theoctapus είπε:
Όλα αυτά που λές δεν παρέχονται απλόχερα στους Βερολινέζους, χωρίς αυτοί να χρειάζονται να κάνουν απολύτως τίποτα, απλά να αράζουν και να απολαμβάνουν τους καρπούς της σοβαρής δημόσιας διοίκησης. Αντ' αυτού, θα πρέπει και οι ίδιοι να έχουν μια νοοτροπία συλλογικότητας και συνευθύνης γιατί αν ήταν της νοοτροπίας ότι όσα τους παρέχονται είναι δικαιωματικά δικά τους χωρίς να χρειάζεται να συνδράμουν πουθενά, γρήγορα οι πόροι θα καταναλωθούν και θα προκύψουν εντάσεις.
To κράτος στην Γερμανία πηγαίνει βασικά στον αυτόματο. Οι περισσότεροι Γερμανοί ούτε με τις εκλογές δεν ασχολούνται. Στην προσωπική ευθύνη θα συμφωνήσω αλλά είναι άλλος λαός με άλλα βιώματα και με πολύ καλύτερη παιδεία από την οποία φυσικά ξεκινάνε όλα.
Εδώ πχ όταν ξεκινάς κουβέντα για την κρίση....
1. Οι ακραίοι κατηγορούν τα αστικά κόμματα ότι υπέγραψαν και συνεχίζουν να τηρούν τα μνημόνια γιατί είναι δωσίλογοι των Γερμανών και των μονοπωλίων.
2. Οι δεξιοί κατηγορούν την τελευταία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ για την διαχείρηση της κρίσης χρεόυς την οποία μετέτρεψε σε κρίση δανεισμού και την υπογραφή του α' μνημονίου που μας έφερε ως εδώ.
3. Μετά οι ΠΑΣΟΚΟΙ κατηγορούν την τελευταία κυβέρνηση ΝΔ για τον διπλασιασμό του χρέους σε απόλυτο αριθμό (από 150 δις σε 300 δις) και για την απώλεια της ευκαιρίας να συμμαζευτεί το χρέος δεδομένης της ανάπτυξης που επήλθε με την είσοδο της χώρας στο ενιαίο νόμισμα.
4. Ξαναμετά, οι ΝΔίτες κατηγορούν την περίοδο του Α. Παπανδρέου ως υπέυθυνη για τον διορισμό 1.000.000 ψηφοφόρων από έναν ναρκισιστή με μόνη έννοια την παραμονή στην εξουσία και την απόλυτη και διαπλεκόμενη διαφθορά ως αιτία της εκτίναξης του δημοσίου χρέους.
5. Τέλος οι Αριστεροκεντρώοι ξανακατηγορούν τους δεξιούς πως πριν τον Παπανδρεισμό υπήρξαν 40 χρόνια ανθρωποκυνηγητού που εξαπελύθησαν κατά της μισής Ελλάδας μετά τον εμφύλιο. Τους κατηγορούν επίσης για τη φτώχεια, τις κοινωνικές ανισότητες, τις πραξικοματικές ξένες παρεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας και τα βαθιά συντηρητικά ήθη και έθιμα που επικράτησαν.
6. Τότε και οι δεξιοί σπέυδουν να επισημάνουν ότι ήταν τα τάγματα του ΕΛΑΣ που ξεκίνησαν τις εκκαθαρίσεις στην αστική τάξη και...
αυτή νομίζω είναι η δική μας συγχρονη πολιτική ιστορία. Με μεγάλες διαφορές από τη Γερμανική και στην ακόλουθη παιδεία που έχει δημιουργήσει.
Θα το ξαναγράψω πως δεν υπάρχει πολιτικό σύστημα που θα σταθεί με 30% διαφθορά. Αν δεν είναι το δημόσιο θα είναι τα ιδιωτικά καρτέλ, μικρές οι διαφορές. Μπορεί κάποιος να σταθεί επίσης στα παραδείγματα της Δανίας και της Βουλγαρίας για να δει ότι η διαφθορά είναι θέμα πολιτισμού και όχι μεγέθους του δημοσίου τομέα (η Βουλγαρία με πολύ μικρότερο δημόσιο έχει πολύ μεγαλύτερη διαφθορά). Επίσης η Ελλάδα λόγω μικρού εύρους αγοράς αλλά και γεωγραφικών ιδιομορφιών (τα πολλά πάνεμορφα νησιά μας) δεν μπορεί πάρα να διατηρεί κάποιες μορφές προστατευτισμού σε ορισμένους κλάδους ακόμη και για στρατηγικούς λόγους όπως και λενα σχετικά μεγαλύτερο δημόσιο τομέα σε σχέση με το μέγεθός της.
Εδώ λοιπόν εμφανίζουν ακόμη μεγαλύτερες αποκλίσεις ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ (με κεφαλαία γιατί έχει να κάνει) των οικονομικών θεωρίων. Όμως εκτός από αποφοίτους της ΑΣΟΕΕ θα χρειαζόμασταν και μερικούς αποφοίτους της Παντείου στη συζήτηση για να βγάλουμε κάποια άκρη και δεν νομίζω ούτως ή άλλως πως κάποιος το 'χει ιδιαίτερα σε αυτό το forum.
Βέβαια, για να μην παρεξηγηθώ, σε μια πολιτισμένη κοινωνία τίθεται μέγα ζήτημα ισονομίας και ισοπολιτείας όταν το μισό εργατικό δύναμικό (οι Δ.Υ) προστατεύεται εις βάρος του άλλου μισού που καλείται να πληρώσει αυτήν την προστασία. Πόσο μάλλον δε όταν η ο δημόσιος τομέας είναι αυτός που σήμερα προτοστατεί στην διαφθορά και την αναξιοκρατία.
Και βέβαια σε μια κοινωνία όπου σήμερα οι μισοί εκμεταλλεύονται τους άλλους μισούς και το θεωρούν αναφαίρετο δικαίωμά τους, θα ήθελα να μάθω πως σκέφτονται να στήσουν την ιδανική τους κοινωνία κάποιοι εκ των ακραίων που μιλάν για κατάργηση της εκμετάλλευσης...