Ποτε ενηλικιωθηκε η ηλεκτρικη κιθαρα?

  Τη σημερινή εποχή υπάρχουν μέθοδοι μαθήσεως της ηλεκτρικής κιθάρας που δεν υπήρχαν τότε οποτε λογικό να βλέπει κανεις τέτοιες αντιφάσεις.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις ως προς την εργονομία του οργάνου, τα πιο πολλά ντιστόρσιον κλπ. καθώς  επιρροές  όπως βιολί, ακουστικοί/κλασσικοί βιρτουόζοι έβγαλε σωρείες κιθαριστών που έχουν γρήγορα περάσματα (ιδίως από 80 και κυρίως 90).

  Αυτό όμως έφερε και μια άλλη αντίληψη στην κιθάρα που δεν βολεύει για κλασικά ροκ  ακούσματα, τουλάχιστον όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ.

 Στις παλιότερες εποχές υπήρχαν κάποιες λεπτομέρειες στο παίξιμο που δεν τις πιάνουμε σήμερα και είναι κρίμα. Η δικιά μας γενιά αντιθέτως πέρασε από τη λογική full gain  ή full clean/ ακορντα ή σόλο. Αυτό δειχνει σίγουρα γεράματα...

   Πιστεύω πάντως ότι τελειώνει η εποχή της παρακμής της κιθάρας και πλέον λόγω vintage αισθητικής ίσως προσεγγίσουμε λίγο το μεγαλείο των 60's σε θέμα ήχου/παιξίματος (γιατι η κιθάρα κακά τα ψέμματα τότε απογειώθηκε) έχοντας όμως και την τεχνογνωσία και  μεταγενέστερων.

  Πάντως για τους πιτσιρικάδες του 60 λέω πού να ήταν και σπουδασμένοι πολλοί απ'αυτούς! Θα μιλούσαμε για άλλους τόσους μουσικούς τώρα...

 
αλλα αν του δωσεις εντολη
εμ εκει ειναι το θεμα...αν ειναι να θες να σε...ΔΙΑΤΑΞΟΥΝ για να παιξεις μουσικη αντι για να τρομπαρεις κανοντας γυμναστικες επιδειξεις...ΕΧΕΙΣ ΘΕΜΑ  ;D

(σεσιονας με 1500 αλμπουμ under his belt είναι)
και αυτος εχει  τα διπλα αλμπουμ Under his belt αλλα παιζει ΠΑΝΤΑ μουσικη

(δεν παρασυρεται καν οταν εχει να "αντιμετωπισει" αλλο τερας που παιζει ΜΑΖΙ του για τον απλο λογο οτι ξερει οτι the SONG is king)


 
sorry αλλα το πρωτο δεν ακουγεται απο τη καγκουρια  ;D και το δευτερο ειναι ΥΒΡΙΣ προς το αυθεντικο ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΟ σολο



νομιζω οτι εχεις μπερδεψει ...επικινδυνα την τεχνικη δυνοτητα με την ικανοτητα παραγωγης ΚΑΛΗΣ-ΩΡΑΙΑΣ-ΑΙΣΘΑΝΤΙΚΗΣ-ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗΣ κτλ,κτλ  :) ΜΟΥΣΙΚΗΣ (που ειναι και ο σκοπος της...οργανοπαιξιας  ;D)

Εγώ χωρίς πλάκα κάθε φορά που βλέπω και ακούω τον Lukather με πιάνει ναυτία...πρίν που είδα τον Lukather στο βίντεο που έβαλε η Κουφή Λεοπάρδαλη να κάνει αυτές τις ταρζιανές δεν ήξερα από που να την κάνω...

 
Κουφη Λεοπαρδαλη είπε:
Εχει πολύ πιο σεξυ βιμπράτο απ'τον Χαρισον παντως περα απ'τις οντως ταρζανιες.
o Harrison δεν χρειαζεται βιμπρατο μια και ΕΙΝΑΙ ο Harrison....& τον καταλαβαινεις απο 300 μιλια μακρια... ;D αυτα που παιζει ο Lukather τα παιζει οποιοσδηποτε πρωτοετης του Berkley ή του GIT  για πλακα  ;D ;D

προσεξε δεν σου λεω οτι ο Lukather δεν ειναι παικταρας και πολυ ωραιος κιθαριστας,φυσικα και ειναι,απλα...στο συγκεκριμενο κομματι τα κανει θαλασσα μια και δεν εχει πιασει το νοημα του

 
Αυτό είναι μυθος. Πως ο Τζιμι, Τζορτζ κτλ δεν αντιγράφονται ενώ πιο τεχνικοι παικτες όπως ο Lukather είναι για πρωινο. Εχει φοβερα σημεια μεσα στο βιντεο του Lukather, αναμεσα σε αυτά το feel για το βιμπράτο και την μπαρα. Νομιζω είναι λαθος να εστιάζουμε μονο σε αυτά που δεν μας αρεσουν (ουτε εμενα δεν μου αρεσει η φλυαρια και να μην αναπνεει το σολο) και να αγνοουμε τα καλα.

Δεν νομιζω πως κανει τιποτα θαλασσα. Με την εμπειρια και το χιουμορ του είμαι σιγουρος ενσυνείδητα το μπουκωνει γιατι ετσι του αρεσει. Όχι για επιδειξη, αλλα αυτό θελει να ακουσει, κυριως. Αν αρεσει και στο κοινο αυτό είναι ένα ακομα συν για αυτόν.

 
Κουφη Λεοπαρδαλη είπε:
Εχει πολύ πιο σεξυ βιμπράτο απ'τον Χαρισον παντως περα απ'τις οντως ταρζανιες.
Στο while my guitar gently weeps δεν παίζει lead ο Χάρισον τα βιμπράτο που ακούς είναι απο τον Θεό και ξέρουμε όλοι ποιός είναι αυτός...!!!!! ;) ;) ;)
 
Last edited:
Superfunk είπε:
αυτα που παιζει ο Lukather τα παιζει οποιοσδηποτε πρωτοετης του Berkley ή του GIT  για πλακα  ;D ;D
Σε γενικές γραμμές τα λες σωστά αλλά η αλήθεια είναι ότι και αυτά που έπαιζε ο Harisson τα παίζει ένα 15χρονο Κορεατάκι.

Φυσικά και δε θέλω να μηδενίζω αλλά δε τελείωσε η κιθάρα και το feeling με τον Hendrix. Η τέχνη εξελίσσεται και θα εξελίσσεται και μέσα από αυτή την εξέλιξη είναι που αποδεικνύει ότι είναι τέχνη (καλά τι είπα τώρα?).

 
otto## είπε:
Σε γενικές γραμμές τα λες σωστά αλλά η αλήθεια είναι ότι και αυτά που έπαιζε ο Harisson τα παίζει ένα 15χρονο Κορεατάκι.

Φυσικά και δε θέλω να μηδενίζω αλλά δε τελείωσε η κιθάρα και το feeling με τον Hendrix. Η τέχνη εξελίσσεται και θα εξελίσσεται και μέσα από αυτή την εξέλιξη είναι που αποδεικνύει ότι είναι τέχνη (καλά τι είπα τώρα?).
Το οτι ενα Κορεατάκι μπορεί να αντιγράφει τέλεια τον Harrison δεν λέει απολύτως τίποτα ο Harrison είναι μοναδικός και αξεπέραστος γιατί έχει δημιουργήσει όλα αυτά https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_songs_recorded_by_George_HarrisonΤώρα για τον Hendrix, όποιος καταφέρει μόνο μέσα σε 3 χρόνια να γράψει άλμπουμ σαν το Are You Experienced (1967), Axis: Bold as Love (1967), Electric Ladyland (1968) και Band of Gypsys (1970; recorded live) και να ταρακουνήσει όλο τον πλανήτη και 45 χρόνια μετά να μιλάμε για αυτά που έγραψε τότε ναι να πούμε οτι κάνει τέχνη δημιουργεί με λίγα λόγια...

 
Cream είπε:
Το οτι ενα Κορεατάκι μπορεί να αντιγράφει τέλεια τον Harrison δεν λέει απολύτως τίποτα ο Harrison είναι μοναδικός και αξεπέραστος γιατί έχει δημιουργήσει όλα αυτά https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_songs_recorded_by_George_Harrison

Τώρα για τον Hendrix, όποιος καταφέρει μόνο μέσα σε 3 χρόνια να γράψει άλμπουμ σαν το Are You Experienced (1967), Axis: Bold as Love (1967), Electric Ladyland (1968) και Band of Gypsys (1970; recorded live) και να ταρακουνήσει όλο τον πλανήτη και 45 χρόνια μετά να μιλάμε για αυτά που έγραψε τότε ναι να πούμε οτι κάνει τέχνη δημιουργεί με λίγα λόγια...
Ρε παιδιά οκ. Συμφωνώ. Δε μπορούμε όμως να σταματήσουμε να ακούμε μουσική ή να εξελισσόμαστε επειδή υπήρξε ο Χεντριξ. Δηλαδή για τον Μπετόβεν τι πρέπει να πούμε? Να σταματήσουμε να παίζουμε πιάνο?

 
otto## είπε:
Ρε παιδιά οκ. Συμφωνώ. Δε μπορούμε όμως να σταματήσουμε να ακούμε μουσική ή να εξελισσόμαστε επειδή υπήρξε ο Χεντριξ. Δηλαδή για τον Μπετόβεν τι πρέπει να πούμε? Να σταματήσουμε να παίζουμε πιάνο?
Οχι βέβαια δεν είπε κανένας να σταματήσουμε να ακούμε μουσική, και μουσική θα ακούμε και θα παίζουμε και θα εξελισσόμαστε ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ικανότητες μας αλλά μη τα βάζουμε ολα μέσα σε ένα τσουβάλι...
 
Η ηλεκτρική κιθάρα δεν έχει καμία διαφορά από την ακουστική και κλασική, ιδιες οκτάβες, ίδιο κούρδισμα, 6 χορδές κλπ, απλώς σου δίνεται η δυνατότητα στην ηλεκτρική της τεχνολογίας. Άλλωστε όλοι μας σχεδόν σε κλασική παίξαμε πρώτη φορά το Smoke on the Water και το παίζαμε και μια χαρά.

Ο G. Govan είναι παιχταράς, αλλά τον έχεις ακούσει να παίζει Jazz (που παίζει και καλά μάλιστα) με την ήλεκτρική χωρίς εφέ? Τότε είναι ανήλικος και μόλι βάλει τα έφε ενηλικιώνεται? Αυτά ως προς τον διαχωρισμό που κάνεις για την ενηλικίωση στηριζόμενος στα εφφέ, γιατί παικτικά τα βίντεο που έβαλες στο 80% είναι μόνο μινόρε κλιμακες και πεντατονικές χωρίς τπτ ιδιαίτερο (εκτός της ταχύτητας).

Όταν ήμουν 18 ετων και και έπαιζα μέταλ, (ευτυχώς έφυγε εξωτερικό ο μεταλλάς δασκαλός μου) και συνέχισα μ εναν Jazzίστα, εκεί κατάλαβα πόσο δύσκολο είναι να παίζεις στα σόλα σου αρπέζιος και κλιμακες γρήγορα αλλά ΚΑΘΑΡΑ. Εχοντας αυτήτην εμπειρία ενα χρόνο μετά τζαμάροντας με μια Blues μπάντα, πολύ μεγαλυτεροι από εμένα, με ρωτάει ο μπασίστας, "γιατί βάζεις τόσο βρωμιά στο παίξιμό σου?" (full metal zone τότε... ακόμη δεν είχα αλλάξει...) και η αυθόρμητη απάντηση μου " για να μη φαίνονται τα λάθη μου και να νομίζουν ότι είμαι γρήγορος" τότε άρχισα να αποκτώ παικτική συνείδηση.

Το συμπέρασμα μην εντυπωσιαζόμαστε από ταχύτητες και εφέ, αλλά το πόσο καθαρά παιζει κάποιος είτε γρήγορα είτε αργά, είτε με εφέ είτε χωρίς.

Αν θες όμως Κουφή Λεοπ να δείς ενηλικίωση κιθάρας παικτικά, θα σου πρότεινα να ακούσεις λιγο django reinhardt, και λάβε υπόψη ότι παίζει μόνο με 2 δάχτυλα. Φαντάσου λοιπόν να τα έπαιζε με ηλεκτρική και εφέ και σκέψου αν οι G.G. Lukather και λοιποί είναι σε καλύτερο επίπεδο τεχνικά και άκου πόσο καθαρά ακούγεται η κάθε νότα χωρίς μουντζουρώματα.

Αυτά τα ολίγα  ;) ;D ;D  Α ρε νιάτα μεταλ βρωμιά κι' αγιος ο βελζεβούλ  >:( >:( :P


 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Όλα θέμα γούστου είναι, και "ενηλικίωση" δεν υπάρχει. Υπάρχει εξέλιξη στην τεχνολογία, τις γνώσεις, το παίξιμο κτλ. και that's all folks. Αν ρωτήσεις κάποιον παλιότερο θα σου πει πως οι 60's και 70's κιθαρίστες τα'χαν κάνει όλα. Αν ρωτήσεις καναν ποζερά θα σου πει πως το αμετροεπές σολάρισμα (a.k.a. shred) γεννήθηκε στα 80's από τις glam/hair metal μπάντες. Αν πιάσεις κανέναν βιρτουοζόκ...λο θα σου τα βάλει με χρονολογική σειρά τύπου Jimi-Eddie-Malmsteen-Satch-Vai κτλ. Καθείς στο είδος του και με τις προτιμήσεις του.

Εμένα περισσότερη εντύπωση μου κάνουν οι συνθετικές ικανότητες ενός κιθαρίστα, καθώς και η παικτική του αντίληψη στα πλαίσια του τραγουδιού/μουσικής που παίζει παρά οι καθαρά τεχνικές του ικανότητες. Κάποτε κι εγώ είχα τον Vai θεό, τώρα αν μου βάλεις κανα 7λεπτο σόλο του θα πάω για πιτόγυρα απ'το πρώτο λεπτό.

 
Superfunk είπε:
απο το 1950 ειχε ηδη ΥΠΕΡ ενηλικιωθει,απλα ακους ΛΑΘΟΣ μουσικη  ;D

Γενικά αυτη τη δεκαετία κ την επόμενη ο μουσικος οργασμός (και σε όλα τα οργανα)δεν νομιζω να ειχε προηγούμενο
 
Τι θα πει "ενηλικιώθηκε" ρε παίδες; Δηλαδή το μόνο νόημα που μπορώ να δώσω εγώ είναι ότι εφόσον "γεννήθηκε" το 1931 (wikipedia), έγινε 18 το 1949. Τουτέστιν σήμερα είναι 84 ετών και κοντά στο τέλος της.

Ξεκινάμε μια κουβέντα με εντελώς αόριστη βάση.

Πέραν αυτών και περί του αρχικού ποστ του ΚΛ:

Κουφη Λεοπαρδαλη είπε:
Οι κιθαριστες που παιζουν ακουγονται πιο πολυ σαν πρωταρηδες που μολις εμαθαν την μινορε πεντατονικη.
Μα σοβαρά τώρα; Ποιοι είναι αυτοί οι άμπαλοι κιθαρίστες των 60s;

Ηταν ο Jimi, o Εddie, καποιος άλλος?
Όταν θέλουμε να μιλήσουμε για πρωτοπορία στην ηλεκτρική κιθάρα, είναι άτοπο να συγκρίνουμε τον Hendrix με τον Van Halen. Ο πρώτος επανεφήυρε το όργανο συνολικά. Ο άλλος πρόσθεσε κάποιες τεχνικές που αφορούν συγκεκριμένο είδος. Είναι λίγο σα να ρωτάμε "ποιος επηρέασε περισσότερο τη σύγχρονη τέχνη άραγε, ο Πικάσο ή ο Μυταράς;"

 
Είναι λίγο σα να ρωτάμε "ποιος επηρέασε περισσότερο τη σύγχρονη τέχνη άραγε, ο Πικάσο ή ο Μυταράς;"
Εντάξει ειναι μικροι ακομα,θα μαθουνε.... ;D

Μα σοβαρά τώρα; Ποιοι είναι αυτοί οι άμπαλοι κιθαρίστες των 60s;
Ελα ντε.....

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
 Έχω την εντύπωση ότι αυτό, που στην πραγματικότητα, θέλει να ρωτήσει ο ΟΡ είναι το πότε "ενηλικιώθηκε" η ΡΟΚ ηλεκτρική κιθάρα, γιατί, αλλιώς, πχ οι τζαζ κιθαρίστες το είχαν τερματίσει από καιρό το πράγμα.

 
mustafank είπε:
πότε "ενηλικιώθηκε" η ΡΟΚ ηλεκτρική κιθάρα?
Όταν ενηλικιώθηκε η ροκ σαν μουσική φόρμα.

 
Θα πω για την R'n'R κιθάρα γιατί για τα άλλα είδη δεν είμαι και κανένας ιδιαίτερος γνώστης.

Σταθμοί:

1) Scotty Moore, Presley κλπ αν και το παίξιμό του ακουμπούσε σε country μονοπάτια, αλλά αυτό τo slapback ...

2) Hank Marvin, Strato, echo ...

3) Eric Clapton, Bluesbreakers, Les Paul - Marshall αυτός είναι ο rock ήχος ...

4) Jimi Hendrix, άνευ σχολίων

5) Εddie Van Halen, άνευ σχολίων.

 
Nestoras είπε:
Θα πω για την R'n'R κιθάρα γιατί για τα άλλα είδη δεν είμαι και κανένας ιδιαίτερος γνώστης.

Σταθμοί:

1) Scotty Moore, Presley κλπ αν και το παίξιμό του ακουμπούσε σε country μονοπάτια, αλλά αυτό τo slapback ...

2) Hank Marvin, Strato, echo ...

3) Eric Clapton, Bluesbreakers, Les Paul - Marshall αυτός είναι ο rock ήχος ...

4) Jimi Hendrix, άνευ σχολίων

5) Εddie Van Halen, άνευ σχολίων.
Nailed it
 

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top