Πρόβλημα στα volume pots μιας Les Paul

elavd

Googlelavd
Πόντοι
38
Για να μην ανοίξω νέο θέμα, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής σχετικά με το wiring της LP:

είναι λογικό όταν κλείνω τελείως το volume pot να ακούω "διαρροή" ήχου στον ενισχυτή; Αυτό γίνεται κυρίως αντιληπτό όταν έχω ανοικτό κάποιο drive.

Λέτε να έχω λάθος στη συνδεσμολογία, ή να υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα;

elavd είπε:
Για να μην ανοίξω νέο θέμα, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής σχετικά με το wiring της LP:

είναι λογικό όταν κλείνω τελείως το volume pot να ακούω "διαρροή" ήχου στον ενισχυτή; Αυτό γίνεται κυρίως αντιληπτό όταν έχω ανοικτό κάποιο drive.

Περιεργο...σε "σπιτικες" εντασεις ακουγεται, ή μονο αν τσιτωσεις τον ενισχυτη?

odis13 είπε:
Περιεργο...σε "σπιτικες" εντασεις ακουγεται, ή μονο αν τσιτωσεις τον ενισχυτη?
Χθες το παρατήρησα πρώτη φορά, στην πρόβα (όπου έπαιζα σχετικά δυνατά).

Κι εγώ είχα παρόμοιο πρόβλημα δηλ. κλειστό vol και ήχος στον ενισχυτή. Λίγο WD-40 σε pots+3 way switch και problem solved. Φυσικά στη δικιά σου περίπτωση elavd μπορεί να είναι κάτι πιο περίπλοκο (το απεύχομαι).

Λοιπόν εδώ έιναι και μια φωτο του wiring, ελπίζω να είναι σαφής. Να διευκρινίσω και κάτι πάνω στα λεγόμενα του bouka, ότι η απορία μου δεν έχει να κάνει με το wiring αυτό καθεαυτό. Οι γνώσεις μου στα ηλεκτρονικά είναι σε απολύτως στοιχειώδες επίπεδο, οπότε όπως καταλαβαίνετε δε θα προβληματιζόμουν και πολύ αν ήταν απλώς διαφορετική η συνδεσμολογία από αυτή που βλέπω στη χ σελίδα. Η απορία μου είναι πως γίνεται να λειτουργεί το tone όταν ο πυκνωτής είναι ουσιαστικά εκτός κυκλώματος και κατα δεύτερον γιατί όταν τον ακουμπάω εκεί που πρέπει, δεν ακουώ διαφορά. Εντάξει η ένωση είναι γτπ, χωρίς καλάι, αλλά τι στο καλό κάτι δε θα 'πρεπε να κάνει;

P3140338.JPG

Δουλεύει, απλά δεν είναι ολοκληρωμένο το κύκλωμα. Δηλαδή από την άκρη του πυκνωτή περιμένει να πάει κάπου το σήμα, αλλά δεν...

Απλά κόλα τον στο καπάκι του tone, ή στο δοντάκι του volume που πάει στη γείωση, ή στο δοντάκι του σήματος του volume απ' όπου φαίνεται να ξεκόλλησε (αν βλέπω καλά) και τελείωσες.

elavd είπε:

Στις στρατ αυτό είναι ψυχρή κόλληση στο τρίτο ποδαράκι του volume που το κολλάμε στο ποτενσιόμετρο. Στις LP δεν ξέρω.

εγώ βλέπω διαφορετική συνδεσμολογια για τον κάθε μαγνήτη, ενώ πιθανότατα δεν είναι η εργοστασιακή. αν άλλαξες μαγνήτες (ή κάποιος άλλος προκάτοχος), επειδή η όλη δουλειά δεν δείχνει και τόσο καλή, κάνε όλες τις συνδέσεις από την αρχή με κάποιο καλό διάγραμμα για να μην έχεις άλλα προβλήματα. εγώ για LP προτιμάω το '50s wiring -ένα παράδειγμα είναι αυτό:

http://www.jonathanhadden.com/50s.php

mscmkr είπε:
Στις στρατ αυτό είναι ψυχρή κόλληση στο τρίτο ποδαράκι του volume που το κολλάμε στο ποτενσιόμετρο. Στις LP δεν ξέρω.
Το πρόβλημα όμως είναι και στα 2 volume pots. Λες να είναι 2 ψυχρές κολλήσεις;

Παρεπιπτόντως, το wiring diagram που έχω είναι το 50s style με 2 independent volumes:

wiring50sInd.jpg

Buzz γείωσης έχεις καθόλου;

mscmkr είπε:
Buzz γείωσης έχεις καθόλου;
Έχω ναι... Να υποθέσω ότι δεν είναι καλό αυτό ε;

Όχι. Καλό είναι. Ξέρουμε τι συμβαίνει πάνω κάτω. Δεν φεύγει το σήμα στη γείωση όταν κλείνεις ποτενσιόμετρα. Οπότε τσεκάρεις wiring γείωσης.

Τι να τσεκάρω ακριβώς και πώς; Οπτικά τουλάχιστον φαίνονται όλα σωστά και σύμφωνα με το διάγραμμα.

Να δοκιμάσω μήπως με το buzzer του πολυμέτρου, εάν γειώνονται όλα τα pots;

Μπα. Θα έλεγα να ξεκινήσεις από το τέλος της γείωσης και να περάσεις μια μια τις κολλήσεις. Εγώ θα ξεκίναγα από το ποτενσιόμετρο αλλά εφόσον λες ότι το πρόβλημα το έχουν και τα δύο pots το βρίσκω μάλλον απίθανο να χάλασαν οι κολλήσεις ταυτόχρονα εκεί. BTW αυτό το πρόβλημα το παρατήρησες από κάποια στιγμή και πέρα, όχι από την αρχή, έτσι;

Την κιθάρα την πήρα μεταχειρισμένη και της άλλαξα εγω τα pots.

Και το πρόβλημα εμφανίστηκε αμέσως;

mscmkr είπε:
Και το πρόβλημα εμφανίστηκε αμέσως;
Μάλλον ναι.

Λέω "μάλλον" γιατί το αντιλήφθηκα όταν έπαιζα σε εντάσεις/συνθήκες πρόβας, όπου και κόβω το volume όταν δεν παίζω ή κάνω volume swells.

Αυτά στο σπίτι δεν τα κάνω, οπότε δεν είμαι 100% σίγουρος αν το πρόβλημα προυπήρχε...

Γείωση ψηφίζω. Και με πολύμετρο μάλλον δεν θα κάνεις δουλειά. Πρέπει να πιάσεις κολλητήρι...

Τώρα που το σκέφτομαι μπορεί να είναι ψυχρή κόλληση και στα δύο ποτενσιόμετρα. Αν έκανες λάθος δουλειά στο ένα μπορεί να έκανες και στο άλλο. Οπότε ξεκίνα...

Σε καταλαβαίνω. Έχω και γω μια παρόμοια δουλειά να κάνω και τη βαριέμαι....

mscmkr είπε:
Σε καταλαβαίνω. Έχω και γω μια παρόμοια δουλειά να κάνω και τη βαριέμαι....
;) ;) ;)

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back