Συγγνώμη, αλλά το post σου όχι μόνο περιέχει πολλές ανακρίβειες και απέχει από τις πραγματικές υλοποιήσεις αλλά δίνει την εντύπωση (είμαι σίγουρος ότι δεν έχει γίνει ηθελημένα) ότι προσπαθεί να δημιουργήσει 'τις κατάλληλες εντυπώσεις', θέτοντας με συγκεκριμένο τρόπο τα πράγματα.
Πιο συγκεκριμένα:
Νομίζω πολοί συμφωνούν ότι η παραμόρφωση που προκαλείται από το transistor όταν μπεί στον κόρo ακούγεται λιγότερο ευχάριστη από την αντίστοιχη που εισάγεται στο σήμα όταν μία λάμπα προσεγγίζει την -για τα κάλα- μη γραμμική της περιοχή.
Αυτή είναι μια πολύ γενική διατύπωση' date=' που, με λίγα λόγια, βγάζει άχρηστα όλα τα πετάλια boost, overdrive και distortion που έχουν κατασκευαστεί ποτέ.
Α Περίπτωση. Λάμπες στην προενίσχυση, transistor στην έξοδο.
Το αρχικό μεγάλο σε πλάτος σήμα οδηγεί το "λαμπάτο κύκλωμα" στη μη-γραμμική περιοχή με αποτέλεσμα το σήμα να υπόκειται σε ήπιο ψαλιδισμό. Αν υποθέσουμε ότι το πλάτος του τελικού σήματος που βγαίνει από την προενίσχυση είναι τέτοιο που δεν οδηγεί το στάδιο ισχύος (transistor) σε ψαλιδισμό. Τότε αυτό που θα πάει στο ηχείο με δεδομένη τη γραμμική απόκριση του κυκλωματος ισχύος, θα είναι το περιορισμένο σε πλάτος σήμα από τη λάμπα. Το οποίο περιορισμένο (ομαλά ψαλιδισμένο, δεν ξέρω πως να το πώ πιο περιγραφικά...) σήμα δύσκολα θα στείλει το κύκλωμα ισχύος στον κόρο.
Το μεγάλο λάθος που κάνεις, είναι να πιστεύεις ότι η σχεδίαση της προενίσχυσης στους μ@λ@κοενισχυτές με 'λυχνίες στην προενίσχυση', έχει κάποια σχέση με τα κυκλώματα προενίσχυσης full λαμπάτων υλοποιήσεων. Δεν έχει την παραμικρή. Είναι και πάλι solid state κυκλώματα που οδηγούν σε πολύ μικρή τάση λειτουργίας, μία ή περισσότερες ECC τύπου λυχνίες.
Β Περίπτωση. Transistor, opamp, FET κλπ στην προενίσχυση, λάμπες στην έξοδο.
Αν για τους λόγους που προαναφέραμε το κύκλωμα προενίσχυσης μπεί στον κόρο (όχι συνεχώς, π.χ. κατά τη διάρκεια ενός περάσματος) τότε θα έχουμε ψαλιδισμό που ακούγεται όπως τα διάφορα distortion πετάλια. Η παραμόρφωση αυτή όπως όλοι γνωρίζουμε δεν είναι μουσικά ευχάριστη παρά μόνο όταν δεν ακούγονται πολλές νότες ταυτόχρονα.
Γιατί δεν είναι 'μουσικά ευχάριστη';
Συγνώμη, αλλά μια χαρά μουσικά ευχάριστη είναι και μάλιστα υπάρχει τόση εμπειρία στις προενισχυτικές βαθμίδες solid state που μπορούμε να προβλέψουμε και τη συμπεριφορά τους.
Το κύκλωμα ισχύος θα παραλάβει ένα σήμα τό οποίο θα έχει ήδη υποστεί παραμόρφωση (η οποία σε αυτή την περίπτωση) είναι λιγότερο ευχάριστη. Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια του ψαλιδισμού -ο οποίος εδώ δεν λειτουργεί σαν soft clipping αλλά σαν απότομη "οροφή" στο σήμα ενδέχεται να περιορίσει την ακουστικά χρήσιμη οδήγηση του κυκλώματος ισχύος στη μη - γραμμική περιοχή αν δεν παίζεις σε μεγάλες εντάσεις.
Ξαναλέω, όλα αυτά θα ίσχυαν αν η προενίσχυση ήταν full λαμπάτη, αλλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ!!! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ!!! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ!!! Κατανοητό;;;
ενας hybrid ενισχυτής είναι ένας solid state ενισχυτής με μία λάμπα στην προενίσχυση.
Όχι. Αυτό είναι που πιστεύεις εσύ. Hybrid είναι οποιαδήποτε σχεδίαση που να συνδιάζει solid state και λυχνίες.
Παρεπιπτόντως, έριξα μία ματιά στο site της VOX και εξακολουθώ να πιστεύω ότι το κύκλωμα ισχύος στους valvetronix είναι transistor (με feedback σε μία λάμπα) Αλήθεια, ρε abraxas, μπορεί μία 12AX7 να βγάλει 2 Χ60 W που έχει ο AD120VT? Δεν χρειάζεται νομίζω να το συζητήσουμε καθόλου... :wink: :wink:
Μην προσπαθείς να μου το παίξεις πολιτικός και να δημιουργήσεις εντυπώσεις. :evil:
Πουθενά δεν έγραψα ότι μια ECC83 χρησιμοποιείται σαν power tube.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ όμως, ξεχνάς να μας πεις, ότι η ματιά που έριξες στο σχέδιο, σε έπεισε ότι ο Vox ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΑΜΠΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΣΗ, όπως εσύ υποστήριζες, έτσι δεν είναι; :twisted:
PS: Ειλικρινά θεωρώ κουραστικό το να προσπαθώ να αποδείξω τα αυταπόδεικτα. Θα αφήσω να απαντήσει κάποιο από τα μέλη μας που έχει hands on εμπειρία σε κατασκευές ενισχυτών.