάση είχε γίνει γιαπί λόγω ανακαίνισης, οπότε δεν με πείραξε που πάτησε το πόδι τής.....γιατί το πατούσαν ήδη....μερικά 10δες συνεργεία.

Last edited:
θα συμφωνησω μονο για τη γυναικα απο κοντα. Ετσι κι αλιως, ελαχιστες φορες εχω αγορασει used, και για συγκεκριμενους λογους!!!
πιστευω, αν το μελος που πουλαει εχει feedback χρονων. Και αναλυτικες φωτος και περιγραφη, οι πιθανοτητες να πεσεις σε απατη ειναι λιγες.
Used αγοραζω ετσι;;; δε θα ειναι και με το σελοφαν!!!!!!!!!!!!!!!

Πριν βάλεις κάποιον σπίτι σου, εννοείται τού ζητάς να μιλήσετε τουλάχιστον τηλεφωνικά, αν όχι με βιντεοκλήση. Ποτέ με μηνύματα. Από τη φωνή του, τα χαρακτηριστικά της, τη γλώσσα, τον τονισμό, το vibe κλπ κλπ. έχεις βγάλει συμπέρασμα, κι έχεις καταλάβει κατά 90% , κι ίσως και πιο πάνω με τί έχεις να κάνεις. Όχι, δε θα φοβόμουν να βάλω κάποιον σπίτι μου για να δει ένα μεταχειρισμένο μου. Πρώτα η προέγκριση από το τηλέφωνο. Κι αν πάλι κάνει την παραμικρή λάθος ή άκυρη κίνηση, έχει φύγει με βαρελάκια, πριν πει κιχ.

Πριν βάλεις κάποιον σπίτι σου, εννοείται τού ζητάς να μιλήσετε τουλάχιστον τηλεφωνικά, αν όχι με βιντεοκλήση. Ποτέ με μηνύματα. Από τη φωνή του, τα χαρακτηριστικά της, τη γλώσσα, τον τονισμό, το vibe κλπ κλπ. έχεις βγάλει συμπέρασμα, κι έχεις καταλάβει κατά 90% , κι ίσως και πιο πάνω με τί έχεις να κάνεις. Όχι, δε θα φοβόμουν να βάλω κάποιον σπίτι μου για να δει ένα μεταχειρισμένο μου. Πρώτα η προέγκριση από το τηλέφωνο. Κι αν πάλι κάνει την παραμικρή λάθος ή άκυρη κίνηση, έχει φύγει με βαρελάκια, πριν πει κιχ.
Εγώ δεν μπορώ να ξεπεράσω τον σκόπελο που έχω στο μυαλό μου ότι η είσοδος στο σπίτι μου είναι κάτι σαν "βιασμός".
Δεν μπορώ .
Από την άλλη συμφωνω στο τελευταίο , ήτοι ότι ενώ είμαι πολιτισμένος άνθρωπος (θέλω να πιστεύω) η παραβίαση του ιδιωτικού μου χώρου μπορεί να με κάει....extremely dangerous.

Ασχολούμε επαγγελματικά με τις πωλήσεις , πολλά χρόνια.

Ξεκίνησα απο ανάγκη για να πουλήσω τα δικά μου προιόντα.
Η αντίληψη της αγοράς για τα χαρακτηριστικά του καλού πωλητή , είχαν πολλά κοινά με αυτά του απατεώνα.
Δεν πίστευα ότι θα καταφέρω να κάνω πωλήσεις διότι η ψυχοσύνθεση μου ήταν και είναι πολύ διαφορετική απο τον "καλό" πωλητή.
Άρχισα να διαβάζω ξένα βιβλία και να παρακολουθώ σεμινάρια για πωλήσεις .
Σύντομα αντιλήφθηκα ότι στο εξωτερικό δεν γενιέσαι πωλητής ,αλλά γίνεσαι.
Οι πωλήσεις για τους Αμερικανούς , οι οποίοι είναι και αρχιμάστορες , θεωρούνται επιστήμη.
Εφαρμόζοντας στην Ελληνική αγορά σιγά-σιγά αυτα που μάθαινα , διαπίστωσα ότι έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το 99% των πωλητών στην Ελλάδα είναι κάτι άλλο , όχι πωλητές.
Μπορεί να είναι εισπράκτορες , δημοσιοσχετίστες, κομπιναδόροι κ.τ.λ
Οπότε τι να πούμε για τους μη επαγγελματίες πωλητές που προσπαθούν να πουλήσουν όργανα κ.α.
Δεχόμαστε είτε σαν αγοραστές , είτε σαν πωλητές ανώριμες συμπεριφορές .
Κατα καιρούς τα έχουμε αναφέρει π.χ. ελλιπείς φωτογραφίες, κακή επικοινωνία, λανθασμένη πληροφόρηση, απόκρυψη ελλατωμάτων.
Πάνω κάτω τα ίδια ισχύουν και κατα την επίσκεψη μας σε κάποιο Ελληνικό μαγαζί μουσικών οργάνων, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.
Σε αντίθεση , όσον αφορά την φιλοσοφία των πωλήσεων στα περισσότερα μαγαζιά μουσικών οργάνων της Ολλανδίας και σε αρκετά της Γερμανίας, πολύ απλά σε κάνουν να αισθάνεσαι βασιλιάς !!!

Εγώ δεν μπορώ να ξεπεράσω τον σκόπελο που έχω στο μυαλό μου ότι η είσοδος στο σπίτι μου είναι κάτι σαν "βιασμός".
Δεν μπορώ .
μια φορά μόνο δέχτηκα άνθρωπο στο σπίτι κι αυτό μετά απο συζητήσεις με μηνύματα πρώτα και μετά με τηλέφωνο και τον δέχτηκα σε βοηθητικό χώρο. Τελικά ήταν τόσο ευγενικός που του έκανα και μια έκπτωση.

αντίστοιχα σε δυο αγορές για κιθάρες, στην πρώτη επισκέφτηκα φίλο (άλλες εποχές είμασταν 20 χρονών και πριν σχεδόν 45 χρόνια) στον γκαράζ του και στην άλλη εγω στα 50τόσα πήγα στο σπίτι ενός παιδιού ούτε 18 ετών, μου άνοιξε η μάνα του που ήταν και νεώτερή μου κατά πολύ και μου έκανε και καφέ. Ιδίως στην τελευταία αισθάνθηκα αρκετά intruder. Α και σε ένα άλλο παιδί, με έβαλε στο δωμάτιό του, μου έπαιξε και κιθάρα, cool !

Αλλα γενικά αν επιδιώξεις μηνύματα, emails, τηλέφωνα κλπ και ψυχολογήσεις τον άλλο οι αγορές πωλήσεις πηγαίνουν καλά.
Τρανταχτές εξαιρέσεις στον κανόνα υπάρχουν. Στα τελευταία 5 χρόνια που έχω πουλήσει γύρω στα 30-40 αντικείμενα μου έτυχαν δυο απατεώνες που φανερά αδιαφορούσαν για το αντικείμενο και ψάχνανε τρόπο να σε ψήσουν να τους καταθέσεις χρήματα, να σου καταθέσουν λάθος και να επιστρέψεις και άλλα φαιδρά.

Επίσης συχνά όταν μου ζητάνε αντικαταβολή άγνωστοι προτείνω να μου κατατεθεί προκαταβολικά το ποσό των μεταφορικών συν ένα ποσοστό πχ 10% για τον κόπο της συσκευασίας και μεταφοράς προς το ταχυδρομείο. Και αυτό επειδή μου έχει τύχει να στείλω και να μην το παραλάβουν ποτέ και να επιστραφεί.
Ειναι χαρακτηριστικό ότι οι σοβαρά ενδιαφερόμενοι δεν έχουν κανένα θέμα μ αυτό. Αντίθετα οι ματζίρηδες την κάνουν με που το ακούν.
Το τελευταίο αυτό το έμαθα από κάποιον στο insomnia που ζητούσε απο άγνωστα μέλη προκαταβολικά τα μεταφορικά. Και ως νέος εκεί δεν είχα καθόλου feedback. Το θεώρησα λογικό, μιλήσαμε στο viber επι 4 ώρες (!) βρήκαμε κοινά ενδιαφέροντα, γίναμε φίλοι στο φβ και τελικά μου το έστειλε πρώτος ! και πλήρωσα μετά χωρίς προκαταβολές κλπ.
Τελικά υπάρχει ψυχολογία και θέλει εμπειρία.
Με επικοινωνία καταλαβαίνεις ποιος θέλει να αγοράσει στ αλήθεια (και να πουλήσει-πολλοί δεν νοιάζονται καν αν δεν είναι όλα στα πόδια τους) και ποιός όχι.

Αυτό υπάρχει δυνατότητα να ορίζεται με αντικειμενικά κριτήρια;

Υπάρχει και δεν είναι π.χ.για παράδειγμα ότι στα 35 σου πρέπει να έχεις δύο παιδιά,σπίτι με γκαζόν και σκύλο.
Για μένα κριτήριο είναι πρωτίστως η επίτευξη ή μη, κάποιων ατομικών στόχων και επίσης αν τηρείς κάποια κοινωνικά/οικονομικά προσχήματα.
Αν δεν έχεις 3000€ μετρητά και δεν είσαι φοιτητής,είναι όπως τα λέει ο Λάκης και το τελευταίο που θα έπρεπε να σε νοιάζει είναι αντικείμενα δευτερεύουσας σημασίας όπως ένα vintage αυτοκίνητο ή μια ακριβή κιθάρα.

Εγώ πήρα την απόφαση, ότι θα είμαι προσβλητικός με τέτοιους.
Δεν λέω ότι είναι καλό, αλλά θα το κάνω 😜

Χαρά στο κουράγιο σου,εγώ απλά τους μπλοκάρω..
Με ανθρώπους που έχουν φτάσει μια άλφα ηλικία και δεν τα έχουν πάρει τα γράμματα,είναι μάταιο να ασχοληθείς...

Κάτι περί συνδιαλλαγής στο σπίτι με άτομο που δεν ξέρετε.
Αν έχετε ακριβές κιθάρες,πέραν αυτής για την οποία έρχεται ο ενδιαφερόμενος,βάλτε προσωρινά τις άλλες σε ένα άλλο δωμάτιο.
Γιατί ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να γίνει κάποια στιγμή ψηφιακός "φίλος"/να σε παρακολουθεί από τα social media και αν ανεβάσεις κανένα story με διακοπές ή ότι παίζεις την τάδε μέρα στο τάδε μέρος, ξέρει και που μένεις και ότι δεν είσαι στο σπίτι.

Αν δεν έχεις 3000€ μετρητά και δεν είσαι φοιτητής,είναι όπως τα λέει ο Λάκης και το τελευταίο που θα έπρεπε να σε νοιάζει είναι αντικείμενα δευτερεύουσας σημασίας όπως ένα vintage αυτοκίνητο ή μια ακριβή κιθάρα.
αν δεν έχεις 3000 και είσαι φοιτητής;

Κι’ αν είμαι φτωχός μου μένει ευτυχώς καρδιά από νέτο χρυσάφι
κι’ αν κάτι συμβεί κι’ αυτό θα διαβεί ποτέ μου δεν μένω στο ράφι
τη φτώχεια γλεντώ με λα φα σολ ντο
διαρκώς τραγουδώ σαν κανάρι
τα κορίτσια κοιτώ και τα πλούτη πετώ γιατί έχω τη φτώχεια καμάρι

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back