Ακριβο παει να πει οτι κατα τη γνωμη μου, 600 ευρω για το Finale ειναι ακριβα, οχι οσον αφορα τα οικονομικα του αγοραστη, αλλα το τι προσφερουν για την τιμη. Το Sibelius μπορει να το αγορασει κανεις αρκετα φτηνοτερα, αλλα αν χρειαζεται τα extra bundles θα του βγει στα ιδια περιπου.
Εκει που πραγματικα εχουν διαφορα τα δυο μεγαλα δυνατα προγραμματα (το sibelius το χρησιμοποιω περιπου 15 χρονια και εχω γραψει εκατονταδες σελιδες για διαφορα projects σ αυτο), ειναι στις δυνατοτητες για playback, στις λεπτομερειες που υποστηριζουν (δυναμικες κτλ.) και σε ευχρηστια αφου ξεπερασει κανεις την αρχικη δυσκολια του πολυπλοκου interface. Αν δε σε νοιαζουν αυτα και απλα σε ενδιαφερει η γραφη παρτιτουρας ειναι πολυ πιο ελαφρυα δουλεια που την κανουν και τα free προγραμματα αρκετα καλα.
Το Muse score ειναι μια χαρα, αν κανεις το χρησιμοποιει για απλα σχετικα πραγματα, πχ παρτιτουρες με μελωδια και συγχορδιες, οδηγους, παρτιτουρες με λιγα σχετικα οργανα κτλ. Αν γραφεις κατι για 8 πνευστα και μπαντα τοτε αλλαζουν τα πραγματα, αν και παλι γινεται.
Ειναι αρκετα οπως με τα DAW. Με ολα κανεις τη δουλεια σου, και κυριως ειναι ποιο προγραμμα θα κατσεις να ψαξεις. Εγω θεωρω καλυτερη λυση το ελαφρυ προγραμμα και νομιμο (πχ reaper), παρα βαρυ και σπασμενο (γιατι φανταζομαι οτι στην ελλαδα πολυς κοσμος εκει καταληγει)