Πρόγραμμα για να γράφεις μουσική;

planetman

Νέο μέλος
Μηνύματα
7
Πόντοι
1
Παιδιά, υπάρχει κάποιο πρόγραμμα στον υπολογιστή για να γράφεις μουσική; Είτε να μπορεί μετά να γίνεται αναπαραγωγή να δεις τί έχεις γράψει, είτε να βγαίνει σε εκτυπώσιμη μορφή κτλ;

 
Σιγουρα δεν ειναι το καλυτερο..αλλα ειναι free - ειναι πανευκολο..και δεν κατεβαζεις τιποτα σαν προγραμμα στον υπολογιστη σου.

Το προτεινω ανεπιφυλακτα

Noteflight - Online Music Notation Software

 
Ένα εξαιρετικό, δωρεάν και open source πρόγραμμα είναι το Muse score. Τα καλύτερα είναι το sibelius και το finale,αλλά είναι απίστευτα ακριβά και πραγματικά πρέπει να κάνεις κάτι πολύ περίπλοκο για να μην σε καλύψει το Muse score

https://musescore.org/en

 
Alter είπε:
πρέπει να κάνεις κάτι πολύ περίπλοκο για να μην σε καλύψει το Muse score
Θα συμφωνήσω με τον Alter και θα προσθέσω οτι έχει ένα εξαιρετικά φιλικό περιβάλλον το Muse score.

Δε μπορείς παρα να το αγαπήσεις  :-*

 
To MuseScore είναι πολύ-πολύ κατώτερο πρόγραμμα από τα Sibelius / Finale. Εμπειροι χρήστες του αναφέρουν ότι απλώς "σέρνεται" από ένα αριθμό σελίδων και πάνω, αλλά επίσης αναφέρουν ότι αυτό επηρρεάζεται πολύ από τον αριθμό των πενταγράμμων, νοτών, παύσεων κλπ που υπάρχουν σε κάθε σελίδα. Υπό προϋποθέσεις, το πρόγραμμα καθίσταται αδύνατο να ¨δουλευτεί" στις τρεις μόλις σελίδες.

Το χειρότερο όμως χαρακτηριστικό του, είναι ότι λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο με soundfonts, δηλαδή δεν μπορείς να γράψεις π.χ. τρία όργανα και να τα στείλεις σε τρία midi κανάλια ενός εξωτερικού ή εσωτερικού synthesizer. Η ποιότητα των βιβλιοθηκών soundfonts που έχουν απομείνει στον πλανήτη (κάποτε ήταν ο πρωτεύον τρόπος για να έχουμε samples) είναι ελάχιστη για τις σύγχρονες προσδοκίες.

Και τα δύο αυτά "χαρακτηριστικά" υποτίθεται ότι θα βελτιωθούν στην αναμενόμενη (αλλά μη-διαθέσιμη ακόμη) έκδοση 3, οπότε κάθε χρονική επένδυση για να μάθει κανείς το πρόγραμμα είναι δικαιολογημένη και θα αποδώσει σε δύο-τρία χρόνια.

----

Πέραν αυτών, δεν έχουμε δικαίωμα να προκαταλαμβάνουμε τον άλλο όσον αφορά τα οικονομικά του. Τι πάει να πει "ακριβό" για ένα πρόγραμμα που γνωρίζω προσωπικά άτομα που το έχουν κρατήσει για πέντε χρόνια και έχουν κάνει πολύ και σημαντική εργασία με αυτό;  Ούτε το Sibelius (του οποίου το συνδρομητικό μοντέλο χρέωσης δεν εγκρίνω) ούτε το Finale είναι ακριβά. Είναι ακριβώς αυτή η λανθασμένη προϊδέαση που αναγκάζει να μιλάμε για το MuseScore σαν κάτι "εφάμιλλο, αλλά δωρεάν", αλλά δεν είναι εφάμιλλο.

 
Ακριβο παει να πει οτι κατα τη γνωμη μου, 600 ευρω για το Finale ειναι ακριβα, οχι οσον αφορα τα οικονομικα του αγοραστη, αλλα το τι προσφερουν για την τιμη. Το Sibelius μπορει να το αγορασει κανεις αρκετα φτηνοτερα, αλλα αν χρειαζεται τα extra bundles θα του βγει στα ιδια περιπου.

Εκει που πραγματικα εχουν διαφορα τα δυο μεγαλα δυνατα προγραμματα (το sibelius το χρησιμοποιω περιπου 15 χρονια και εχω γραψει εκατονταδες σελιδες για διαφορα projects σ αυτο), ειναι στις δυνατοτητες για playback, στις λεπτομερειες που υποστηριζουν (δυναμικες κτλ.) και σε ευχρηστια αφου ξεπερασει κανεις την αρχικη δυσκολια του πολυπλοκου interface. Αν δε σε νοιαζουν αυτα και απλα σε ενδιαφερει η γραφη παρτιτουρας ειναι πολυ πιο ελαφρυα δουλεια που την κανουν και τα free προγραμματα αρκετα καλα.

Το Muse score ειναι μια χαρα, αν κανεις το χρησιμοποιει για απλα σχετικα πραγματα, πχ παρτιτουρες με μελωδια και συγχορδιες, οδηγους, παρτιτουρες με λιγα σχετικα οργανα κτλ. Αν γραφεις κατι για 8 πνευστα και μπαντα τοτε αλλαζουν τα πραγματα, αν και παλι γινεται.

Ειναι αρκετα οπως με τα DAW. Με ολα κανεις τη δουλεια σου, και κυριως ειναι ποιο προγραμμα θα κατσεις να ψαξεις. Εγω θεωρω καλυτερη λυση το ελαφρυ προγραμμα και νομιμο (πχ reaper), παρα βαρυ και σπασμενο (γιατι φανταζομαι οτι στην ελλαδα πολυς κοσμος εκει καταληγει)

 
Είπαμε (δηλαδή "είπα") ότι το MuseScore λειτουργεί μόνο με Soundfonts. Συνεπώς, είναι κάτι που δεν επιτρέπεται να μπαίνει στην ίδια συζήτηση με τα Sibelius / Finale.

Τα οποία θα ήταν ακριβά, ΑΝ υπήρχε άλλο πρόγραμμα με παρόμοια χαρακτηριστικά, σε χαμηλότερη τιμή. Αλλά δεν υπάρχει.

Οπότε, μένουμε με το "είναι πολύ ακριβά για την τσέπη κάποιου", το οποίο όμως α) είναι υποκειμενικό, β) δεν το ξέρουμε ούτως ή άλλως στα πλαίσια μία συζήτησης ανάμεσα σε ανώνυμους.

Μένει μόνο να βρεθεί (αλλά δεν θα βρεθεί) κάποιος να γράψει "είχα το Sibelius ή το Finale και από τότε που βρήκα το MuseScore, επέλεξα το MuseScore για πάντα".

 
Εχω την αμυδρή εντύπωση πως είναι λάθος θέμα για να συγκριθούν τα παραπάνω προγράμματα.

Δεν γνωρίζετε την σχέση του ΟΡ με προγράμματα ή μάλλον για να ρωτάει ο άνθρωπος τόσο γενικά, σίγουρα τώρα ΘΑ ξεκινήσει, οπότε παράμετροι όπως soundfonts κλπ είναι μάλλον εκτός θέματος.

Θα ήταν όμως πολύ ενδιαφέρον να συζητηθεί αλλού υπο τον τίτλο Notation DAW.

 
το θέμα ενδιαφέρει πολύ κόσμο.

πχ τις τελευταίες μέρες πολύ θα ήθελα κάτι να μπορεί να παίρνει audio track και να το μεταφράζει σε notation.

Δεν ξέρω αν γίνεται κάπως.

Πχ ξέρω ότι τα daw's μπορούν να διακρίνουν νότες (προφανώς εφ όσον έχεις τη δυνατότητα και να τις αλλάζεις σε audio) αλλά για την ώρα όταν θέλω να μοιράσω κάποια παρτιτούρα πρέπει να γράψω σε midi...

 
yameth είπε:
Εχω την αμυδρή εντύπωση πως είναι λάθος θέμα για να συγκριθούν τα παραπάνω προγράμματα.

Δεν γνωρίζετε την σχέση του ΟΡ με προγράμματα ή μάλλον για να ρωτάει ο άνθρωπος τόσο γενικά, σίγουρα τώρα ΘΑ ξεκινήσει, οπότε παράμετροι όπως soundfonts κλπ είναι μάλλον εκτός θέματος.

Θα ήταν όμως πολύ ενδιαφέρον να συζητηθεί αλλού υπο τον τίτλο Notation DAW.
Σε ποιον αρχάριο με DAW θα προτείνατε ένα που να λειτουργεί μόνο με Soundfonts;

Απαντώ: σε κανέναν.

Ακόμη και αν για κάποιο λόγο αισθάνεστε το ιεραποστολικό καθήκον να ενημερώνετε για τις δυνατότητες που έχουν δωρεάν προγράμματα (το οποίο όμως δεν κάνατε, καθότι και τα δύο σημαντικά προβλήματα που έχει το MuseScore δεν εντοπίστηκαν από άλλον πλην εμού), τότε είναι στοιχειωδώς απαραίτητο να τονιστεί ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση από τα πληρωμένα στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Και εμείς κάποτε αρχάριοι είμασταν, δεν θυμάμαι να επιχείρησε κανείς να μας παραπλανήσει προτείνοντάς μας κάτι λιγότερο από το καλύτερο, δηλαδή να προτείνει π.χ. το Pro24 έναντι του Cubase. Τα χρήματα του άλλου δεν είναι δική μας υπόθεση, πρέπει να ενημερωθεί σωστά και ας αποφασίσει όπως κρίνει.

 
Συμφωνώ με yameth, το Muse πολύ αξιόλογο πρόγραμμα, με πολύ λίγα αδύνατα σημεία... και εντελώς δωρέαν...

Τέλειο για να ξεκινήσει κάποιος τη δουλειά...

Και μετά βλέπει και πράττει...

[απαραίτητη σημείωση : όλα τα προγράμματα music notation χρειάζονται ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΟΝΟΥ για να τα μάθεις... δεν το γλυτώνεις...]

 
John Tzinieris είπε:
Συμφωνώ με yameth, το Muse πολύ αξιόλογο πρόγραμμα, με πολύ λίγα αδύνατα σημεία... και εντελώς δωρέαν...

Τέλειο για να ξεκινήσει κάποιος τη δουλειά...

Και μετά βλέπει και πράττει...

[απαραίτητη σημείωση : όλα τα προγράμματα music notation χρειάζονται ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΟΝΟΥ για να τα μάθεις... δεν το γλυτώνεις...]
"Μετά βλέπει και πράττει" γράφει ο φίλος... μετά από τι άραγε;

Πάμε πάλι λοιπόν:

α) Το MuseScore έχει το δικό του ενσωματωμένο soundfont player και λειτουργεί βασικά μόνο με αυτόν. Δεν μπορεί να παίξει ήχους από άλλα όργανα, είτε είναι soft είτε όχι. Σώζει σε midi αρχεία βέβαια (αν κάποιος θέλει να ακούσει τους ήχους του αφού τελειώσει τη σύνθεση, δηλαδή αν είναι ο Μπετόβεν) αλλά δεν επιτρέπει συγκεκριμένη ανάθεση οργάνων του σε midi κανάλια.

β) Δυσλειτουργεί (καθ' ομολογία των κατασκευαστών του) όταν το score είναι περίπλοκο ή όταν οι σελίδες είναι πολλές.

γ) Για τους δύο παραπάνω λόγους, είναι μη-συγκρίσιμο με όλους τους άλλους score editors που ξέρουμε, είτε αυτόν του Cubase, είτε αυτόν του Sonar, είτε - πολύ περισσότερο - το Finale και το Sibelius.

Προσπαθείτε να βαφτίσετε το Πάκμαν ως "Εξομειωτή Πτήσης".

 
Κάποια στιγμή προσπάθησα να ποστάρω αλλά δε γινόταν.

Λοιπόν, συμφωνώ με τον τρόλευ, και αναφέρω ότι το Sibelius είναι διαθέσιμο με 18 ευρώ το μήνα (που δε μου φαίνονται πολλά, χωρίς να είμαι στην τσέπη κανενός).

 
Παιδιά, ευχαριστώ. Για πολύ απλή χρήση που το θέλω προς το παρόν, το musescore φαίνεται μια χαρά.

 
Ένα επίσης άκρως ενδιαφέρον κι επίσης δωρεάν είναι το Score Cloud.

Πέρα από το συμβατικό editing διαθέτει κι άλλα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά όπως αναγνώριση/εγγραφή απευθείας από το midi, κ.α.

 

Απαντήσεις

Νέα θέματα

Back
Top